Очајно ми фали и мене море но бебе ќе биде многу мало, па така и оваа година ќе прерипнеме море . Како да искомбинирам свеќи да биде тука за пораѓај да чува дете за да биде маж со мене? Не сакам да седи многу. Барем нека готви ручек 1-2 недели. Некој праша за финантзамт. Нели треба да се отиде заради групата? Не е класично пријавување туку само да се одреди Steuer Klasse.
Ako si so carski zakazi i termin nekoj den pred termin,.a za so priroden isto planiraj otprilika karta povratna kupi podocna.Jas ja odbiv pomosta od sveki, svekorot ja ponudi ama jas resiv podobro sami ke se snaogame i za jadenje i za poragaj ke odam sama. Nemozam da trpam nervozi i slusanje na ekspertizam
Е па не знам дали треба да одам баш ради класата. Ама ќе видам што како па ќе знам за друг пат. Ептен ми е далеку од местото на живеење и морам со воз 2.5ч. Ќе мора да се купи кола и да се вози како што тргнала работата
Кај нас не се оди во Finanzamt без термин и се се завршува онлајн. Значи нема никаква потреба да одиш, кај нас само на затворена врата би наишла, нема влез во Finanzamt. Ниту еднаш за ништо не сме биле, само онлајн завршуваме се. Ако им требаш за класа они ќе те бараат ама секако онлајн се прави тоа. @joana18 Три пати мери еднаш сечи пред да викнеш свекрва. Подобро сама оди на пораѓај или некој од комшии дете нека причува. Јадење уште од сега спреми и замрзни. Да не се каеш после.
Ti treba steuer brojot za na rabota da ti izgotvat dogovorot, obicno za 10 tina dena treba da stigne ama nekogas znae i da potrae. Jas znam deka odev da go zemam , mi go dadoa vo delot za informacii kade sto e
Фала на сите за информациите. Се уште сум многу збунета а болницава е ужасно неинформирана и не ми даваат информации. Последно ми побараа Sozialversicherungsnachweis und Nummer? Дали тоа се добива од аок или е нешто сосема трето??
Пред неколку дена. Вторникот. Ама поштата стига на работа, немаме сопствени сандачиња. Па ми е страв да не испуштам нешто битно. Иако на рецепција стига поштаи може да се земе
Поштата треба дома да ти стигне на адресата на којашто си пријавена. За неколку дена ќе ти стигне и ќе дополнат на работа тоа што треба. Прва работа така е, па за следните ќе си имаш веќе бројче.
Па мене тоа ми е проблем, јас сум пријавена на адреса на болницата. А не на адреса на станот. Бидејќи таков документ ми дадоа, привремено додека да најдам стан. И најдов стан ама од средина на април. Пред тоа не можам ништо да сменам во врска со поштата
Тогаш јави се на бројот на Finanzamt и прашај до каде е бројот ама секако рано е да стигне. Од болницата ја распоредуваат поштата и ќе ти ги дадат твоите писма. Требало адреса таму каде што спиеш. Или има во болница место да спиеш?
Смештајот е на друга улица. Не знам зошто вака прават искрено ама веќе ми е смачено и прифатив. Но, ако не ти е проблем пиши ми овде или во приватна порака, што конкретно е тоа Sozialversicherungsnachweis? Дали е посебна картичка? Дали се оди некаде да се земе? Или ја добивам по автоматизам? Немам никаков инфо за овој дел
Исто писмо е како и идентификационен број. Ќе ти стигнат две посебни писма, на едното го има идентификационен број, на другото социалверсихерунгс нумер. Ќе потрае недела две додека да ти стигне по пошта.
Здраво.Доколку се купи iPhone, Самсунг од било каде во Македонија, може ли да се користи во Германија на мобилниот картичка со германски број? Благодарам
Ако нешто ти значи јас на шаоми купен од Скопје, само ставив плус картичка за германски број. И сега ги имам и двата. И мкд и германски број во ист телефон. Е сега за Iphone ако има ограничувања не знам, ама не верувам.
За ова треба со матичен да зборам, да ми даде упат. Јас се надевам ќе пројде сега и нема да се повтори, барем не скоро. А вчера бев на матичен, да се запознаеме морало, ме прашува дали во моментов ми треба нешто, а ја будала, не данке во моментов немам никави поплаки . И после ко станав ми текна, ама бидна веќе. Ама реков ќе се јавам за крвна слика, да проверам шеќер и тсх. И сега во една друга тема гледам, немало термини кај доктори, а ја у понеделник се јавив и бирав кога да одам на термин да се видиме. У милионски град, матичен нормално на 10 мин пеш од дома бирам. Денес сретнав мајка на игралиште, збореше активно 4 јазици. Алал да им е. Франциски, италијански и нормално дојч и англиски. Колку предности нуди билингвалноста само. За одмори, сакам и јас на море. Ама се мислиме кога и каде. Кога е градинката затворена во август, секаде е претопло и не знам дали е паметно. Ќе добие сончаница малата. Се мислевме накај италија со кола овде поблиску кај е. А реално ми се оди Хрватска малку подолу. На друго место не се нафаќам сега за сега. А ако не одиме кога е градинката затворена, па ќе немаме одмор може за друго одење, т.е ќе истрошиме сите слободни денови и така не сме испланирале уште ништо за летен. Ама ама за таа цел, се друго викенди и празници план е направен.
Мислите ли дека можеби имам некои психички пореметувања со моите мислења? Да си прашам на време, додека сум можеби малку пореметена, после касно ќе е. Цело време ме мачи нешто внатрешно, поврзано со работа е, ама штом ме мачи и ми создава благ немир, стрес и нервоза, значи треба да го искажам така? Среќен 8ми март! Денес му е последен рок на симпатијата да ми пише (последен во овие 7 дена де ). На одмор е па ок го сфаќам, ама денес еве има прилика 8ми март е, а утре недела, Германецот принципиелен, ќе одмара, па пак не можам ништо да очекувам. Многу скржави ама еј, се кладевме нешто, и нормално дека јас победив, и колешка што беше тука вика по киндер јајце и никаде го нема киндер јајце да ми даде, а јас нема шанси да го потсетувам прва. И тоа победив во област што е негова специјалност, е до толку сум паметна.
Јас би ти советувала да одиш во теретаната, да се истрошиш час, час и половина и потоа види дали вреди да го искажеш. Мене лично теретаната ептен ми помага ментално, се што ме мачи и лежи на срце/ум, топам кога одам таму. И физички секако, ослабнав и зајакнав доста откако започнав да одам.
Ќе ме натерате и мене со овие теретанани. Ама колку немам кондиција сега како желе се осеќам, срам ми е од луѓе веќе . Грбот денес подобро . Да прајме пладневна дремка, па да видиме кој на каде псоле.