Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Носи го на итна.

@gjoker4e беше ли на педијатар?

На Biljarkata и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.500
    Допаѓања:
    288.304
    Кај мене со капки минеле децава. Имало процес во увото, ама секогаш пробува ќе со капки и било успешно.
    Баш ми викале добро што нанадвор тече.
    Кај малава се радував кога нанадвор се слеваше течноста, после оп на ушите со цевчиња.
    И последноов вирус на малиот два дена беше така увото, се смири.

На TutiFuti, Biljarkata, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.085
    Ама нели не требало денес доктор да ги прегледа и само по неколку саати да има воспаление на уво? Ќе имало бар почеток на воспаление и ќе кажел и/или препишел антибиотик.
    Само прашувам и јас не знам дали може до толку брзо да се воспалат.
    Мислам дека само ја болат од притисок и треба спреј во нос или капки и свеж воздух.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.085
    Ја оставив да заборави и си ја мрдаше раката како ништо да не е. Се соблече пресоблече, боеше и после тоа и реков дека те гледав и јас како глушец и видов дека ја мрдаш раката.
    Можеби ја болело ама изгледа беше повеќе за внимание. Имав претчувство дека се е ок, ама сепак викам немој да направам некоја беља ако според мојата интуиција не ја однесам на педијатар.
    Сеуште е се ок си ја мрда раката и не и спомнувам ништо.
    Фала на помисла.
    Кај што ми покажа дека е модро видов дека и на другата рака е истата боја е. Многу е бела па затоа тука се гледаат вени или не знам што е тоа ама не било од повредата значи.
    И кажува дека две деца и се смееле кога паднала и дека некое девојче ја гурнало на час пред таблата додека одела да бои нешго на табла и изгледа повеќе од тоа беше емоционално повредена. Ќе прашам утре во школо дали стварно тоа девојче ја гурмало и две деца се смееле.

На TutiFuti, Biljarkata, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.375
    Ne se znae kako ima pregledano,dali pregledano pregledano ili samo pregledano. Na primer kaj moeto sekret polno uvo i se gleda koga ke pogledas ubavo, a toj nisto ne vide i samo kapki za nos po nekolku saati se izlea od uvoto.

На јolene и gjoker4e им се допаѓа ова.
  6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    8.498
    Не е за на итна друшке. Полошо ќе збере. Качи до 38.6 дадов ибу симна и трчи, вози камион, точак се клетери. Последно така ко бевме ја гонев до втори спрат во болницата.
    Ќе се јавам на матичен да каже што, утре од сабајле. Сега со ибу нека спие. Една вечер нема да направи толку разлика, и доктор рече денес дека е добро што се зголемува интервалот без темп и што спушта и е стабилна.

Кои капки Дани? За нос?

Па да ѕирна само. Не дека многу време гледаше. Може не видел да. И кај нас вака значи. Он рече дека сега за сега не би давал ант. Му стоело дека ќе се избори.
    Дај боже да се среди секако.
    Ама јас не забележав исто дека ја боли вчера. Оти не се фаќа на уво, слуша, не се тегли.
    Повеќе и пречи на пример кога качува темп.
    Може ноќеска да почнало да ја боли и затоа беше таква.
    Инаку лежеше со тоа увце врз мене. И сакаше да ми е вораце. А ја дури и се налутив ноќеска едно време, уште ми е криво.

Ама нервозна од денот вчерашен, тешко мачно ми беше. Гнасно чуство. Секако не можев да спијам цела ноќ, не ради моето дете, туку ради сите други :u:.

На Biljarkata и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.500
    Допаѓања:
    288.304
    Малата имаше многу често таков секрет и најчесто само со капки за нос минеше. Еднаш само и дадоа капки за уши.
    На малиот сега за нос капки само му дадоа. Исто, при мерење тт на тоа уво се жалеше. Секако доктор треба да процени, ама кај нив со лесно минеше, без антибиотик, само капки.

На Biljarkata и јolene им се допаѓа ова.
  8. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.599
    @Jolene ако е воспаление на средно уво се гледа со отоскопот. И добро е што истекол секретот од увото. Види како ќе биде утре ако ја боли многу однеси ја пак. Ако трае повеќе од 2 дена би требало да дадат антибиотик. Другата терапија е во ред капки за нос и нешто за болката.

На TutiFuti и јolene им се допаѓа ова.
  9. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    272
    Vo posledno vreme imam problem so potkozni bubulici, em sto se bolni pa i beleci ostanuvaat kazuvajte CARE!!! Bev na ginekolog,gospogjata mi odgovori so:toa e normalno zensko si….
    Ima li ovde nesto sto nee normalno?!?!?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    8.498
    Данке.
    За да ме тагнеш, ј- мала кирилица, другите на латиница. Да не беше Џоки да ми каже, ни сама немаше да можам да се тагнам. Поима немам како така сум се пишала.

