Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Во школото ќе е часот или не?
    Ако не е во школото ќе има повеќе Македонци, затоа и има ангебот, дека има повеќе жители, имаат собирано потписи и им овозможиле. Не знам дали само во Хесен има македонски или во повеќе градови. Кај нас нема во близина.

јolene likes this.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ај една дилема да ми разјасните. На разговор сум во школото кај што ќе почнува ќерка ми.
    Меѓу останатите документи што ги пополнував е и ова, и ме буни.

Школово колку што знам не е религиозно… дали ова значи дека сакам да е во посебна религиозна група за да имаат и екстра час по религија?? Дали ова е задолжително? Искрено не би сакала да е во религиско училиште.
    IMG_5504.jpeg

3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Нема религиски школи . Имаат настава религија . Се учат нормални работи , што и дома се зборат. За Велигден , Божиќ, Исус и слично .

Може да ја запишеш да оди на Етика , таму ќе биде со тие што не сакаат да учат религија

Chantal and Yowannty like this.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ова е ако сакаш на час религија да ја запишеш. Ако сте и католици можеш, ако сакаш секако. Ако не, етика. И кажи им обавезно дека во заградата им фали orthodox или прати ми мејл од школото јас да им кажам.

Miss666 and Yowannty like this.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Супер. Не сакам да се замара со религија толку мала. Најопшти работи збориме по дома по потреба, доволно и е тоа. На етика ќе ја запишам.
    Фала ви девојки.

gjoker4e likes this.
  6. danichap

danichap Moderator Staff Member

И етика учат исто/слично. Истиве теми што ги спомнаа во религија се и кај моиве во етика.

Кај нас очите, ХСУ, писмена на дневен ред. Па и германски сегашно и 1,2 минато.
    Дојде учителката од боловање и наеднаш се ќе биде неделава. Главава не знам каде ми е:worried:.

Chantal, gjoker4e and Yowannty like this.
  7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Појмс немам , ќе видиме што ќе кажат понатаму .

@Ava.84 на маж ми му побарале 12 евра за да го вакцинираат. Не е како кај вас 150 евра

Chantal and Ava.84 like this.
  8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

@Ava.84 термин за втора доза добивме во март . Треба пак 120 евра да платиме за вакцината плус 12 евра за боцкање.
    :^) 250 евра не фати ова лудо

Ava.84 likes this.
  9. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Девојки, знае ли некоја дали при трајна преселба од Германија за Македонија има некакво олеснување на царина доколку сакаш да си однесеш се што имаш дома од апарати за домаќинство? Некаде имав читано дека има некаков документ кој го земаш од тука и при преселба си ослободен или делумно е намалена царината, ама не можам пак да најдам кај сум ја сретнала таа информација. Доколку некоја има повеќе инфо нека сподели :)

10. Katie90

Katie90 Популарен член

@gjoker4e и јас се чудев од каде маген-дарм во зима кога е карактеристичен вирусот за летото ама го има. 5 денови не држеше. И грип и корона и се има сега. Нека минува само брзо и без последици.

@Yowannty децата тука имаат избор меѓу етика и религија час. На религија се запишани германците и обично тие се многу помирни.

Од која возраст ги запишувате децата на македонски јазик ? Нема ли да бидат преоптоварени со двете азбуки кирилица и латиница.

Yowannty and MacenceEna like this.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ама ќе ви ги вратат 250 или?
    Ако учат во Мк англиски уште од прво одделение значи од прво е ок и мислам дека од прво е ок ама јас нема да ги запишувам моиве и да имаше каде.
    Деца се, брзо учат, секако го зборуваат, нема да проблем за читање и пишување.

Dancewere and Katie90 like this.
  12. Chantal

Chantal Популарен член

Ein ungewöhnlicher Einsatz beschäftigte die Polizei in …. am späten Sonntagabend. Anwohner der Lazarettstraße hatten tagelang lautes Miauen gehört und vermuteten, dass eine Katze in einem Keller eingesperrt war. Besorgt riefen sie die Polizei.

