Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Леле да бе, гледаш заборавена.
    https://www.kaffeehenk.de/
    И овде се плаќа достава и плус данок некако беше. Ние нарачуваме секогаш голема количина. Мислам над 10кг кафе и ни испаѓа поефтино отколку од маркет. Оваа е германската страна, ама достава иде од Холандија, со дпд праќаат.

Selena01 likes this.
  2. felisitas

felisitas Популарен член

Баш ќе ја разгледам.
    Јас до сега од оваа
    https://www.kaffekapslen.de/
    Овие од Данска идат.
    Баш ќе видам ова ти што прати.
    Додека сме кај кафето, кој имате пробано повеќе вкусови настрана од стандардните може ли да препорачате?
    Јас сакам средно јако кафе без шеќер или минимално засладено и со мек вкус. Пример сакам капучино најмногу или макијато разредено со повеќе млеко.
    Au lait, lungo шо кафиња се?

Last edited: May 4, 2025
  3. јolene

јolene Популарен член

Тоа не сум пробала. Јас еспресо фан. Двојно еспресо ама под двојно мислам две кратки вистински еспресо. Еспресо макијато и некогаш капучино. Машината моментално така е наштелувана што вади ептен јако кафе. И вака ко издрогирана сум во последно време. Може ќе треба да намалам малку.
    Зрното кафе што го користиме е за еспресо исто.

Според гугл ова првото е колку кафе толку млеко. Средно јако кафе. Значи би требало да ти се свиѓа.
    Ова второто е продолжено еспресо. Значи разводнето еспресо на наши и нема да ти се свиѓа, според твојот опис.

felisitas likes this.
  4. fairy88

fairy88 Популарен член

Кафе не пијам,оти имам после киселини од него]:)
    Маж едно време запна да купи од големите кафемашини со зрна,ама искрено бев против и не зедовме.Да е љубител на кафе не е проблем,ама он пие по едно кафе на ден и тоа најчесто на работа па не знам зошто би ми фаќала место толкава машина.

Се вративме од Македонија, се излажав прв пат да одам три недели и се покајав.Многу мнотоно се ми се вртеше околу јадење/пиење-скара и по кафичите немаше акција.И се се вртат горе долу истите муабети само со различни луѓе.
    Мене тоа ме убива.
    Па отидовме на викенд до Грција,оти не знаев што со времето.

Во поглед на работа,за мене е идеална во оваа ситуација монотона работа.
    Кога ќе дојдам дома да имам сила за тоа што дома ме чека.Срес не сакам,не планирам да ми се крати животот на работа:shake:
    Сегашната работа ми беше турбо и стрес,ама се менуваат работите и ако сите ѕвезди ми се наместат во подалечна иднина може и да ја сменам:wasntme:
    Само нешто планирам,ама треба да видам и дали ќе излезе се по планот.

5. јolene

јolene Популарен член

Оти реков некна дека собрав зимско се. И така еве поздрав :rain:.
    Screenshot_20250505_103916_Weather.jpg

Однесов малото денес, после не знам колку време. Не мрзи да барам да видам, ама се си мислам во последните 2 месеци вкупно 10 дена не и се собрани.
    Она среќна, ја скроз шашната дома. Не знам што ми е.

Biljarkata and Gosh like this.
  6. Masnickaaa

Masnickaaa Популарен член

И кај нас ладно, сабајле беше само 3 степени. Ти сега малце одмори се сама, посвети си време на себе :)
    Сакав да прашам, треба да праќам нешто за Скопје со брза пошта. Која ми е најдобра опција, ДХЛ или?

јolene likes this.
  7. Selena01

Selena01 Популарен член

Се одлучив за падс и за сенсео машината засега. Евентуално ако ме здомрзи да ја купам, може да почекам некоја недела, ќе дојдат моите па со кола ќе идеме до Росток како човек да купувам.

Инаку кога сум кај онлајн нарачки чекам веќе 4. Ситници се додуша ама нема везе.
    Уште мебел да земам и средивме се.

fairy88 and јolene like this.
  8. јolene

јolene Популарен член

Зависи колку многу ти е итно.
    Со обична пошта дхл сме праќале ситно, ок било. Со брза мислам дека е доста скапо. Погледни баш на нет колку се цените.
    Друга опција ако сака некој да ти направи услуга што ќе со оди скоро.

