Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.582
    Сакам да земам елтернцајт две години, да ги комбинирам базис и плус моделите, ама би сакала додека сум на плус да работам и мини џоб. Возможно е тоа? Мислам знам дека е, ама дали ќе ми ги скратат парите од Елтернгелд? Како што читам на нет само доколку се работи за Елтернгелд Базис ќе се намалат примањата, а кај Елтернгелд плус нема да се намалат. Мада се изначитав синоќа и не знам ни дали сфатив како што треба. Направив и некоја планска пресметка на фамилиенпортал и кога ставив Елтернгелд плус и додатни примања, не ми се намали сумата, а кога пробав со Базис, се намали. И маж ми смее еден месец да биде со мене за време на Базис, тоа сфатив. А за време на Плус, смее? Или после мене треба да земе. Што мислам и дека ќе е попаметно, ама пак да имам точни информации.

Друго нешто што ме интересира, под кои услови може Агентур фур Арбеит да ми даде Билдунгсгутшајн за Умшуллунг? Мислам класичните услови ги знам - болест, струка што изумира и слично, ама ако сакам да направам Умшуллунг само затоа што сакам да изучам нешто друго, има шанси да ми одобрат? Или да не си правам бајрам на паметот :D
    Не ме држи место, почнаа будалите да ме фаќаат, а си викав - нема да ми здосади седењето дома :wasntme:

Кај нас ништо ново, 5ти или 6ти грип од почеток на бременоста ме фати, дете ги носи, му проаѓа за ден - два, јас и маж сме како утепани со недели. Маж додуша не фати овојпат, јас изгледа сум најслаба карика дома :D

Денес цел ден чекав Хаусмајстор да смени филтри низ дома и така ништо корисно и паметно не направив. Е, само зачистив :nod:

Сабота договорена Лејдис Најт и едвај чекам :inlove: Се надевам ќе се оствари, бидејќи обично за една обична собиранка се договараме со месеци и цело време нешто искрснува.

На fairy88, Chantal и SanelaS им се допаѓа ова.
  2. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.703
    Допаѓања:
    5.407
    @fairy88 честитки, со лес да си ја износиш бременоста :)

Барабанот си врти, секој ден е исполнет од станување до легнување, а сме само со едно дете :worried: А кај се уште две што здравје сакаме да ги имаме? Или они сами се гледаат? :D
    Некои денови ми е навистина претешко и чувствувам дека ми треба пауза, ама секоја пауза доаѓа со екстра работа, и така најчесто се откажувам.
    Кога имаме посета од МК, секогаш коментираат колку ни било тешко, дека сме немале време за ништо, дека сме немале помош и навистина е така. Некогаш си викам како се нафативме на ваков живот, самостојни но со огромен товар. Некои денови си мислам недај Боже нешто ми се деси на пат за работа, пошто одам со велосипед, ќе нема кој детето да ми го земе од градинка. Маж работи во друг град.
    Сѐ е оставено на нас двајца. Дете во градинка по цел ден, ние на работа, во слободно време чисти, пазари, готви.
    Некогаш ме фаќа љубомора, кога ќе видам како брат ми или золва ми одат по семејни ручеци секој викенд. Нив викенди им се баш за уживање, сабота сабајле ќе прошетаат, ручек спремен, дете наиграно, навечер ќе си излезат ќе го тупнат детето со баба и дедо, и уште ручек за недела ќе си земат. А ние тука еден месец се спремаме еден филм да го изгледаме и тоа во домашна атмосфера и тоа не стигаме. ;(

На fairy88, TutiFuti, MacenceEna и 3 други им се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.325
    Допаѓања:
    6.479
    1.Mozes da zemes 2 meseci Basic i 20 meseci Elterngeld plus.Taka da mozes da rabotis mini job veke od 3 mesec bez da ti kratat
    2. Maz ti na primer moze 1 ili 2 mesec da gi zeme i uste eden koj saka zatoa sto ke bides ti Elterngeld plus i nema da ima problem
    3.3 meseci pred istek na Elternzeit mozes da dades otkaz, ke ti dadat spere od 3 meseci .Ke obezbedis griza za decata min 15 saati nedelno, ke bides malku poveke teatralna vo agencijata za vrabotuvanje ke se vadis na stres na prethodnata rabota,nemoznost da uskladis smenite za rabota. Ke ti obezbedat doobuka i za toa vreme ke zimas 67 posto od plata.
    Se nadevam deka ti pomognav

