Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.819
    Допаѓања:
    33.778
    Виросот е високо заразен, ама не опасен за здравите луѓе.
    За тие што е опасен верувај бев денес во продавницата беа само старци 70+. Ги затворија градинките и школите ама старците си шетаат.А мерките се преземаат само за нив за заштита.А тие во најголемата гужва пазарат:oИсто и си се возат во јавниот во најголемите гужви.Зошто ,оти нема нив да ги фати некој друг ќе го фати.

Нормално дека никој систем нема сила да прими милиони заволени.Кажаа др германија на интензивна нега има само 28000 кревети што е многу малку.

Ама да си кажам дека само што се вратив од шетање .Сите се излезени надвор не знам дали има некој дома.Никој не гледа на ситуацијата сериозно.Сите вили полни, игралишта полни, паркови полни.Еве и мојата колешка 63 год секое утро пие по цела рака апчиња и пак вели па не е страшен вирусот немам јас 95 години(facepalm)
    А треба ли јас да се плашам и да пишувам колку сум депресивна и испаничена и со црни сценарија , за вие да бидете задоволни? @duffi ?Јас откажав Мк оти дома имам старци од 80 години.Па верувај јас имам голем страв за моите, ама си велам добро е децата не ги фаќа оти децата ми се извини ама побитни.Нема споредба загуба на старец со загуба на дете.Може сум себична не знам.

На ma4e1311, јolene и Herrera им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    36.429
    Денеска иде една баба на работа и ми вика 6 недели била во Мајланд, вчера дојдов и треба да сум во изолација ама нема ќе си пазарам. 60 години отприлика, а јас се ракувам со неа
    Се стаписав
    Се миев со сапун топла вода се дезинфицирав и ќе чекам
    Несовесност до бескрај
    Цел трговски полн со бебиња, мали деца, новороденчиња уште виолетови такви
    И сега еве доаѓам во детски парк апсолутно никој
    А трговскиот ред чекаш за да влезеш
    Се изнервирав мн
    Сите во ходник прават смешки со короната
    Еден кашла па другиот бега демек па викаат урлаат корона корона
    Не ми се верува
    Мешан народ: Германци, Швајцарци, Французи и од нашите Албанци, Македонци, Турци и се останато
    Само нека го слика некој трговскиот и после нека праша некој како се шири толку брзо
    Епа така
    Нека им дојде полиција на оние со бебиња и мали деца бидејќи тие не разбираат не знам кај ги донеле мама и тато
    Сите ги мразам!!!

На mal.ecka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  4. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Pa neli clenkata vcera kaza deka ponacitani i poobrazovani bile graganite i vnimavale...
    Znaci se raboti za individui sekoj e prica za sebe.
    Ne e za raspravanje,rabota e seriozna i treba da se zastitime,golemite zemji nemaat kapacitet,ne pa nie edna dlanka narod,ke ne snema odma od 1 virus.
    Voopsto ne se sovesni i odgovorni.
    Podebno primerot sto go posoci gjoker4e sramota,uste se pofalila starata deka treba da e izolirana a ne e ....

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.219
    Допаѓања:
    181.433
    Не е безопасен вирусот за никого @Ava.84 . И јас така мислев, така ни кажуваа. Сега друга е приказната. Ако беше безопасен немаше да ги ставаат во карантин, колку луѓе беа во фабриката за автомобили, ако сум разбрала убаво. Или сега такви информации ни пласираат, дека ама баш не е безазлен.
    Прва бев што велев не паничете. Уште сметам дека не смее да се паничи. Ама мора да направиме се што е во наша моќ да се заштитиме, нормалниот живот очигледно заврши.

Последна измена: 14 март 2020
    На Dust, duffi и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.123
    Од каде сега ова дека децата не ги фаќа? Освен ако немаш официјални информации кои ќе ме побијат, јас најодговорно ќе тврдам, дека ова што го пишуваш е апсолутно неточно. Можам да аргументирам со статистики од досегашни истражувања.

Децата не се поштедени и на жалост вирусот не бира возраст. Дете од 2 години беше на интензивна во Германија. Со пневмонија, благодарение на Ковид19. Немам апдејт читано и не знам што се случило натаму. Се надевам е во ред.

А многу важно тука, се уште нема доволно истражувања и студии за деца, поради мал број случаи на истите. Можеби нема многу заразени за разлика од возрасни, но сепак има. Што значи дека не се заштитени од вирусот. Ова може да се смени, исто како што се смени и вирусот, односно мутираше. Па и натаму може да подлежи на мутации.

Друго и за млади индивидуи може да биде ризичен, а особено за оние кои се имуно загрозени. А ќе се согласиме сите, дека има многу такви, од секоја возрасна група, како и новороденчиња.

Заради тоа што здравствениот систем може да крахира (во било која земја) препораките се такви какви што се. Плус и плус и старите се луѓе. Ако другите не се свесни, тоа не значи дека треба да го следиме нивниот пример. Напротив. Освен одговорност кон себе, имаме и општествена.

Сите се себични кога станува збор за сопствените деца, оти за некои туѓи нели, не не боли нас, па што ни е гајле. Така ли?

