Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.598
    Среќни Божиќни празници. :)

Потраа повеќе отколку што очекував. Пред некој ден, не пречека конечно комшиката. Со запалено светло на прозор, па дур паркиравме ете ја на балкон, само и само за да не праша како сме ја купиле колата, дали наеднаш или на рати. :D Ни срам ни перде. :D

Вчера му потврдија на маж парентал лив, еден месец. Многу сум среќна. :D Знам дека надвор си снежи, ама ја веќе бројам денови до Јули и сонце, море, плажа и што е најбитно од се - баба сервис. :angel: Па и ја сум човек бе!! :wasntme:
    Искрено, јас го претпочитам Септември, ама оваа година Јули е летен распуст и нема градинка. Па ќе се прилагодуваме.

@gjoker4e Јануар е таков месец. Пост празнично, депресивен и сите сме по малку блу. Некој ден на крајот од месецов е најблу ден во цела година. Да го издржиме само месецов. :D
    Овие денови на последни попусти кога на попустот има попуст, па попуст, па попуст, нема да лажам, ми се најомилени. :D Еднаш доаѓа ќерка ми од градинка нерасположена, знаев дека нема шанса да успеам да најдам нешто, останавме дома. Следниот ден само што стасавме до мол, син ми имаше опасен тантрум, се вративме дома. Само честитки успеав да купам за следна година. :wasntme: Вчера си останавме дома, а денеска е Кауфланд во план и ги пропуштам омилените денови за шопинг.
    Знам дека не е ништо особено страшно. Ама овие денови ми се уживање во претање и барање последно парче партал со мое бројче со 5 пати намалена цена. И тоа не ми го дадоа децава и искрено си поплакав малку и јас од мака. :wasntme: Не е дека не купувам преку цела година, ама и мене ми дојде доста од Јануари. Исцрпена сум и физички и ментално. :doh:

На mal.ecka, Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.598
    Ми стаса “честитка” од гинекологот. Праев тест за скриен шеќер пред празнициве. Не праќаат нели никакви резултати дома, освен ако не се добри, па одма знаев дека нешто не е ок. Не ми стои резултатот, туку само дека е покачен, да се јавам да ми направат термин со диетолог, за да го направам долгиот тест. Има некоја искуство, по втор пат да ви покаже нормален резултат место покачен?
    Не можам да престанам да мислам.

Последна измена: 9 јануари 2025
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    Јаааааас!!! Сигурно минимум три страни имам напишано во темава од паника. :D Да, долгиот тест беше во ред. На првиот тест беше покачен и секакви филмови си направив. Не се сеќавам сега зошто можеше првиот да покаже покачен ама мислам дека имаше нешто, ќе пробам на лупата да пребарам мои мислења, ама долгиот тест беше ок, немав покачен шеќер.
    Кога пишував на форумов имаше уште многууууууу феминки на кои првиот покажал покачен, а вториот ок.

Мене на телефонски ми се јавија, не сум слушнала и кога видов пропуштен повик од гинекологот добро се сеќавам колку ми се слоши бидејќи тоа знаечеше дека нешто не е во ред штом ѕвонат. И ѕвонам и ми кажаа и уште повеќе лошо ми беше. Долгиот тест траеше некако лежев во една соба на кревет со перница ќебе телевизор се и тоа што се пие гадно беше малку ама мора нели. Не се сеќавам дали одма ми кажаа резултати или отпосле.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.598
    Леле ме смири малку. И мене ми се стемни. Знаев дека нешто не е ок, само што прочитав кој праќа. Му дадов на маж ми да отвори, не можев ја. Ми се стужи денов.
    Кој ќе чека сега до тој тест па до резултатите. :sweat:

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Во две од четири бремености ми покажа така. На крај се беше добро.

На mal.ecka, Biljarkata, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    9.425
    Резулатите ги знаеш одма, ако го правиш кај диебетолог. Или барем кај мене беше така. Кај матичен кога ми земаа чекав.
    Ама кај мене е друга ситуација, јас секако имам предиспозиции.
    Сакав да кажам друго, па и да е дијабетес не е крај на свет. Секако е најчесто само минлива ситуација.
    Ако бебе не притиска на панкреас и физички не смета на излачување на инсулин, со храна се контролира лесно.
    Не се паничи. Па еве и ние со дијабетес родивме здрави деца. Проблем е кога не се внимава,.ама следат доктори до крај и количина на вода и тежина. Јас родив природно и бебе никогаш не беше со зголемени мерки. Сите скрининг ги правев и на приватно кај специјалист, и протоколи водев праќав. Само еднаш во цела бременост имав повишен шеќер, па и тогаш ме пратија да прошетам не ми дадоа инсулин.

