Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    3.067
    И јас не знам што грип ќе беше ова, малово изгоре од тт во саботата до 40,4 одеше и подолу од 38,6 не се симнуваше. Среќа па сега е подобар, ама ќе го оставам дома цела недела сега кога ве читам што се случува по другиве градинки, планирав од задутре да го пуштам, кај нас нема никакво известување сега за сега, ама нека го до понеделник, претпоставувам во сите градинки е баш лошо.
    И се знае, јас сум следна после него за разболување со сигурност, од вчера полнав да кашлам, демек се држев колку можам на страна, ептен да не фатам ваков гаден грип уште во прво тромесечие, ама нема бегање.

Туку, сакам нешто да прашам. Решив да полагам C1, барем некаква корист од седењево дома да извлечам, ама тука кај што живеам нема можност за C1. Најблиску ми е во Аугсбург, ама имаат само по програмата на Goethe, а јас до сега имам полагано само на Telc и оваа другава ми е скроз непозната. Има ли голема разлика, во тежина претпоставувам дека се тука некаде, но каде е поголем фокусот на писмениот или усниот дел? Бидејќи нема никаков форберајрунг претходно и би отишла скроз како изгубен Германец, да знам дали воопшто да се впуштам во таква авантура :D

На SanelaS и Masnickaaa им се допаѓа ова.
  2. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    814
    Немам искуство со курсеви , јас самоука сум :) Но зошто да не , јас сум секогаш за учење, надоградување. Зошто не пробаш и со некој вајтербилдунг, мада незнам што си по професија. Но секоја диплома порано или покасно се исплати.
    Да се надоврзам за муабетот со тортите , во филот може да се додаде искршено орео , киндер буено, ресани или било што и супер торта испаѓа. Мада јас секогаш печам кори. Со купечки еднаш направив сува ми беше. Мојата свеки шеќер има па не правам торти за неа, мада таа си јаде благо , но јас мислам за неа:D
    Кај нас во градинка има известување за маген дарм тоа известување лето зимо стои.
    Малата кашла, сабајле и нос и се растече, денес беше во градинка, за утре ќе видиме.

На Marge и SanelaS им се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.104
    Допаѓања:
    5.855
    Fala ti na receptot. Moram ova nedela da se razgotvam vo najako svetlo

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    3.067
    И јас сум самоука, ама низ годиниве тука сфатив дека сертификатите злато вредат кај Германциве, дека тешко некој шанса дава без да види нешто црно на бело. Инаку можности има многу. Јас исто сум секогаш за одење напред и учење.

На тема торти, дефинитивно со филот со пудинг нема утка. Само совет - пудингот да биде скроз оладен пред да се стави во разматениот путер, бидејќи во спротивно може да го стопи путерот и да не излезе пенаст филот. И додека се лади пудингот, да се стави фолија за да не фати кора или да се меша често. Опција 3 - ставете го во близина на маж ви, што најверојатно игра игри или гледа тв и на секои 3 мин довикувајте - ИЗМЕШАЈ ГО ПУДИНГОТ :devil:

Порано многу сакав торти и колачи да правам, ама моиве се скроз нејадачи и на крај дел се фрлаше, дел морав јас да го јадам, бидејќи нели - пари сум дал :D И низ годиниве скроз престанав да правам, само за родендените. За роденденот на малово два месеци однапред се спремам, барам рецепти, смислувам тема каква да биде и обично ја правам по 2-3 дена и секогаш викам дека НИКОГАШ повеќе нема да правам дома торта. Еве ме, веќе почнав да барам рецепти, роденденот во април е :rofl:

На SanelaS и Masnickaaa им се допаѓа ова.
  5. $ophia

$ophia Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.091
    Ај помош додека е дм во Германија (да искористам и јас нешто) :angel::$. Видов во росман имаат акција 2+1 за Мејбилин производи со купон. Треба да ја симне апликацијата, да го активира купонот и да одберам 3 производи за да ги купи со тоа што третиот нема да го плати? И дали можам плус на овој купон да го активирам тој што е за 10% попуст?

