Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Кај нас во RPL, малку се нормализираше ситуацијата низ продавници. Минатата недела се празно,сеа за викенд кога бев во продавница имаше се освен тестенини. Во недостаток на свеж квасец купив неколку кесички сув,вршат работа и тие. Брашно свекрва ми цел подрум наполнила,па ќе позајмам во краен случај. Тестенини во краен случај има во турскине продавници колку сакаш.:?:

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    @FreeMind ми стигна пакетот за подетални информации за online курсевите од страната која што ми ја предложи. Ме заинтересира за Еrnährungsberaterin, но дали знаеш каде да се обратам да прашам дали таа професија е барана, дали со неа можам да најдам работно место во местото каде што сум? Живеам во мало гратче, па нема мн можности овде.

3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Можеш на интернет да провериш по форуми најреално како е исплатлива таа професија. Таа е тесно поврзана со фитнес тренер најчесто истите се и со овој курс. Ако си фитнес мама тип зошто да не :)
    А ако е само за исхрана не знам во глава не ми доаѓа каде би можела да заработиш.

На Lorins и TutiFuti им се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.819
    Допаѓања:
    33.785
    Оваа професија мислам дека тек полека ќе зима замав.Во неа спаѓа совети од областа на правилна исxрана кај луѓе со дијабет тип 2 и други болести, за луѓе што имаат проблеми со дебелината,холестерол итн.Нешто како др Митов во мк.
    Јас сакав да одам ама ми рекоа првиот пат разговорот е 80евра и понатаму исто ми кажаа некој суми.Не покрива здравство се е приватно.Ама има доста пацирнти.Супер професија за selbstständig.

На Lorins му/ѝ се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Те мислам дали замина да се одмориш...

6. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    Мајки во странство,дали ги вакцинирате децата ради епидемијата,синко треба zecken да прими следната недела,дали а откажувам или?

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Јас ја вакцинирав од менингит пред еден месец и следен месец има пак вакцина и немам намера да ја откажувам. А и не гледам ради пандемијава зошто би ја откажала? Да не се зарази на преглед или?

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    36.477
    Единствена причина што ја знам е дека од вакцината опаѓа имунитетот и ако не дај боже се зарази со корона после тоа ќе помине потешко.

@ma4e1311 Јас не би вакцинирала. Ама јас и воопшто не сакам да ја прими таа вакцина за крлежи е нели? Едноставно премногу вакцини, а и не е задолжителна, твој избор е.

Во контекст на муабетот до 2021 мора да се прими таа за морбили?

9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.819
    Допаѓања:
    33.785
    Јас како што знам законот е од март 2020.Ако детето оди во школо или градинка мора да ја прими до јули 2020.Така беше лани кога беше предлог.Ако не е вакцинирано нема школо или градинка.

Туку си викам оваа Германија ќе ја уништи солидарноста.Мислам дека е единствена земја во светот што си го прибра народот од жариштата на короната,затоа има и толку заболени.3 авиони од Вухан.Австрија забрани влез на луѓе што пристојувале во Италија.Слушам преска на вести германските власти апелираат ако има германци кој сакат да се вратат во Де , Во Австрија само да транзитираат , а да не застануваат(facepalm)Во петок се вратија 69 деца од Италија.Разултати за корона денес.Не кажаа ништо.Трета жртва во де од корона. Забранети се сите собири и сите фудбалски натпревари ќе се одржат без публика во Берлин.Парите ќе се вратат.
    Вие знаете нешто ново?

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.373
    Допаѓања:
    286.612
    Баш прашував пред некој ден за вакцината, не знаеја во градинката кога е крајниот рок. Рекоа ќе ми кажат накнадно.

11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.819
    Допаѓања:
    33.785
    Затоа пишав првично така беше дали важи тоа сега не сум сигурна.Ама види што најдов
    20200311_160307.jpg
    Значи @gjoker4e до 31.07 2021.

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.373
    Допаѓања:
    286.612
    Јас веќе дадов потврда дека едната ќерка не смее да се вакцинира.
    Советот беше од гесундхајтсамт а атест по нивна и препорака од болница, од матичната.

За другите две ќе треба да следиме препораките, па ќе видиме како ќе правиме.

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Аналогно на тоа тврдење зарем матичните педијатри не би доставиле известување дека не може да се вакцинира? Зарем цела педијатарска фела живее во заблуда и чека народецот да им каже како треба? :)

Од секогаш сум велела дека најлесно се манипулира со човечкиот страв. Се измислуваат најразлични сценарија и се создава паника.
    Австрија се смешни. И вирусот нема да се шири ако ги затворат границите? Смешен е Курц впрочем цела таа матрица Орбан-Курц-Вучич-Грујо ти е една шега, виц. Позади нив иста пропаганда се е исто.

Германија во моментов стравува од рецесија, она се бори да ја одржи економијата во време на овој вирус. И прави се да не се деси да се затворат капацитетите. И Франција. Си имаат население кое следи мерки и одат на таа карта. За разлика од јужни народи кои се кријат и лажат и свесно прават поголема штета.

На Chantal, јolene и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.819
    Допаѓања:
    33.785
    @FreeMind ти зошто ме игнорираш во друга тема.Утрово те означив, а чекам со нетрпение одговор:P

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Каде мила? Немам известување добиено од тебе.

16. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    Да, ѕа кржели е , на син ми досега ги иамше ставано,но поради ситуацијава незнам што да правам, треба да ја прими третта доза и трета доза хепатитис,ќе се јавам утре ќе прашам, ситуацијата кај нас 246 до сега, (австриа)
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    Ако с ееврува на оваа страна италија и франција ни еден слуцај денес пријавено...

17. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Здраво. Да не знаете под кое име и како даги најдам во Германија метил фолат и метилкобаломин б12? Уште подобро ако можете име на лекот како да ги најдам

18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.677
    Допаѓања:
    7.478
    Името е исто, ама ги нема. Ги барав и јас. Порано ги имаше он лине на Докморис ама веќе гледам не.
    Најлесно од ИХерб да си нарачаш или од амазон. На амазон се поскапи.

19. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Може сликс од кој земаш и колку чинат? Се мислам да си земам од овде залиаха
    Само дали ке ми дозволат по граници

20. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    8.702
    Си викам сега ај да направам една нарачка од дм онлајн да не се мотаме по маркет таман ке направам некој залихи ( шампон и паста за заби резерва и пелени). Епа пелени не се сите достапни онлајн, тоалетната исто :lol: уште 4 ролни имам се надевам има во маркет. Hygiene- spüler за во машина исто нема ( не сум користела ама си викам право време е да пробам). Натака не гледав што има што не секако ќе одам во маркет ако е полош изборот пак ќе се вратам онлајн.

На Ava.84 и FreeMind им се допаѓа ова.