На mal.ecka, Yowannty, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    Здраво

како работите со дете кое е во градинка 45ч.неделно (minijob voll/teil-zeit, 1 или 2 смена)

8. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    4.093
    Како ти одговара тебе најмногу. Реално можеш секако. Малото ми е од 8 до 16 во градинка, јас го носам сабајле, па одам на работа, маж го зема кога се враќа накај 15:30. Двајцата со маж работиме полно раб време, јас имам плус и миниџоб. Маж работи само прва, со фиксно раб време од-до, кај мене е флексибилно на работа, јас 70% одам прва, ама и втора и кога малото ми е болно, ако имам термини или слично.

На SunnyGirl2, јolene и MacenceEna им се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    9.425
    Јас цело сабајле плачев додека малото беше во градинка. На оставање, тоа не беа плачки туку зајдување. Толку многу беше жална. Ми идеше со неа надзат да си се вратам. Многу прашања ми се вртат во глава. Зар е можно да не и е убаво таму? Дали не се осеќа сигурно, не знам. Важно знам дека е истресирана и како никогаш до сега лепенка за мене. А за мене се лепи само кога ја боли.
    Вчера ко ја земав беше со нејзината количка внатре и беше стегната со сите каиши, ко затвореник. Не реков ништо, туку сабајле ги извадив каишите и оставив само на половина тие што се. Она штом влеговме почна да плаче. А сите други деца се многу задоволни таму. До моето си е.
    Не јадела два дена ништо, бојкотира. Дома си е среќна, јаде, пее, игра се нормално.
    После кога отидов да ја земам и зборнав на воспитувачката дека нешто се дешва, да дадат предлог како да го решиме и што да направиме. Јас би одела уште една недела цело време ако треба, ама они нема да се согласат сигурно. И да, се препишува на распуст што беа. Па ајде ќе видиме следната недела како ќе биде.
    Им реков да и пуштат музика, книги, надвор да ја пуштат да оди да си поигра, кај кокошките да отиде. Ќе и однесам и од дома омилените книги, нека и ги даваат. Иако она повеќе би се радувала на нови.
    Ако и за 7 недели не се адаптира, тогаш не знам што ќе правиме. Доблесно е да си признаат дека не можат да се поврзат со неа, па ако не нека ја префрлат во друга група. Ич не ми се прави таков муабет, да не сум очајна, и не би. Ама сабајле ми беше мене траума. Можеби и оти пак ПМС ме фаќа, па се доживувам поемотивно.
    Од понеделник татко и нека ја носи, ја ќе ја земам. Не можам значи, цел ден ми е тажен после. Ама ако откажам градинка, не добивам место веќе. Ќе треба тек после 2 год да тргне, а и треба социјализација со деца и да научи јазик. Абе не може само моето да е вака со плачики по цело време.

Друго, сум добила арбеитслозенгелд. Нели реков се во шопинг ќе истурам. Еве во ходник пак два пакети, желба немам ни да ги отворам. Важно чизмите од елефантен супер се, баш се згодни за одење. За мене нарачав два пара, сега уште едни меркам. Одење по дуќан нема шанси повеќе, па вака неколку марки што си ги поштувам гледам, купувам па враќам. Едно еко френдли што сум, си зело делот.
    Кој рече Ава за паќетот во 10 пм. Епа конзумеризам, сејм деј деливери, свашта веќе.

Вчера болна, денес поарна веќе, па ќе видиме што со викендов. А дојде викенд и температурата одма паѓа под -1. Да ти се стужи и одење надвор и се. Да не можеш да прошеташ на раат значи.
    Ај доста ви мрчам. Да будам малото и да одиме да бркаме шатки негде.

На Biljarkata, SunnyGirl2, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    4.093
    Јас мислам сите тука ме знаат со фамозната адаптација на малово мое. Три ипол месеци! Хорор, не да бев очајна, не можам да ти опишам. Што за него колку му беше тешко, толку за мене што душава ко топче ми беше, само седев и чекав да го земам. Кај лежеше проблемот, искрено не успеав да сфатам. Они викаа дека си е супер после оставање, ама мене не ми изгледаше супер. Они беа фини, добри, се, ама некако не успеаа да се поврзат со моето дете. За жал. Можеби и он си е многу емотивен, поповлечен, сигурно и тоа имаше влијание. Еве сабајлево на одење му се полнат очите солзички, затоа што мислел дека учителката вчера му била нешто лута, да сум и кажела да не му се лути.

