Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.599
    @Dust супер ти се професиите. Пример обезбедување може да бараш работа, на аеродромите во ресторант нешто take away. За графички дизајн исто можеш само со англиски. Ако најдеш работа по струка може и фирмата да ти финансира учење на јазик. Направи си ти 3 CV и каде ќе упали таму.
    Кога ќе дојдеш тука можеш да бараш викенд курсеви за јазик има и такви кои се 3 пати неделно. Има опции. Инаку како што знам само со МК пасош си ја плаќаш цела цена на курсот. Ако немаш европски пасош и не си бегалец немаш никакви предности. Или да работиш 1 година па Jobcentar или Agentur für Arbeit да ти го финансираат учењето на јазикот, нострификација на дипломите. Ама прашање е после овие избори до кога ќе биде возможно ова.
    @Ambitious смени ја фирмата тогаш.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    11.772
    Епа тоа е проблемот, тешко наоѓам отворени позиции, за интервју па и работа да не зборувам.

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  3. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.599
    @Ambitious си пишала дека живееш во Минхен, тоа е многу голем град, стварно не знам што би можело да е проблемот. А да пробуваш низ цела Германија да аплицираш па да се преселиш ?

4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.623
    Допаѓања:
    174.851
    Д ден прво да кажам :hai:
    Немам ништо поврзано со Германија.
    Нит планирам да се селам натаму,ниту имам желба за живеење у Немачка, ама сакам да ја посетам. Никогаш не сум била.
    Деновиве по цели денови дома,виросани, па се отепав читајќи на оваа тема.
    Толку многу ми се виде интересна. Наидов на преубави постови , научив многу нешта :inlove::inlove:
    Ми легнавте скроз.
    Штета што немам ништо поврзано со вашата земја на живеење ,инаку ќе ве дружев.
    Посебно сакам да ја поздравам Џоки:inlove:
    @gjoker4e абе душо јас те паметам како едно срамежливо ,повлечено ,не многу весело момиче :^) Ти си станала бре женска ипол :)
    Па и симпатии си имаш 8)
    Браво :l::l:

Исто и @јolene сакам да ја читам многу.
    Некако ми многу познат никот :^)
    Дали случајно некогаш сме си пишувале , или грешка сум.
    Се мислам се мислам ,никако да ми текне.
    А јас генерално приватни пораки само со членки од вонтелесно пишував.
    Можно е да сум те помешала , ама тоа не го мења фактот оти ептен сакам да те читам.

Море сите сакам да ве читам :l::l:
    Убава ви е темата , не гледам ни препукување ,ни кавги ...браво !

Пак ќе кажам , штета што немам никаква поврзаност со вас ,инаку ќе ви пишував и јас тука :)
    Барем братучетка да си имав таму.
    Или барем некој симпатија :D

Поздрав екипо:f:
    Останете вакви добри , расположени,среќни и здрави :f:

На mal.ecka, Miss666, SummerGirl и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    11.772
    Па искрено и сум размислувала на тоа, сега за сега не, доколку продолжи вака ништо не е исклучено.
    Фала ти. :inlove:

На јolene и Katie90 им се допаѓа ова.
  6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Бевме некаде средина на фебруари во Мк амбасада и луѓето ептен супер позитивни. Други се .Беа маж и жена. Кога отидов прашав може ли без термин ми рекоа да може седни си:!:. Мажот дури апликацијата ни ја пополни во случај да не сме писмени или не знаеме мк.Ни рекоа од 4-6 недели пасошот ќе биде готов.Дали ви се верува готов е веќе една недела :o.

На SummerGirl, Gosh, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    17.125
    @Dust
    Јас сум со виза. Кога дојдов колку толку го знаев јазикот и правев тест за проценка, резултатите од тестот ми беа добри и можев директно да полагам б1. Одев само еден месец интеграционен курс, живот во Гњрманија мислам дека се викаше. Тој еден месец одев само втора смена а на школо одев од сабајле, турбо :x.
    Имав познаници што мораа од А1 или А2 ниво да почнат, значи пола година и повеќе одење на школо и работа.
    Јас иако имав б1 сертификат не се чувствував воопшто спремно да можам конверзации да водам. Ама шефицата моја други планови имаше за мене. Па така ме фрлија во ладна вода, после нецели две недели морав сама да водам смена, ако имав технички или било какви проблеми сама морав да се јавувам и оправам. И така експресно научив (разговорно ниво). Јас сум 5ипол години во Германија, сеа работам нешто друго ама на струка уште не успеав да најдам. Кај мене и многу други фактори играат улога.
    Исто така можеш да слушаш радио на германски, јас пред да дојдам го слушав Шаривари (локално минхенско) не дека којзнае што научив ама да ти легне на уво. Арте програмата има убави содржини.

