@MacenceEna па ако правиш треба пополека да почнеш да се спремаш. Јас забележав дека што порано тоа ми е подобро. Немам толкав стрес.Знам еднаш касно организирав роденден за детето.Се беше зафатено,немаше место за резервација.После 3 недели славев. Ти можеш и во двор,тоа ти е супер идеја.Јас немам таква можност.Ниту имам двор ниту пак место за славење(гарден на пример). Јас одам на термин,оваа недела ќе се растргнам,што со документи,што со термини.Секој ден имам обврски. А, не знам колку емаили и писма испратив.Оти бевме подолго во Македонија и се се струпало. Во петок треба да земам потврда дека имаме германско државјанство.Пасоши натаму ќе поднесам сега немам можност и за тоа да мислам.Видов дека е со QR код и заради тоа ќе правиме натаму. И учителката пишала не е проблем после прв час може да си дојде детето дома,само да донесе колач за продажба. Викам уште тоа ми фалеше на сета мака. Не знам како ќе го направам,претходно ќе одам на еден зафат и ќе мора да спијам еден ден во болница.И колку ќе бидам фит и за колачи да им мешам не знам. Сабота имало акција за чистење преку школото,а јас не само што нема да сум фит туку и детето има натпревар.
Здраво друштво, конечно малце да намалам од плус саатите што ги штанцав па да ви пишам. Ние синко во православна го крстивме, на двајцата ни беше сеедно фамилиите само прашуваа и најбрзо без додатни малтретирања за прва причест и комунион беше во православна. Така да со тоа завршивме. Во школо го запишав да слуша религија иако се уште незнам дали беше паметно, ама си реков е за општа култура убаво е да знае. Тогаш требаше да се изјасниме ние религиски за во школо ние не пополнив е мислевме неважно па ни стигна мејл на кој им пишавме дека сме агностици. Повеќе не досаѓаа. За пасошот синко со сликата од бебе патуваше до 5 ипол кога му го сменивме редовно. Никогаш немавме проблем што не значи дека е правилно само са кажам искуство. Нас не ни текна дека ради слика треба да го менуваме. Воопшто не памтам ликови, пред некој ден на работа на друг оддел бев па една колешка ми вика те знам јас како теле јас прв пат те гледам ( имам работено на одделот шефица е ) ми вика децата во исто време ги земаме од хорт во тоа и тоа школо, ах да таму учи син ми. Малце некултурно од моја страна ама незнам како да си помогнам.
Леле @Chantal Се појави. И сега гледам ама вие сите сте венчани, а? Само уште јас не сум такво нешто. А вчера нешто зборевме и он ми вика 12 години сме заедно до сега, а 9 цели ќе прајме у брак наскоро. Свадба не сме и нема да прајме, мислам нема понта сега веќе. Некои глупости имаше првите години од потписот, се некој не можеше нешто и малку ме налутија и сега после години се прашува. Глупости. Леле @Biljarkata сега фали да речеш дека и ти си венчана и јас нај неверник да испаднам од сите вас.
Здраво девојки. Најдовме нов стан со момчето тука во Германија. До сега живеевме во стан од работодавец. Бидејќи сега треба да купувме мебел и останати работи за домаќинство за новиот стан сакав да ве прашам некои искуств од каде сте пазарувале при опремување на стан? Ви благодарам однапред на одговорите.
Еве една невенчана тука. Ама детето крстено, не од што сме многу религиозни, ама ајде, сакавме да се собереме со фамилија и најблиски пријатели да прославиме за раѓањето па така некако дојде муабет за крштевка. И за следно дете би размислила дали ќе се нафатам на таков циркус, така страшно се искомплицира толку едноставна работа, ми се одмили. Од тајно контактирање на стариот кум од страна на свекор ми, па порачување торти, па дарувања од свекрвата, јас сакам во една црква, тие во друга, па караници... Јас на крштевката бев со фустан од порано, свекрва ми ај што си купи се ново, па замина и на шминка и фризура. Јас онака, спортски таа по штикли јас по патики.
И венчана е дете крстено. Ова второво не од шо сме многу ажурни, ако чекав по мое уште ќе беше некрстено, ама скратена варијанта од она на Лаванда, плус бев во истите алишта со кои се вуцарам по патишта. Значи без никакви подготовки, бевме во мк, рекоа ај, реков ок, 5 луѓе, толку. Ко во комунизмот
@јolene еве уште една невенчана и со некрстено дете И што е најјако, немам намера ни тоа, ни тоа да го направам Нешто сопругот знае овде онде да спомне, мене некако ништо од тоа не ми има некое значење, а знам дека ќе се направи циркус од било кој убав настан што треба да биде, така да, подобро вака. Нас корона време не фати, тука и си се регистриравме, за жал никој од семејството не можеше да присуствува, ама па мене ми беше еден од поубавите денови во животот. Може дека никој не ми дишеше во врат Сигурно свекрвата ни во најстрашните кошмари не сонувала за снаа како мене И ние минатата недела го сликавме детево за пасош, сега треба “само” четири месеци да чекаме да биде готов Се мрзнам на шпилплац позади зграда, детево точак ќе возеше, ама дојде тука, виде нови играчки и се предомисли.
Не можам значи. Цел ден се смеам за ова. Ова мојава свекрва освен што ни бара кум, до волку не е. Знам тебе не ти е смешно, ама живот јбг. Кај нас беше голема со правање на мекици. Леле па ресторан, па куп луѓе викано кои јас нит ги знам ни познавам. Па тоа бели навлаки на столови, па балони ој ој. Бебе 3 месеци, пола време преспа пола јадеше. И така. Вечерта требаше да отварам пликови и да кажам кој колку дал. Реков нема шанса такво нешто, кој колку имал толку дал, нит пишувам ни бележам. Нешто од бонбоните однесов кај мајка ми, нешто реков да задржи а нешто во црква да однесе, да се почастат луѓето. Мислам се налути, ама се исто ми е. Сакам нешто ако правам да направам за нас, а не оти они нешто си замислиле. Леле па и торти за крштевка. И јас ко на Билка си замислувам кум и родители и ајт таму. После еден ручек негде и доста е. Е ама они нешто друго си мислат изгледа и така не може да се погодиме.
Ma sto se zamaras nie krstevavme ovde nie i kumovite, posle eden rucek razmenivme simbolicni podaroci i toa e toa. Taa duri se potrese sto majkata bila vo crkva, ne biduvalo .