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    Може ли совет да ми дадете? Критика, било што. Можам се да разберам и прифатам ама понекогаш подобро знае да искритикува некој од страна. Јас се трудам и не можам нзс да најдам.

Јас сум многу повеќе од колешката. Она е бавна, поглупава, цело време пишува кранк. Предност е што нема деца, работи флексибилно (иако повеќе пати се има и на шеф жалено дека е втора смена), и четири години во фирмата, а јас една.

И сега прво неа ја учат нешто ново. И јас се чувствувам лошо, не знам точно кој збор да го употребам, затоа што јас сум брза, интелигента и немав ниту еднаш кранк пишано.

Нема врска што е она 4 години, има и колешки што се по 20 години па ништо ново не научиле.

Не можам да сфатам каде е проблемот. Значи не само со мене споредено, туку и со други, она треба да остане каде што си е па дури ни тука, едноставно она не е за оваа работа.

Јас се чувствувам потценето, така нешто, како може некој таков да се учи, неправедно е. И веќе не се трудам ама ич штом такви успеваат.

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    Да и да. :D

На $ophia му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.306
    И таму ли е така бре во DE како и во МК...

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    Не, не е така, можеби јас погрешно ги толкувам работите.
    Јас работам само прва смена и таа работа што јас ја сакам мора флексибилно. Она нема деца и може флексибилно да работи. А само ние две сме млади во фирмата. И мене ќе ме учат. Можеби се одлучиле за неа затоа што не ни очекувале дека јас со две мали деца имам таква желба.
    Сите на таа позиција се разведени. Значи и со маж тешко е. :rofl: А камоли и со деца. Најверојатно бидејќи е стресна работата ама мене стресот ме храни. :D

На Mumoftwo30 и Dominodancing им се допаѓа ова.
  10. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    3.067
    Знаеш како, тоа се тие животни неправди за жал, ги има многу често и во секое поле од животот. Ќе се погоди некој што го има одлучувачкиот збор да биде пристрасен или Аршлок (со извинување) или да му го свртат умот на друг начин и ќе даде шанса некому кој што воопшто не ја заслужил. Те разбирам како се осеќаш, ама нема правдина во овие ситуации. Само што, тие што одат нагоре незаслужено постигнуваат ограничено ниво и не можат понатаму, другите што навистина заслужиле секогаш ги поминуваат, само трпение.

Кога заминав на породилно колешката што лично јас ја имав ставено за мој Штелфертретунг додека не сум таму, така му се упикала на тој над нас (според кажувањата на колегите што следеле) што кога се вратив беше над мене со плата поставена. А нејзиното знаење и моето се неспоредливи. Бев лута како тебе и месеци ми требаа да се помирам, ама тогаш сфатив дека со упикување нејзиниот пат е до таму, а со учење - мојот многу подалеку и навистина така испадна. Трпение само.

Е сега и тоа со флексибилноста игра улога, ако се работи за позиција шеф, што претпоставувам дека е или нешто слично. Јас исто гледам да бидат флексибилни, бидејќи реално кога ќе загусти, дали кранк, одмори и слично, шефовите мора да наоѓаат решенија и да примаат често bullet for the team.

На Masnickaaa и gjoker4e им се допаѓа ова.
  11. $ophia

$ophia Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.091
    Некоја што работи како сестра во Германија со тригодишни стручни студии завршени, ако може нека ми пише ЛП. Сакам да прашам нешто. :bow:

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    Ама јас за таа позиција ќе станам флексибилна само што ете они Германци мислам дека нема јас да оставам деца втора смена со маж ми или со некој друг. И строго гледаат само прва смена да сум заради децата.

