Здраво Знам дека е ова можеби веројатно дискутирано претходно или не е баш соодветна темава, но бидејќи има 700 и кусур страни, би сакала да прашам нешто околу визата за приклучување на семејство. Сопругот не е Македонец и само што се вработи пред два месеца во Германија, дали некој знае дали има одредено време кое ќе мора да живее и работи пред да аплицирам за оваа виза и да можам да дојдам кај него?
Hallo! Прашање до тие што се имаат собрано со се деца од Македонија - Документот за примени вакцини брат ми не разбрал дали треба да е заверен некаде или само преведен? Ај и општо за другите документи кажете ми дали треба да бидат со печати од нотари или не знам кој, или само официјално преведени на Германски? Danke!
Конечно денеска малце да ми одмори душава, денес само мини џоб имам. Месец и половина како немам слободен ден, де на една работа, де курс, де друга работа Немав време за себе, а не па за дома. Дури вчера му реков на маж да идеме до божиќните маркети во другиот град, и убаво ни дојде Ладно беше, ама за ова време тука што сум, прв пат пробав glühwein вчера и ептен убаво и слатко беше. Сега треба до петок да издржим само прва смена сум и после до 2 Јануари сум слободна. За тоа време го испланирав, еден ден да одморим убаво , еден чистка по дома и другите денови да си приправам кифлички и нешто благо зс празниците. Е, ама од овој план ќе видиме што ќе испадне Ова брашното што ми го кажавте 550 плаво, го нема во моето Реве, а сакав со тоа да правам кифли , па ќе видим ако ме тера пат накј Норма, од таму ќе земам.
Ааааааа кој ни доаѓааа. Јас воопшто не преведував вакцини. Во Грција ги ставаат во дел од самата здравствена книшка и овде никој не бараше да се преведат оти нели на латински се?! На педијатар само ги префрлија од книшката на интернационално картонче. За другите документи како изводи на родени и венчаница ако знаете точно каде доаѓате, најубаво да си прашате во вашето биро за странци. Мене сите ме советуваа интернационални документи, ама овде кога стасав ми бараа да се оригинали преведени и со апостил. Негде бараат интернационални, негде преведени. За да не ве боли глава или носете и такви и такви или прашајте си во конкретната надлежна институција.
Кој рече дека Германците биле лоши. Нас денеска не пречека пакетче пред врата. И баш му се израдувавме. Утре да претрчам по кесичка, па да вратам поздрав. Дур сум тука, да ви честитам празници и да ви посакам убава и лесна престојна година.
На работа шефот и лани и годинава купи појадок за сите. Шефот над него донесе linzentorte со испринтана порака на лист многу убава. Утре ќе дојде шефот над тој шеф (око што ми фаќа) па треба шминка и фризура да спремам. И новогодишно капче да не заборавам. Јас демек шишарки ќе правам, само што ги прошетав маркетите, во ниту еден нема чоколада за готвење.
Еј ај де. Само во фризурите различни. Ти блонд, ја грау Лелеле која гужва денес во молот. А ние за утре пазар планиравме. Којзнае што ќе биде. На три деца денес поклони дадено. Уште два поколни да купам, ама тоа у петок оти наши си се. Гости нели пак ќе ни идат, да подзабришам дома и да посредам. Не знам ни колку ќе седи оваа тура. Недела дена изгледа. Поима немам. Не знам ни кога ќе дојдат. И така. Изгледа и маж ми заспа со малото. Ја сум преморена, ништо ново.
Кое и да е..не мора да е од дијамант. Има од розенмехл едно, од алнатура. Нека пишува 550 на него само. Бар на мене најмногу ми се погодува. А Џоки прави со од на норма брашното некое. Мислам тоа обичното што е 405. @gjoker4e
Tipicno praznicno mi pocna dete kasla na 30 sekundi, odbiva lekovi, odbiva caevi, odbiva inhalacija, odbiva cistenje na nos... Mi se ide da izvadam Bw tiket i da patuvam po vozovite samo da ne sum doma. Otsekogas mrazev praznici zasto na praznici mi se slucuvaat najlosi raboti i me potsikaat kako sum daleku od site. Sreken Badnik na tie sto slavat...
Сваќе и на мене ми почна така со кашлица на малата па температура.Одам вчера на раб само 2 ч спиена и кол ми вика изгледаш свежо за некој што спиел 2ч.Велам јас сум навикната по малку да спијам како они што се нон стоп болни трнинг си е тоа. Бев на работа денес 3ч само, спремав бадникова вечера, торта уште да исфилувам и да измислам како да спакувам поклони без да ме видат децата и може да спијам.
За кифлите и брашното… Правев кифли со брашно од лидл денес и поубави никогаш не ми испаднале. Ептен меки, душички испаднаа. @Ava.84 @SanelaS гуте бесерунг. Спојлер: Кифла
Мене со ова не ми испаѓаат. Плус пишува дека е за кухен колачи пица. Кај нас во Лидл само вакво има. А на другите брашна пишува дека за леб.
Јас порано купував од кауфланд брашно за пица и со него правев кифли. Откако се преселив кауфланд не ми е толку блиску и не одам само за брашно таму. Денес бев во Лидл, во лидл само ова брашно го имаше. И мене предходниот пат не ми испаднаа нај нај со ова брашно, ама денес ептен се погодија.
Побрзо оздравување на сите болни. Сакам празници но не сакам да сме сами . Што е случај овде. Изгубена ми е магијата и на Нова Година и на Божиќ. Ми фали фамилијата , друштво…. Што да се прави денес ? Освен да се оди на шпилплаз. Јас предлагам џоки да почне со нарачки за кифли , само таа прави убави кифли а и не ја мрзи во неделата 2-3 пати да прави.