Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.132
    Допаѓања:
    36.684
    Слабо железо, недостаток на витамин д и глава. :rofl: За друго не знам.

@јolene Ако доиш пиј ги, ако не не или не знам. Тироидна од трпење и чување во себе се шекнува. И солот има јод па го користиш нели. Јас за мојата тироидна треба јод да внесувам и јод апчиња ми дадоа на времето.

На mal.ecka, SummerGirl, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    397
    Кога дојдов бев на некој а2/б1 ниво, ама дека одма работа на германски за некој месец стигнав до б2. Мое мислење е дека од а2 до б1 е поголема разлика, после меѓу б1 и б2 не е толку многу.

Мене Минхен од прв ден не ми се допаѓа, ама како викаат, што не сакаш тоа ќе те снајде. Сега живееме малку поодалечено од градот и поубаво ми е, ем не ја трпам гужвата, ем побезбедно, ем ако сакаш да се прошеташ пак ти е Минхен на пола саат.

Сега после многу години кога одам во други градови, гледам дека се бетер од Минхен посебно во делот на чистота и безбедност.

Во Минхен становите се изгор но и платите се повисоки.

За работа во струка мислам најтешко е првата работа да ја најдеш. После влегуваш во шема и вратите сами ти се отвараат. Барем во Германија имаш можности колку сакаш.

На SanelaS, Dancewere, SummerGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    3.145
    @јolene ах, градчето на убавиот син Дунав :inlove: Ќе ти го пишам во порака :hai: Далеку сме ние тука од 100 000 жители, целиот Ландкрајс - да, има 100 000, ама само местово околу 20 000 жители има. Си има предности и недостатоци, како и секое друго. Кога се преселивме од Скопје, кај што живеевме со маж ми во К.Вода на главен булевар кај што буквално дење/ноќе беше галама тука во сред август кога сите беа и по одмори имав чувство дека сме дошле во град на духови. Буквално првиот ден 4 саати шпартавме по улиците барајќи го Ратхаус за да се пријавиме и не сретнавме никој, не претерувам - не се разминавме со жив човек. И си викав - Боже каде дојдовме :lol: Ама се навикнав после тоа многу лесно, сеуште се протнува таа тема за селење низ муабети со маж ми, ама мислам дека ќе си останеме тука. Па детево да е живо и здраво, светот е пред него, нека оди и нека се сели кај сака, ако сака.

Некако и јас и тропам на врата на 40тата за некоја година, маж веќе е скоро таму и ми се допаѓа тоа што како животот да е побавен во овие мали градчиња, никој никаде не брза, никој не е нервозен во сообраќајот, сите се навистина љубезни и пријателски настроени. Се ми е на 4 мин од дома со кола мислам, на работа сум за 4 мин, градинката ми е на 4 мин :D Ние сме единственото македонско семејство што го знам овде, во другото градче до нас има 3-4, ама се броиме на прсти. Ми недостига некогаш и динамика во денот, раздвиженост, хаотичност, ама па исто ми е многу убаво кога комшивката баба од другата зграда ќе се стрча да му даде чоколадо на син ми, пошто го сретнала маж во гаража и нормално се го испрашала и се чувствува како да не знае :D Или комшијата кога ни оставил дуксерче закачено на квака со порака - се надевам дека ќе му биде точно на вашето синче :inlove: Имаат некоја топлина овие места. Ама не е евтино за живеење, посебно кириите, наводно има некоја многу добра местоположба и одлична поврзаност со Аугсбург и Улм, се наоѓа како на средина и по автопат си за многу брзо таму и поради тоа кириите се доста високи.
    Главна забава ни е Леголенд за децава, некогаш мислам ние од околниве места како натрапници сме таму, посебно во бесплатниот дел :wasntme: Од лани и пепа пиг паркот исто.
    Ах, Ода за градчево :rofl:

Кога одиме во Минхен на пример, маж ми не вика Борат :rofl: Вика пази да не не акне некој трамвај, ќе не има по весници, ние трамвај немаме кај нас во селото :rofl:

Денес конечно сонце :sun: Малово во шума сакало да вози точак :x А како каскадер вози, буквално животот ми го скратува кога го гледам како лета, а маж вика - верувај му на детето :!: Не тераше да носиме гранки што биле наводно октопод и меч, па некако се договоривме да ги сокриеме под клупа за наредно доаѓање да не носиме гранки дома. Само 4 камења донесовме :rofl: Сега пици сакале, па чекам тестово да стаса, па домашни пици да им направам и да се спремаме полека за утре.

