Бевме да рашетаме, маж ми да ми купи поклон. Времето преубаво, само на една блуза излеговме Абе една гужва во центарот, неможевме да се разминеме, параноја не фати . Влегов во два бутика, сите жени грабат ли грабат, а мажите трчат по нив и им носат облека . Дури ставиле и столчиња за седење за во случај да се уморат мажите . Многу гужва беше.
Денес гледавме еден стан за купување и правевме муабет дека треба да биде само на мое име. На враќање му вети на детето "ќе купиме на мајка ти денес букет оти е 8ми Март" Ај станот што не ми/ни го купи, стар бил, ама и цвеќе не ми купија двајцата. Сега ги чекам да се вратат од шетање ако нема цвеќе, а се си мислам дека нема, ќе има мнооогу мрчење. Така ли татко треба да учи син како се почитуваат жени? Веќе имам смислено говор што традиционално почнува со "на ќерка ти така некој да и се понаша, убаво ли ќе ти биде?" Среќен 8ми Март!
Nelken + chloropyhil + вода Ќе почнам да пијам, подмладувало. Па ќе ви кажам дали делува и ако пиете и вие темава во Младолики мајки во Германија ќе ја преименуваме. Nelken се продава во Реве кај зачините пак заборавив што е на македонски а сто пати проверив Хлорофил капки на Амазон Ќе пијам во неработен ден за да може побрзо брзата помош до мене да стигне или директно пред болница со лашата колку ми е страв ама па премногу позитивни коментари има овој хлорофилот, а ова Nelken секако зачин ли е што ли е не би требало да ми бидне нешто од него @bubemconia Обавезно пиши дали ти донесоа цвеќе или не? Јас пак сум таков тип ама ич не сакам цвеќиња. Ако ми купат нешто практично ок, ако не пак ок. Книга на пример може за секоја прилика или нешто иновативно ново модерно ама да е ем мало ем не толку скапо. Малите работи ме радуваат ама не цвеќиња.
Не сум информирана па морам тука да прашам можеби некоја има слично искуство или барем совет. Морам да се пријавам во АОК. Е сега знаете дека сум докторка и треба да почнам со работа. Ама "треба". Болницата не сака да ме вработи се додека немам Aufenthaltstutel, Steuernummer, Sozialversicherungsnachweis. И сега ако се пријавам во АОК а уствари не работам. И поминат месец два, ја не работам дали би имала проблем со АОК? Од типот на да плаќам казни? Не знам дали воопшто некој се нашол во ваква состојба. И не знам зошто иам работен договор а болницата ми вика не можеш да почнеш со работа.
Прво одиш да се пријавиш во општина на адреса, па во финанзамт да земеш штоер број, па во аок и во банка, па тек тогаш смееш да почнеш со работа. Ауфентал нема потреба ако имаш работна виза. И нема веза, супер што имаш договор,сигурна си.
@gjoker4e дојдоа и ко што очекував не донесоа цвеќе, донесоа ни повеќе ни помалку туку 500г џимиринки. Да се смее или да плаче човек. @Selena01 не знам дали може приватно да си плаќаш. Ама и тогаш ќе ти бараат Aufenthaltstitel или некаков документ за престој.
Во АОК мораш одма да се пријавиш. Јас те сфатив дека веќе си пријавена во АОК. Секој мора да има здравствено осигурување нема врска дали работиш или не. Мораше прво во АОК да се пријавам па после термин за Aufenthaltserlaubnis
Да не ве означувам посебно, фала за информациите девојки. Во вакви моменти навистина ценам секакво инфо Имам работна виза и договор. Ама страв ми е да не ми направат проблем бидејќи сум се пријавила во АОК а сеуште не работам. Односно не работам пошо чекам на документи. Но би требало да е се океј на крај
AOK е здравствено осигурување. Пријави се во понеделник. Не смееш да работиш без здравствено осигурување, не смееш да живееш тука без здравствено осигурување.
