Немам ставено, тогаш не ни имаше мислам, никој не ни понуди. Малата фати рсв вирус на 40 дена. Големите сестри го донесоа од градинка. Они од нога, со нејзе до болница и тешка пневмонија. Не знам колку долго лежевме, ама беше стварно опасно. За бебиња е тежок. Најверојатно би ја ставила да имав сега бебе, после искуството со малата.
Немам ставено, тогаш не ни имаше мислам, никој не ни понуди. Малата фати рсв вирус на 40 дена. Големите сестри го донесоа од градинка. Они од нога, со нејзе до болница и тешка пневмонија. Не знам колку долго лежевме, ама беше стварно опасно. За бебиња е тежок. Најверојатно би ја ставила да имав сега бебе, после искуството со малата.
Е ова баш таков пример од кој сфаќаме колку само не сфаќаме. Јас никогаш не би ја ставила ама еве не се знае кој ќе го фати вирусот и еве доказ дека навистина затоа ја препорачуваат. За малиов требаше до 2 месеци ама ми беше многу мал и намерно каснев и се јавив на 4 и рекоа дека вакцината само до 2 месеци се примала и веќе касно е. За малава воопшто ми немаа спомнато таква вакцина. едит: Уствари малава мк е родена де и тоа заборавив ццц.
Девојки сакав да прашам во врска со промена на возачка дозвола што документи би ми требале? Ја имам возачката преведено на германски јазик, гледав на страната на бирото за странци ама некако не се снаоѓам баш најдобро.
Преведена и заведена на нотар околу 80 евра плативме за тоа Потврда од Македонија од мвр дека таму е издадена возачката па перипетии зошто печатот во Македонија е плав, а не црн или обратно заборавив, а уствари црн беше и викаа ова е копија не е оригинал па објаснување со мк дека само таков печат имаат Формулар И не знам дали и од ратхуас требаше потврда за престој 5 евра Однеси тоа што имаш и ќе ти кажат што да дооднесеш Потврда од местото каде што имаш полагано во мк и преведена на германски со печат И секаде е различно најдобро да се јавив и да прашаш
Ми дадоа брошури, утре треба да им кажам, потпис бараат од двата родители за согласност. Се роди со респираторен дистрес.. веќе не знам што да мислам. Се изначитав вели на новородени од Декември до Март, ама педијатаров рече сезоната на рсв е продолжена до крај на Април, се препорачува веднаш да се стави, а за сите останати на У2 кај матичен педијатар. Не знам за нус ефекти тоа најмногу ме плаши.. иначе и мене ми е страв да не му донесат другиве двајца нешто. Не сум паметна што да праам…
Јас за промена на возачката направив термин и ја однесов само возачката како што си е без преводи... таму потполнив еден форулар и слика оставив, платив 36 евра кога е земав и тоа беше се. Од како е дадов македонската ми дадоа документ со кој можам да возам, за еден месец е добив герм. Зависи во која покраина си. Пиши им емаил ќе ти кажат.
@Yowannty живо и здраво бебчето да расте. Мојата мала има нели проблеми со повторувачки бронхити и одиме редовно на пулмолог.Бевме во вторник и во муабет со докторот рече дека годината е таква што ептен агррсивни се вирусите и дека не било само моето без пррстан болно сите деца биле такви и со респираторни потешкптии биле често.Ние секогаш се плашиме од вакцни ама некогаш докторите имаат право .
Мене не ми бараа превод , отиди во Ратхаус таму ќе ти кажат најточно , да не даваш пати за нотар . Некаде бараат превод некаде не. @Yowannty да е жив и здрав секогаш да ве радува. Знае некој каде се вади полномоштво за кола , што ќе ја вози некој друг, лицето на кое припаѓа колата нема да биде присутно. Ќе се вози до МК.
@Yowannty Честитки, да е живо и здраво бебчето Леле колку сум нервозна денеска. Бевме на забар со малата, толку лош однос од сестрите, па и од докторката, тотална незаинтересираност Две години оди таму, до сега некако ги толерирав, ама толку беше. Сакам да најдам нов забар, дали ми треба некоја одјава или сл? Или може директно термин да си закажам на друго место?
Дали при промена на адреса во општина автоматски секаде се менува адресата и по другите институции или треба сами да одиме да ја промениме секаде? ..пример здравствено осигурање, familienkasse kindergeld што земаме.. банки...
Ако можеш подетално да објасниш зошто бевте и зошто незаинтересираност? Пријави ги и отиди на нов забар. Најдобро е забар за деца. Јас сега бев за заби да поправа и баш и јас можам да речам никаква заинтересираност хаха не си ни обидоа да и ги поправат. Ама сфаќам дека видоа дека нема да е возможно и мора со лах гас или општа анестезија кај забар за деца. И рекоа да не и прават стрес за џабе и ни на столчето не седна. Додека пак за контрола знае и не се плаши, соработува. Ама сега знаеше дека за поправање одиме и кој е крив? Јас, мајката што милион пати го сега и имам речено дека ако јаде благо или не мие заби ќе се расипат и ќе мора на забар да и ги поправаат и тоа многу страшно боли.