Уау како си напишала се точно од збор до збор!!!
    Е баш точно такви примери има во мојата фирма што така се протнале ама сега не можат да одат нагоре. А имам шеф скроз различен од нив што стигнал до шеф. И друг шеф што бил под нив ама ги надминал и сега зборуваат лошо за него затоа што сакаат позицијата да му земат ама никако не можат. Стварно не можат подалеку да стигнат. Само што те прочитав сфатив дека навистина е така!

И мене изгледа месеци ќе ми требаат за да се помирам. Колешкава капацитет нема. Уште почеток декември почнала да учи, дознавам денес од друг главен шеф, случајно ме прашува до каде е она и вика епа учи тоа, вика како мислиш учи три месеци поминаа, за да учи сеуште треба стварно глуп да си. И баш така е. Јас па не ни знаев дека од уште од декември учи, мислев сега почнала. Ама од декември учи една иста работа што се учи за три дена.

Само јас не можам да сфатам зошто ми се случува ова, зошто вакво искуство. За да сфатам дека лицемерните успеваат и да станам таква? Или искушение за да останам каква што сум и да стигнам подалеку? Тие што се како мене се навистина на уште повисоки позиции, додека пак тие како неа се останати на оваа позиција веќе 10+ години, ме освести Марге и одма споредив дека стварно така е.

И зошто се чувствувам вака кога и јас ќе учам од Март?

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    3.067
    И навистина е така, верувај само со трпение и напорна работа, за година дена ќе гледаш од повисоко и ќе се смееш зошто си се нервирала. Верувај дека многу често и тие на повисоки позиции не се замараат да видат многу реално и кој заслужува, него сакаат самите себеси да се растеретат, затоа што секој што ќе превземе дел од обврските, го растеретува тој над него. Кога ќе навлезеш подлабоко во менаџментот, ќе сфатиш дека ретко кој навистина се грижи за фирмата, повеќето само сакаат да ги префрлат обврските и сеедно им е дали на способен или неспособен ќе ги префрлат. Да не се разочараш и тогаш од тоа сознание, вака да те спремам пред време :D

Можеш ова да го сфатиш како мотивација, да си покажеш пред се себеси колку можеш. Некогаш сами не сме свесни колку можеме, со вистински поттик и некоја иритантна колешка, го будиме ѕверот во нас :*

На Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  14. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    6.323
    Бидејќи сте најбројни во странство на форумов, би сакала да ве прашам едно прашање во врска со животно осигурување. Сакам да уплатиме јас и маж ми, но немам никакво искуство. Се се аплицира онлајн, но не знам на што да внимавам. Најмногу ми е за покривање на трошоци за имот во случај на не дај боже, смрт. Гледам тука, за се и сешто вадат осигурување. Веќе и самите имаме неколку, но ова ми е доста битно да го уплаќаме. Иначе гледам на страните, некакво annuity decreasing, па linear, па constant. И ништо не сфаќам.

Дали до сега има некоја наша вадено во странство и на што всушност треба да внимавам?

15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    4.609
    Имаш разчични осигурувања во зависност од тоа во која земја си.
    Кај мене пример, има осигурување на хипотекарниот кредит во случај на смрт на еден од партнерите, но тоа не би ти препорачала бидејќи не е толку исплатливо.
    Имаш осигурување на платата, доколку загубиш работа да добиваш иста плата одреден период.
    Ама животно осигурување, тука најчесто е платено од работодавецот, така да провери си дали и тоа влегува во бенефитите од работа.
    Добро пресметај дали месечниот премиум и сумата која би се добила во ваков случај соодветствуваат ( споредено со пример инвестирање на таа месечна сума х години ). Најчесто не е исплатливо.

