Персонал сите болни. На малата утре групата е затворена. Пола деца последната недела не беа, вклучувајќи го и нашето. И јас фатив од неа и сега дремам со температура, а она веќе оздраве и едвај ја допазуваме дома. Среќа утре па понеделник, отворено е се, ќе може да ја однесе татко и негде. Он зеде одмор да се релаксира, на крај болни не гледа. Колку не сакам недели во зимо значи. И нема намера да се стопли, си држи ладно уште. Не можам повеќе, збеснав.
Kaj nas nekade polovina na Januari niti deca niti personal imase togas ajde nekako preskoknavme, ama sega pak so izvestuvanja niti mi e da pustam niti da ne pustam. Znam deka niti mozeme da se izolirame niti zastitime ako doaga ke dojde sekako virusot...Eksik od virusi i tt. Nisto asalno ne pisav samo se iznazaliv ha ha
Абе тебе те разбирам секако. На бешефтигунгсфербот си или работиш? Ќе помине и ова сега. Туку сакав да ве прашам, вакцинирате деца против грип. Ко ја носев на итната ме прашаа дали од грип е вакцинирана. Мене ни на крај памет не ми текнало да ја вакцинирам за грип.
Мора да преместат за да седат родител и дете заедно. Не може детето само да седи. Не! Сега за влакното во кожа бев на педијатар ама го снемало и вика може за тетанус вакцина да и стави дека и онака сме дојдени. 7 години има мислев готово е со вакцини барем уште 5 години минимум. Викам нее нема шанси. Јас треба со месеци да се смирам пред терминот за вакцина, не можам така не најдено. Секако само си кажа и праша, не рече мора, да не се изврти после муабетов дека присилувале ок.
Малата кога ја фаќаше повторувачкиот бронхит ни стигна покана од матичниот да ја вакцинираме за да се намали ризикот за пак да спушти.Ама јас не вакцинирав.Кога бевме претходната недела на У8 ни вика имате право да го вакцинирате детето од Менингокок Б сега е кај бебињата стандардна вакцина, големата не може голема е веќе.Ама мора 130 евра приватно да ја купите и плус мене 150евра да ми платите ама КК ги враќа парите. Си кажа тој јас реков ќе размислам и така.
Не утре имаме термин за таа вакцина . Плативме во аптека околу 130 евра . Од Кк вратија во брз рок парите . Ама плус пари не бараше педијатарот , незнам кај вас зошто така Јас го прашав докторот дали има потреба да се вакцинира зашто веќе е 4 години . Рече дека на наше место би вакцинирал, со оглед на тоа што видел какви последици имало од таа болест
Чекај Б беше задолжително, а Ц не, ама препорачано. Ја таа задолжителната ја ставивме. Или сега и двете се задолжени?
Ovoj pat na zabrana od prv den, za grip ne sum vakcinirala dete , niti pak jas ke se vakciniram sega. Sega po novo i dvete se zadolzitelni, ama moeto ne se vakcinirase zatoa sto prethodno nemase termin a potoa na U9 bese veke golem da ja primi.
Епа тогаш може и да поседи дома малку. Не за друго, за ти да не фатиш. За недела време до две, ќе се изредат сите, ќе стивне белки. Иако денес сретнав едно дете од нејзината група и она го фатила, ама само еден ден болно и пркнало. Ама постаро од моето. Сакав да речам, може па нема ни да го фати.
Zdravo ne znam dali e postot za tuka no kje si prasham dali mozhebi znaete da se izdava negde stan vo Numberg ili Furth mi treba za shto poskoro ?
Малава само неколку саати беше болна, и дадов пола доза ибупрофен и толку беше. Јас бев најболна, па малиов, па мм, и малава скоро па ич. Јас поболна не сум била во животов и така после 13 години работно искуство за прв пат пишав кранк. Многу сум напната за нешто, а не треба. Колешката 29 години, 4 години во фирмата, цело време пишува кранк, нема деца, и неработна е, бавна, нема сила, буквално не припаѓа тука, и ја учат нешто ново. Предност од мене и е што е 4 години тука и ајде 29 дека има и нема деца па пофлексибилна е (цело време кранк). И мене рекоа ќе ме учат нели од март ама сепак нефер е да учат некој што не припаѓа тука. Сакам да не се нервирам ама не можам. Едноставно не можам неправди да гледам.
Од кога е задолжителна менингокок Б? Ц знам дека мора да ја прими, Б е произволно. Ме збунивте сега, нашиов педијатар топло ја препорачува, јас се држам по календар, не сакам ништо плус.
Малиов повраќа ама чудно ми е маген дарм во февруари, секоја година сме имале во април. Има кај вас маген дарм? Се надевам од јадење дека е, дека и нас стомак не мачи, вчера јадевме донер бокс, секогаш јадеме на истото место ама прв пат во бокс, или да не се залажувам и да се помирам стомачен вирус дека е. Ама само што имавме грип, требаше пауза барем до април-мај… Ќе купиме кока кола и за нас за повраќање нешто и тоа е. За децава имам вомекс неотворен дома.
Мене во саботата ми пишува шефицата дали можам да работам во понеделник иако по план сум слободна и викам да нема проблем. Ноќта само што заспа ме се буди синко почнува да плаче додека го прашав што го боли почна да повраќа, поврати уште два пати ноќта. Сабајлето малаксан ( јас пишувам на шефицата да откажам дека сепак неможам да работам болно детето). До вечерта топ беше ни еднаш не поврати вчера само послабо јадеше на супа, банана и брецел беше. Си отиде денес во школо, баш ме чуди што беше зошто ние ручавме сите исто дома пиле печеше мм и компири и за вечера јас и он истото јадевме.
По инфекција (вашиот грип) ослабен е организмот и лесно се фаќа друго. Мада следи ситуација, да не испадне некоја салмонела од донерот ( мојава така имаше нешто, а сите стално исто јадеме). Со помин.