Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    608
    Некоја мајка што се пораѓала во Германија дали има искуство со вртење на бебе што не е во позиција од страна на доктор?

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    Licno iskustvo nemam ama imam gledano , jas licno za mene ne bi se soglasila.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.261
    Допаѓања:
    37.073
    @danichap ако добро се сеќавам, и мислам дека никој не би го препорачал ама можеби подобро тоа отколку царски, сепак мајката одлучува што е подобро за неа и за бебето

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    5.173
    Јас не сум во Германија ама тука кај што сум го правеа на една другарка. Она вика дека било болно ама не неиздржливо, поише како нелагодно. Во секој случај мора од обучен доктор, верувам дека не секој има дозвола.

5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    Vrtenjeto na bebeto ne go izveduvaat site lekari tuku odredeni i specijalizirani i se izvrsuva so pritisok, se sledat tonovite ne bebeto koi cesto mozat da padnat, moze da dojde do krvarenje i do predvremeno odlepuvanje na plancentata zatoa sekogas ima tim koj se spremni nesto ako trgne kako sto ne treba odma da ss odi na hiten carski.Rabotata e sto e mnogu stresno za bebeto i ne sekogas e uspesno. Nekoj sto imal sreka moze lesno da go svrtele ne e bolno tolku kolku sto e nelagodno, ama i mnogu cesto neuspesno.

6. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    608
    Од клиниката кај што ќе се пораѓам ми го препорачаа тоа или царски. Ми го пипкаше докторот стомакот дури и тоа ми беше нелагодно… ми ги кажа ризиците дека може да почне пораѓај дека може контракции и дека е стрес за бебето. Не знам, се уплашив малце, ми даде вежби да ги правам до понеделник па се надевам ќе се сврти сама, рече многу е активна и многу плодова вода има затоа мрда. Инаку тимот е обучен 4 доктори ќе го прават вртењето меѓу кои и шефот на одделот за гинекологија.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    14.850
    Здраво.
    Има ли членка што живее во Дортмунд ми треба помош мала?

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.261
    Допаѓања:
    37.073
    Сакаат да го свртат дека природен пораѓај е подобро од царски, и за мајката и за бебето.
    Јас за мене лично би рекла да не го вртат и на царски да ме носат дека уплав имам веќе било кој било каде да ме пипне (од првиот пораѓај во Мк).
    Стискаме палци самото да се сврти. (y) Јас, пак ќе речам јас :D, верувам, дека ако му зборуваш и се зближиш со него дека самото ќе се сврти. :l:

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    5.173
    Разговарај со докторот доколку си несигурна и имаш прашања, верувам дека не би предложиле доколку не би било безбедно. И царски не е едноставна процедура, без разлика што многумина мислат така.
    Јас лично би се согласила на процедурата, но тоа сум јас.

На Yowannty и arwen93 им се допаѓа ова.
  10. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    608
    @gjoker4e @Lavender13 фала ви за одговорите :l: читав на нет, гледав видеа, не знам… мислам дека нема да прифатам, не сакам да си играм со природата како е Божја волја така, ако треба царски тогаш така нека биде. Бебе е секако големо така што може и ако е во правилна позиција ќе треба царски. Ќе ги правам вежбите ќе движам повеќе и дај Боже сама да се сврти :?:

На Петунија и gjoker4e им се допаѓа ова.
  11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    5.173
    Апсолутно твој избор, ти најдобро си го знаеш твоето тело.
    За големината, не се грижи толку. Моето беше 4,4 кг, се породив вагинално. Не испукав воопшто.

На gjoker4e, arwen93 и јolene им се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    8.479
    Уоу Лаванда, кога ја мислев се помачив :D.
    Кај мене малата беше со глава надолу, ама не точно во каналот. Тоа малку ја искомплицира работата и ги поминав сите временски безбеди рамки за да се намести и да излегува. Беше или излева сега или одиме во сала, оти е ризично после 100 саати внатре со пукнат водењак. И така на мајкава збра сила и некако до пола пат ја извади, и среќа ја потеглија со вакуум, па преживеавме и двете.
    Се си велам фала му на бога што овде раѓав, не во мк. Ама пак ми е најубавото искуство во животот.

Денес во план беше да средувам низ дома, ама немам желба. Ќе направам ручеци и надвор со очила за сонце ќе е. Второ кафе се добива и мантрам не знам за што точно, ама со полно срце за убави работи и љубов :l::sun:.