Masnickaaa likes this.
  9. fairy88

fairy88 Популарен член

Ај совет ос некој поискусен:што се подарува на дете 9 години за ерст комунион.
    Ќе треба од прилика за една недела да одиме во црква и сме поканети во ресторант сите тројца.
    Ќе дошла нивната фамилија околу 35 души максимално.
    Е,сега оти сме блиски пријатели(се запознавме преку децата) се мислев за поклон до 100еу-максимум 120еу.
    Да не е малку?
    И што би поклониле?Се мислев за пари,ја прашав мајка му што се подарува,жената не сака ништо вика само да сме дошле,детето имало роденден за една недела и вика тогаш ќе дадете.
    Ептен се скромни,ама па барем јадењето да си го платеме.Викам да го прашам детето.Пари не знам дали се дава или да земам некој помал златен приврзок.
    Многу ми е тешко кога треба да бирам,да беше свадба пари во плик,ама вака не сакам да бидам некултурна со поклонот:tmi:

MacenceEna likes this.
  10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

@fairy88 Wunschgutschein во рекла. За друг поклон незнам искрено .
    Вчера на Инстаграм гледав една репортажа за Erstkommunion кај една фамилија , каде бев Au-Pair. Тоест кај сестрата на гаст таткото .
    Толку убава фамилија , типично германска . Децата типични германчиња , со типични имиња . Гоц му беше името на детето . Знаев дека имаат три деца , ама не ги споделуваат на Инстаграм или други социјални мрежи па беше шанса да видам каков им е животот , какви се децата .

Инаку кај нас за една година , ќе се слави Konfirmation.
    Слично на Kommunion. Само на 14 годишна возраст .
    Планираме да славиме во ресторан во селово . Па уште сега би требало да барам Деко и слични работи

danichap, јolene and fairy88 like this.
  11. fairy88

fairy88 Популарен член

Фала многу за информацијата.Искрено ич не ги сакам Wunschgutschein,сега скоро пред да одиме за Македонија по грешка го фрлив гутшајнот без да го правилно активирам-мислев дека сум го активирала.Многу ми се комплицирани додека ги активираш.
    А, што мислиш доста ли би било околу 100еу или се носи повеќе?Да не ја утнам работата.
    Сега каде што ќе одаме се хрвати.

јolene likes this.
  12. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Screenshot_2025-05-06-08-30-13-03_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg
    Би рекла еве 50 евра се во ред за поклон . Овде најчесто 100 евра се добива од кумовите , блиските роднини. Вака блиски пријатели во рекла до 50 евра .
    Можеш плус некој персонализиран поклон и ваучер плус .

fairy88 and јolene like this.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

IMG_6478.jpeg
    Кафево е незаменливо. :inlove: :inlove: :inlove: Пред некој месец го купив за прв пат да пробам и совршенство од турско кафе е.
    Извинете вие за кафе машини зборувате ама јас сум сеуште на ѓезве. :D Без калории дека. :P

14. fairy88

fairy88 Популарен член

Во ред ќе ставам 50 еу.Во Мегувреме еве што најдов Screenshot_20250506_083649_Chrome.jpg

Персонализиран поклон,со пристојна цена:)
    Мислам дека е добро

15. јolene

јolene Популарен член

Ја морав да ги гуглам поимите додека разберам што е што :D.
    Ама јас и нашите не ги разбирам многу многу, па не дека сум некој репер.
    Море како ме напинаат мајки и свекрви да се крсти детево, еве ако не се венчаме и крстиме овде без да ги викам. Едно што ме нервира најмногу е некој да ме замара постојано за едното исто. Јас разбирам и желби нивни и се, ама на крајот за нас се работи не за нив.

Друго за тебе и јас мислам дека 100 евра се повеќе од доволно. Идеата со приврзок ти е убава многу, па ќе им остане во сеќавање нешто од вас. Не верувам дека овде некои прави прослава и очекува да се покрие порцијата, тоа само кај нас може да се очекува и да ти стават цртка колку си донел.

16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Свекрва ми (Германка) си пишуваше за нашата свадба кој што ни дал . Ама не прават сите така , она е таква .
    За на крај да се закопа сама со тој список . Нас ни дадоа 1000 евра кога се регистриравме .
    За ќерка и после 10 години , заборавила колку ни дала нас. Беше убедена дека дале 2000евра , додека случајно не го најдов листот каде сама запишувала.
    На ќерка и и дадоа 2000 евра .
    Како и да е .

@јolene на нив им е битна крштевката . Затоа напињаат .
    Вашите желби се небитни .
    На жал таква ни е околината , така сме пораснати . Да се покажеме , направиме се за другите .

mal.ecka, SummerGirl and fairy88 like this.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Па се мислев за приврзок,ама златото го качиле до бескрај.Ништо не можеш да најдеш за тие пари.И тоа што ќе најдеш не е злато туку позлатено.За позлатено не ми се дава толку пари.
    Знам детето сака многу Нинтендо па можеби место пари да му ставам Нинтендо гутшајн.
    Мене искрено прославите ми се стрес.
    Сега кога бев во Македонија имав роденден.Па кога напна свекорот зошто не славам и не сакам гости.
    Му кажав нема потеба да викам луѓе кои секако еднаш годишно ги гледам кога ќе си дојдам во Македонија.И си решив да славам во Германија со тие што се дружам и гледам почесто.
    Само замаараат.

