Направи термин во каритас ќе те упатат подобро што те следува кои опции ги имаш итн .. Колкаво е првото дете?
Мислам дека ако останеш бремена додека си на елтернцеит ќе се рачунаат платните листи од првата бременост.
Сте давале бронхипрет на деца? Имам давано капки по препорака на доктор, ама вчера земав сируп оти е за деца од 1 до 6 години. Не ми се носеше на итна, знам дека од таму ќе се вратиме со три нови вируси. И навистина помогна. Кашлаше по 100 пати во минута, по втората доза веќе се смири. Прашањето ми е колку денови да давам, да намалам ризик да го поврати пак? Една недела е доволно или многу?
Давај додека се смири кашлицата. Неколку дена . И јас сабајле на синко , вториот , му дадов бронхипрет . Му се смири и на него кашлицата . Уживај уште малку додека дојде бебе, после турбо ќе е Кога се роди бебе , гледајќи ги неговите рачиња , рацете на синко кој до тогаш беше најмал за мене ми се видоа огромни . Сега и најмалото порасна , се извиши.
Денес ќе правам нешто што никогаш во животот го немам направено. Туку, за прв пат бев на родителска во школо, најмногу заради оценките ме интересираше, дека тука прочитав од второ одд почнуваат со оценки. Рекоа само германски и математика оценки и дека треба да сме задоволни ако детето има 2ка, па дури и 3ка била супер оценка. Со 4ка или 5ка требало да се разговара како понатаму. И 1ца вика МОЖЕБИ ќе добијат само неколку ученици. Оценката ќе била на средина од четири категории, ако носело дома на тестот 1 не значело дека ќе има 1 во свидетелство, оценката била за цела година, една категорија беше тест, друга дали само ја разбирало задачата/ прашањето, другите две не до слушав дека во себе си помислив дека моите сите 5ки во школо богами и не биле од блиску 5ки. По ова што кажаа мене требало сите 3ки да ми биле па ајде среќа што не сме оделе тука во школо. И сега јас немам ништо против начинов на оценување, баш супер, ама така како шок ми дојде од една страна и од друга страна освестување како јас сум била оценувана во школо и зошто понатака имаме “квалитетни” вработени во секоја област. Bin gespannt какви оценки ќе има.
Bugaboo да си земеш најубаво . Јас имам за близнаците таква практична лесна пердуф со едн рака ја буткам. Ич нежалам пари на старо ја купивме иако можев и нова но не ми се даваат 2000€ пошто веќе по нив нема да чувам 4 и ли 5 дете .
Ofentalot na soprugot istekuva juni treba da cekame da go prodolzat za da podnese za familiarna ili moze sega? I da kako e pobrzo za spojuvanje so familiarna viza ili da baram I jas dogovor za rabota ovde kaj sto sum ima samo 1 McDonald's I toj raboti tamu proba I na mene da mi zeme dogovor no rekle sega ne I trebalo rabotnici.. Imame dve decinja ednoto e bebence za da rabotam ima koj da gi cuva no vsusnost nemozma da najdam rabota pa me intersira odprilika za kolku vreme bi do ile familiarna I dali da ceka prodolzuva je za da podnese
HSU нема ли отцена кај вас? За прием во weiterführende Schule се зема просек од германски, математика и ХСУ. Кај нас смеат во гимназија само со 1 и 2. Со една 3 е во реал шуле, со две тројки мителшуле. Изгледа покраиниве баш со свои правила си се. За отцениве и кај мене беше шок лани. Од тогаш стравот во коски ми е отеран. Една писмена ако утнат се руши се што цела година работеле, се труделе. ХСУ моментално учиме за заби со првачето, време/термометар со второодделенецот и за струја со третоодделенецот.
За оцени не зборете,мене ми е многу строго тука.Дури мислам дека претеруваат и сами си ја уништуваат државата со нивните правила. Па после се чудат како им идат "Шефови" од Балканот,Нигерија,Бангладаш,Мароко и не ти знам од дека. Според мене Македонија и другите слични земји е принтачница за дипломи,квантитет-ама не и квалитет.Да не се најде де некој навреден.И со секоја чест на исклучоците. Во Македонија завршен испит можеш да полагаш колку пати сакаш,тука ако двапати го паднеш ќе ти пропаднат сите години што си ги учел. Знам за една германка не положи од 2 и не доби диплома за сестра и и пропаднаа 3 години. Е, ај ќе речеш три години не е кој знае што,е да студираш за инжинер или да студираш за доктор? Ќе ти пропаднат 5-6 години мака. Без разлика во кое школо во Македонија и дате бива и да не те бива,мама и тате ако подмачкат ќе станеш и доктор/судија. Просек кај нас баш сега видов е 2,3 за гимназија. Само ми стои дека синко не е трудољубив да постигне просек,па не би ме чудело да отиде на реалшуле. Не сака да учи и тоа е мора да се помирам дека јас и он сме сосема различни карактери. Ако размислам на денешно време просекот не е гаранција за понатамошен успех.Многу почесто креативноста,храброста и комуникативноста/социјализацијата се битни за добра иднина.
Jas do ocenki ne sum stignata i nemam iskustvo ama koga sin mi donese od Logoped edni listovi so zborovi a i taa mi rece ne gi znae deteto, a na listot site vodeni zivotni jas za glava se fativ za site ovie godini niti gi imam nauceno niti gi znam pa si vikam kojznae sfo me ceka nataka koga sega treba ova da naucime.
Морген . За просек за понатамошно школување се зема сведителство од 4то одделение. До тогаш може ќе се опорават децата . Не си правите уште од сега стрес . Плус учителката дава препорака кое дете за каде е . Па родителите на крај одлучуваат , секако ако има доволно просек за гимназија . Некои родители не ни сакаат децата да им одат во гимназија,зашто има разлика во учење . Во 6 одделение се делат веќе во курсеви , а , б , ц. Ако е во курс а. Може да смени школо од Realschule да премине во гимназија . Некои деца од гимназија се симнуваат во Realschule, зашто притисокот е голем и оценките се намалуваат. Најдобрата другарка на ќерка ми , продолжи од гимназија во Realschule. И сега оценките се пак добри ама притисокот е намален . Ама треба да се учи без разлика во кое школо се . Може и после од 11 клас да се смени школувањето и да се оди во гимназија . Се е можно . Денес ќерче полни 13 години . Да почастам . Имам тини дома сега .
Здраво Дали имате преведено диплома за медицински струки во Македонија кај судски преведувачи кои се признаени во Германија? Ако некој има информација ќе ве замолам да пишете кои судски преведувачи во Македонија се со европски признаен сертификат во Германија. Како оди самиот процес за нострификација на диплома, што прво треба да се направи, треба ли прво апостил печат на оригинал или на копија, заверка на нотар? И на кои други документи ви бараа превод и дали треба заверка? Ви благодарам однапред
Можеш кај било кој судски преведувач да отидеш,ама после треба да одиш во Скопје во германската амбасада да ти стават апостилен печат. Така беше пред 12 години сега можеби е нешто сменето.