Убава сончева недела :f:

На gjoker4e, Dancewere, SummerGirl и 7 други им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    7.868
    @Gosh да не не лајка само, туку да каже кај беше до сега и оти не остави да се загрижиме за тебе. И фати ли дечко?

На mal.ecka, gjoker4e, SanelaS и 4 други им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.310
    Допаѓања:
    36.987
    Јас два пати заборавив клуч на врата. И тоа вториот пат го ставив однадвор и се симнав да фрлам ѓубре. Ја затворив вратата од куќата и после се освестив што направив. Среќа што таму беше газдата на куќата, па ми отклучи. А првиот пат фино лепо го оставив клучот внатре. Е после кога се вратив сфатив што направив. Па морав да провалувам :D

Населбава кај што живеам е мирна. Нема мигранти :!: Па на раат можам да излезам. Ми се допаѓа што нема галама и што е чисто. Во 5-6 населби од градов врие од мигранти и слични како нив. Таму со страв поминувам. А за чистота поарно да не пишувам. Кога ќе видам какво е одма ми се :puke:

Јазик уште учам. На интернет. Уште се бунам со der, die, das. Важно..... Ги научив падежите :!:

На Marge, gjoker4e, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.132
    Допаѓања:
    36.684
    Со симпатијата на одмор сме, за жал не заедно. :D
    Будна од ноќ… сигурно ме има мислено ех како не бевме заедно на одмор па затоа не можам да спијам. :P

Во 9 најкасно во теретана ќе сум. Многу сум јас интересна колку брзам за теретана, исто како за на работа, и треба на време да пристигнам, за да знае мозоков колку е важно. :D

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.541
    Допаѓања:
    4.748
    Добро утро мајки. Мразам што ја почнувам неделава со ваков негативен пост.
    Прилично ескалира ситуацијава со Украина, какви се вашите размислувања на темава? Дали ве фаќа стрес и анксиозност? Јас последниве неколку денови не можам да спијам од што се грижам.
    Многу се мислам, недај Боже ако стварно букне нешто, дали би било подобро да се седи тука или да се оди доле. Ме интересира каква е атмосферата кај вас, на работа се збори за ова или?

8. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    5.983
    Niti stres nit nervoza, vo moeto opkruzuvanje nema nikakvi tenzii. Vojnata e igra na golemite sili i nikoj nemoze da pretpostavi sto nataka...i koga nesto moze da bukne.

На danichap, Chantal и Lavender13 им се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    7.868
    Ме фаќа и стрес и анксиозност, ама игнорирам колку што може, оти ова е тотално лудило.
    Еднаш ќе се договорат за прекин, па после не ај не. Сите зинати за ќар, народот овде дебело го плаќа. Дали ќе се опаметат кој знае.
    Што би правеле во МК ставарно не знам, како држава апсулутно зависна од сите. Никакво домашно производство, со други зборови за леб ќе си умреме таму.
    Во случај да букне, до мк ни гориво нема да стигне. Мое мислење само, не дека мора да е така.
    Што и како се збори не знам, оти немам во последно време контакти со луѓе. Избирам да не читам, да не гледам вести, оти ништо убаво со години не сум прочитала. Некако како сегде само став да се продава, па така како коњ со ограничено гледање, нанапред одам и не се вртам многу лево десно.
    До сега се уште се функиционира нормално, што ќе биде, ќе видиме.

На Miss666, Ava.84 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.132
    Допаѓања:
    36.684
    Мене на работа ми рекоа дека кај и да е ќе почнела помеѓу Србија и Босна! Јас појма немам, ниту планирам било што на интернет да отворам да видам.
    Да живееме додека да почне, ако почне. Ако почне секако ќе умреме и ќе дознаеме дали има живот после смртта. Секако сме безпимошни, нит може да ја спречиме нит ништо. Да се селиме само уште сега во Америка или Австралија еве појма немам каде е ок, уствари Африка де. Од превенција само тоа имам на ум.