Исто ме нервира често како размислуваат германците.
    Ако седам со германци треба точно да знам кога ќе дојде сметката колку сум јадела и испила.
    И секогаш е плаќањето е посебно.Со балканци нема веза кој што јаде и пие секако се дели по тоа колку ќе дојдеме.
    Друго синко беше на роденден кај едно дете (германче) и сега планирав да се има список што сака детето.
    Е,родителите одлучиле да му се купи топка и 2 пара родители да донираме по 10 еу.
    Живи глупости.Па колку ќе е таа топка сигурно околу 20еу.
    Големо чудо и некој сам да ја земе.
    Па додека да разберам што сака и јас и една друга германка (со која требаше да дадеме пари)се гледавме како телиња во шарена врата.
    Па додека да сфатам кој ќе ја купи топката не знам колку пораќи испишав.
    И она самата кажа ова е многу комплицирано.Вика јас направам список со поклони на Амазон и секој бира кој што му одговара дали поскапо или поефтино.

SummerGirl and јolene like this.
  18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

@fairy88 сега ме стави во мисла дека и јас треба полека да се спремам за таа свечена церемонија. Имаат црковна настава , со учебник , работна книга . Ептен сериозно ја земаат оваа настава .
    Секој четврток има настава , ама јас секој пат морам да ја извинам, зашто има школо до 15 часот баш во четврток. Плус тренинг од некој спорт .

Може ресторан да закажам ама може и во двор да ги соберам сите.
    Имаме можност за повеќе народ.
    Со маси ,клупи слично . Со шатор (од убавите , за свечен настан) или да одиме во ресторан на ручек ама ќе треба неколку илјади евра да се потрошиме. :worried:
    Може да резервираме и Dorfgemeinschaftshaus за тој настан . Таму да правиме се . Просторијата не е многу голема .
    Таман за сите нас . Ќе порачаме јадење , парти сервис и готово . Свеки и сите блиски роднини ќе донесат по една торта и готово .
    Сега уште да ја резервираме просторијата .
    Инаку вчера бев да прашам за пасош за децава . Од овој месец бараат дигитални слики . Нема веќе носење слика , треба само QR-Code или да ве сликаат во општина. Ова зборам за Германците меѓу нас . Јас не сум една од нив , зашто ме мрзи да сменам пасош а треба можеби .
    Плус за деца нема веќе детски пасоши, туку обични , или можност за вадење само лична карта со која може да се патува во европска унија

SummerGirl, јolene and fairy88 like this.
  19. јolene

јolene Популарен член

За дете вадев пасош пред некој месец, сега и трае не знам колку години 5 изгледа беше, ама ако се уште се препознава на сликата. И така има истата фризура да ја носи до дека и трае пасошот.
    Мојот догодина, ја со два се шетам, еден со ауфентхалсттител другиот со Северна.

Шо еќе кажував друго, а за активности. Арно рече Ава ќе почне да ме нервираат од градинка. Имаше остернбастелн за родителите за децата да прават гнезда. Правев. Имаше папавормираг во сабота, беше средуваа дворот таму. Ок.
    Имам два викенд по 3 дена во година за кокошките и тоа ок. И сега мајфест има другата недела. Се нешто има сакав да речам. Не дека мора да одам на се, ама кога гледам преска сите се запишани веќе, ќе одат.
    И така малку како под притисок се осетив.
    А бев решена да не се пишам.

И уште едно, абе не ли се мали децата за да ги носиме на активности на година ипол, па и две ипол?
    Вчера ги земаме од градинка и две мајки рекоа ги носат на музика!?
    Јас викам АА супер, баш убаво. Ама на 2 години некако мене ми е пре рано или? Една знам на турнен го носи?
    Јас не ни сум размислувала да носам уште од сега.

А денес Ѓурговден убав зелен пролетен празник :sun::f:

fairy88 likes this.
  20. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

@јolene да не те разочарувам ама иако пасошот има важност , мораш да смениш , тоест да се направи нова слика . Зашто нема да можеш да патуваш со таков пасош. Сепак на таа возраст децата се менуваат многу .
    Така ми објасни вчера жената на шалтер за најмалото дете .

јolene and SummerGirl like this.