Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Домаќинката во средата вечер спрема четврток јајцата после 12 ги вапцаше. :D
    Е арно тогаш оти едното бебе од кај 2ипол 3 саатот крена со галама почна да вика да писка во сон никако да заспие до 6 сабајлето имав капнати раце .
    Кај нас ништо ново имаме гости роденденот на бебињата се ближи уште малку остана . За торта немам идеа како ќе ја направам декорации и тракатанци набавив битно :!:

Кажете ми од што е поубаво шлаг или фондан :?:
    Screenshot_20250418_062931_Kaufland.jpg
    дали ваков сте користеле и колку би бил доволен за една торта со оние стандардните готови кори. :?:

ALISA0000, SanelaS and јolene like this.
  2. јolene

јolene Популарен член

Елтернгелд се пријавуваш откако ќе се породиш, кога ќе стигне извод од бебето.
    За мутершуц со пријавата од кај гинеколог што ќе ти ја во кранкенјасето ја праќаш и после и за таму ти треба извод да досипратиш па ќе ти ги пратат сите пари.
    За елетенцајт со работодавец се договарам колку ќе земеш, тоа со ХР.
    Ама пази имаше рокови кое до кога требаше да известиш, ако не си ги известила веќе.
    Не се сеќавам некаде мислам во 33/34 недела се оправаа тие нешта.

Ние ноќеска пак на итна завршивме. Дете пак не можеше да диша. Ларингитичен напад доби и отседовме 3 саати додека се смири.
    Важно сега е подобро, фала му на бога.
    Дали сте имале искуство, ако се повторува дали би ми дале дома декса сокче за следен пат. Кај неа веќе трет пат е. Овој пат веќе знаевме што е и ја смиривме малку ја ладно и директно нотауфнаме.

Сега посни палачинки да закарувам и мантрам за здравје :sun:.

Lavender13 likes this.
  3. bubemconia

bubemconia Истакнат член

На нас лани еднаш ни се случи таква кашлица да не може да дише и викнавме итна вечерта, му направија дома инхалација па го однесоа во болница. Од таму ни дадоа сируп со кортизол за превентива нареден пат кога ќе се случи. Ни рекоа детето надвор да го вадиме или да го отвориме прозорецот кај што спие и да си купиме инхлатор.

јolene likes this.
  4. arwen93

arwen93 Истакнат член

Ова со мутершуц средив им пратив а за елтернцеит уште не сум го известила работодавецот, не знам дали да ја прашам хебаме до кога е рок за да го известам. Фала инаку на опширниот одговор.
    Ви посакувам побрзо оздравување :l:

јolene likes this.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Rokot e najdocna 7/8nedeli pred pocetokot na istiot, ti mozes veke sega da dostavis antrag do koga planiras da sedis doma i deka so raganjeto na deteto ke gi izvestis za tocniot datum na raganje i ke dostavis izvod na raganje i deka trrba da ti potvrdat.

6. arwen93

arwen93 Истакнат член

Каде да доставам антраг? На работа? Некој формулар треба да пополнам или само преку емаил да им пишам пример дека сакам 2 години? Фала на одговорот :l:

7. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Малку ти е ова, ја коа се нафатив и убаво да покрие три пакетчиња потрошив.
    Зависи сега колкава е тортата ја правев со 4 кори и се напатив додека го стокмив. Комплицирано за мене е со фондан :?:

TutiFuti likes this.
  8. SanelaS

SanelaS Популарен член

Na eden word dokument napisi si oficijalen dopis do firmata , deka na primer ke ostanes doma 24 meseci do 2 rodenden na deteto deka predviden rok na raganje e toj i toj i deka koga ke se rodi bebeto ke dostavis izvod na rodeni i ve molam potvrdete go pismeno elternzeitot. Imas i primeri na net pisi Antrag Elternzeit ke ti izleze.

arwen93 likes this.
  9. јolene

јolene Популарен член

Овој пат немаше кашлица, директно почна да свири и да не може воздух да земе.
    Предходно еднаш како кутре кашлаше.
    На балкон вадиме одма. Исправено држиме, даваме видео да гледа да се смири. Уште не и даваме екрани, па ова функционира за да седи мирна.
    И они и овој пат ми спакува една доза ширупче во шприц за секој случај.
    Ама да барам тогаш од киндерарцт рецепта да имаме.
    Докторката ко чепче ќе ми даваше, тоа би било подобро оти повеќе ќе стоеше, ама на крај сестрата донесе шируп, оти предходно шируп пиеше.
    Во 5 сабајле исцрпени сите, не ми ни текна да барам и чепче, едвај чекав само да си одиме дома.
    Сега ја гледам уште ми е бледа не е како што е нормално, ама барем диша.
    Аман веќе од болештини, па и секој пат се погодува вака за празници. Среќа синоќа немаше гужва и персоналот беше порастеретен, ама секако во таков случај одма не земале и предходно.

И ова за инхалаторот, само со физиолошки ли да инхалирате?
    Ја прашав дали да ја инхалирам дома со раствор физиолошки ми рече демек не помага многу многу. А предходно ја инхалиравме дома и двата пати. Надвор вадиме нон стоп. Сега денес среќа што е влажно и ладно. Три пати ќе шетаме сигурно.

