Јас и кога доле бев не се брцав во Охридско езеро а не па сега. Носталгија првата година сега веќе 6та сеедно ми е кога ќе одам доле . За шетањето по Ск ми фалат студентските денови од автокоманда до карпош 4 кога пешачев со тогашната ми најдобра колешка ама нема таа Америка јад Германија не изедоа децата .
Мене не ме фаќа носталгија за Мк. Ме фаќа само за некои пријатели шо ги имам таму. 3ипол - 4г се немам појавено во Мк. И да одам, искрено незнам шо би правела друго, освен да се видам со блиските. Ни Охрид ми е потребен, ни Дојран, ни Скопје, ни Гевгелија, ништо. Каде да одам, шо да правам? Да шетам по планините, демек чист воздух?
Одиме но не сме сите од Ск. Па тоа ми фали шетање со другарка која неможе да дојде од Америка кога таа сака. Ниту пак јас можам да дојдам кога сакам.ова не е мк па на сред школска годинаго вадиш детето за да одиш на одмор оти летоска си немал време да одиш на море у Турска.
Eve jas sum 12 godini i voopsto ne me faka nostalgija.Relativno mlada dojdov i sama na pocetokot epten mi bese tesko ama nemav ni vreme da razmisluvam mnogu preku den rabotev, noke morav da ucam i nekogas koga ke posakav da se vratam odma mi pominuvaa mislite kaj ke se vrakas zar ke moram vo stabovi da dremam i da lepam plakati, zasto majka mi i tatko mi bea samo obicni luge od sredna klasa sto nemase sansi da se vrabotam nekogas.
Ние сме 12 год. во последните неколку месеци премногу ме фаќа носталгија скоро и замислувам како се веќе враќам назад и барам само причини да не се вратам.Никогаш не сум била многу носталгична и сум мислила да успеам , ама сега веќе кога многу луѓе си отидоа без поздрав, многу родендени свадби испуштив, кога деца пораснаа , а јас не им се израдував како бебиња, кога не можам да го испцувам другар ми како порано, кога другарките ги гледам на неколку години .Видов дека на овие овде ние секогаш ма од кај и да идеме ќе сме им само"аусленда раус" и кога државата не е иста од пред 10 години не ми се живее овде.
Ќути, источна Германија победија АФД па можеш да замислиш колку не сакаат. Мене на нерва последните 2 години ми е што почнаа мрзливо да работат институциите, а јас сакам се да функционира. Затоа и се селиме Швајцарија. Сестра ми остануваат во Штутгарт, до душа они си тераат шема со 2 деца, со градинки и такви ствари. А јас и маж ми не сме заковани, така да и на Месечината ако треба може да отидеме Брм брм, идеме јужно кај роднините , да се собереме македонци , плус најблиската другарка од факултет ми е Швајцарија па секој викенд се договориме со неа ќе се гледаме, гости шема
А како е сега со безбедноста во Германија? Како е за живот? Гледам некои се предомислувате за Германија, а јас би сакал да одам да живеам и работам таму. Да си фатам некоја германка, па понекогаш да одиме во Мк да ја шетам.
Охридско никогаш не сум го сакала Убаво за шетање,ама за да се бањам таму ми е ладно. Да не испаднам дека почнав да пишувам и дека мрчам. Тука сме 12 години и не можам баш да кажам дека ме мавала носталгија. Многу неубави моменти преживеав во Македонија и затоа од никогаш не сум сакала да се вратам. За мене Македонија е доста еднаш во годината на 2 недели.Нека учи детето од кај му се корените. Еднинствено ми фалеше на почеток дружбата.Сите бевме распрскани и немаш време за дружба,многу пат.Сега не можам да се пожалам.Најдов друштво.Имам и балканско и друштво мешано од други националности. Се собираме редовно,дали сите дали по две:одиме на концерти,кафе некогаш од сабајле и најчесто навечер.Оти сите до деца и мораш да чекаш на маж ти да го оставиш за да излезеш. И можам да кажам доста ми е овој социјален живот што го имам повеќе не ми треба,оти со работата немам време Во поглед на облекувањето,сакам да си купам скапи работи,чисто за мене.Кога не сум имала не сум купувала.Се водам по девизата работам и сум заслужила. Мислењето на другите не ми е битно. Кола не ме интересирало,битно да е практична. Маж сака коли,ама е задоволен и со тоа што го имаме.И секогаш вика,ако купам пак ќе земам иста само понов модел. Баш кога маж кажа во Македонија што ќе купиме одма дојде прашањето од близок е како така зошто не е БМВ или Мечка.Не дека не може да ја купаме,ама зошто кога ќе и паѓа вредноста секоја година,а ќе плаќаме скапи регистрации. Ама секој си прави како му одговара,ако некој ужива во добра кола зошто да не ако може да си ја дозволи.
Со среќа Херера. Афд е исти к.. како и другите.Лидерката е мажена со жена од Шри Ланка зар мислиш дека ќе ја напуди жена и ?Плус имаат деца заедно и самата кажа дака децата и се црни.Тоа е само сон нема ништо да се случи јас не се плашам само условите се помизерни .
