Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Koe sparkonto go imas za dete i vo koja banka, jas od 1.7 posto kamata na godisno nivo ne najdov nesto.

bubemconia likes this.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ај да прашам за поените. Еднаш прашав за тие во ДМ. Ме интересира дали со поените може да се пазарува или се само за купување на тави и на електрични апарати? :?:

3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Ако мислиш на пејбек поените ,да можеш и да плаќаш со нив. Јас во Дм плаќам со поени. Можеш и гутшајн да си земеш скоро па од секаде.

bubemconia and SummerGirl like this.
  4. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Mozes da platis na kasa u dm i online isto so niv inaku mozes i da gi prefrlis na svojata bankovna smetka. Sto jas i.taka.pravam celo vreme

SummerGirl likes this.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ми стигнаа две картички по пошта, па си реков да прашам. На пејбек поените мислев. Ја имам и апликацијата. Не само во ДМ. И во Едека и Нето на каса ми бараат пејбек картичка.

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Dobro da ve prasam dali i na vasite mazi tolku im se ide vo Makedonija ili da se prijavam vo.menjam maz

mira.mira and mal.ecka like this.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

И на мојот му се оди во Мк. Јас не можам да разберам зошто дојде тука :x

mira.mira, SanelaS, mal.ecka and 2 others like this.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Најди си некој Германец. :D

Ако оди сам Мк уште подобро за тебе. Раат ќе си.

јolene, SummerGirl, SanelaS and 2 others like this.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Леле јас не знам дали некој некогаш имал ваков проблем. Скренувам полека. Пие лаксатив и каката е течна ама не сака во веце да оди. Значи цело време си трпи без престан. Јас не знам што да правам веќе?!?!?! Со последни сили се борам. Проблемов трае веќе скоро 4 години. И не се издржува повеќе ама најсериозно!

mal.ecka likes this.
  10. joana18

joana18 Популарен член

Даа, кога си одиме брои денови , недели. Јас воопшто не се возбудувам ниту ми се оди толку. И секогаш сум под стрес кога си одам .

SanelaS, mal.ecka and SummerGirl like this.
  11. Katie90

Katie90 Популарен член

Работа со психолог ти е најдобра идеја. Они преку игра ќе пристапат на проблемот и ќе се најде решение. Ти колку и да се трудиш не можеш многу да постигнеш, психолозите се тренирани за тоа.
    Пријави ја некаде на листа на чекање што поскоро дека многу се чека.

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Одевме на психолог ама некако во друг правец како да одеше муабетот или јас не можев да ги поврзам работите.
    Заклучокот секогаш беше дека јас премногу и попуштам и дали знам зошто. Фактички дека не мора да оди во вц затоа што знае дека јас ќе и го дозволам тоа. Или така нешто отприлика. Никако не можев да сфатам или пак можеби само поинаков одговор очекував.

Последниот пат кога беше во вц, видов дека трпи и викнав по мм да и рече да оди во веце и одма отиде. Јас ако речам нема да отиде.

јolene, SummerGirl and mal.ecka like this.
  13. Katie90

Katie90 Популарен член

Ти даде некој совет како да постапиш ? Дека не е тоа решение маж ти да реагира. И од каде потекнува тој страв ?

14. Masnickaaa

Masnickaaa Популарен член

Кај нас па обратно, јас едвај чекам да одам, да се видам со сите. Да не сум јас, мислам дека маж ми никогаш нема да оди:) Он сака да шетаме во други држави.

SummerGirl, SanelaS and gjoker4e like this.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Кажи и ако не кака ќе оди кај дедо Боже, а таму не е убаво за деца :(.Не знам може ќе се уплаши:?:.

Јас во Талиа сум купувала книги:$.

gjoker4e and SummerGirl like this.
  16. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Постбанк ама лани беше направено со траење од една година. Само што направивме паднаа каматите. Исто лани фатив и на Трејд Републик добра понуда. Таму даваа месечно камата на парите што ти стојат неинвестирани. Сега каматите се многу паднати, не се исплаќа веќе и затоа барам друга опција како на пример ЕТФ.

јolene and SanelaS like this.
  17. Chantal

Chantal Популарен член

Мојот не е пд мк па сега зимово не можеше да издржи сами беа со синко за Божиќ јас си работев. Така повремено го фаќаат кризи де за неговата дома, де за мојата. Јас за одмор не можев да го убедам освен хр или грчка, годинава конечно некоја иницијатива има да се шета на друга страна ама уште не ни е сигурно.

18. anggell

anggell Форумски идол

Не знам колкаво ти е детето, кај нас беше 4 години кога ова се случи. Прво имаше запек па после 4,5 месеци се стискаше и одеше на 4,5 дена со многу зборење, плачки. Му дојдеше за во одење тој стиснеше ножињата. Тогаш штом не добив нервен слом ќе терам 100 ка.
    Докторката ни даде тогаш некој сируп, и со многу зборување, убедување, почна да се прилагодува. Кај нас мислам беше страв од запек и после му прејде во навика. Знам колку е мачно, стресно, сите нерви на крај ти одат затоа што не е еден ден. На два пати моравме и чепче е тогаш баш беше викање и плачење, сите добивме дома трауми.
    Кај вас е многу. Смени психолог и давај и омега, Д вит и Ц витамин во капки. Пробиотик обавезно и постепено ќе се среди. И наоружи се со трпение, многу е мачно.

mal.ecka and gjoker4e like this.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Како да извадам резултати од пред 3 години од болница?
    Може ли некако онлајн или мора да одам до болницата? А и каде треба да одам поточно?

20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

За долгорочно штедење, историјата вика најдобро е да се инвестираат парите. Просечен return за 20 години би бил 7% годишно. Но нели нема гаранции.
    Не знам како е системот во германија, јас сум по скандинавиите.
    Мене една од клучните одлуки ми беше да нема право на пристап до сметката кога ќе наполни 18, туку во моментот кога ние ќе одлучиме дека е доволно зрел. И таа опција ја исполнуваше само отварање сметка на мое име и ставање него како beneficiary.

јolene and bubemconia like this.