Ние во понеделник ќе се преправаме на работа за фашинг, ова непланирано беше па морав вчера да барам некој ненаметлив (како мене) костим. Носталгија за Македонија не ме фаќа. Убаво ми е кога отидам оти и јас сум дете на мајка ама поубаво ми е тука кајшто сум. Социјализација не ми фали, имам две другарки со кои често се дружиме. Едната е германка другата е од Словачка ама одамна овде дојдена и за германец мажена.Дружбата со нив ептен ми помогнаа за подобро да се интегрирам. Со комшиите си живееме убаво, бабата од соседниот стан понекогаш ја зема ќерка ми да си играат и тоа многу ми значи и на мене и ќерка ми. Македонки исто имам овде и од време на време си муабетам и Македонски.
    Џокерче ако сакаш уште малку да се подмладиш секој ден зелен чај да пиеш. Мене повеќе од почетни 20ти никој не ми дал, сеуште ми бараат лични карти по маркети, а кога почнав на работа мислеа и дека ученик, можеби сакаше жената да претера ама мене сепак ми ласкаше :$. Инаку 30 имам.
    @Yowannty ти прашуваше за каишче?
    E6DD986B-471C-40A5-B6E4-739234AB1649.jpeg
    во ц&а денес видов.

На SummerGirl, Chantal, TutiFuti и 4 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Ме освести со мислењево. :D Дури и сум заборавила каква бев. :tmi:
    Значи колку само сум напреднала уау, дури сега сфаќам. :o
    Огромен поздрав и до тебе! :l: Колешка остана бремена на 47 години и јас цело време кажувам за тебе на работа. Кажуваше дека 47 ќе полни и не можат деца да имаат и последна шанса рекол докторот и јас си мислам 100% ќе остане бремена дека и @Bubce38 отприлика на таа возраст и стварно. :l:

Немој да викаш дека немаш другарка во Германија кога сите вработени кај мене знаат за тебе. :D И плус викам другарка моја. Јас, од што сеуште ме држи радоста за тебе. :l:

На mal.ecka, SummerGirl, Chantal и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Леле овоа ме потсети кога ние дојдовме и јас 28 год одам во едека вино за готвење да купам и ми вика тој на каса аусвајс и јас кога му се изнасмеав во фаца на човекот и му дадов мк л.к:rofl::rofl::rofl:.

На SummerGirl, Chantal, TutiFuti и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    26.427
    Ова маалово е збир за преваранти и ненормални. Незнам колку пати до сега ми имаат звонето на врата непознати лица, кој дрогиран, кој пијан. Ќе застанат пред зграда и звонат на сите можни звончиња.
    Ете сега пак, еден ќељав црнец звони на сите. Нормално не отварам, и го гледам збори со комшијата на балконот. А тука немаме фамилии црнци, зошто доаѓа? :@
    Лани на еден комшија му провалија дома, на друг па цела кола му ја дигнаа од паркингот.
    Ебати забеганите.
    Дека мирна улица, нема народ, и тука нашле жртви да барат.

На mal.ecka, SummerGirl и Dominodancing им се допаѓа ова.
  11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    8.547
    Во која Германија живееш бе девојче?
    Јас на врата сто пати имам заборавено клуч, преку ноќ дури, од сабајле таму си стои.
    Во штутгарт комшиката ми ѕвонеше на телефон, да си го приберам.
    Ни гребнале кола на улица паркирана, тоа да, ама поголеми нешта немало фала богу.
    Сдк смените стан, не е убаво ова што го опишуваш.

На Dancewere, Miss666, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.818
    Допаѓања:
    186.127
    Леле, и јас:tmi:. Додуша преку ноќ не, мм е задолжен за последни безбедносни проверки вечер, ама преку ден(facepalm). Ми се има десено и отворена врата да оставам, јас сум си заклучила ама без да затворам:headbang:... и така 3,4 саати ние излезени врата отворена:bandit:.
    Реков јас, комшики сме ние две:D

На mal.ecka, SummerGirl, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    26.427
    Абе и јас иам заборавено клуч на мојата врата ама комшиите одма ми звонат да ми кажат.
    Проблемот е со овие ненормалниве шо идат и звонат на сите станови.
    Лани дојде еден, се уби звонејќи на становите, и го викнав мм да го праша шо сака. Мислев дека на мм го бара, оти многу звонеше.
    А он пијан бил, и барал спас, некој да му помогне да си отиде за Босна, оти полицијата го барала за семејмо насилство. (facepalm)

Па кај се такви не наоѓаат нас упм.

На mal.ecka, SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Ќелавиот црнец можеш кај мене да хо пратиш. :D Повеќе ги сакам со виткана коса ама и ќелав ќе помине.

Е и мојов клуч се од надвор на врата е. :D

Тироидна имаш проверено? Мене со тироидната се така ми беше. Влегувам в маркет, а на малиов течеше од око нешто од пораѓај и вработената ми вика вака и на син ми и остана слеп. :o Мм само викаше како бе јас не среќавам такви луѓе да ги убијам. И ете дека не вибрирал како мене затоа и не среќавал.

Промени се, почни од себе си. Нека ти пратат некоја книга од Мк и провери тироидна.

