Koe sparkonto go imas za dete i vo koja banka, jas od 1.7 posto kamata na godisno nivo ne najdov nesto.
Ај да прашам за поените. Еднаш прашав за тие во ДМ. Ме интересира дали со поените може да се пазарува или се само за купување на тави и на електрични апарати?
Ако мислиш на пејбек поените ,да можеш и да плаќаш со нив. Јас во Дм плаќам со поени. Можеш и гутшајн да си земеш скоро па од секаде.
Mozes da platis na kasa u dm i online isto so niv inaku mozes i da gi prefrlis na svojata bankovna smetka. Sto jas i.taka.pravam celo vreme
Ми стигнаа две картички по пошта, па си реков да прашам. На пејбек поените мислев. Ја имам и апликацијата. Не само во ДМ. И во Едека и Нето на каса ми бараат пејбек картичка.
Dobro da ve prasam dali i na vasite mazi tolku im se ide vo Makedonija ili da se prijavam vo.menjam maz
Леле јас не знам дали некој некогаш имал ваков проблем. Скренувам полека. Пие лаксатив и каката е течна ама не сака во веце да оди. Значи цело време си трпи без престан. Јас не знам што да правам веќе?!?!?! Со последни сили се борам. Проблемов трае веќе скоро 4 години. И не се издржува повеќе ама најсериозно!
Даа, кога си одиме брои денови , недели. Јас воопшто не се возбудувам ниту ми се оди толку. И секогаш сум под стрес кога си одам .
Работа со психолог ти е најдобра идеја. Они преку игра ќе пристапат на проблемот и ќе се најде решение. Ти колку и да се трудиш не можеш многу да постигнеш, психолозите се тренирани за тоа. Пријави ја некаде на листа на чекање што поскоро дека многу се чека.
Одевме на психолог ама некако во друг правец како да одеше муабетот или јас не можев да ги поврзам работите. Заклучокот секогаш беше дека јас премногу и попуштам и дали знам зошто. Фактички дека не мора да оди во вц затоа што знае дека јас ќе и го дозволам тоа. Или така нешто отприлика. Никако не можев да сфатам или пак можеби само поинаков одговор очекував. Последниот пат кога беше во вц, видов дека трпи и викнав по мм да и рече да оди во веце и одма отиде. Јас ако речам нема да отиде.
Ти даде некој совет како да постапиш ? Дека не е тоа решение маж ти да реагира. И од каде потекнува тој страв ?
Кај нас па обратно, јас едвај чекам да одам, да се видам со сите. Да не сум јас, мислам дека маж ми никогаш нема да оди Он сака да шетаме во други држави.
Кажи и ако не кака ќе оди кај дедо Боже, а таму не е убаво за деца .Не знам може ќе се уплаши. Јас во Талиа сум купувала книги.
Постбанк ама лани беше направено со траење од една година. Само што направивме паднаа каматите. Исто лани фатив и на Трејд Републик добра понуда. Таму даваа месечно камата на парите што ти стојат неинвестирани. Сега каматите се многу паднати, не се исплаќа веќе и затоа барам друга опција како на пример ЕТФ.
Мојот не е пд мк па сега зимово не можеше да издржи сами беа со синко за Божиќ јас си работев. Така повремено го фаќаат кризи де за неговата дома, де за мојата. Јас за одмор не можев да го убедам освен хр или грчка, годинава конечно некоја иницијатива има да се шета на друга страна ама уште не ни е сигурно.
Не знам колкаво ти е детето, кај нас беше 4 години кога ова се случи. Прво имаше запек па после 4,5 месеци се стискаше и одеше на 4,5 дена со многу зборење, плачки. Му дојдеше за во одење тој стиснеше ножињата. Тогаш штом не добив нервен слом ќе терам 100 ка. Докторката ни даде тогаш некој сируп, и со многу зборување, убедување, почна да се прилагодува. Кај нас мислам беше страв од запек и после му прејде во навика. Знам колку е мачно, стресно, сите нерви на крај ти одат затоа што не е еден ден. На два пати моравме и чепче е тогаш баш беше викање и плачење, сите добивме дома трауми. Кај вас е многу. Смени психолог и давај и омега, Д вит и Ц витамин во капки. Пробиотик обавезно и постепено ќе се среди. И наоружи се со трпение, многу е мачно.
Како да извадам резултати од пред 3 години од болница? Може ли некако онлајн или мора да одам до болницата? А и каде треба да одам поточно?
За долгорочно штедење, историјата вика најдобро е да се инвестираат парите. Просечен return за 20 години би бил 7% годишно. Но нели нема гаранции. Не знам како е системот во германија, јас сум по скандинавиите. Мене една од клучните одлуки ми беше да нема право на пристап до сметката кога ќе наполни 18, туку во моментот кога ние ќе одлучиме дека е доволно зрел. И таа опција ја исполнуваше само отварање сметка на мое име и ставање него како beneficiary.