Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    1.599
    Од Македонија не се признаваат преводите. Ќе си земеш апостил печат на оригинал диплома, додаток на диплома, лиценца од судот. Листа на кои документи ти требаат зависи од тоа што си завршил и во која република ќе аплицираш. Се има онлајн. Ти пратив лп каде да бараш судски преведувач, пиши им и договори се за цена. Може и агентурата за работа да ти покрие некои трошоци или да си ги вратиш од данокот.

На dimdim му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Фала ти на одговорот.
    Ние..колку може да се знае за толку кратко време не сме без ич но сепак да речам знаеме- неможам, зошто многу вакви зборови и изрази поврзани со ова не ги разбирам прв пат ги слушам. Но ќе појдеме на терминот да не испадне дека не сме сигурни во детето и дека бегаме ќе појдеме ќе видиме што е, јас си ја знам најубаво неа знам дека е се во ред но и треба време и мала е.
    Но пази денес ми дава да потпишеме уште еден документ за нас да не советувале како родители за полесна адаптација на детето што како KJF, Erziehungsberatung.
    И реков мислам дека е премногу ете ќе одиме на термин во Профизио ќе видиме како ќе е, и ми вели ама ако од таму кажат дека е се ок со девојечето, нас тоа не ни е од помош и ни требат уште помош и од други, ние овде во Герм. имаме многи институции. Добро и реков само мислам дека е премногу и дека не треба да и се прави и неа толку притисок. Еве ќе појдеме на термин каде што ми рековте да закажеме најпрво во профизио па ќе видиме. Добро но разгледај прочитај , тоа не е за неа тоа е за вас да ве советуваат, и никој не ви ја зема, ми вели уште, ова е се за добро. Ок реков чус. Изморена сум веќе од воспитачкава секој ден нешто ново наоѓа. :doh:и не нема да и потпишам на ова.

Последна измена: 26 март 2025
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.265
    Допаѓања:
    37.084
    Германка е или каква? Немој да е некоја од Косово па намерно да прави?

4. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Романка. (facepalm)

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.265
    Допаѓања:
    37.084
    Глупача значи сака паметна да глуми. Разговарај со некоја германка. Со главната на градинка. Откако ми рече Романка ни на терминот не би отишла. Романките лажат сушат тоа во крвта им е.

На eliesaab и Kaley им се допаѓа ова.
  6. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Ама знаеш како ја снима и ја фаќа на некој такви моменти и има докази дека не сака да игра со други деца, дека не сака да јаде, па дека од "стрес" ја дробела некогаш храната, па дека си стои сама настрана...а таа не е цело време таква некогаш си јаде си игра дете како што ќе му дојде.. нормални работи детето ништо не ги разбира незнае ни што е ни кај е шо се вели :?:. Мислиш ок е да разговарам со директорката? А утре да и го вратам непотпишан листот на воспитачката .

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.265
    Допаѓања:
    37.084
    Ја снима со телефон???

8. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Со таблет од градинката, снима/слика. Рече дека не е нејзин туку дека е од градинка.

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.265
    Допаѓања:
    37.084
    Чудна работа.
    Дека ги сликаат знам. Ама зошто им е снимка? Сигурно на крај не даваат и ЦД?

10. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Зошто им е , за да имале докази вака како се однесуваат и да ни покажат. Незнам и јас веќе... :whew:

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.265
    Допаѓања:
    37.084
    Ме плашиш дури… :worried: ама ајде ќе пише некој нешто од другиве мајки. Кај нас не постои снимање. Сликање со фотоапарат само за портфолиото. Де зборувај со главната прашај дали е нормално да снимаат така? Јави се одма на телефон уште сега ако е сеуште отворена градинката.

На eliesaab, fairy88 и Kaley им се допаѓа ова.
  12. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    3.524
    И кај нас само ги фотографираат со фотоапарат, дел од сликите одат во портфолио, остатокот ако сакаме ни ги ставаат на усб стик на крајот на година и си плаќаме 2-3 евра за усб-то и си останува за нас. Таму има слики од цела година, минатата година имаше околу 3000 слики, ама снимки немало.