На SINOLICKA_123, mal.ecka, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    26.427
    На мене ли ме прашуваш за тироидната? :D
    Шо има врска тироидната со лудациве? :rofl:

На anggell, SummerGirl, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    904
    Допаѓања:
    3.540
    Јас не само што клучевите ги заборавам на врата од надворешна страна, него и новчаникот ми е прикачен на клучевите со се внатре и некогаш си висат така цела ноќ од надворешната страна и сабајле си ги наоѓам непипнати :D Ама па никогаш не сум се осетила небезбедно во зграда, ни во маало, ни во градчево кај што сме…

На SummerGirl, Chantal, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    26.427
    И тука е мирно кај нас, нема тепачки или такви работи ама местото е бинго за крадење. Жив човек нема по улиците, одма тука ни е станицата и за 10 мин си во центар пошо тука нема кај да шеташ, се куќи и згради е.
    Вечер да излезам, ќе се вратам со 10 украдени работи. :rofl:
    Не смееш ни камера да ставиш. Ама комшијава си ставил камера, скриена во цвеќињата, шо снима дирекно во неговата кола. :rofl:
    Е не, ќе чека да му ја украдат.

На SummerGirl, Biljarkata, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.882
    Допаѓања:
    8.547
    Од вонтелесно, да, ами од каде друго. Пред 100 години.
    Ние две сме доказ, дека не треба да се откажуваат сите кои сакаат да имаат потомство, порано или покасно ќе се случи :l:.
    Слободно читај не, па ако сакаш и пишувај, нас никој не ни смета овде.

Ти може бар притворена, ние ширум отворена. Маж ми нешто корпата од количката ја симна, мислел ќе се врати да заклучи. Јас доле пред зграда и си тригнавме. Малата неколку недели дали беше, не знаевме главата кај ни е.
    Среќа лето, сите од куќата беа на одмор, па не се деси ништо.

А за тироидната имам прашање. Ќе ми биде ли нешто ако ги испијам овие фемибион за доење што се, имаат јод. Останати ми се повеќе. а јас сум секако преморена.
    Ам не земам терапија веќе од пораѓај навака, и ок е. Сега се мислам да не ми шекне нешто или не се шекнува така лесно?

За другите муабети, што се спомнаа градовите кој каде живееме.
    Мене Минхен ми беше љубов. Во дваесетите, па и триесетите мои го обожавав. Ништо не ми пречеше, напротив уживав. Го сакав тоа брзо темпо, гужвата, порстраноста. Едноставно се осеќав убаво секогаш кога ќе дојдев овде.
    Ама сега, сега некако ми е премногу. Дали дека веќе не сум флексибилна како порано, дали што не знам. Не ми е исто. Иако уживам во прошетките доцна во Нимфенбург или кај елените во Хиршгартен, безбројните игралишта за деца, тоа што цел град е рамен и измислен за со точак. Ама нешто ми е премногу.
    Ми смета што смрдат лифтовите во метрото во сред центар. 100 саати да ги чекаш на Штахос и на Мариен плац. Ми смета што лифтот во Пасинг стално работи само во една насока.
    Ми смета што имаш се во градот, ама немаш ништо уствари, оти мораш еден саат да изгубиш од точка А, до точка Б.
    Ми смета што е прескап. Што на пример во центар е незамисливо да се прошеташ, особено не на викенд.
    На божичен марк кога бевме, немаше игла кај да фрлиш. Ми сметаат долгите редици за влез во музеј, итн итн инт.
    Некна бевме на бранч во Оберполингер, не е воопшто како што ми има останато во глава. Премал избор, цените не соодвествуваат.
    Ми смета патување за на работа по 1 саат.
    Сакавме да пробаме и овде. Пробавме. Јас имав одамна желба да дојдеме тука, маж ми одамна сакаше да се проба во таа фирма и така сега тука сме.
    Ама од друга страна пак ми е супер кај што живееме. На брзина излез на автопат, мирно и тивко. Населба со пензионери и фамилии со мали деца претежно. Паркови, игралишта, градинката :inlove:. Можности за купување.
    Самата местоположба на градот, аеродромите..

За мене во мометов мислам идеално би било градче со околу 100 000 жители и што се има. Или нешто ко градчет на @Marge. Нека ми пише кај е, може и ќе и станам комшика, оти тука не знам дали ми се глави со толкав кредит.

А и женските од Минхен, нека пишаат места за шетање. Може нешто сум прошутила, еве ни иде пролет, се радувам на :sun:, па да искоритиме.
    Исто ако знаете некое место за бранч или ол ју кен ит. Не е битно во кој дел од градот.
    @Ambitious @viol @mKdevojce и не знам која друга членка беше уште тука. Данке :f:

Боо реферат :tmi:.

На SanelaS, Dancewere, SummerGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Има огромна врска. Затоа што како зрачиш така и привлекуваш! А зголемена функција на тироидна доведува до зголемена нервоза, негативни мисли, и цело време привлекуваш негативни работи, а со тоа и лудаци. Реалноста е таа.

20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    26.427
    Па да ја извадам ако не, може ќе престанат лудаците да доаѓаат :rofl:.

Пред некој месец ја проверив, се е ок со неа. Кажи ми некој друг орган шо привлекува такви чуда, одма ќе го вадам :rofl::rofl:

На Didajo, SummerGirl, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.