Во школото ќе е часот или не? Ако не е во школото ќе има повеќе Македонци, затоа и има ангебот, дека има повеќе жители, имаат собирано потписи и им овозможиле. Не знам дали само во Хесен има македонски или во повеќе градови. Кај нас нема во близина.
Ај една дилема да ми разјасните. На разговор сум во школото кај што ќе почнува ќерка ми. Меѓу останатите документи што ги пополнував е и ова, и ме буни. Школово колку што знам не е религиозно… дали ова значи дека сакам да е во посебна религиозна група за да имаат и екстра час по религија?? Дали ова е задолжително? Искрено не би сакала да е во религиско училиште.
Нема религиски школи . Имаат настава религија . Се учат нормални работи , што и дома се зборат. За Велигден , Божиќ, Исус и слично . Може да ја запишеш да оди на Етика , таму ќе биде со тие што не сакаат да учат религија
Ова е ако сакаш на час религија да ја запишеш. Ако сте и католици можеш, ако сакаш секако. Ако не, етика. И кажи им обавезно дека во заградата им фали orthodox или прати ми мејл од школото јас да им кажам.
Супер. Не сакам да се замара со религија толку мала. Најопшти работи збориме по дома по потреба, доволно и е тоа. На етика ќе ја запишам. Фала ви девојки.
И етика учат исто/слично. Истиве теми што ги спомнаа во религија се и кај моиве во етика. Кај нас очите, ХСУ, писмена на дневен ред. Па и германски сегашно и 1,2 минато. Дојде учителката од боловање и наеднаш се ќе биде неделава. Главава не знам каде ми е.
Појмс немам , ќе видиме што ќе кажат понатаму . @Ava.84 на маж ми му побарале 12 евра за да го вакцинираат. Не е како кај вас 150 евра
@Ava.84 термин за втора доза добивме во март . Треба пак 120 евра да платиме за вакцината плус 12 евра за боцкање. 250 евра не фати ова лудо
Девојки, знае ли некоја дали при трајна преселба од Германија за Македонија има некакво олеснување на царина доколку сакаш да си однесеш се што имаш дома од апарати за домаќинство? Некаде имав читано дека има некаков документ кој го земаш од тука и при преселба си ослободен или делумно е намалена царината, ама не можам пак да најдам кај сум ја сретнала таа информација. Доколку некоја има повеќе инфо нека сподели
@gjoker4e и јас се чудев од каде маген-дарм во зима кога е карактеристичен вирусот за летото ама го има. 5 денови не држеше. И грип и корона и се има сега. Нека минува само брзо и без последици. @Yowannty децата тука имаат избор меѓу етика и религија час. На религија се запишани германците и обично тие се многу помирни. Од која возраст ги запишувате децата на македонски јазик ? Нема ли да бидат преоптоварени со двете азбуки кирилица и латиница.
Ама ќе ви ги вратат 250 или? Ако учат во Мк англиски уште од прво одделение значи од прво е ок и мислам дека од прво е ок ама јас нема да ги запишувам моиве и да имаше каде. Деца се, брзо учат, секако го зборуваат, нема да проблем за читање и пишување.
Ein ungewöhnlicher Einsatz beschäftigte die Polizei in …. am späten Sonntagabend. Anwohner der Lazarettstraße hatten tagelang lautes Miauen gehört und vermuteten, dass eine Katze in einem Keller eingesperrt war. Besorgt riefen sie die Polizei. Lautes Miauen sorgt für Irrtum Die Beamten folgten den Geräuschen, die aus einem Gartenhaus zu kommen schienen. Doch anstatt eines hilfsbedürftigen Vierbeiners fanden sie ein Smartphone vor, das ein Katzenvideo in Dauerschleife abspielte. Mit einem Knopfdruck beendeten die Polizisten das vermeintliche Katzendrama und stellten das Gerät sicher. Die Ermittlungen zum Besitzer des Handys dauern an. Еве што работа има нашата полиција .