Јас го решив тоа со давање кундигунг во градинката. Не можев да дишам, буквално, откако ќе го оставев. Имавме среќа, за 5 недели најдовме место во друга. Таму за две недели се навикна и одеше пресреќен.

На SunnyGirl2, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Секогаш после пауза е критично.
    Кажав дека кај моите долго траеше ама не ми падна на памет да сменам градинка (лоша мајка изгледа сум).
    Давај и на влегување да има кушелтир нешто со што си спие.Нормално е да ти е залепена после тоа.Кажувај и објаснувај и дека во градина е ептен убаво ќе си најде другарки итн.
    Знам дека толку долго и траеше на малата навикнувањето што само што се навикна ја префрлија во другата група.Значи скоро 1 година|(.Па пак плачки:$.
    Кога почна да си има другарки и да си игра се одеше полесно.Кај големата беше пократко.Ама исто кога почна да си има другарче престанаа плачките.
    Исто сум имала лошо чуство на вина.Малата сега ми текна дека кога почна се погоди и сестра и уште да е во градинка па кога одеа во дворот си играше со сестра и и другарка и.После големата отиде на школо па она со другарката продолжи(facepalm).
    Ама па големата последната година во градинка плачеше зш сум дошла ,толку и беше убаво што не сакаше да си оди ,а се последна ја зимав(facepalm).

Мене ужасно ме нервира кога и двете деца ми викаат дека Карола готвела повкусно од мене:envy:.Па сега се острам на Карола се да и изнакажам ти ваква таква и онаква дај одма рецептите:rofl::rofl:.

Вчера ја оставив малата во градинка и долу пред кујната стои една од готвачките и збореше на тел.Ќе ги познаете родителите,родителите добро се препознаваат:?:.Се почудив што збори оваа кога излегувам надвор полиција.Сигурно пак имало некој манијак што ги посматрал децата:@.Зошто Господ дозволува да се раѓаат вакви луѓе:@.

На mal.ecka, Biljarkata, јolene и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    1.886
    Среќни празници.
    Обично Eingewöhnung прави оној родител со кој детето е помалку поврзано. Така да мислам дека е супер идеја татко и да ја носи на почеток. Нормално дека на детето дома со мајка му му е поубаво ама и на таа мајка и треба време за себе. И од психолошка гледна точка детето учи дека не може да добие се што ќе посака. Така да @Jolene без грижа на совест!
    Исто и предлогот со друга група е добар ако веќе не оди воопшто. Колку е поголемо детето толку потешко е навикнувањето.
    За обувки натурино се супер за пошироко стапало и нив ги има често на пола цена на лиманго. Ако ти се купува втора рака зачлени се на Винтед. Таму се ќе најдеш, а и старите од девојчето можеш да ги продадеш.

На јolene, SunnyGirl2, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.036
    Вчера преку ден не спиела во градинка, дома несакаше да заспие. Вечерта кажи речи не ни спиеше постојано се будеше дали од премор. Се разбуди во 2 до 3 ипол едвај заспа. Си реков можеби ќе спие сабајле, не бре те ти ја пред 8часот. Сега сум како дрогирана. Ненаспана, главоболки. Ај да е бебе не е . 3 ќе полни. Незнам на што да го препишам ова нејзино будење постојано.

И мене ми испитуваа шеќер, ќе видиме во понеделник дали ќе се јават.
    Доста ви се жалам немам сила ни за тоа.

На Ava.84, јolene и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  14. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    А колку време ви се разлика децата?
    Штима тоа поблиско генерациски поарно?

15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Имав фаза кога истовремено беа сите три со пелени, едно имаше тантруми, друго заби вадеше, трето колики. Рикање во хор.
    Сега имам прваче, второодделенец и третоодделенец.

Ниту тогаш беше полесно а ниту сега со домашни пишување, учење, развозување по термини итн.

Најмалово е 5 години помал од третата, далеку порелаксирано ми е.

Последна измена: 11 јануари 2025
    На mal.ecka, Ava.84, MacenceEna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    Аа
    Според мене најдобро е кога се пораѓа со второ првото да има 3-4 години и првото да е женско, второто машко. :D
    Ама секако најдобро е да не се замара човек и да не се гледа која разлика се децата. Едноставно кога ќе почувствуваш дека сакаш второ одиш на второ.
    Тука е далеку полесно и повеќе деца на мала разлика да имаш бидејќи никој не ти се меша.

