Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.044
    Ма тоа што не треба тоа го памтам нешто друго ме прашај дали знам :D

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.456
    Допаѓања:
    12.615
    Дали имате искуство користење услуга во приватна болница во Систина, со тие што имаат германско здравство, дали има враќање на дел од сума.
    На шалтер така таа кажа, ама некако сум скептик,не ми е верно :wasntme:
    Секако ќе прашаме и во Германија, само да прашам дали некој се нашол во ваква ситуација.

3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.300
    Јас немам, ама од познаници знам што беа во систина. Имало и апаратче за читање на германски здравствени картички. Одамна беше не се сеќавам дали беше целосно или делумно покриено, но во секој случај е покриено (а се мислам дека целосно беше покриено). Можеби и зависи од околностите во тој случај се работеше за дете.

4. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.456
    Допаѓања:
    12.615
    Во Систина тоа апаратче? Сумата е веќе платена се, сега во Германија треба да видиме како што.
    Ти благодарам :f:

5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас ова го покривам преку осигурување, домашното осигурување на стан/куќа најчесто опфаќа и патничко. Праќаш форма за reimbursement и враќаат дел од парите.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.527
    Мислам дека треба дополнително здравствено да имаш бидејќи нас во Волсбанк ни нудеа за 30-40 евра месечно за ако одиме во Мк на лекар ги враќало парите дополнителнето здравствено.
    Или ако сте отишле Мк со патничко осигурување па да ви ги врати.
    И во двата случаи има и многу потточки нели, кој, како, па исечоци во потточките.

Со нашето нормално здравствено што секој си го имаме мислам дека ништо не ни се враќа нас.

На babydust и anggell им се допаѓа ова.
  7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.456
    Допаѓања:
    12.615
    И мене ова ми е најлогично, како и да е ќе прашаме, и да не се вратат тоа е, само здравје да има.
    И јас мислам дека не се враќат ама мм така разбрал. Се работи за поголема сума па затоа нека прашат.

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.527
    Македонска можност, да склучите сега осигурување и да “замолите” во Систина датумот да го сменат. :D

Уште се нервирам со фармерките. :rofl: Абе тука не знаат со кого си имаат работа. Па ние што се поминавме и научивме Мк па нема шанси некој тука да не изигра. :D Ете лошото за добро било сепак. :!:

Последна измена: 8 февруари 2025
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272

Da si mi ziva I zdrava , me iznasmea kako ti tekna.
    DA , JAS SUM TAA !!!! Ja povlekuvam sekoja moja agresija, maksimalno se posveteni i so pesna odime vo gradinka a so molenje doma ‍♀️
    Edno na Majka Pa moze zatoa vo tie momenti bev malku napnata

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.527
    Многу мајки се такви на почетокот од тоа што го гледам кога го носам или земам од градинка и изгледа да, со првото дете се такви.

Немам кажано моево неколку месеци се жалеше дека го удира и гура дете ми го кажа и со име ама јас мислев преувеличува се додека не одам да го земам и го турна дете и го прашувам кое е и ми го кажува истото име и одма пријдов на вработена и друга вработена кажа дека и таа видела дека го гура и демек прво тие ќе средат ама не се среди и ја застанав мајката и она кога рипна на вработените они биле криви :o ви кажав де изгледа ама ајде пак :D
    Па една вработена лом ја направи :lol:

Јас мислев ќе решиме едноставно и брзо со разговор ама мајкава бугарка или Турци не ми е јасно бугарски збори уствари ама немој и од кај нас да е од доле некој дел што збореле македонски турски и Бугарски ако не сум грешка :D ми вика као демек а моево не го гурало нејзиното, и викам па види го колку е мал 3 години има и плус многу е мирен и ми вика за секоја мајка нејзиното било најмирно :devil: а нејзиното има 5-6 години и е големо дете, а моево е мало личи на 2 годишно, ама само што ми рече така одма ми стана јасно се :D

На Dancewere, Ava.84, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  11. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Здраво, сакам да прашам ке летам со ќерка ми 4 и пол години е до Германија со визаир. Дали ако изберам опција да ми доделат седиште они ќе бидеме заедно? Бидејки сега да изберам јас сама многу скапи по 1000 денари за една ми дава.

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.527
    Да, за прв пат и за натака и за навака не купивме седишта, и седевме сите заедно. Јас не знам ни зошто приорити сме купувале порано кога и тоа бевме сега дека со мали деца.
    Да, заедно ќе ви доделат седишта.

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.753
    Допаѓања:
    38.554
    Ако има место во авионот. Кога идев за Мк немаше таква опција. Полн беше авионот. А за назад им даваа седишта. Пола беше полн.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.527
    Детето мора да добие седиште со родителот.
    Секако заедно ќе ги седнат во авион и тој што требало да седи до мајката или детето, ќе го преместат.

На Chantal, SummerGirl, Dancewere и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Супер, фала многу за информацијата. А што можам да земам со мене горе за да се залажува, малку паника ме фаќа како ке биде дека прв пат ке лета, а имаме проблем и се гади кога се возиме со кола. Планирам да и дадам апче против повраќање, но не знам со што можам да ја залажувам додека да стигнеме

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.441
    Допаѓања:
    6.957
    Kakva e sostojbata so influenza vo vasite gradinki, kaj nas samo sto dobivme meil deka ima premnogu zarazeni i deka grupi ke bidat zatvoreni

17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.111
    Допаѓања:
    43.515
    Кај нас една недела беше градинката со намален персонал и група само за деца со вработени родители , кои немаат можност да ги чуваат дома . Беа 18 деца само , до 14 часот .
    Страшно е со болестиве.
    При крај на боловање јас температура качив , а од утре на работа сум :|

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.527
    4ипол е можеш сируп вомекс ама на моиве во кола им се повраќало и повраќаа ама во авион ништо не им е.
    Кога ќе поминуваат со храната ќе и купиш нешто. Кога ќе поминуваат со парфемите има и некои играчки ќе и купиш и тоа и ќе помине време. :D Додека да почнат да поминуваат ќе го разгледувате каталогот што стои во седиштето. Времето многу брзо поминува.

Кај нас помина тоа. :D Затворени групи, деца од одредена група поделени, до 14:00, нема ручек. Секакви варијанти имаше.

На јolene, stoimanovskamarija и SanelaS им се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.753
    Допаѓања:
    38.554
    Не ги преместуваат оние што платиле за седиште. Јас си платив за седиште. Сакав напред за да летам прва низ врата :lol:

20. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    1.625
    Ако не се чувствуваш добро, продолжи си го боледувањето. Гледај си го здравјето прво, никој нема да ти каже благодарам ако работиш и покрај тоа што не се чувствуваш добро.

На SINOLICKA_123, gjoker4e, Lavender13 и 4 други им се допаѓа ова.