Дада направив термин. Тоа знам дека морам да имам ама пошо не сум информирана а болницата е trash и морам вака по форум да прашувам за искуства
Во кој дел на Германија си? Дека кај мене е trash болницата ама Finanzamt одма до болницата е па значи не си тука секако
@gjoker4e Nelken е каранфилче. Рецепти за подмлдување не знам, ама за греано вино со каранфилче, мх Среќен 8ми Март и од мене Маж сабајле отиде по доручек и се врати и со цвеќе. Среќен 8ми Март женче, од твои пари го купив. Фала? @Selena01 Aufenthaltstitel не ти треба кога веќе имаш виза за старт. Секако за него ќе ти бараат и платни листи понатаму, така да не знам ни дали можеш да поднесеш без да почнеш со работа. Објасни им во болницата, верувај многу работодавци овде не се ни запознаени точно со тие закони, бидејќи не доаѓаат често во контакт со нашите дозволи. Само бараат нешто што наслушнале. Ако ти прават проблеми, замоли ги директно да се јават во одделот за странци и ќе им објаснат од таму. Две работи ме мачат. Малово во вторник има Waldtag. Временскава прогноза вика максимум 15 степени ќе биде, ама вака под сенка е некако ладно. Подебелки Matschhosen или Schneehosen? Што е попаметно? Друга работа. Слатка павлака, тоа мислам е како засладена хопла уствари. Ама во маркет сите тие ми се чудни и не ми се матат убаво. Е сега ми треба некоја што треба да се загрее, па да се олади, па да се мати Предлог? Или најдобро готова торта да земам
Каранфилче, и во греано вино се става. Може па и од греано вино се подмладува. Додека типкав @Marge ме преварила. Дебели матчхозе се сосем доволни според мене. Имам едно прашање за сите вас што зборувате на македонски дијалект. Со децата на дијалект муабет си правите? Мојата супер си зборува македонски ама литературен Македонски не знае! Си размислував пред некој ден дека голем дел од македонците нема да ја разберат ако им побара на пример с’кз (гума за џвакање) . Ни таа пред некој ден не разбра едно Македонче од западна македонија кога и рече дојди да те бацам… среќен 8ми март, за сите по една виртуелна икебана, за џокерче каранфили
@Dancewere јас и маж ми имаме скроз различни дијалекти, ама бидејќи јас сум порасната во неговиот град го зборувам и неговиот. Ама пред да се роди малово се договоривме дека со него ќе се зборува исклучиво литературен македонски и така тераме. Јас со моите и маж ми со неговите си зборуваме на наш дијалект, малово слуша и разбира, ама он си зборува литературно и бабите и дедовците зборуваат со него литературно (колку можат). Понекогаш знае да прифати некој збор посебно кога сме подолго во Мк, ама го корегираме кога ќе го слушнеме. Причина за ваквата одлука ни беше пред се тоа што детето е двојазично, да не му дојдат дополнително и дијалектите како терет, па да го збунат. Немам поим дали е правилно вака.
Nie so maz mi zborime na razlicni dijalekti.zatoa se dogovorivme samo na literaturen da razgovarame.Maloto samo toa slusa,jas so moite na dijalekt ama i literaturen za.da ne pomesa i da ne.moze da se razbere.Oti jas i maz mi na dijalekti tesko se razbirame.
Алал да ви е за литерурно зборување со дете. Ние со маж ми си имаме развиено наш јазик, со двата дијалекти и така си зборуваме низ дома. Детето нема да знае литературен македонски сигурно сега. Евентуално кога ќе и читаме на македонски приказни ако научи нешто повеќе или од песничките што ги слуша.
