Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.476
    Допаѓања:
    22.726
    И ние пред некој месец имавме влакно таму на истото место.
    Ја носив кај педијатарот, они и го извадија.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    36.304
    Како и го извадија? Го извлекоа?
    Ќе одам до аптека сега можеби. И ставив од моите за лице што влечат гној од акна да не го извлечат случајно.
    Во паника сум.
    Јануариво ми е многу чуден месец. Малиов болен со новиот грип ли што ли е, мене и мм еве не фаќа, а малава конечно беше во вц ама сега и неа грипот ќе ја фати и така од 01.02 подобро. :inlove:

На mal.ecka и SummerGirl им се допаѓа ова.
  3. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.476
    Допаѓања:
    22.726
    Ја сецнаа малку и го извлекоа.
    Носи го детето, одма ќе му го извадат.

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    36.304
    Треба на итна и дека не е итен случај може со саати да чекаме. До 18:00 не можеме, ќе отидеме после тоа ама може и прво во аптека ќе прашам да не има некоја крема или нешто што самата ќе го извлече.
    Ова немам видено до сега.

5. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.476
    Допаѓања:
    22.726
    Оди дирекно кај педијатарот за да не чекате на итна. Јас дирекно отидов кај педијатарот, без термин, и одма и го извадија. Пробај прво тамо.

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    36.304
    Петок до 12:00 работи педијатарот.
    Бев со малиов, малава во школо беше, ама не очекував дека влакното уште повеќе ќе влезе внатре.

7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.678
    Допаѓања:
    11.003
    Да не е шпица, ние така ги викаме во наш крај од дрвце, ламинат, пархет, така ситно и да го има нагазено. Ако е тоа можеш и сама да го извадиш, или намачкај црна маст и ќе излезе. Ако не е тоа на доктор најубаво.

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    36.304
    Не е шпица како тврдо влакно е не знам од што може да е, па може и влакно да е од некој со појака коса.
    Црната маста на германски со слика некој?

9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.886
    Допаѓања:
    177.025
    Оди на итна. И да почекаш, ќе и го средат одма.
    Дома ќе се измачите со мастите и недај боже може да се инфицира.
    На итна не е со бројчиња? Кај нас бројче се зема и си чекаш твоето бројче да светне. Немам никогаш чекано со саати. Секој по ред си влага. Еднаш само чекав подолго, оти дојде мајка со детето во раце со дупната глава, нормално дека прво него го зедоа, сите почекавме.

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    36.304
    Ние секогаш по три саати минимум. Цело време доаѓа итен случај.
    Има итна и итна кај нас. До 15:00 има педијатар и е многу брзо. После тоа, посебно касно навечер и ноќе, се чека со саааати.
    Бев до аптека за малиов и заборавив за тоа. Ќе се изедам. Само што дојдов. Ќе одам пак леле.
    Сеуште не можам на итна, околу 20:00 би требало.

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.886
    Допаѓања:
    177.025
    Провери на интернет. Кај мене нотфал некој ден почнува во 7, некој ден во 5 некој ден во 3. Пак ти е подобро и 3 саати да чекаш, отколку да се мачите со крема 3 дена и не знаеш дали ќе го извлече со сигурност, или на крај пак ќе завршите во нотфал.

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    36.304
    И кај нас така, денес е од 15:00.
    А ако отидам утре во 13:00 касно ќе е? Ем ќе можам на работа да отидам ем брзо ќе завршиме дека пред 15:00. Ако отидеме сега се чека страшно долго.
    Значи секако ќе отидеме само гледам во соодветно време, да не чекаме предолго, да можам на работа да отидам, малиов таман да има ибупрофен испиено и 3-4 саати мирни да сме, и да не е прекрасно да не се инфицира. :drunk:
    Од вчера вечер и е кога облече едни хулахопки.
    Утре 13:00 или и порано ќе е касно? Ако отидеме во 20:00 ќе чекаме сигурно минимум до 1:00 и ќе бидеме во хаос. На допир сеуште не ја боли.
    Ама како може така кожата да влече нешто внатре ама ич не ми е јасно. Цело време влегува навнатре тоа.

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.886
    Допаѓања:
    177.025
    Ич не знам како може така, ама е страно тело во ногата и може да се инфицира. Чим не ја боли, носи ја утре, подобро да го решиш и да си на чисто јас со креми не би експериментирала. Види ако имаш прсни и остени септ. Прсни и на чупалица и види дали можеш да го извлечеш ти. Ако не ти се чепка, остави за утре. Прсни и нешто за дезинфекција само.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    354
    @gjoker4e Иста ситуација имав со влакно. Беше ептен површински па ги ставив нозете во топла вода, после со дезинфицирана игла го подигнав од долу на делот кај што беше најповршински и после со дезинфицирана пинцета повлеков, одма излезе. Буквално никаква болка. Ама ова на мене, не на дете. Дете кај ќе седи мирно.