Правете се дека не сте ме прочитале ок? :D Јас гледам дека е време за трето дете и еве не знам што да правам. Така и за второто кога се преселивме во новиот стан и го гледам станот празен без ништо нели ама скроз бел и чист и викам на овој стан само едно бебе му фали и од нигде никаде бремена бев во шок. :D Па сега голем ризик е што мислам и гледам дека на нас како семејство и нљ станот фали едно бебе… :bandit: Не кажав јас ова, ракава сама пишува. :| А од друга страна сеуште не сакам бебе поради многу причини.

На mal.ecka, Biljarkata, MacenceEna и 3 други им се допаѓа ова.
  17. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    9.425
    И кај мене викаат дека оди во ред адаптација, ама она вчера буквално ме молеше да не ја оставам. Сите други деца се многу среќни ваму, А и мене ко тебе не ми изгледа дека е се во ред.
    А толку ми одговара градинката, прво ми е на само 5 мин пеш, одма пред градинка ми е станица за автобус. Значи оставаш дете и одиш, или се враќаш и право си земаш дете.
    Мала е градинката,три групички се, и сите се од 0-3. Градинката не е приватна, нема лош збор да чуеш за нив, имаат јадење вклучено и бетројунг од 7 ипол. Останува само уште она да се навикне.
    Ќе дадам време уште, па ќе виидме што ќе правиме
    Носиме Ава и кушелтиер и зборам нон стоп. Не е проблем ако потплакне на оставање само, туку три дена си ја земам истревожена, кога ја допрам до мене, се осеќа како и се грчи желудник од плачење и липање, Дома штом си дојдеме одма се е поинаку, и јаде и весела е и си збори.
    Ова почна два дена пред затварање на градинката, мислам откако пробаа да ја успијат. Предходно не беше толкку драматично.

Она всушност е за татко и повеќе поврзана, ама се смени сега во последно. Од раѓање он ја успива навечер, сега ме бара мене. Некоја фаза и е.
    Сакав да кажам не прави разлика кој од нас двајца ќе ја остава, оти и со двајцата е подеднакво поврзана.

Се надевам од понеделник ќе е подобро. Има у понеделик турнен, тоа го сака. Ќе однесам и листа со рабти што ги сака, и ќе им кажам да инвестираат повеќе време оваа недека со неа, пошто она после ќе си биде понезависнка, треба само да се осети сигурно. НЕ ни мора да спие таму сега за сега, не мора ни да се трудат да ја успијат, ќе си ја земам во 1 ипол и готово. Ама барем да сум сигурна дека и е ок.

На Katie90, Chantal, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.437
    Допаѓања:
    6.941
    Jas gi promeniv site moduli i varijanti na rabota duri i so dezurstva nokni. Za mene licno najdobro se pokaza teil-zeit rabotev prva i vtora, ama sega po dobivanje na vtoroto dete najverojatno isto teil zeit ama samo prva dodeka ne se osamostojat nekade 12 godini.Mislam deka osobeno e bitno prisustvoto na majkata popladne po gradinka, jas duri sega svakam sto se imam propusteno koga bev na rabota.
    Se si ima plus i minus, jas licno nemozev i nesakav da menuvam peleni na dve odednaz, sega maliot mi e 5 godini i isto kako da imam vozrasen do mene i mi e.daleko polesno, naskoro ke dojde bebeto i celosno se vklucuva vo site aktivnosti.

На Ava.84, јolene и Chantal им се допаѓа ова.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.437
    Допаѓања:
    6.941
    Ne sum do tamu stignata no na eden forum.gledam za trgnuvanje na uciliste po 2000 evra.bile potrebni ? Ims vistini vo ova ?

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    Неееее
    Јас ранец 100 евра и максимум 100 евра прибор за во школо иако мислам 60 евра платив во Мулер за се со се приврзоци два за ранец и на 3-4 месеци по 20 евра даваме во школо за касата од класот ако им требаат пари за нешто и 10 евра чипот за менза.
    Облека и обувки нема да сметам дека тоа е секако потребно без разлика дали ќе оди во школо или не.
    Многу имаат и ранци што се помалку од 50 евра па фактички и 100 евра може вкупно може да ти биде почетокот во школо.
    Кој сака може и 1000 и 2000 евра да потроши, можностите за трошење се неограничени. :D Јас секогаш гледам да не паѓам на реклами исто како и за бебе ова ви треба она ви треба па јас еве без ништо растам деца и не се примети во ниту еден момент дека ми требало подлога за пресоблекување или подлога за корито или подлога за над подлогата за пресоблекување. :D
    Кој како сака така.

На Ava.84, Biljarkata, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.