На TutiFuti, Katie90 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.085
    На кожен беше?
    Види дали е до исхрана и ако е, промени ја
    Почни да спортуваш ако не си до сега
    Следи ја магнолија на инстаграм
    Редуцирај го стресот

Самата најдобро ќе знаеш од што ти се појавуваат, анализирај и ќе откриеш. Кај мене ни на крај памет не ми било дека од кашкавал!!! Откако ми излезе еден риил на инстаграм за кашкавал и бубулици, нит имам пробано нит имам бубулици. Ама тоа кај мене. Кај тебе е можеби нешто друго. Кај трет некој трет. И крема за лице користам една многу ефтина розева од лидл, исто така од интернет подучена. :D

На TutiFuti и Dea85 им се допаѓа ова.
  12. Masnickaaa

Masnickaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    986
    Женски, да ми препорачате правосмукалка до кај 250 евра. За теписи и за ламинат.
    И да прашам, дали некој перел теписи тука, какви се цените, дали се исплати да се перат или да се купат нови?

На TutiFuti и Adidas888 им се допаѓа ова.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.200
    Допаѓања:
    26.283
    И мене ме интерисира за перење теписи :D.
    А ме интерисира и некоја машинка за дома да си ги исперам сама :D

14. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    8.498
    За теписи перење нели изнајмување машина од дм или росман. Џоки кажа супер било.
    Ја ќе изнајмам, само прво да се решам од болештини со детево.

Правосмукалка за сите век и векови, милчо наш.
    https://www.saturn.de/de/product/_m...email&utm_term=webshare&utm_campaign=webshare
    Не одлична, преодлична е. Е со кабел е.

Ние денес пак на педијатар. Ко се јавив сабајле ми рекоа штом стасам да отидам, доктор веројатно не видел добро. Отидовме и виде дека е воспаление, зеде брис и даде ант.
    И така. Македонките што планираат да идат, можат да се мирни, и тука антибиотици даваат и се извинуваат доктори кога згрешиле.
    Нормално ако одеше на полошо ќе одевме на итна, ама она добра беше и супер спиеше за разлика од претходните две три ноќи.
    Капките од Санела мислам оти најмногу помогнаа за секретот.

Заби исто излегоа од некна. Сега уште да оздрави малата и може да ја носам на море да чисти синуси. Дрште среќа ве молам.

А уствари сакав да прашам пробиотик треба ли, или јогурт е доволно?

На Lavender13, TutiFuti, Katie90 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    898
    Допаѓања:
    3.530
    Здравје кога ќе се роди бебето, сакам да поднесеме за сите четворица за германски пасоши. Мислам бебето автоматски ќе го следува, а и нас не следува, ама се некако го одлижуваме тоа. Е сега прашањево ми е, ако знае некој точно да ми каже, ние сме дојдени со маж ми со визи и мк пасоши, ама пред да дојдеме јас веќе имав поднесени за бг пасош. Е сега, во меѓувреме бугарското државјанство ми е излезено веќе неколку години, ама си стои така, ниту сум отишла да го земам, ниту за пасош да се сликам, пошто реално и не ми е потребно сега за сега. Е сега, ако поднесам за германски ќе треба да одам да се откажувам од бугарското, без разлика што никогаш не е подигнато или како?

@јolene со лесно и побрзо оздравување на малата. Немам давано пробиотик, два пати има пиено малово антибиотик, ама докторите тука не ми препишале пробиотик. Сум земала на своја рака и сум нудела, ама не ми пројде и баталив.

На TutiFuti, gjoker4e и јolene им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.085
    На 20ти февруари најдоа штотуку родено починато женско бебе. Мајката само што го родила го фрлила.
    Дури вчера се пријавила во полиција заедно со родители, малолетно девојче ама не пишува колку години имало. Прежално. Цел живот на душа ќе го носи и плус Strafverfolgung заради убиство. :| Како ли ќе живее понатака…
    Сигурно има од школо отсуствувано и така се има дознаено. Насекаде имаше плакати за да се дознае која е мајката.

17. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.599
    Нема потреба од ништо да се откажуваш. Имаш право и на 3те државјанства.

Мое мислење е дека е бесмислено давањето на антибиотик и пробиотик. Антибиотикот пак ќе ги уништи ''добрите'' бактерии од пробиотикот. Дури откако ќе заврши со пиење на антибиотикот може да дадеш.

На TutiFuti, Marge и јolene им се допаѓа ова.
  18. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Има ли некаде официјална информација дека може 3 дражавјанства?

На групата македонци во Германија на фб имам читано дека луѓето се одрекуваат од бг државјанство , но тоа било долга процедура.

На Marge и TutiFuti им се допаѓа ова.
  19. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.347
    Допаѓања:
    41.432
    https://www.iamexpat.de/expat-info/...ee-passports-under-new-german-citizenship-law

Смееш, оти сите три држави дозволуваат имање повеќе од две државјанства.

Али најарно пиши меил у ауслендербехорде, јес да ја знам дека може.

На Marge и TutiFuti им се допаѓа ова.
  20. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.837
    Допаѓања:
    34.196
    @јolene моето едно бебе имаше така секрет како гној од увото баш кога ни течеше бевме на доктор и замисли тоа две различни докторки го видоа и рекоа се е во ред. Заработи антибиотик тогаш по скоро две недели проби и на др уво од тогаш се нема повратено .. најверпјатно некоја настинка и кога гуглав секаде пишуваше дека е подобро што истекува на надвор.

На јolene и SanelaS им се допаѓа ова.