Вирусот не е небитен, ниту наивен. Од наивноста и споредбата со грип, стигнавме до пандемија.

На vitamina, Dust, Konfetka и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.819
    Допаѓања:
    33.778
    Не сум чула за фабриката.Гледам да гледам и читам помалку вести и информации .Подобро ми е да верувам дека е безопасен и лесно се прележува. Полесно ми е да верувам дека е се глума.Полесно ми е да верувам во април дека ќе се стопли времето и се ќе си продолжи во нормален тек.Нема да има пак рецесија и еден куп други загуби во економијата.
    Полесно ми е да верувам дека околу мене е многу мал бројот на заразени.
    Полесно ми е да верувам дека децата не ги фаќа @Lianna Anna .
    Ама јас не реков дека децата не ми се важни.Реков дека секое дете е побитно од било кој старец.

На Biljarkata и Herrera им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Да останеме позитивни прочитав дека во Хјустон веќе најдоа вакцина се тестира. Ова на профил кај Роберт Милевски.
    Антибиотик исто се на чекор до пронаоѓање.

Точно е дека и децата ги фаќа, но смртен случај не е регистриран. Децата се преносители на овој вирус. Најпогодена група се мажи над 50 години и болни лица:
    https://de.statista.com/statistik/d...-das-coronavirus-nach-altersgruppen-in-china/

Статистички гледано нема место за паника. Сериозен е вирусот и мора да се преземат мерки пред да мутира во некаква чудна форма. Статистички во Германија смртни случаеви од сезонски грип во 2017 дури 1.176
    https://de.statista.com/statistik/d...e/sterbefaelle-in-folge-von-grippe-seit-1998/

Досега од корона заболени 4000, од нив 8починалеhttps://m.focus.de/gesundheit/news/...and-steigt-auf-mehr-als-4000_id_11771816.html

Сето ова ме наведува да верувам дека само со послушност, самоизолација и стап ќе де сузбие вирусот за бргу. За да потоа научиме да живееме со него, он нема да исчезне ќе го има секоја година. Па здравје следна кинезите ќе изедат ребро од штрумф и повторно ќе не закачи пандемија. Да бидам искрена толку ми е одмилен човечкиот род што очекувам и вака да заврши човештвото.
    Испаничено и на апарати.

На лукајана, Konfetka, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    36.429
    Ребро од штрумф! :rofl: :clap:

Мислам дека на човекот никогаш нема памет да му дојде! Криви се и тие што јадат ребра ама покриви се овие акал што немаат во главата.

Затворија градинки и школи, а они бебето во најголемата гужва кај што веќе има заболени.

Само дома да не заклучат нас ни треба и прозори и врати се под клуч. Од збор не се разбира.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.123
    Не ме зезај Фри. Не станува збор за позитива, негатива, права, крива. Не е толку вирусот проблем, колку што е народот. Од вакви муабети како погоре деца не ги фаќа, само старите се изложени, или абе како грип, доаѓа до игнорантност, несериозност и непочитување на мерките. Читаат луѓе, се претставува наивно, се делува наивно. Од сам старт беше погрешно претставено.

Твојот последен дел е клучот, ама ај кажи ми како, каде со вакви размислувања? Новата мутирана форма е поагресивна. Но точно е, истава не ја менува многу статистиката. Засега. Ама и двете гледаме дека во неа се застапени и деца. Иако мал бројот, никој не сака детето да му биде дел од статистиката. Затоа се следат мерки, за да не бидат ни моите, ни твоите, ни на комшијата. Бидејќи, ако моите се со добар имун систем, не се на комшијата или на другарка ми итн.

Освен тоа, СЗО јасно кажа дека сите индивидуи се изложени на ризик.

Италија може да и се случи на било која друга држава. Токму тоа е и проблемот со игнорантското однесување и затварање очи пред реалноста. Не сакаме ескалирање на смртни слуачи и да нема каде млади да се лечат, нели?

Друго, сезонски грип во Германија, 2017, за цела година, линкот вели 1.176 случаи. Во Италија, не е цела година, а бројката е околу 1.500. Кина, околу 3000. За колку време? 2, 3 месеци?

Овие од РКИ изјавија пред извесно време дека се позитивни за терапија, за околу неколку недели. Ова неколку недели, за мене значи 4, 5 недели. За нив не знам што значи, широк поим е некако. А после прочитав за истово, до крај на летен период. Јбг. Вакцина, нема никакви шанси пред 2021. Многу тестирања се потребни.

Сигурно не мислиш дека оваа бројка од 4000 е реална. На милионски народ побогу. Во ниту една држава не е. Можеби не е дека кријат, но колку има нерегистрирани? Речиси сите што се вратија во матичните држави од високоризични подрачја, се вратија заразени.

Колку јас разбирам германски, кажи ти. :D

Ein Szenario wie in Italien sei nicht auszuschließen. Er hoffe nicht, dass es dazu komme, sagte Wieler.

