Од јануари е поскапена градинката кај нас ама за февруари ти немаат повлечено така? Не е страшно, почекај уште некој ден, ако касниш три месеци тогаш се откажува местото ама и тоа дури може со договор да се среди. Мене сабота ми почна грипот ама и сабота работев и понеделник, недела мислев дека како и секогаш до сега еден ден и ќе ми помине, и понедленик во 11:00 на работа смрзнав едвај издржав до 13:30, втоеник и среда бев слободна и среда се јавив дека не одам четврток, четврток се јавив дека не одам петок и сабота. Многу полошо од корона. Шест дена бев страшно болна, само 2-3 дена имав тт ама, и еве скоро уште една недела после тие шест дена јас немам сила и само спиеме јас, мм и малиов. Малава не ја префати иако не држевме растојание. Видовте дека Милка чоколада е 2 евра, а поголемата Милка 5 евра? За оваа од 5 евра не можам да се доначудам. Па зарем некој ви купил Милка?! Луксуз!
А вложување во пензиски фондови? Што ќе кажеш на таа идеа? За штедење за дете, леле многу сме пасивни и неорганизирани. Изгледа инфлација чекаме да не изеде. Ако може еве стан да земеме нешто. И нешто ситно онака за инвестиција ако се одвои по фондови. Крипто мрипто, не е за мене. Кај нас малата од петок до понеделник беше со температура. Сабота се вративме од итна имаше поболни деца од неа, недела чекавме саат ипол да кажат дека е грип и да давам ибупрофен. Понеделник носев мокрача на матичен, она дома остана. Не беше уринарна и ми рекоа ако мине со сокче да си седам дома. Од вчера нема веќе температура. Ама нешто ја боли секако. Шлајм скоро па и нема. Ама плачлива е и заби извади. Маж сабајле пиел риностоп и аналгин. Јас не сум болна, освен што сум преморена. Или не знам дали сум болна. Температура немам сега за сега, ама ја и генерално не се разболувам често од вируси, само ги пренесувам. Поскоро да ти поминува . Леле леле аман бе. Ја не сум у тек. Па за 2 евра. Смешки. Врска немат. А што сите чоко се поскапени или само Милка. За косата, ако ти стои на тенот што да не. Треба да си со топол тен. Ако си ладен нема да ти стои. Стално ја имав нијанстата, а не сакав. Ама нон стоп таква ми излаваше . А не ми стои.
Мислиш инвестирање во приватна пензија, нешо ко трет столб? Абе најтешкиот дел е да избереш фондови во кој ќе инвестираш ( мада и тоа не е тешко, избери mutual index fund со ниски трошоци, од 0.2-0.4. Избери пример три, распредели 60-30-10 или 60-20-20. Најголем процент во тој со најмал ризик. Следен нека ти биде еден фонд од emerging markets, и уште еден со повисок ризик. За секој фонд гледај да видиш exposure, на кој маркет е изложен и како перформирал претходни години. Ова е скроз базично но врши работа за штедење за дете. Намести автоматско повлекување пари и заборави го дека постои.
Многу сум бела. Тоа е ладен тен? На лето ќе ми стане топол. Ама и плава сум сега оди плава на ладен тон?