Инаку моево е дете што воопшто не сакаше да учествува во Kneipp методите, а ги имаа секоја среда, посебно кога требаше нозете да си ги брцаат во вода. И буквално на сите слики седи позади сите деца во ќош, само он облечен од глава до пети, изгледа како отфрлен буквално скроз позади, а сите седнати во кругче над 30 деца. И тоа јас го увидов дури на сликите, никогаш не ми кажаа дека можеби детето ми е вакво или онакво, тука најверојатно само го прифатиле тоа како факт дека нему тоа не му се допаѓа и тоа е сосема во ред. Мислам треба да му дадат време на девојчето да се прилагоди и јазик да совлада, макар година дена. На крај краева ако навистина има нешто алармантно би требало педијатар и на У преглед да увиди. Дали е се ок на У прегледите? @Kaley
    Ние исто потпишуваме согласност дали сакаме децата да ни бидат фотографирани и кој смее да има пристап до тие фотографии. Дали имаш потпишано дека дозволуваш детето да ти го снимаат?

На gjoker4e, fairy88 и Kaley им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.374
    Kaj nas nema smimanje ima samo slikanje i slikite gi stavaat vo portfolio. Jas imam negativno iskustvo so edna od vospitackite, na kraj da ne nastane uste pogolema rabotata taa.sama si dade otkaz inaku ako ostanese tesko deka ke mozese da prodolzi na drugo mesto da ja raboti taa profesija. Dolg e nasiot slucaj, samo preporaka zboruvaj so glavnata, postavi se ostro i ne potpisuvaj nikakvi analizi i svasta. Sledi go doma deteto, povrzi se so drugi roditeli i taka povrzi go deteto so nekoe dete nadvor od gradinkata i vidi kako reagira kako se odnesuva ako ima nesto sekako ke vidis deka ne e ok i sto treba da prevzemes.

На eliesaab, gjoker4e, fairy88 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Кога ги запишувавме децата во градинка потпишавме само за сликање исто така само за портфолио. Потоа имавме по 6 месеци состанок тоа беше овај месец и ни покажа дека е снимала и како се однесува детето за демек полесно да сме се разбереле што сака да ни каже. После недела од состанокот ни даде да потпишеме дека се согласуваме да прави видеа и да слика за профизио Frühförderung и да разменуваат податоци со нив каде што закажавме термин, за да имале увид и тие и тие како оди напредокот. Тоа го потпишавме дека дозволуваме и закажавме термин . Но таа не запира и денес ни дава и друг документ да потпишиме и друга согласност за нас да не советуваат од KFJ за како да се адаптирала полесно . Но тоа нема да и го потпишеме.
    Незнам што е паметно да се прави. Да зборуваме со главната.
    @Marge да се си е во ред со у контролите.

15. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040

Прикачени фајлови:

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.304
    Допаѓања:
    181.955
    Дали некоја ставила вакцина за рсв на новороденче?? И какво е вашето мислење околу тоа?

17. ~Maca~

~Maca~ Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2020
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.567
    Ми треба нешто да прашам во врска со данокот во Германија. Ако може некој да ми пише во порака.

18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.836
    Допаѓања:
    34.196
    Ne sum.
    Mojte duri sega gi vakcinirav so prva doza od onaa di ti per li kako e nz za eden mesec pravat 1g

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    И мене ме интересира . Во болница ми ја спомнаа но ја заборавив а листот остана таму сега незнам ни како се вика. Сигурно мислам за истата. Се вакцинирало бебето уште во болница.

20. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    734
    Мислам дека го имам листот, нова е од Октомври 2024та. Не прифатив, една бабица ме убедуваше дека е добро да се стави вируси ова она , дека до сега таа вакцина била наменета за предвреме родени бебиња, со распирсторни нарушувања и сеа као од лани ја нудат на сите ,заштита од вируси.
    Се што е по закон давам, вака вакцини од ракав лупнати не давам. Тоа е само мое мислење.