Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    Majki koga ve vikale vo igroteka odite vie ili deteto samo ostanuva, 5 godini e maliot. Ja prasav majkata vika kako sakas ti, za ostanuvanje ke ostane i sam ostanuval na drugi mesta ama kako e pravilno.

2. vlahovska

vlahovska Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2018
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    84
    Дали знаете некои клиники по Германија кои нудат хоспитација. Имам B2 германски јазик, преведени документи пратени за Berufserlaubnis и се ама од Regierung Oberbayern ми бараат договор за хоспитација или позитивно интервју за работа.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.259
    Допаѓања:
    37.068
    Само детето.
    Или ако отидеш и ти и да си пиеш кафе на страна ама да си платиш влез.
    Најдобро е детето само секако 5 години има. Јас сега малиов сам ќе го пуштам во вторник 3 години има ама како прво одделение се однесува чудо и цело време Schulanfänger го канат на роденден дека само и со нив се дружи.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    181.799
    Ај ако сакаш само да ми потврдиш дали се овие?
    IMG_6046.jpeg
    Два дена беше подобар, ама денеска нон стоп се грчи и прди и плаче :( не можам да чекам на бабицата, ќе пратам маж сега да земе.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  5. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.160
    За порано незнам, јас кога имав бепче пред скоро 5 години са симплекс по препорака земав и тогаш беа ефикасни. И еве комшивката исто и она земала и баш исто рече како тебе дека уште повеќе се влошувало плус и повраќало бебчето после некое време. И хебаме и рекла не се тоа што беа тие капки па и препорачала лефакс. И некој пробиотик.
    А штета КК што не покрива пробиотици. Доста се скапи.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  6. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.160
    Тие се ги има и поголемо шише. И нека чува фискална сопругот. Па побарајте рецепт од педијатар и со рецептот и фискална во аптека и ќе ви вратат парите

7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    181.799
    И ќерка ми е толку, 5 ипол години е, ама на неа не и помагаа воопшто.
    За пробиотик стварно се прескапи ама овде во аптека ми рекоа само со антибиотик одат. Други работи ми нуделе за стомак. Кој да знае веќе..

Уште ова, колку трае фискалната? На педијатар сум тек на 26ти, дали можам да почекам до тогаш или да отидам уште утре по рецепт? И дали мора во истата аптека кај што се земени капките да се носи рецепт или може во било која?

8. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.160
    За тоа не сум сигурна, јас сум одела после две недели максимум како сум била во можност. И во истата аптека треба кај што е првично платено. Побарај си и кавум карви чепчиња. Тие се добри за меше кога боли и за какање.

Него друго да прашам..кога се породив пред скоро 5 г гинекологот ми даде упат за физиотерапевт за вежби за карлична мускулатура. Ми рече за да се спречи во по зрели години проблем со инконтенција - така мислам се викаше. А тогаш јас не отидов не мк беше никако изводливо ама сеа осеќам кога дигам нешто потешко да ми се откачи некој гас:$:worried: или да се подмочам некогаш при кивање. Не знам дали е касно да одам сега после толку време? Имате ли искуство со такви вежби тие што сте се породиле тука? Во мкд кога ќе прашам прв пат слушаат сите. Таму се подразбира само побрзо да се симнат качени кг а на оваа тема кој да прашам никој појма нема.

9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.831
    Допаѓања:
    34.193
    Da da tie se

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.259
    Допаѓања:
    37.068
    Во истата. Најдобро е телефонски да прашаш во аптеката и прашај телефонски на педијатар дали рецептот иде автоматски на здравствената картичка и со неа одиш во аптека па телефонски ќе добиеш рецепт. Кај нас така е сега на матичен рецептот е на картичката ама нз дали и на педијатар е така.

11. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    34.575
    Јас си одбрав венчаница :inlove:
    Колку си се радувам , ептен :sun:
    Си направив неколку слики и само си ги гледам сликите и си се радувам :rofl:
    Отидов со една замисла, скроз друг модел и шара, а си зедов скроз трета венчаница и друга шара. Ни на крај памет, не би ми текнало дека баш таква би ми стоело.

Денеска и си ја освежив косава.
    Сите викаат каква убава долга густа коса имам, а не знаат по дома дека се митарим ко куче :rofl:

Малце кнап периодов, ама гледам колку што можам да одмарам бидејќи се уште ме приболува од операцијата.