Кај мене во Лајпциг е безбедно, мирен е животот, ефтино е за разлика од Јужна Германија, полно е студенти од цел свет , значи има младина по улиците, точоци на сите страни. За разлика од Јужна Германија, тука слабо има балканци, а за македонци скоро па ич. Така да, ако сакаш да научиш германски , секој ден ќе си помешан со германци, комшии германци на сите страни , можеш да дојдеш источна Германија. Е сега муабетот колку многу не сакаат германците, аууу љубов Џони Битно работа има, ако работат двајца, останува 1 плата да се заштедат пари.
Jas kade sto sum ne ima sekakvi i ima mnogu Makedonci isto ...imam edni bliski luge od Makedonija so koi se desava i da 4 meseci ednas da se vidime a ziveeme epten blisku. Dodeka im pomagav nekako im bev potrebna ama sega izgleda nemaat potrebi pa zatoa i poslabo se gledame. Jas na rabota sum se osetila kako stranec ama kolku toa mi go potencirale tolku poglasno jas sum gordo istaknuvala deka sum stranec pa i nekogas koga ke napravev greska im vikam Auslender sum . A i toa sum pa kolku i godini da ziveam ovde sekogas ke bidam. So tekot na vremeto steknav drug krug na luge koi mi se bliski osobeno sega sum zblizena so majkite na drugarite na maliot od gradinka pa obicno so 2 od niv nedelno pravime nesto odime nekade se srekavame na kafe , ruceci...itn . Tie se site Germanki ama ednostavno kliknavme od prva, isto koleski od rabota imam bliski sto se od drugi zemji so niv barem ednas mesecno izlagame nekade. Makedonija ednas godisno e sosema dovolno , veke ni prijatelkite ne ziveat tamu se raseleni nesekade. So rodninite so pogolem del rascistiv koga go rodiv deteto i koga ne najdoa 5 minuti da go vidat. Se e zivot za nekogo ovde e Makedonija, za nekogo Makedonija e Germanija.
Секогаш викам,ние сме луѓе без земја. Во Македонија "германец",во Германија Ауслендер.Странец каде и да одам.
Сакаш да кажеш дека вие не штедите , трошете се што заработувате ? Не заебавај, си треба заштеда за да се пензионира човек на млади години, да оди на крстарења А од пензијата здравје ко ќе влезе човек у длабока старост. Сега ќе пише некој ако дочекаме старост, ам ќе се пензионираш на млади години , ехееее животот е пред нас
Ние не штедиме , немаме ни што да заштедиме. Со мало дете сум принудена да работам само 4 часа. И секогаш кога имаме заштеда , излегува некој квар на кола, нови гуми требало па незнам што. За одмор тргаме од 2-3 плати и тоа е . Кој сака да дојде нека дојде па сам ќе виде какви се луѓето. Не е секој со иста среќа и исто гледање на работите и луѓето. Ти можеби можеш со секого да седиш цел ден во кафич или кафана и да губиш време. Јас не седам со некој што не ми одговара. Овде има многу македонци , не се дружам бидејќи не ми одговараат. Јас како што гледам и во мк веќе дружењето не е тоа што е било некогаш. Цело друштво се собира само на стара нова год, мај и нова година. Сите се веќе со деца и обврски. И си имаат еден круг на пријатели најблиски најчесто еден пар што се дружат почесто. Не ми фали воопшто секогаш кога си одам гледам колку е мизерна. До сега си бевме за сите блиски свадби. Би сакала да живеам во Шпанија, но и таму системот не е сјаен. Но овде не ме врзува ништо па може ќе пробаме некогаш.
Родителите на мојот симпатија живеат во Африка и биле презадоволни од животот таму. Ако нешто, да знаете каде да ме барате. Во градинка денес сите со костими освен малиот, некоја утка направив со денови и датуми. И си мислам нема ништо да искоментира и сега ми вика сите имале костим освен он, а он сакал во елен да биде. Не бе, јас морам да утнам барем една работа месечно. Они смееле целава недела да одат маскирани во градинка, посебно денес. Утнав ама нема назад. Малава беше маскирана денес ама не знаев дека и малиов, кога го зедов и видов дека сите се со костими се ми се стемни. А мм па ни малава не му текнало да ја слика, а кога ја зел она пробала да мие лице во школо со вода и сите бои се рњдмњчкале само цело лице, а убаво нацртана буба Мара имаше, и така нема стори на инстаграм чисто да знаете зошто.
Не бе, само напишав дека инфлација ни ја јаде заштедата. До пензија, таман, ќе имам за лижавче да си купам Најарно гаража да си купам и да складирам Икеа намештај, не се нормални колку се поскапени Рачунај, колку трошите месечно, пута 12 годишно, пута 10 години, инфлациска стапка бонус, па кажи колку треба заштеда за да бидеш милионер...овај... пензионер. Ќе треба да барам плантажа со ореви, да ми растат парите на дрво, ко на Тијана.