@Dea85 @fana со која Мартина учите германски, две ми излегуваат на инста, и дали се работи за онлајн курс или снимени лекции? Во иста ситуација сум, се селам за неколку месеци и барам некој курс онлајн или професор за индивидуални часови, ама никако да се решам некаде да почнам.
Денес го имав мојот најубав пролетен ден во зима во Германија . 16 степени и во Гевгелија не е било во зима . Дојдов тука да уживам во хладноча, да ми мрзнат бубрезите и прстите од рацете а јас се потам како свиња. И времето не е веќе тоа шо беше .
Тука немаше снег оваа година, еден ден паѓаше само и одма се стопи. А овие германците и они ми се мили некако . Додуша и немам сретнато многу, само двајца тројца комшии германци имам, друго се е аусландери.
И како си задоволна се учи ли добро и така? Веројатно е најдобро класичен курс каде што има интеракција со професор, ама немам време особено за со физичко присуство. Размислувам за ваква опција со снимен курс или евентуално со некој што одржува индивидуални часови онлајн.
Убаво беше времето денес. Баш како да е пролет. Се надевам дека и утре ќе биде добро. Планирам да шетам
Видов дека пред неколку страни сте збореле за апликации за станови. Ние сме во потрага по стан за купување, пишав на двајца маклери ни одговор ни ништо. Тие што сте купиле овде стан, може ли да споделите како го најдовте, преку апликација, маклер или сосема на друг начин?
Пак јас со истиот проблем… Можеби сум лоша и/или злобна и морам да го променам тоа. Немам ништо лично против колешкава, онака мирна е, фина, во блага депресија поради тироидната, значи се е ок немам ниту една забелешка за личноста ама имам премногу за работата. И сега она пред мене ќе биде нешто (помалку од тоа што јас сакам да бидам ама сепак), заради тоа што да речеме она нема деца и е четири година тука, а јас имам деца и сум една година тука. Не знам како да се средам леле. Не знам кој ми е проблемот еве стварно и се нервирам. Сеуште не си го решив проблемот. Не знам како да ви опишам значи. Она цело време кранк пишува, сила нема, бавна е, а јас редовен ученик. И јас сега со еден кранк ќе ги почастам да си одморам штом така. И таман после кранкот одморена да учам.
^премногу се оптеретуваш со непотребни работи. . Олади и земи си кранк и воопшто не се замарај. Викендашки сите дома имам 100 плана како да го поминам викендот но за жал се тргнува наопачки. Така да веќе ништо не планирам оставам се на случајност. ..