Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.881
    Допаѓања:
    8.543
    Не ни треба нам некој од надвор да ни наштети, доста сме си самите ние.
    Кај нас и без војна цвета хаос, можеш да си замислиш како би било кога се од околку гори. И вака бандите царуваат, само малку змачкано, во таков случај пак можам да си замислам.
    Сега се уште глумиме држава за некаков корист. А толку сме очајни што и отпад ќе увеземе за пари.
    Истото ти се фаќа.

Ова складирање со 15л вода, овде нормална работа е чинам. Празни рафтови се уште не гледам, ама поскапено страшно е.
    Пре мислам дека веќе на акции ќе удриме купување, за да се заштеди нешто. Имаше и овде препорака за 15 дена да имаш резерва на храна и вода, ако се сеќавам правилно.

Мене она што многу повеќе ме вознемирува и ми прави полека паника, страв да се движам наоколу се овие терористички напади. Денес уште еден.
    Сите убави настани ги зацрниа. И божиќен маркт, и карневал и се.
    Со страв се движам, маалото не сакам да си го напуштам, став ми во трговски веќе. Толку неубави чуства ми прави, а уште по неубаво што државата наместо да се фокусира на внатрешен мир, дрви на друго место.
    Тотално разочарана и веќе сериозно си мислам на каде да бегам.
    Маж ми пробува да ме смири, да ги гледам убавите нешта, ама мене грутка ми стои.

На IronLady, Chantal, felisitas и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    5.283
    Не сум паметна ништо да кажам, ама ептен дојде стресно време за живеење последниве 5 години, од ковидот навака.
    Пандемија, инфлација, отпуштања, економски кризи, високи каматни стапки, врв на се и закани од војна. Цело време живееме во грч, ајде патуваме, лете зима, трошиме пари ама во позадина нешто ме јаде цело време. Јас одам на концерт, прва работа кога ќе стигнам таму е да го лоцирам најблискиот излез.

Нешто од што најмногу се плашам е војна, посебно сега откако станав родител. Се надевам дека остана барем еден паметен и ќе се најде некое решение. Ова војување ќе падне на наш товар за година две. И тука дадоа куп пари за Украина, а внатрешно еден куп проблеми.

На Chantal, fairy88, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    8.155
    И јас мислам ние ќе го јадеме стапот за некоја година,оти се задолживме премногу и тоа за други.
    Викаа дека инфлацијата е моментално изедначена,ама не ми стои баш така.

Туку сакав да прашам мајките кои имаат школски деца
    @Ava.84 @danichap @MacenceEna
    Може да кажат и другите мајки со школски деца-не тагнав оти не знам кој има школарци дома.

Што мислите за Nachschreiben?

Синко ќе има другата недела некоја трка и дел од учениците кои се подобри во спорт треба да се натпреваруваат.Е, баш на тој ден и текна германски учителката да прави класенарбеит.
    До сега синко еднаш беше на Нахшреибен(беше стварно болен),ама имам чувство кога пишуваше,послаба оцена извади.Мислам секогаш кога некој пишува отпосле, се вадат послаби оцени,оти нема толку мир и тишина колку што би имало кога сите би пишувале тест.Или тоа ми е само такво чувство?
    Пишав во групата на школото дека не ми се допаѓа,ама завртеа муабет не било страсно и одпосле да пишуваат.Па излава дека само мекам.
    Кај мене синко се многу тешко концентрира и тоа ме загришува.

Последна измена: 3 март 2025
    На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.483
    Моиве до сега немаат испуштено писмена, ама е честа практика. Секоја недела има по 5-6 болни деца, а секоја недела се прават писмени, па мораат накнадно да ги напишат.
    Лошото е што не ги даваат резултатите додека и децава што треба накнадно да ја напишат писмената не се готови со истата.
    Претпоставувам бидејќи се истите писмени, не прават никакви измени.
    Јас па мислев дека nachschreiben подобри отцени ќе извадат оти другарче ќе им каже што се паднало:tmi::D.
    Моиве носат слушалки за наутрализирање на звук кога прават писмени. Имате пробано?

На јolene, TutiFuti и fairy88 им се допаѓа ова.
  5. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    8.155
    Не сум пробала и не знам дали е дозволено да се носи кај нас.Овој мојот се сака да прати и не се концентрира на листот.Истото е и дома кога пишува домашни,заради тоа се изнервирав.

6. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.160
    Е баш поради овие стравови го пишав постот некни, страв да ти е од дома да излезеш и ако мораш, да си во грч. Она што го пиша за во мкд 100% си во право но сепак си мислам барем слободно ќе се движам.

Инаку за војната стравови имам кога мислам на тоа и затоа се обидувам да не мислам, тоа што е ќе дојде. Ако бидне нуклеарка, кај и да сме нема да не спаси. Освен можеби во Нов Зеланд...

Само да се молиме да стивне се:(

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.483
    Прашај. Топ работа се, ние и за дома користиме оти често групно учат на масата во дневна.
    Кое одделение е?

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    8.155
    @danichap баш ќе прашам,вие од која фирма користите?
    Инаку е 3 оделение.
    Инаку претходниот пат го прати воспитачката дома,беше со 40 тт и нормално го прерипа тестот по математика кој беше утре дента.После распуст пишуваше и извади 3- иако учеше.

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.483
    Од Амазон ми се сите купени. Повеќе пара имам зедено, и за на школо и за дома. Следев спрема рецензии и искуства. Моиве и фактор боја битен критериум им беше(facepalm).

