1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.311
    Допаѓања:
    37.223
    Јас не знам каде да пријавам и како без доказ?
    Нема кај мене Betriebsrat, има телефон како Hilfe Hotline и шефови
    Ама како ќе докажам? Неколку колешки знаат дека она пребарувала и самата си кажала јас проверив кај џокерче.

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.311
    Допаѓања:
    37.223
    Ајде да се пожалам јас. :)
    Од прееска пробувам да допишам па дури и заборавив што сакав да се пожалам…:envy:
    Мораше да се сменам денес и втора смена да работам, маж спие, а треба машина за сушење да пуштам и да се бањам. :devil:

Ете што сакав да кажав, дека 2025та ми е некоја пресвртница во животот, до толку тешка година ама сеуште верувам дека сето ова мора да се случи и сеуште ќе се случува, за да ми се исполнат желбите.

Ништо ајде со две деца дома не можело да се пишува на фемина. Позз!

На SummerGirl, Ava.84 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    17.219
    Едно прашање имам јас. Пасошот (само македонски има)на ќерка ми е со важност до 11.09.2025.
    Букирав патување до Шпанија од 8ми до 13 ти јуни. За лет помеѓу Германија и Шпанија нема пасошка контрола? Не би тренало да е проблем што пасошот и е валиден помалку од 3 месеци? Ауфенталот и е исто со толку важност бидејќи и е поврзан со пасошот.

4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.327
    Допаѓања:
    179.269
    Мислам нема да можеш да и букираш карта авионска ако е под 90 дена од истекот

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.311
    Допаѓања:
    37.223
    Нема да можеш авионска карта да купиш. Само до 10ти јуни може авионска карта да купиш фактички.
    Е сега ако не е wizz air и важат различни правила за другите авио компании не знам. Пробај одма и ќе видиш дали можеш да и купиш карта за назад за 13ти јуни.

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.357
    Допаѓања:
    6.552
    Lani na maliot pasosot mu traese do 8 Avgust, imavme bukirano preku Tui agencijata za Majorka vo Juni od 1 do 10, patuvavme bez problem.Karti za avion agencijata ni prati nie samo pred letot cek in na salter i toa bese.

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.869
    Допаѓања:
    34.220
    Дали некој ја има количката колку зафаќа простор ми требаат две мали за доле сега кога ќе одиме не ми се носи bugaboo то бидејќи е голема а за кратко ќе нема да ми се исплати. Screenshot_20250531_115248_Amazon Shopping.jpg

8. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    17.219
    Мк пасош има мали?
    И јас преку агенција букирав. И синоќа во спиењето ми светна… ќе бидам шизик на ризик, мада мислам дека и мене нема да ми прават проблеми бидејќи низ цела европа се отворени границите. За еу граѓани читав можело и со истечен пасош ама не повеќе од една година.
    Исто така ги најдов и истите летови и пробав да ги букирам и стигнав до плаќање, значи може да се купат карти.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.357
    Допаѓања:
    6.552
    Da da so makedonski pasos skroz istata situacija kako tebe. I jas se plasev sto kako ke bide ama nikoj nisto ne rece sosema normalno patuvavme kako onie od Eu niti denovi gledaa ni nisto.

На SummerGirl, јolene и Dancewere им се допаѓа ова.
  10. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    8.278
    Се чувствувам како пак да сум на школо со ова мое дете.Треба да држат презентација за книга.Па додека се декорира кутијата,па требало да принтам прашања поврзани со тоа што го раскажал.
    Па концепт требаше за да раскаже без да е предолго или прекратко,па да вежбам со него за презентацијата.
    Мене ми е ова германско школство многу тешко.
    На мм од седење на кревет и коментирање,македонското било подобро и потешко.
    Оти ни во Македонија не учел кога на времето требало,ни па сега се замара со детето што прави во школо.
    За солење памет сите сме добри,фати и направи.
    Друго ме нервира што туѓите проблеми стануваат наши проблеми.
    Сме станати како SOS линија.
    Сакам да помагам,додека се движи во границите на нормалното.

Ај да ме раздолжувам повеќе,само повеќе ќе се изнервирам,а можеби и хормоните ме направиле поосетлива.

Овој пост личи на постовите од категоријата:Испукајте се.

На Лејди Гага, SummerGirl, Chantal и 7 други им се допаѓа ова.
  11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    8.826
    Ти барем имаш на што да се оправдаш. Мислам имаш причина.
    Јас пукам од нервоза, а навидум се ми е натамането и не смеам да сум лоша.
    Дете пак се разболува и не сум спиена цела ноќ. Дожд ќе врне не знам колку време непрекинато.
    Оти и пишувам, кога се тоа па тоа е.

На fairy88, SanelaS, Лејди Гага и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    479
    Во право си, јас одев во германски училиште завршив со Hauptschulabschluss. Првите две години ми беа најтешки бидејќи не го знаев јазикот баш, разбирав многу, меѓутоа ми беше тешко да вратам. Повторував одделение. Среќа во нашето школо имаше Deutsch als Zweitsprache и така го научив. Перфектно го зборувам, само треба многу трпение. Сакав да прашам син ти разбира германски односно збори веќе течно или?