На Biljarkata, Katie90, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    5.173
    Мислиш некој ќе те тинтреше толку да беше во МК? Мислам веднаш кога ќе видат големо бебе, плус неспуштено во канал, МК директ те носат на царски.
    И јас често си мислам дека да бевме МК сигурно ќе се породев со царски. И мојот беше високо кога добив напони, туркав ама не знаев што туркам, ништо не чувствував. 4 часа бев на бокс :tmi:
    Ама толку беше ангажиран тимот, какви дешавки имам од пораѓајот, смешки живи. Какви техники пробувавме за да туркам ефективно, да не трошам напони беспотребно. 4 жени во соба и маж ми, он збунет макс, тие ме водат, ме масираат, ми кажуваат колку божествено е женското тело, дури една и се качи на креветот и ми даде пешкир, ми вика кога ќе добиеш напон влечи го пешкирот на една страна, јас ќе влечам на друга на друга.
    Си ја замислувам сцената од страна, две бабици ме гледаат доле, третата качена на кревет влечи пешкир со мене, јас врискам, маж од страна гледа и бодри. :D
    Кога се породив мм вика леле страв ми е да го држам, многу е мал. Бабицата му вика како мал, он спремен е за градинка веќе. :D
    Ах ме фаќа носталгија за уште едно, да престанам да пишувам. :D

Последна измена: 8 април 2025
    На Gosh, Петунија, gjoker4e и 6 други им се допаѓа ова.
  14. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    909
    Ме изнасмеа вака јас пред пораѓај. И мене првиот пат ми беше убаво искуство не беше воопшто трауматично. Сега се плашам на секоја лажна контракција викам тоа е тоа иде. Од др страна рано е уште нека поседи.
    Дома се спрема на велико секој ден перам сушам диплам нема крај.
    Тие со две и повеќе деца дали би препорачале кревет на два спрата ? Со оглед на тоа дека сега за сега има само една детска соба и мала е многу активна не седи во место 1 мин.

На gjoker4e, јolene и Lavender13 им се допаѓа ова.
  15. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    128
    Mi stigma porodilno imam karticka na komercijalna ovde imam bankomat na sparkase da gi izvadam tuka kolku bi mi zemal provizija

16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.486
    Допаѓања:
    288.150
    Мене ми препорачаа за третото. Одбив.
    На крај завршив на итен царски.
    Првиот пораѓај бебето беше надоле но ептен високо. Цел ден поминав на бокс, безуспешно.
    Мораа рачно да го спуштаат, со нивни техники. Тогаш си реков никогаш веќе ова, подобро на царски одколку повторно тој шок.
    Јас не зажалив за одлуката да не го вртат.
    Четвртата бременост, исто како и првата и втората, повторно се породив спонтано.

17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.486
    Допаѓања:
    288.150
    Две од моиве имаат кревет на спрат. Спијат горе од 6 години отприлика. Кај нив долниот простор е за игра, таков одбравме за максимално искористување на просторот. Дефинитивно е практично решение да помали соби. Зависи од детето, колку (не)мирно спие и да не му е страв.

18. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    608
    Дали ако одбијам ќе ми закажат царски? Или ќе чекаат спонтано? Инаку и јас мислам дека ќе одбијам… ако прашувам мајки скоро сите викаат не, ако прашам медицинско лице сите викаат да прифатам, нема голем ризик, безболно е…

19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.486
    Допаѓања:
    288.150
    Кај мене чекаа спонтано.
    Кога почнав да се отварам отидов, рекоа не е свртено, завршив директ во сала за царски.
    Додека почнав да се отварам повторно се имаше свртено уствари оти бев 35недела а оно беше мало, 2.5кг.
    Така да и они да го вртеле уствари можеше до крај уште икс пати да смени позиција оти имаше доволно простор.

Кај мене првата бременост ме стискаа врз стомак две докторки и две хебаме ме стегаа со ќебе на стомакот за да го спуштат. Да не навлегувам во детали, го извадија бебето со вакуум, но со саати тие обиди да го спуштат ми беа толку исцрпувачки што ми се створи одбивност за нивните техники.

20. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    608
    Леле трауми се тоа… Јас гледав видеа и многу лошо изгледа кога го вртат затоа ме фати страв. Не знам дали има опција да закажеме царски па ако е во положба правилна да ме испровоцираат за природно, пошто голема е уште сега со килажа, не сакам да чекам до термин, до тогаш 100% царски ќе треба пошто ќе биде преку 4кг.