Lautes Miauen sorgt für Irrtum
    Die Beamten folgten den Geräuschen, die aus einem Gartenhaus zu kommen schienen. Doch anstatt eines hilfsbedürftigen Vierbeiners fanden sie ein Smartphone vor, das ein Katzenvideo in Dauerschleife abspielte. Mit einem Knopfdruck beendeten die Polizisten das vermeintliche Katzendrama und stellten das Gerät sicher.

Die Ermittlungen zum Besitzer des Handys dauern an.

Еве што работа има нашата полиција :D.

13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Читав читав и велам сега некои дилери/манијаци ќе пронајде она телефон:rofl::rofl::rofl:.

јolene, gjoker4e and Chantal like this.
  14. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Кај нас немаше доволно пријавени за Македонски , во нашиот град и јас сакав да оди но искрено немам време за да гп развозувам по Франкфурт за да учи мк.јазик. баш ми е криво што кај нас у нашиот град Оф никој не ги пријави децата а искрено има многу македонци и во последно време се почесто слушам луѓе со Прилепски Битолски Охридски акцент на зборување.

Chantal, danichap, MacenceEna and 2 others like this.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Има ли некаде убави торти да отидам и да ја купам без да ја порачувам претходно?
    Да не е замрзната.
    Во пекара мислам дека се многу скапи за вкусот, не ми се свиѓаат, освен можеби Sacher Torte ама и таа тужна е некако.
    Нема торти како кај нас.
    Да направам сама ме мрзи.

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Vidi ruski market ako imas vo okolina .

Chantal and gjoker4e like this.
  17. јolene

јolene Популарен член

Џоки мори, купи таму готови кори и некој фил на брзинка. На пр. 500 мл млеко со 2 пудинг свари и плус додади 200 гр чоколадо внатре. Пола путер измати и ете ти топ чоко торта.

Ви кажав ли оти многу сакам торти да правам. Ама нема.

До кога трае грипот? Сабајле однесов дете конечно во градинка, дома хаос. Мене ми се стемни и еве си легнав. Толку многу ми е ладно, не можам да мрдам. Грло машала, мислам дека имам ларингит. Тамам нема да им зборам низ дома, ќе одморат од мене.
    Уши нормално затнати, синуси полни, очи клапнати и со денови вака. Таман си мислам готово пројде, пак некој бран ме мава. Ај да почне да делува малку риностопот па да станам да средам низ дома. Ќе дојде ураганот гладен :devil:, немам што да и дадам.

mal.ecka, gjoker4e, Chantal and 2 others like this.
  18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

За торти секогаш ова користам и си правам еден екстра супер крем од нутела 250 гр и маскарпоне 500гр
    Сите ми ги фалат тортите а корите увек готови ги зимам и ставам на нив млеко со растопена нутела и излегуваат совршени како тазе печени 8).
    Screenshot_20250211_103317_Chrome.jpg Screenshot_20250211_103415_Kaufland.jpg

mal.ecka, gjoker4e, Chantal and 3 others like this.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Ko nekoj sto nema pojma od torti da potprasam cokoladoto rendano ili kako go pravis i ova pudingot topol ili laden koga ke se dodade puterot. Da namackam nekoja kora za svekrva haaa

gjoker4e, Chantal and јolene like this.
  20. јolene

јolene Популарен член

Во топол пудинг, да се згусне прво убаво вариш, после одма ставаш чоколадо искршено и она ќе си се истопи, мешаш убаво да се истопи и соедини.
    После оставаш да се олади тој фил. Откако ќе се олади, матиш путер со две три лажици шеќер и полека лажица по лажица соединуваш со филот од пудинг.
    Ако ова ти е прекомплицирано, направи од тоа што пиша тути од горе.
    Или најарна една, што после сите ја правевме и за родендени и за остали славја. Ептен лесна. Купи си готов пандишпан и да не печеш. Само да филуваш.
    Од еинфах бакен. Генерално им се супер рецептите. Некои имаат и видео да си видиш.
    https://www.einfachbacken.de/rezepte/blaubeertorte-mit-leckerer-sahnecreme
    IMG-20240713-WA0016.jpg

Едит само. За свекрва што и да правиш нема да погодиш. Од искуство ова :D.

Last edited: Feb 11, 2025