Last edited: Apr 18, 2025
    bubemconia likes this.
  10. Marge

Marge Популарен член

Ах, мојата омилена тема, торти :D Јас би одела со шлаг, т.е. буттеркрем. Не знам колку си спретна со торти и украсување, мене пример ми е многу тешко да ја израмнам убаво тортата под фонданот и после тоа ми се прават како нерамнини откако ќе го ставам одозгора. Ама ако немаш проблем со тоа, тогаш убаво ќе ти се направи и со фондан. Зависи колку ќе ти биде висока тортата, ама две - три пакетчиња фондан планирај секако. Друга опција ти е да си земеш бел, бел имаш и поголеми пакувања и бои и да си го офарбаш по потреба, јас така направив годинава, до лани фрлав купишта вишок фондан. И буттеркремот можеш да го офарбаш, гелните бои се посебно интензивни и убави и да изгледа супер. Пак зависи каква идеја имаш за торта. Плус со буттеркрем е доста полесно и побрзо.
    IMG_1538.jpeg

646a200d-bbda-439b-86f9-8467cb5756d6.jpeg

Денес цел ден лежење, времето ладно, дете гледа цртани, маж или спие или игра игри, јас демек книга читам, а уствари дремам на форум. @јolene со лесно да проаѓа, баш се изнамачивте со разболувањава.

11. јolene

јolene Популарен член

И ние или барем јас цел ден лежам. Втор пат маци ја успивам денес и фали пола ноќ сон нормално.
    Дремнав цели 15 мин со мама мама мама од другата соба.
    Само да им минува на сите.

Еве јас тебе ќе те викам да ми украсиш торта за роденденот на ќеќе. Јас само голи ги правам, се друго шлакатарник ќе биде :D.

Се успа, ми се пие кафе, ама не смеам да си порачам, да одмори душа малку и он. И така ќе блеам, ако се мрднам ќе се разбуди. Ама многу беше умна ноќеска. Морам да ја пофалам. Супер соработува, ми порасна бебево.

MacenceEna, SummerGirl, Gosh and 3 others like this.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се чувствувам како да умирам/повторно се раѓам.
    На 31 година, ок е, таман.
    Можеби како феникс се чувствувам. Ќе го прогуглам сега па и ќе го тетовирам здравје. И една огромна змија ќе истетовирам лево или десно од газот одма странично.

Единствена молба и желба ми е да не се разболам од некоја неизлечлива болест.

13. arwen93

arwen93 Истакнат член

Фала :l:

14. Marge

Marge Популарен член

Одмарајте сега сите, собирајте сила, се надевам нема да се повтори. Инаку не знам дали е уште во функција бројот 116 117, ама мислам дека е и да знаеш дека дома доаѓаат, ако ви треба вака некогаш во никое време и ако не е итно како што било синоќа. Може и знаеш за ова, ама да споделам што може да помогне. Кај нас имаат доаѓано на полноќ, кога малово беше годинка и никако не симнуваше тт, сепак требаше да одиме на на итна, ама ни понудија и амбулантно возило да го носи.

Јас уште немам замерка за германското здравство, посебно кога се деца во прашање, иако гледам дека се повеќе и повеќе се жалат.

Инаку наместо книга да читам, син ми дојде да ми раскаже како Цитрон и Робо (некои роботи изгледа) се борат и како користат зузихкајтен пиштоли и пукаат бонбони :rofl: Многу корисни информации…

15. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Imam praveno so toj beliot fondan torta tocno i mene mi izlese so neramnini tuku kazi mi koi kremi gi koristis? I koi boi moze i vo.privatna poraka da mi napises.

16. Marge

Marge Популарен член

Не можам да ти пишам порака, не знам зошто, ако можеш пиши ми ти, ќе ти пратам, да не ја полниме тука темата.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Демек ќе одам во љубовни совети совет да барам кога гледам @јolene таму. :rofl: :rofl: :rofl: Морам лажен профил да отворам Реинбоу сори. :P

Biljarkata likes this.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@Jolene
    Не знам за без кашлица, ама кога ќе насетиш почнува да кашла така, отварај дубoкото и седни ја пред да подиши. На моиве двајца така им се смирува и така спречувам да се интензивира.

@TutiFuti ја фондан претпочитам. Не го јадам ама поубаво ми делува на изглед. Ако ептен те бива да истегнеш многу тенок слој можда може да помине и едно. Еве колку за споредба купив и јас готови теста лани за втор роденден на син ми, ама сакав да е повисока, па скратив малку од околу тестата и измеѓу го додадов како екстра 4ти ред тесто меѓу филот. Среќа имав и кафен фондан земено за колку да ми се најде, оти зелениот не ми стаса ич. Буквално успеав само да го истегнам да го покрие горниот дел, па за околу додавав кафен фондан. Еве колку да видиш па да имаш некоја престава.
    IMG_6050.jpeg

MacenceEna, TutiFuti and јolene like this.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Izgleda si na odmor denovive

gjoker4e and јolene like this.
  20. јolene

јolene Популарен член

И шо оти. Пак ќе дојдам да промрчам :D.

И мене да не сте ми у кожа у моментов. За љубави исто се нема време и така, оправам криви дрини.

TutiFuti and gjoker4e like this.