Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.160
    Да, а кај нас лично дали зависи од вирусот немам појма некогаш имал ефект бруфенот некогаш парацетамол.
    А супер работа што после години ја дознав дека ако ти се разболи дете за викенд пример, ти притреба сируп и слични лекови што се земаат така, си плаќаш во аптека после одиш на доктор во работен ден и ти дава рецепт па со фискалната си со рецепт си го враќаш парите од аптеката.
    Ова случајно дознав, земав некој сируп што беше 30 евра и баш добро ми дојде да си ги вратам назад. После и линола крем земав така. А порано не знаев.

На Dancewere и јolene им се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    8.472
    Јас па поима немав дека на рецепт може да се даде парацетамол и ибупрофен. Уште утре ќе барам да ми пишат, се за малото си плаќаме.
    И капки за нос дали може? И од нов ќе барам ако не.

Леле и за крема за дерматит ли може? Поо јас стотици евра изнадавав и никој не ми кажа.

На felisitas и SummerGirl им се допаѓа ова.
  3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    17.084
    За деца бесплатно е, маричната на ќерка ми на секое одење ми дава рецепти. Сируп за темература, за диареа, чепчиња, спреј за нос, капки за нос, очи, уво ( тоа до сега ми требало). Дома имам 3 сирупи неотворени. И на секое одење ме прашува дали имам се.

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    8.472
    Леле не дај боже да притреба на никое.
    Јас како од марс падната :D.
    Е утре ќе одам со една листа и че барам се да ми пишат.

Абе ја оти викам тука секако повеќе ќе ме опрајте, отколку онаму да се жалам.
    Фала што ме трпите :f::sun:.

На Miss666, SummerGirl, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    181.799
    Исто и мојата секое одење ме прашува дали ми треба нешто и обично земам рецепти за сируп и спрејчиња за нос. Ама искрено спрејчиња земаме некогаш и 4-5 пати во месецот и не одам специјално по рецепти за нив, ги земам приватно. Иначе ми се има случено неколку пати кога ќе и речам за рецепт сируп за тт, да отвори шкафчето кај неа и да ми даде сируп. Па така знам дека и таму си имаат се по шкафчиња. :D
    Ако не ти спомне таа, побарај си обавезно сама.

На Miss666, SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  6. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.831
    Допаѓања:
    34.193
    И јас незнаев дека доста работи може да земам на рецепт. И така одам јас лани кога беа бебиња за Lefax бидејќи он ни делуваше за грчевите само и си го плаќам ја 20 и нешто евра и аптекарката наша жена од битола ми вика ма добро бе зошто не ти го пишат на рецепта и ја вака :^) зар и тоа оди на рецепта вика да и одам ја кај матичната за малите и и викам рецепти барам за двете lefax и D3 и ми пиша без проблем и сега кога и да одам секогаш ми пишува lefax liquid pump.

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.259
    Допаѓања:
    37.068
    Може и да земете во аптека и да платите па отпосле да земете рецепт од педијатар и со фискалната и рецептот во аптека да ви ги вратат парите. Јас најчесто така правам затоа што аптеката ми е поблиску од педијатарот.

На bubemconia, SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  8. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    128
    Sto davate ovde vo Germanija za zamena kako kaj nas sto davame na beben a D3 i dha so omega mojava e 4m pa kazete mi ako imate zemano nesto sto da i zemam kako se vikaat I od kade da I zemam pedijatar nemam znaci na privatno

9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    8.472
    Osven vit D ne sum davala nisto drugo. Od apteka za bebe ke si kazesh.

На farahfarah му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.831
    Допаѓања:
    34.193
    Zosto nemate pedijatar? Zakonski morate da gi pravite U-heft testovite , mislam ako normalno ste prijaveni tuka za ziveenje inaku osven D3 apcinja nisto nemam dr davano na bebe od 4m. Dokolku imate grcevi ke si zemes i lefax liquid pump i bigaia.

11. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    128
    Ne zivee me uste na gosti sme 3mesecA ama vo mk dava dha omega mislev zatoa da ne ima nesto.. Grcevi nema od start

12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.831
    Допаѓања:
    34.193
    Ima i tuka d3 so omega ama obicno se davaat samo d3 Screenshot_20250416_093939_Chrome.jpg

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    181.799
    За што е линолата?

На клиника додека бев ми дадоа рецепт за пумпа. Веќе не ми треба, ја собрав и спакував пред некој ден. Препишана ми е на 4 недели. Дали можам да ја вратам пред да поминат тие 4 недели? Во онолкав куфер е само место ми зафаќа дома.

14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    Mozes da ja vratis bez problem

15. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.160
    Не знам дали има и за други намени, конкретно јас купив за атопична сува кожа. Претходно ни имаше педијатарор препишано некоја basis creme ама таа не помогна воопшто. По препорака купив линола па среќа и за таа можело рецепт па ми вратија парите. Кај мене една комшивка се породи јануари па ова од нејзе дознав, хебаме што и кажувала.
    Тоа сирупи чепчиња спрејови секогаш сме земале со рецепти бесплатно.
    Инаку кој е со новороденчиња или треба да се породи за грчеви кај бебче лефакс спреј пумпа зимајте. Тоа саб симплекс веќе не било добро.

16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.831
    Допаѓања:
    34.193
    Lefax liquid pump i bigaia спас ми беа д3 таблетите ги давав со мн малку млекце или водичка на лажиче . И немавме воопшто грчеви.

17. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    734
    Кажи ми, lefaх даваше на секое јадење или?

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    181.799
    Не се добри ама и од претходно не е од сега. Еве имам. Мислам дека кога ќе му дадам уште повеќе вришти од капките.
    Мене мојата хебаме ми донесе саб симплекс и едни чепчиња за грчеви. Ми рече таа ги зема и ги става на моето осигурување. Првите престанав да ги користам за кратко, оти повеќе влошуваат од што помагаат истото искуство го имам и со другите две деца. Чепчињата уште ги немам пробано можда денеска има особено многу грчеви.
    Ќе и речам да ми донесе и од ова па ќе видам како ќе поминеме.

На felisitas му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.831
    Допаѓања:
    34.193
    Најискрено само лефах ќе ви помогне мојата хебаме ми кажа дека се едни од најдобрите за грчеви.
    Искрено на ден смееш 5 пати да даваш јас им давав сабајле напладне некогаш измеѓу ако плачеше и пред спиење.
    Но морам да кажам дека овие се погодиа неплачки спанковци бебиња мирни дали дека две па си се гушкаа и не плачеа како брат им што 24/7 беше на цицка и врескаше.

На јolene и Yowannty им се допаѓа ова.
  20. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    734

Преку ден глас не му се слуша али навечер у ниедно време ..
    Со првото ја немав оваа мака али второво незнам ни како да објаснам стенка, бучен е баш ко звучници да има кенка грофта понекогаш плаче и прди нон стоп.
    Земав лефакс па да пробаме па затоа прашувам дали мора после секое јадење