На mal.ecka, Lavender13 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.722
    Допаѓања:
    23.935
    Имало празник денеска?
    Зарем се ќе биде затворено?

12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    7.868
    Розен Монтаг Ади, карневалот во НРВ. Тоа им е најголема дешавка, како не знаеш.
    Ајде у град, од 11 и 11 им почнува карневалот, се делат колачи, слатки, чоколади за најмалите. Наметни на деците по нешто и земи си ооогромни торби.

Ах сеќавања на Нрв, јас бев на времето во комшии. Во ААхен :).

Матичен најдов од сабајле, конечно. Лелле девојката на телефон, дојч лош, акцент уште полош :inlove:. И ми дојде идеа, ја мфа да станам :tmi::D.

Edit za Adi
    https://koelnerkarneval.de/zuege/rosenmontagszug/zugweg
    300 toni blago imaat obezbedeno za godinava :)

На _Vera_, Ava.84, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.722
    Допаѓања:
    23.935
    Абе знам за карневалот, туку за продавниците прашувам, мора итно да купам нешто денеска, ќе затварат или ќе бидат отворени?

Иначе некни поминувааа карневалите од мојата улица. Фрлеа чоколади бонбони. Ај може пак ќе одиме после ако има уште.

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  14. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    7.868
    Не се сеќавам како беше, ама ако е отворено е само пола ден, значи одете сега.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.722
    Допаѓања:
    23.935
    Ќе истрчам сега до продавница.

Само шо станавме пред 1 саат и мм ми се јави Ајде трчај до продавница ако одиш оти се ќе се затвара. :D
    Викам чекај бе, само шо отворија зарем одма ќе затварат :rofl:

16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.541
    Допаѓања:
    4.748
    Јас еве од муабет со луѓе на работа, сите се позагрижени од пред еден месец. Некако се променаа разговорите, не разговараме на работа за одмори/филмови/рандом теми, цело време војната е тема на муабет.

Си купуваат луѓето и залихи, еве колешка ми вика има три 5литарски шишиња дома со вода, има конзервирана храна, има спакувано торба за итни случаи. Дома ми стига памфлет со кој се најблиски скривалишта, па како најбрзо да се стигне до таму. Ок е да си спремен ама ова некако ептен ме јаде.

Муабетот за МК беше баш пошто не е никаков фактор, никој не би се замарал да наштети катастрофално.

На Adidas888, SummerGirl, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    11.690
    Јас сега од вас го слушам оваа за Украина. Никој ништо не зборува, дали не сме во тек не знам. Може и за подобро, и онака ништо не можеме да смениме.

За празникот зарем и денес е се затворено? Јас мислев само утре, бидејќи и ние утре сме само пола ден. Или различно е секаде?
    Нагоре разбрав дека си поврзуваат право од чет-петок до вторник.

18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.911
    Допаѓања:
    40.928
    Денес школите не работат . Градинките си работеа .
    Од сабајле во селово имавме карневал , децава имаа настап . Сега попладне втор настап во друго место . Ги пратив со татко им. Јас неможам . Само на логопед ќе одам со синко и после кревет .
    Од промена на време ли е , од работа . Јас сум претепана

На mal.ecka и SummerGirl им се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    7.868
    Секоја покраина различно. Ама во Нрв е голема фешта.
    Алааф, пијани маскирани дојчовци што денсаат на шлагери.

На Adidas888 и Ambitious им се допаѓа ова.
  20. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    34.517
    Хај женски :hai:

Ве читнав набрзинка.
    Во врска за селење, сеа за сега немаме план.Таман малу се постабилизиравме, се средивме. Здравје можби понатака малце во поголем град ете, Касел на пр или друг град. :D

Од прошла сабота до денсска работно без ден одмор. :|
    Ама си ги намалив саатите, па од неделава малу ќе здивнем.
    Треба полека за свадба да му ја мислим што и како, веќе е време.
    Во април ќе идам накј мк, па мора са ги средам поканите и некои ситници.
    Освен свадбата, треба да му ја мислим и за друга поголема работа и се надевам дека ќе биде се како што треба.

Од утре почнувам стандард со пешачење, ми фалеше тоа.Мора да се ослабе :lol:

На mal.ecka, Chantal, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.