И кај мене големата е трето. Минатата недела пишуваа персонен бешрајбунг пробе, неделата пред тоа граматика пробе (презент, претеритум, перфект) неделата пред тоа hörzu Probe.
    Ептен тешки писмени се кај третоодделенциве:(.

10. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    8.155
    Трај не збори и мене ми стоат многу тешки писмените,имаат 2 страни текст ситно пишувани и треба да го читаат и прашања да одговараат:worried:
    Треба да внимаваат на граматика и изразување.
    Мислам дека ние не сме учеле волку на времето.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.483
    Лезепробе:(. Ужас, тоа е следно и кај нас после распустов.
    Неделава одмараат, полнат батерии.

12. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    26.419
    Мислам дека секаде е различно. Кај мене фештата беше во саботата, а исто така и во центарот имаа журка.
    Денес во центарот некои продавници не работеле а кај мене се работеше.
    Јас сум на 10-15 минути оддалечена од центарот, со воз.

Во саботата поминавме покрај журката ама не влеговме внатре пошо сите денсаа маскирани и пијани и страв ми беше за децата. Поминавме од страната, а тамо ставиле едни како бунарчиња каде шо можат мажите да мочат, и глеам околу едно бунарче застанале 4 5 мажи, си ги извадиле и мочат.
    Како не им ги измерив убаво. :lol:

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Кај нас вакви носат децата што имаат слаба концетрација. И син ми е еден од нив. Инаку учителката ми ги предложи плус кога прават тест сам си земал нешто од класната како заштита да не гледа во др деца што прават и така прави тест. И кај нас не ги даваат резултатите ос тестовите додека сите деца не завршат со тест а стандард и кај нас има болни па накнадно прават мојот досега е редовен на тестови кога се прават. Screenshot_20250304_043917_Amazon Shopping.jpg

На SummerGirl, fairy88 и јolene им се допаѓа ова.
  14. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Туку сакав да прашам каде купивте и какви купивте обувки патики први за одење на вашите бебиња? Мојте девојки се 11 м и веќе почнаа да се пуштат па сакам да им земам патики нешто за надвор кога сме . Викендов бевме по трговски и во сите продавници кај влегов немаше 19бр .имаат кратко ноже ама дебелко.

15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.881
    Допаѓања:
    8.543
    Многу брзо им растат ноџињата :inlove:. Љубови преубави.
    Има на елефантен лауфлернен специјално за преодување и многу модели може да се бира широчина, на пр м.
    На заландо лоунге се наоѓаат исто, добри кондури некогаш поднамалени. Фала Лаванда :hai:.
    Мојата едни на рикоста мислам беа ги заоди, лесни и згодни и брзо ги израсна. Т. Е првите чевли, оти доцна почна да оди, дали три недели ги носеше.
    Ама сега оти веќе се менува сезона, ќе најдеш сигурно нешто намалено.

На mal.ecka, Lavender13 и TutiFuti им се допаѓа ова.
  16. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    8.155
    Ние користевме на Најк патичиња.Тие беа со мек ѓон,други марки не сум купувала.
    Види по ТК Мах и таму има доста избор можеби ќе најдеш нешто или онлине па ќе им ги вратиш ако не одговараат.

На TutiFuti и јolene им се допаѓа ова.
  17. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.599
    @TutiFuti Јас ќе ти ги препорачам Натурино. Кожени се и одговараат за дебелки бебешки ноџиња :). Е сега скапички се ама сигурно ќе најдеш нешто на попуст. На лиманго кога им се на промоција се најефтини. Плус дека марка се можеш и после да ги продадеш.

На TutiFuti и јolene им се допаѓа ова.
  18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.881
    Допаѓања:
    8.543
    Однесов мојата пеперутка на градинка и да ви кажам си поплачав така од радост. Толку емотивно ги доживувам првите нешта со неа.
    Сите деци маскирани, она секако не ми дозволи да и ставам цветови на глава, па маската не е комплетна, ама нема врска.
    На раст да ја видиш ќе речеш две ипол е, ама не е. Мало е уште, и спрема другите уште е бебе. А толку многу учи, запрепастена сум.
    Вчера ми вади нешто ќесиња од фиока и вели аа гросе таше:sun:.

Мислам се радувам што е скроз нормално дете. Еве.
    Ја научија течно со лажица да јаде, од чаша да пие. Дома се и е лагодно и не сака, ама таму ништо не е проблем со другите деца. Ред и дисциплина има. Дома кога доаѓа, уште ја држи и ди пред спиење станува багабонт. За викенд се нема никаков ред, ама па и тоа е ок.
    И така, убав сончев ден, дај да свртиме муабети за поубави работи. Ние за две недели одмор. Прво малку тука па после преку граници. Се надевам ќе се брцнам у топла вода, да згреам коски, оти моментално грб ме боли, врат исто. И тоа.
    Натака си ги насочувам мислите, па после работа барање или школо одење, ќе видам што сакам.

На bubemconia, mal.ecka, IronLady и 13 други им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.115
    Вчера падна малава на глава и во 17:00 ќе одиме на педијатар.
    Цела ноќ аларм имав на два саати да ја проверувам и сабајле околу 3-4 рече еднаш или два пати глава дека ја боли.
    Инаку вика глава дека ја боли, дека и се врти нешто внатре во главата, нешто внатре во ушите ја притискало, нозете ја болеле…

Не знам како ќе проверат на педијатар дали има потрес на мозок.

Не бев сигурна дали да ѕвонам или не па сега само што се јавив и рекоа 17:00 дојдете.

На SummerGirl и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.111
    Допаѓања:
    177.608
    Ке бидат по зеници дали е дезорентирана ако повратила и кт ке направат

На gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.