На Chantal, gjoker4e и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.104
    Допаѓања:
    5.855
    Toa e realnosta i nemoj da se opteretuvas ...Tie sto imaat deca obicno so drugi oci se gledani..zatoa nemoj da gledas dali bolna ke se pisuvas i sto i kako praj si kako mislis i prvo familijata pa rabotata nikoj ama bad nikoj fala nema ti rece niti pak ke bide posebno blagodaren. Koga stignav na edno povisoko nivo se porodiv i koga se vrativ nisto ne bese isto i toa sto mozev da go pravam tie smetaa deteto deka ke mi bide precka i cesto ne ni dobivav sansa za da pokazam deka mozam . Potoa pocnav da si teram po moe i otkako vidov kako stojat rabotite veke nikogas 100 posto ne se vnesuvam vo rabotata, barem ne dodeka da gi porasnam decava potoa pak ke dadam gas ...

На Chantal, Katie90, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    Колешкава сеуште нема ама каде и да ќе има и за џабе ја учат кога и додека да ја научат она бремена ќе остане. Многу и било страв да не падне во депресија бремена и со бебе па ме прашуваше јас дали сум била во депресија и дека ќе полни 30 во мај и мислела дека веќе касни со се па затоа и знам дека дете планира сега.

Морам да дозволам да го имам ова чувство и да се помирам со тоа. За неколку денови, недели или месеци, ќе сфатам некои работи, ќе видиме што ќе биде тоа. :)

18. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    1.333
    @Marge Тестовите на Goethe и на Telc се слични. И двата ќе бидат Ц1 ниво. Разликата е што на писмениот дел на Гете одговорите на прашањата биле по двосмислени. Логични можат да ти бидат 2 одговори на прашањето. Така ми одговори професорката. Имаш на интернет модел тестови да си симнеш, можеш пример Б2 да си симнеш и сама да видиш разлика. Има и книги за припрема на испитот :
    Mit Erfolg zum Goethe Zertifikat C1 тука имаш тестови за вежбање и
    Prüfungstraining Goethe Zertifikat C1 треба да видиш што точно има таму ама би требало да е книга за припрема на испит не само тестови.
    Ако ти оди тешко види некое школо што нуди online курс.

@gjoker4e Ќе ти дадам совет да не се споредуваш со другите и да не се нервираш. Дали сега дали за 6 месеци ќе почнеш и ти, не верувам многу да ти смени тоа. Не се споредувај терај си го своето и труди се да бидеш што подобра. Во иднина секако ќе добиеш признание и соодветна позиција на знаењето. Браво за амбициозноста.

На Chantal, SummerGirl, Marge и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    7.409
    Ја само да прашам дали е дојчовка колешката.

Имав и на Санела да и речам да стави или чоко за готвење или темно. Не млечно од Милка и компани оти се меки, а и путерот е мек, нема да држи филот. Со темно од алди што се тие, 70 проценти, супер излева.
    На шеќер ќе си проба, прав шеќер за досладување, не кристален оти се осеќа. Јас прав шеќер си мелам сама во блендер, кога немам.
    И идеата од јоана да ставиш некој кекс како орео или сл. На крај во филот е супер. Свекрва ќе падне на газ, ама секако нема да признае.
    Оваа со боровинки е полн погодок, на сите им се допаднала до сега.
    Е сега не знам дали на свекрва и сум ја правела, ама неа стално ја боли желудник од мои јадења :D. Ама не ја спречува да јаде секако :D, само после си кажува.

За други ствари, олесни си, не биди како мене.
    Свашта имаш по дуќан полуподгптвено, од штрудла, баничка смрзнати, сигурно во тој рускиот имаш уште повеќе, багети...
    Стај во печка, пушти тајмер и накриво капа.

Имав може уште да кажам, нели се не докажана, ама изморена сум ептен. Важно ставив лајкови до каде сум читала, утре ќе дочитам подетално натака.

А на Маргето ќе и честитав :l:. Нека е со лесно. За испит да одиш. Утре со повеќе ум делење ќе се пријавам :makeup:.

На Chantal, Ava.84, Marge и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    Италијанка.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.