Pa da neli ima kaj sto se potpolnuva so x prv roditel vtor roditel, stom veke znaete i za Juli mozes da si oznacis , primer kaj tebe oznacuvas 1 i 2 mesec Basic, ostatokot Basic ili plus kako si odlucila, kaj nego vo vtorata tabela 1 mesec Basic i Juli koj mesec vi e preracunaj toj Basic a ti togas treba da pises Plus zaradi novive pravila. Pisi mi koga ke potpolnuvas ako imas nejasnotii malku e se komplicirano.
А уште важи тоа макс 1600 или 1800 евра ли беа? Ние тогаш кога гледавме за маж ми да земе, кога прерачунавме не ни се исплаќаше финансиски, пошто пари само за сметки ќе имавме. На крај маж ми се договори одмор да земе од ден на раѓање на бебето, па не пишувавме за него елтернцајт. Мислам тоа многу без врска е елтернгелд што има ограничување колку ќе се исплати. Фактички тој што повеќе заработува, да се осеќа под притисок дека треба порано да се врати на работа. Леле леле а и ова. Не се нормални значи. Ама тамам само за овие арапите сомпон6 деца и харц4 што се. На овие што се трудат повеќе, не им се исплаќа деца да имаат. Катастрофа. ab dem 1. April 2025 bei 175.000 Euro zu versteuerndem Einkommen. Wird diese Grenze überschritten, können Eltern kein Elterngeld bekommen.
Pa da i toa i baska ne se zemaat niti dodatoci vo presmetkata,kako za rabota vo smeni ili za nokna rabota.Kaj mozelo da se skrati e skrateno, pa na kraj i.vo danokot posto Elterngeldot neli ne se odanocuva pa nakraj i tuka ke te zakrpat. Ama bitno si furaat familijarni bile vakvi bile, se za onie sto ne rabotat premija.
Elternzeit кај мажите не се исплати воопшто. 1800! Евра по месец , плус мене не ми платија тие два месеца Elterngeld. Тоест на крај се докажував дека не работев тие два месеца па добив пари . Сума сумарум , ќе помага маж после работа , не се исплати двајцата дома со толку малку пари , освен ако се нема заштеда на страна .
Јас да кажам само дека светот пак ми има смисла. Ме оставија синоќа да спијам сама, сврзав сон до сабајле до 5. Па и сонце денес, без ветер..цел ден надвор. На езеро бевме на шетање. Ми се врати малку позитивата. Од утре пак ќе заладува кај нас. И така. На @Marge тората многу убава. На @Dancewere исто. Среќни родендени .
Здраво женски имам прашање до мајките во Германија што се породиле, Бабицата ни препорача греалка за новороденче рече би било убаво да имате ради тоа што бебињата на почеток губат доста на килажа. Ќе прашам и во болница дали е задолжително. Пријателка ми вели да не купувам зошто има слушнато лоши искуства со греалка не дај Боже изгореници кај бебето, да падне и слично. Какво искуство имате вие дали сте имале, дали е пожелно или не?
Јас користев. На реер греалка над соблекувалната имав. Се роди во лето и на посвежи денови ја пуштав. На сигурна висина нема проблем. Впрочем и во болница ги користат. И со фен и сушев коса. Бебињата сакаат топло. Не може да ти падне и да ти изгори бебе ако добро се монтира. Провери во бебешките дуќани. Специјални се. Јас на старо ја зедов мојата. И ептен ја користевме.
Уште едно прашање, за фамилијарна посета на пример мајка ми кога ќе доаѓа од Мк дали по ново треба да се пополни некој формулар или доволно е писмо каде што пишува каде ќе престојува и контакт од нас? Со бус ќе патува не авионски.
А смее ли работодавачот да не му одобри на таткото. Читав законски дека му следува. На времето кога се породив не знаев дека може и таткото да земе, скоро бевме дојдени. А така ми беше потребно дека сами.
Ne i treba poseben formular, a za grealica e nesto sto e bas neophodno koga ke pocne esen osobeno ako e malo da mu se pusti kakvi izgorenici toa si se montira odozgore na bezbedno deteto nema dopirni tocki so nejze.
Тука не се исплаќа двајца да работат полно работно време дефинитивно. Ем помалку време за фамилијата ем на крај и нетото ќе ти излезе исто со тие што не работат или пола работно време работат ама користат Wohngeld, Kinderzuschlag. Ем данок плаќаш ја полниш касата, па кога ќе дојде ред фамилија да оформиш не те следува Elterngeld, АОК не ти превзема дополнителни трошоци за бременоста и така. И тоа со 1 месец Еlternzeit истовремено земање за двајцата, а нема баба сервис немам коментар. Многу ми се допаѓа што е социјална држава, што гледа да има за сите ама злоупотребата на системот да беше помала немаше да мора на работниците да им се зголемува данокот и трошоците постојано. On the bright side имаме сонце денес.
Ако родителите заработуваат повеќе од 175 000 бруто годишно не те следува Елтернгелд. Јолене пиша погоре.
Мене бабицата ми кажа тоа воопшто не е под морално греалката . Искрено мојте родени во април лани ништо немав од тоа што доста го сметаат како дека мора да се има на обична комода од икеа ги пресоблекував додека ги собираше двете од еднаш без греалка . После нормално кај стигнев ги пресоблекував. Е вагата ми беше баш од корист. Тоа не ли беше исто да го имам морално и стварно ми се најде и ден денес ја користам дека сум опседната дали растат.
Епа и мојата е пролетно бебе крај на април почеток на мај ја очекуваме а еве гледам затоплува времето а и не е дека дома ни е ладно. А каква вага? Мене тоа ништо не ми спомнале… обична имам за мерење килажа ако таа врши работа. Утре сум на Vorbereitung во клиниката кај што ќе се пораѓам. Нешто битно да прашам што треба ако имате идеи?
Ваква имам на старо ја купув за некои 8-10€ , што помалку пари фрлаш за се нешто тоа поубаво. Јас доста работи на поклон добив од една членка тука и фала и . За релаксатор подобро од старт да земем nuna leaf grow https://nunababy.eu/de/leaf-grow?ga...eurkqNsDkJkhoCxk4QAvD_BwE#693&color_ref=16693 Оди до 60кг и има 3 нивоа јас имав и 4moms и овој нуна искрено мамсот го користев кратко џабе парите дадени ( среќа на старо купен околу 100€ ) а нуната еден добив на поклон а др си купив за 80€ како нов. Малите двете спијат во нив и супер се големиот дури и он на 8г се лула во нив .