Кај малово во градинка имаат 3 дена во неделата учителка која доаѓа во група и го набљудува развојот на говорот кај децата. Плус имаат шпрахшуле во склоп на градинката. И ме начека учителкава мене и ме прашуваше на кој јазик зборам со син ми, па дали разбира он македонски, дали зборува…толку многу ја испофали женава одлуката што сме одлучиле детево да го учи и мајчиниот јазик, што јас останав вчудоневидена кога ми кажа дека всушност многу и не прават така, јас мислев дека тоа се подразбира така да биде. Еве кажуваш ти и за комшивката. Од која причина, не знам, не можам да видам ниту една негативна страна на тоа детето да зборува уште еден јазик, кога природно му доаѓа и го слуша секојдневно. Искрено, мене тука на форумов и во темава ме посоветувавте дека треба да му зборуваме исклучиво мк и така тераме. А и колку можеме ние со маж ми добро да го научиме германски е исто дискутабилно. И според учителкава, ако моево го владее добро македонскиот јазик, не постои никаков простор за грижа за германскиот, па и за сите јазици понатаму.
Јас готвам највеќе манџи оти ќерка ми ги јаде. Па и полесно нешто здравје. Само ставаш да се вари и готово, јадењето само си се прави. Плус јас како што сум заборавена и да се повари малку повеќе ништо не му е. Кога сум слободна сакам да месам па правам кифли, пастрмајлии, баници. Макарони мојата јаде со доматно пире и ништо повеќе, шпагети не правам затоа што се малтретирам додека ги јадам. Од време на време полнети пиперки, мусака итн. Детево мое компири пржени не јаде, мене тоа храна на детството ми беше, па и со лепче си ги јадев. За јазикот, мојата беше година ипол кога крена во градинка. Комуникација до тогаш исклучиво на Македонски. На почетокот воспитувачките си ги запишаа најважните зборчиња како храна, вода, мама дојде итн.Кога гореше се обидуваа така да комуницираат со неа. Олеснителна околност е што бецугерциерин беше русинка. Многу убав концепт имаа од градинката, кога заврши крипе добив и евиденција на научени зборчња со се датум. За неколку месеци веќе употребуваше германски. Моментално е 3 ипол и збори супер и македонски и германски, со тоа што изговорот на гласовите и е прилично германски. Од време на време знае да смеша во една реченица и германски и македонски ама тоа не го гледам толку трагично. Со ќерка ми се трудам да збориме на македонски ама во присуство на други луѓе збориме и германски. Кога сме кај германска кујна еднаш јадев супа со сечкани палачинки кај една комшика Најубаво ми е шпетцле
Леле бе луѓе ова нашево збор нема кажано на македонски. Се на јазиков тука. Вчера му ставив сок во мала чаша, и сокот го вратив во фрижидер. Го испи цел и почна да вика "mer, mer", и да покажува кон фрижидер. И сеа тука сфатив дека се обидува да каже дека сака уште. Викам мама што сакаш? "Mer, mer". Викам сакаш уште сокче? И ми вели да. А стварно така се вика за уште, ваљда од градинка научил. И така, сеа цело време само тоа вика. Ама на македонски ништо, дури и грижа на совест имам, зарем толку детево не упива од нас? А устата пена ми фаќа од зборење, ме разбира буквално се ама никако барем едно зборче да гугне на македонски.
Сеуште нема 2 години мислам така? На 2 години ниту еден збор не кажуваше мојава ни на македонски ни на германски. Не сте вие интересни колку градинката.
Нормално е дека децата се поинтересни и повеќе впива. 10 збора е уау само продолжи само на мајчин јазик да му зборуваш.
Џабе се пениш ти, колку и да се трудиш не можеш да надокнади зборење од две баби, четири стрини и 6 комшивка кои секојдневно идат на кафе. Колку една македонска стринка во пола саат ќе каже, ти не можеш ни во три дена. Шала на страна, мојата почна да повторува баш кога имавме гости и со детенцето нивно заедно. Предходно блаблаше на бебешки. Сега ја гледам кога сака да научи некој збор, повторуваме почесто дома. Олеснува комуникацијата ептен. Друго секое дете си е различно секако. Моето ги повторува до 10 броевите на мак и на гер, ама уште не знае да јаде сама. Сабајле и дадов јогурт, сама ја оставив, после и коса миев. Хиперакривно мало не наспиено човече. Цела ноќ не спиевме и тт поткрена. Раце ме болат од држење дете. На дневна дремка исто. Многу секрет и се слева, кашла и плаче. Јас сум преморена, она вози бебиња низ дома Пак не сум за тука, ама тука ми е полесно да си кажам.
За тука си како не. Кога и да пишеш на мојава ме потсеќаш. Ама ајде значи второто мирно ќе ти биде како моево. Мисли дека сега две деца гледаш во исто време. Второво е од што е мирно малава низ него одеше, маж ми јакните над креветче над него ги фрлаше и само викаа дека заборавале дека бебе има дома.