На Masnickaaa, Yowannty, Ambitious и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    3.508
    Денес имав Елтернгешпрех за малово и бев цела во грч претходните денови, бидејќи не знаев дали успеал да си го најде местото во толку голема група, со оглед на тоа дека е срамежлив и малку тешко му оди со нови лица и ситуации, ама толку пофални зборови слушнав за моето дете, што очиве солзи ми се полнат колку сум среќна и горда на него :inlove:

“Домаќинкава” сабајле се успа и ни јајца, ни бутур се виде :D Ама и секако нашиве годинава ќе бидат украсени како роботи, па не знам дали има смисла пред изгрејсонце да одвалам робот јајце, наместо црвено :rofl: Одма ја замислувам свекрва ми како ми превртува очи |(:rofl: Битно цела среќна и полетна отидов до Теди и купив велигденски декорации, па и на попуст што ги фатив, ептен ќејф ми се направи (fingers)

Времево пак залади, ниту јас знам како да се облечам, ниту дете за во градинка :x Едвај чекам денов да заврши и да се приберат дома и четири дена да си лежиме по дома :D Евентуално сабота Леголенд е во игра, ако ѕирне сонце :sun:

Ми се игра, ми се пее, многу сум среќна :music: Само алишта не ми се диплат…:D

На Gosh, TutiFuti, Masnickaaa и 5 други им се допаѓа ова.
  13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    8.472
    Домаќинката сабајле стана, се напи вода и си легна.
    Поумно ми се виде јајца во сабота да вапцаме. Тамам у недела ќе јадеме и ќе се посвежи.
    После проблемите што ги имавме со стомаците пред две недели, страв ми е сега било што да јадам додека не се оправиме целосно. Иако да речам варени јајца на ладно чувани и недели стојат, ништо им. Значи всушност само ме мрзеше од сабајле :D.
    Однесов ќере до градинка на 3 саати, колку да купам нешто и завршам некоја работа. Носето почна да и тече од некна. Вечера на доктор ништо не и е, фала богу. Нема темп веќе два дена:party:.
    Ама не пукна дома цела недела со тоа да ја носиме на градинка. Не можам да си ја вратам после надзат.
    Како некоја стара тетка е, нон стоп само збори нешто. И јас како Марге многу сум горда на неа.
    Поминв преска кај теди, ама ме мрзеше да влезам, а стоеше 30% за декорации. Ама кај ќе декорираш со ураганот. Ајде догодина.
    Па и цвеќе заборавив да купам, после ќе мора да поминеме. Важно зедов црвен кромид, за у сабота да има за јајцата.
    Кај ќе се оди не знам. Ќе видиме. Има доста и овде наоколу да се види и штом е времето потопло, нема криза веќе.
    Убави празници женски. Да соберам играчките дома и некоја манџа на брзина и фаќа веќе празници :inlove:. Сите дома 4 дена :party:.

На Gosh, TutiFuti, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.449
    Допаѓања:
    37.618
    Јас во сабота ќе фарбам јајца. Имам 5 бои. Вчера од Алди купив 10 кафени и 10 бели јајца. Доста се толку. Лани имаше повеќе. Едвај ги изедовме. Тука како да не се замараат со фарбање јајца. Готовите јајца се продаваат брзо. Вчера немаше во Алди, а и во Норма. Пазарувавме во Лидл. Аууууу.... Народ како на митинг. А маж ми како стар дедо со количката. Му викам Оди побрзо :x

Надвор ладно. Се спрема да :rain:

На TutiFuti и Marge им се допаѓа ова.
  15. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    605
    Женски можеби сте зборувале на темава, како да аплицирам за елтернгелд и што да направам за да ми почне елтернцајт каде да се пријавам? Уште не сум породена ама да бидам спремна. Исто така слушнав за diakonie и еднократен детски додаток како да аплицирам и за тоа?

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.259
    Допаѓања:
    37.068
    Пиши дали работиш и колку време?

17. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    605
    Работам 3 години со ubefristet Vertrag сум и од 4ти месец сум на Mutterschutz.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    3.379
    Ајде тука да прашам предлог местенца во Берлин што може да се види. И општо оцена некоја.

19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    Na kolku dena Bundestagot i Muzejot na Evreite, Berlinski zid, Postdam platz, poseta na zooloskata i hranenje na pandite,jadenje na poznatiot curry wurst i pommes.Mene Berlin mi e preubav pred nekoj mesec go setav po vtor pat.so sinot.

На Chantal и Malesia им се допаѓа ова.
  20. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    3.379
    Ти благодарам, две недели ќе сме.