Полека ќе биде се по ред. Како што спомнаа, многу од персоналното не секогаш знаат што се треба за доктори од трети земји, тие имаат шаблон и ти ги бараат редоследно документите. Не значи дека ако тие од персонално не знаат што и како е се процедурално, дека целокупно не ја бива клиниката. Може на оддел ќе ти биде супер.Со работната дозвола може да почнеш секако, картичката е готова за околу 6 недели, некаде може и побрзо. Пријави се секаде како што ти кажаа членките. Незнам во која покраина си, ќе треба како вработена да се пријавиш и во Ärztekammer на твојата покраина. Во NRW имаш 2, зависно во кој дел си. Друго, Значи пошто си лекар не се водиш под ,,нормално" Rentenversicherung. Ќе треба да пратеш Antrag auf Befreiung von gesetzliche Rentenversicherung во Ärzteversorgung и Erhebungsbogen у Ärzteversorgung. Обично ги имаат формуларите онлајн, некое може да се пополнат одма онлајн други да треба по пошта .Значи со самото пријавување на работа ќе ти стигнат многу документи на почеток. Полека и ќе биде се добро! Ти посакувам среќа и успех!
Многу често се карам со мм дека не знам збор на македонски да кажам. Јас значи знам што е Nelken ама без Гугл транслејт нема шанси да ми текне на македонски. И знам дека не сум јас крива. Цело време сум на германски “наштелувана” и мозокот така ми функционира. И знам дека порано лошо зборував за тие што не знаат нешто на македонски да кажат и затоа ми се враќа сега. Колешка дрдорка на мм му кажала дека 2025та била година на кармата. Кој што посеал тоа ќе си жнее. Како ви изгледа до сега на вам? На малиов му викам вчера треба да ми рече Среќен 8ми март (леле сега ми текна дека не се јавивме на мајка ми и свекрва ми ) а затоа го учев уствари ццц, и ми вика was ist das jetzt, му викам празник на жените, ми вика aber was ist das warum а мене толку ме мрзи да објаснувам… И вчера жена во парк и вика маливе многу убаво си играле да размениме број и да сме отишле кај нив, живее на еден саат можеби со трамвај, два трамвај а треба да сменам, и ја слушам и си сфаќам во себе колку сум само недружељубива. Од Иран биле 4ипол години тука, дете не оди во градинка, она не работи, за мажот не знам, она ни на крај памет си нема дека јас работам и немам толку време колку неа. Многу пријатна жена и детето ист карактер како малиов буквално двајцата мирни, дружељубиви, насмеани, си помагаат, делат. А вчера малава на роденден кај девојче од не ми текнува местото ама еден човек од таму уби двајца Македонци во Германија сега скоро. Ама мајкава работи во градинка и баш ок се ама јас слушнам нешто за некој и мислам цела држава таква е и на трња седев 4 саати. И многу е чудно имаат икони со Исус и Богородица ама не јадат свинско, не знам која религија е таа. Местото на Е почнува ама никако не можам да се сетам.
Дада знам за пријавувањево. Баш затоа и се мислам дали да се пријавам, бидејќи болницата ми вика не работам. Бидејќи немам картичка. И не знам дали да ја чекам картичката и тогаш да се пријавам у комора и да откажам пензиско. Или уште на почеток тоа да го направам иако не работам. Инаку сум во Мекленбург. Ќе речев ќе дадам отказ од местово ама уште не сум ни вработена.
Оооф ти веќе поднесе за картичката така ли? Имаш договор за работа за на клиниката и ти дале стан/соба кај нив во интернат да бидеш сместена? И шо викаат од персонално, седи си и чекај ја картичката кога ќе биде готова ќе те пријавиме!? Пробај со твојот Ansprechpartner во Ausländerbehörde да искомуницира со тој/таа од персонално во клиниката. Или обратно, небитно, битно да и се каже дека со визата ти автоматски може да почнеш да работиш. Уф, во моментот додека не излезе картичката подобро да не се откажуваш, барем мој совет. Многу покомплицирано ќе биде. Не дека нема решение, едноставно незнам комплицирано е. Во првите 2 години од таквата виза (сина карта, претпоставувам) за да промениш работно место мора да бараш дозвола од Ausländerbehörde. Ќе најдеш ајде друга клиника, може да се случи и да е друга покраина, па чекаш сите документи што се во првично Ausländerbehörde да се достават во Ausländerbehörde во местото каде што си, да се обработат и тогаш да ти дадат дозвола за да почнеш во нова клиника.