Дада, фала ти за деталното објаснување. Ќе одам од понеделник да видам со што ќе ме крстат во болница. Ама искрено ич не ми се прави ќејф веќе. Уште на непочнато ја замразев болницава.
Немој одма со такви мисли. Ние сме така програмирани. И во некој совршен универзум да не испратат ние и таму ќе најдеме маана. Вистина е дека не знаат, не само во болницата, тику и во општина и секаде, бидејќи замисли само колку различни луѓе се доселуваат во Германија. Па и од Македонија да е, еден ќе има македонски пасош друг бугарски, еден Македонец, трет Албанец, еден во брак, разведен… за некој од наша држава важат милион различни правила па замисли за луѓе од цела Европа и свет да речеме што се доселуваат. Таман си е болницата. На почеток така. Самиот стрес и неизвесност ти создаваат негативни мисли. Лебдиш на некој начин, немаш сигурно тло, и се и секој може крив и неправеден да ти биде. За брзо се ќе си дојде на свое место. Остани позитивна и смирена и само со ладна глава размислувај.
Буквално е така. Ние сме одма така на негативно програмирани, а они се по шаблон како стои кои се документи ти треба да им ги доставиш и не сакаат да погледнат лево или десно дека еве во случајот немора да се чека картичката. Жал ми е од старт што си налетала на таква германска бирократија, можело и покасно да те снајде, не од одма Ама ќе помине и тоа! Оди уште еднаш замоли ги тие во персонално да проверат, почекај пример неколку дена и отиди во потоа пак. Ако и тогаш не реагираат(а мислам дека ќе се реши) културно прашај дали ќе може да разговараш со некој на повисоко ниво, затоа што седиш така и трошиш време и пари а неможеш да почнеш.
@gjoker4e, @NovaMihajlova фала ви девојки, дада јас сум и паничар и негативец. Ама не ми е проблем и да чекам искрено. Затоа што сместувањето и два оброци во денот ми се бесплатни плус учам да се вклопам во работата. Се на се, хоспитација не ми е мене проблем. Само ми е страв да не ме казнат зошто сум со работна виза а не работам? Ама вајда ова е мојот overthinking, може да смениме тема конечно
Не заборавај дека само неколку дена е во Германија. Значи се си е таман. Си пиша еве убаво overthinking. И да земеме предвид дека денес е недела, вчера беше сабота, а претходната недела барем кај мене школо затворено што значи многу родители на одмор. Значи и од тие неколку дена што си тука крстиме на пола. Сепак те сфаќам. Тешко е на почеток. Научени сме дека од секоја страна може нож во грб забоден да ни биде па ајде седи и чекај си смирено после Балканското искуство што го имаме стекнато. Јас па друг проблем има. Симпатијата не ми пиша. Значи ниту еднаш не помислил на мене. Тажна сум, се чувствувам изневерено, предадено, осамена, невозвратена љубов, немам волја у пм. Да знаев и самата себеси совети да си давам супер ќе беше…
Леле ова- стално биди спремен за најлошото. Сум го заборавила. На почетокот стално ко ќе ме прашаа нешто, мислев а)ми праат финта, нешто сум згрешила б) нешто ме тестираат. А нив стварно нешто не им било јасно, а мене толку очигледно, да не ми беше јасно, како може да е некому нејасно Не ми ни текнува што беше, само уште моментот и чувството ми текнуваат.
Абе буквално иста бев. И прво размислувам во себе, а они сфаќаат дека јас не разбирам германски. Ама јас прво морам да промозгам која е позадината на сето тоа и да слушам меѓу редови. А овие гревови искрени чудо едно.
Добра вечер. Фала на сите што сте ме мислеле, и сори што не враќав. На почетокот не ни мислев да се враќам на форумов, ама ја следев темава редовно. После се вратив, ама не ми се пишува, нит па имам што да кажам. Се надевам сите сте здрави и живи, и бембињата надвор, и во мешињата. Кога ќе имам нешто да промрчам или ако најдам симпатија, благовремено ќе бидете известени. Чуси чуси
со завршен еlternzeit и немање нов договор за раб. и пак трудна каде да се пријавам и што се ме следува ? kindergeld да muterschaftsgeld ? пак elternzeit кој плаќа 300€ или 2×150€? дали да барам работа,дека трудна тешко и да ме примаат??
Muterschaftsgeld ne te slwduva zatoa sto ne si vrabotena. Elternzeit otkako ke se porodis godina po 300 ili dve godini po 150.Ako imate mali prihodi vo caritas, pro familia mozes da podneses antrag za oprema za bebe da dobies.