На SummerGirl, Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    36.304
    Два пати бевме до итна, страшно полно, минимум 3-4 саати чекање, и од аптека зедов црна маст ако е таа истата како од Мк, и ми рекоа со чупалица да го повлечам, чудно.
    Сеуште не е итно, до вечер може пак ќе отидеме, само нас две да не остави да чекаме како будали со саати, а они дома да дојдат.
    Оваа болница е најлошата во Германија. Уствари таа за возрасни, па после неа оваа за деца. Додека пак делот за пораѓај е совршен.

Едит: Сега си мислам можеби не е најлошата туку само едноставно периодот е таков и има премногу болни и деца и возрасни, и сите најчесто кашлаат, едно дете директно во лице се искашла на малиов дека иста висина беа ама ајде и малиов е болен па се надевам не му искашлал некој нов вирус.

Последна измена: 25 јануари 2025 во 15:55
    На mal.ecka и bubemconia им се допаѓа ова.
  16. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    802
    И овде е така на итна ќе чекаш 2-3 часа, педијатрија и нема мора 30 км да возиме .
    Немаат персонал еден доктор е . И јас на порагај имав убаво искуство , сега за овој ќе видиме.
    Требало да и го извадиш кога се гледало малку, инаку мојата се пресече и не и запираше крв се јавив кај нејзиниот педијатар веднаш ја примија. Отидовме не чекавме ни 1 мин. Но од дека да знаеш дека ќе навлезе целосно. Ние како мали со игличка ни ги вадеа кога ќе ни влезеше шилец, трн.

На Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    36.304
    Ми текнува на тоа, иглата во ракија и ни вадеа. :D А крлежи со цигара.
    Еве уште сме живи освен ако не е илузија. :rofl:

40 тт имам и уште кревам, се заледив од студ, под пет ќебиња целата и џабе па станав да се туширам со жешка вода и се молев да не направам беља па да треба брза помош да викам, сега чај пијам, и дури сега почнувам да се затоплувам. Од короната не ми беше до олку…

На mal.ecka и TutiFuti им се допаѓа ова.
  18. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    354
    Добро утро,

ме чека година со мнооогу работа и стрес па пијам кафе и психички се спремам за истата, место да завршам нешто.

Притоа и си правам некои финансиски анализи дома како поминала годината и задоволна сум.

Секогаш се чудев со кој ум и памет луѓе собираат поени, купони и гледаат попусти по апликации. Е па лани си реков да пробам и без мака на Payback собрав околу 20000 поени, Deutchland card 3000, и на росман еднаш начекав јак попуст каде сметка од 120 евра се спушти на 80 .

Си нарачав ер фраер и кафе машина со поените.

Како сум им влегла на Payback поените овој месец, откако имаат договор со едека и нето, сама се чудам како се собраа 5000 поени за еден месец.

Годинава одам поригорозно со штедење, стан треба да се купува :whew:Откажав Киндл, 11 Евра го направија - позајмувам од библиотека, ќе откажам фитнес апликација - ќе вежбам дома, а и храна на работа почнав да носам од дома.

И така си мислиш ситници е сето ова, ама на крај ма месец ете ти ги 100-200 евра плус во буџетот.

За детето имав оставено пари во банка на една година, во февруари истекува и треба да најдам каде да ги ставам. Имате ли искуство или сте слушнале ли за нечие искуство со детско штедење?

Многу се мислам за ЕТФ фондови ама не знам како може да се отвори на име на дете. Барав низ темава неколку пати е поставено прашањето ама не најдов баш некои идеи, па може знаете нешто ново.

На Katie90, Biljarkata, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.476
    Отвараш сметка или во име на детето или во твое име и го ставаш детето како beneficiary, па креираш месечно штедење. Депозитираш извесна сума секој месец и сетираш кои фондови сакаш да ги купуваш. Најчесто цел овој процес е автоматски, треба само првично да сетираш.
    Значи автоматски повлекува пари секој месец, автоматски ги инвестира во фонд/фондови. Само добро е да се има минимално знаење за процесот. На долг рок ова е најдобар начин за штедење.
    Чување пари во банка, макар и орочени воопшто не се исплати.

На bubemconia му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    354
    Благодарам, баш тоа барам. Може ли да ми препорачате некоја банка? Во постбанк не ми се допаѓа, планирам да прашам во ING. Имам и Trade Republic но таму не можам на детето.

И мене така finanzberater ме советуваше, НЕ за штедна книшка, т.е. да орочам на не повеќе од една година, и тоа лани беше подобра камата 4%

На мое име не сакам да купувам фондови и акции за детето, посебно не кај што има дивиденда, затоа што ако добро разбрав ослободување од данок до одредена граница има само ако се на име на детето.