На fairy88, Katie90, Dancewere и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.582
    Ми помогна и тоа многу. Фала ти :f:

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.242
    Допаѓања:
    15.954
    Подобро не прашувај. Кај нас кратко и јасно кажано испадна индиска серија. :tmi:

6. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    409
    Добра вечер девојки
    Сакав да прашам кога се аплицира за киндергелд за новороденче прво, дали треба и дополнително прологот Anlage Kind?

Ах и уште едно прашање. Кога ќе дојде малиот јас ќе користам елтернцајт, и поради тоа на сопругот некој му кажал да се префрли на штоер 3 додека јас сум на елтернцајт.
    Дали е потребно тоа? Ние сме сега 4-4 класа.
    Дали доколку тој се префрли на класа 3 тоа ќе влијае на мојата пресметка за елтернгелд?

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.325
    Допаѓања:
    6.479
    Da treba i toj Antrag , a ako se prefrlite 3.5 vo momentov nema ti da imas promena vo Elterngeldot no slednata godina koga ke pravite povratok na danok moze ke treba da platite pogolema suma, zatoa sto so 3 ka malku ke plaka i ke treba da vratite odredena suma .

8. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    8.245
    Чекајте сега излегува елтернгелд плус се исплаќа повеќе или лошо разбрав.И на мене не ми се баш јасни овие модели искрено.
    Да не ме сфатите погрешно,ама како сте способни за работа макар и мини јоб,ако работата е сменска и психофизички тешка.Треба да си фит и физички и психички за да работиш. Со мало бебе тоа е непознат појм,ако станува на пример 2-3 пати навечер.
    И друго мажот во меѓувреме е исто цело време на работа?Или и на него му се крати работното време?
    Знам исто една колешка викаше дека била елтернзеит плус и била задоволна.
    И друго има ли некој од вас што е земал елтернцеит плус?

@Lavender13 баш и јас ги имам истите мисли како тебе.Не можеш сам да функционираш со деца и работа.Поготово додека се мали.
    Синко е веќе голем и доста самостоен.Оди сам на школо,може да остане некој саат сам дома.
    Затоа викам мора да се чуваме,оти сам во странција за никаде не си.
    Со баби и дедовци е полесно дека дека.Гледам додека бев мо Македонија.Многу деца,ама и многу баби.И секогаш има некој да се најде да помогне дали да ти разнесе дете,да ги пречека со ручек или да им помогне со домашно.
    Во меѓувреме родителите имаат време да се концентрираат и на работа и на одмор или едноставно да имаш време како пар да излезеш некаде(за мене време со партнерот сами ми е многу битно)Само знам дека во наредните 5-6 години повторно ќе ми стане непознат појм.
    Кога потпорасна синко си најдов мајки со кои се менуваме де за спиење,разнесување или чување на децата.
    Па можев и да имам некоја вечер слободно со маж ми.
    Сега со второ на пат треба да чекам да порасне,за да почнаме пак да излегуваме заедно.
    Немаш баба сервис со гратис ручек за викенд:!:

Јас многу работи сум забравила од првата бременост.Претходната бев уште поризична од сега,со грло на матка од еден сантим треав 17 недели.
    И тогаш пиев прогестерон,ама речиси цело време во кревет и ме фати депресија.
    Сум забравила дека прогестеронот прави замор.
    Вчера ми текна да бришам прозори,па клекни стани ме фатија болки и викам да се напијам апче,а беше 6 саато поручек.До 8 бев кома и спиев до сабајле.Викам ова не е нормално.Читам на интернет и стварно,ако се пијат орално најдобро точно пред спиење да се земат.
    Исто не читам по интернет овој пат и сум малку поопуштена дека на време ме сошија:D
    Пазам да не се преоптеретам само,оти тогаш почне да ме влече во матката.

Ај да се туширам,дете е дома немат школо,а кај и да е ќе дојде другарче на гости.Да си играат и да не оди и оно непотребно на Хорт.