Тука: https://amp.welt.de/vermischtes/art...er-Infizierten-in-zwei-Tagen-verdoppelt.html#

На vitamina, Konfetka, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035

Тргнувајќи дека е сезонски грип трае само во сезона на грип од два три месеци. Значи убил за два три месеци преку 1.100, а имаше 17.000 болни.

Далеку од тоа дека е наивен вирусот, чим луѓе умираат туку дека не е во силината на вирусот отколку колапсот на системот. Овој вирус е опасен бидејќи нема антибиотик и вакцина од следна година ќе биде како сезонскиот нема да ја гледаме оваа паника. За сега сме затечени и личи дел од филм. Но секое чудо за три дена и ова ќе помине.

Ти ја разбирам поентата со таков народ треба само така и да се зборува. Оти поинку зема новчаникот и право на кафе

А за вакцините и антибиотикот ќе се убијат кој попрв да ги извади. Јас би рекла за три недели ќе има нешто конкретно натпревар помеѓу народите.

Бројката е далеку поголема еве јас вчера од кревет не станав температура 38.6. Ги исчитав сите симптоми и мислам дека ги имам сите болести. Може и корона да имам ама добра сум еве у 5 саат не ми се оди по лекари.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    @Lianna Anna кога ќе имаш време денес прочитај го истражувањево дава одличен приказ зошто во Италија има толку починати:
    https://medium.com/@andreasbackhausab/coronavirus-why-its-so-deadly-in-italy-c4200a15a7bf

И секако ако се земе реалната стапка на заразени со стапката на морталитет од корона ќе испадне процентот далеку поохрабрувачки.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    Вчера бев на работа(samstagkraft),држев abstand со муштерии,имашр малку луѓе,цел ден без работа,nekoi 30 - 40,од понеделник затвораат
    Меки беше празан едвај 3 маси,во трговскиот општо имаше народ и тоа повеќето возрасни,стари,па што правите не ми е јасно до толку ли дошло во трговски да се шета,па некои со маски,па нема ли продавници во близина?, главна тема е нон стоп се пишува и зборува ама не некој не разбираат, не сфатливи ми се,јас паничам или они се толку ладни, ама до овој степен :x
    па најако прашање:имате ли попуст денес?(facepalm)

14. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Може малку офф од темава ќе бидам..
    Кај нас почнаа масовно да го шират видеово,како и многу други каде се гледаат Гер тенкови низ Италија,како и Американски низ Гер.
    Кој сака и има време нека погледне. После ова се надевам дека е сепак само вирус во прашање...

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    36.429
    Да се јавам на тој бројот и да им кажам дека имам болка во градите ќе ме направат луда?
    Ништо не ми е само од понеделникот ме боли точно меѓу градите, може 1цм или 2 подоле.
    Што може да е?

16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    https://www.facebook.com/100001869042898/posts/3589068094498790/?d=n

Deutschland in Quarantäne

Значи умрев од смеа.
    На бројот за да се јавиш треба да имаш висока температура и останати симптоми на корона или да идеш од Италија.

На Minnie 1, Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.373
    Допаѓања:
    286.599
    Мене почна да ме мава параноја:sweat:.
    Народов не е точен, тоа денес што видов се разочарав од германците.
    Мажот ми се смее за децата важело од понеделник па затоа сите јуриш на купче стотици:x. А старине по цел ден кухен што јадат во бекерај со бастумчето да зеде да ги брка човек дома да си одат:@

На mal.ecka, Dust, Tajnaotrovna и 5 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    36.429
    Не знам дали може од стрес да ме боли од премн вдишано дезинфикционо средство.
    Им реков на работа средството побрзо од короната ќе не убие.
    Никогаш не ме болело, не ми е јасно, немам претстава што е.
    Како да нема место за нешто, како да е заглавено, кога дишам длабоко како да се оптегнува нештото.
    Стручно медицинско лице на форумов?
    Кога вдишувам нагоре оди тоа што ме боли.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.770
    Допаѓања:
    34.053
    Исто и кај нас во Хесен хаос е поточно Офенбах лудница од деца излезени на улица . Маркети пустош нема тоалетна хартија никаде среќа што сум јас па во два маркети пред нос ми ја земаат последната. :@
    Утре уште во 7 ќе тркнам до лидл да видам дали ќе има донесено некоја ролна тоалет и квасец немам а имаме навика еднаш неделно да си месиме по дома. Од нас Балканците е пустош по маркети овие Германците си пазаруваа вчера нормално по неколку намирници а не ко нас колички брашно зејтин квасец и тоалетна. FB_IMG_1584303883435.jpg

На Tajnaotrovna и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    На ова не може да се постави дијагноза освен мускулно да е нешто. Земај магнезиум.

едит: според ова до Јуни германците ќе имаат екпериментален антибиотик против короната
    https://www.n-tv.de/politik/CureVac-lehnt-Exklusivvertrag-mit-USA-ab-article21643024.html

Се разбира со Америка се караат на кого да биде ексклузивитет. Во секој случај ќе се најде лек набрзо.

Последна измена: 15 март 2020
    На Tajnaotrovna, Biljarkata и gjoker4e им се допаѓа ова.