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.357
    Допаѓања:
    6.552
    Pak nastinuva ? Da ne ti se mesam nepovikana , ama da pocnes malku da davas Manuka med ?

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  14. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    8.826
    Слободно мешајте се.
    Кашла од ноќеска пак. Вчера ко цело време да беше млака ама немаше температура.
    Во градинка сите кашлаат. И така. Нема крај изгледа. Две недели беше, тамам реков ете готово се среди, ќе се стабилизираме конечно.
    Последно кога бев на педијатар му кажав дека скоро па секогаш е со напади да ен може да дише, и дека ададов на своја рака дексаметазон.
    Ми пиша рецепт за ширупот да имам и рече дека едноставно така е кај некои деца. И арно што реагираме смирено кога ќе почне.
    Со ова темпо на болести нема да може ммр втора доза пред 2 год. Не знам како со градинката ќе го регулира ако не успеам да ја вакцинирам.
    Вие како вакциниравте. Кај вас исто ли така мораше до 2 год?

15. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    8.278
    @Jolene знам на што мислиш.Така е јас се вадам уште на хормоните.Онака ќе бидам лошата и треба да пазиш што збориш.
    Тебе ти е плус собрано,оти детето ти е често болно и си ненаспана.Па и фитилот тогаш е пократок.
    Јас купив витамин Ц за синко оти не ми јадеше.Не е болен,само слабо јаде.Па гледам дека сега е подобро.Можеш и тоа да пробаш.
    Ако не е сменет законот,може детето и само со една доза ммр во градинка.
    Така беше за синко.
    @Лејди Гага детето е тука родено,разбира германски се,збори исто,ама мислам дека прави граматички грешки.Читањето му оди потешко.Знам дека ќе научи.Само на некои деца им одат јазиците потешко,моето дете е едно од нив.Се труди,ама не му оди така лесно.
    Школото им е многу со практичното поврзано.Уште во трето оделение држат презентација(Vortrag).
    Сакаше да те прашам ти на колку години дојде во Германија?

Screenshot_20250602_140739_Amazon Shopping.jpg

На јolene и Лејди Гага им се допаѓа ова.
  16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    5.472
    Се тука идам да се жалам. Ама нема кај, а сите сме горе доле со иста судбина дијаспорска.
    Пребрзо ми е темпото на живот, муабетот што го зборевме пред некоја страна дека сме во барабан влезени. Ми треба одмор од работа за да завршам обврски низ дома. Не знам кој замислил дека двајца родители со 100% работно време може сами да се грижат и за дом и за деца и сите модерни работи кои одат со тоа, без притоа да имаат помош од страна. Навистина се чувствувам на моменти дека се давам во обврски, цело време иам некоја тодо листа.

Пример, ако за викенд одлучиме да одиме некаде на хајк пошто нели сакаме на детето да му пружиме искуства плус да поминуваме квалитетно време заедно, тогаш инстант сме заглавиле со домашни обврски. Машини, чистење, пазарување. Значи зборам само за еден ден надвор од дома. А кај се други работи, време за себе, одење по родендени, гледање со други луѓе, готвење? Еве моментално реновираме по дома, тоа е хаос, секоја соба е растурена, на сред дневна имаме плакар со алишта.
    Тука е многу глупаво што не може пример ако детето оди во градинка, родителот да земе слободен ден од работа. Мислам може, ама тогаш треба и детето да не оди во градинка. И не сфаќам како со вакво темпо треба да се живее, на работа од 8-16, детето исто толку време во градинка, кога ќе дојде дома имаш 3 часа да му зготвиш за јадење, да го видиш и си поиграш со него, да го избањаш и веќе дошло време за спиење. А обврските???
    Жими се ми доаѓа да зеам 3 месеци боловање, да средам низ дома што има за средување, да сум уп то дате што би рекле корпоративно. И ова треба да биде на годишно ниво, иначе не се престигнува.

На Miss666, MacenceEna и јolene им се допаѓа ова.
  17. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    479
    Ајде со текот на времето ќе се научи, не бери гајле. Многу трпение треба, тежок е јазикот:)јас тука дојдов на мои 13 години, ни основно немав завршено

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.357
    Допаѓања:
    6.552
    Mu davas nesto omega, d vitamin ili slicno, jade li ovosje ? Ke mora malku so dodatoci da go ojacas, zemi i manuka med sekoe sabajle po malku. Dosta vi bea virusi malku da ja ojacas.

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.311
    Допаѓања:
    37.223
    Колку месеци точно има малата?

20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    8.826
    Само вит Д давам, кога не заборавам де.
    Овошје јаде многу и разновидно. И генерално јаде разновидно и готвено манџички секој ден. Риба и месо.
    И нудиме и салата. Благо не и давам со шеќери. На исхраната внимавам.
    Јас не верувам многу во суплемнтација со витамини, ама од очај веќе се ќе пробам.

На педијатар му спомнав веќе дека ова не е можно, он ми рече дека е скроз нормално вака првата година :drunk:. Како и бидете среќнине сме морале да ја хоспитализираме до сега, не морало верски ант и така.
    Она и едно другарче нејзино од градинка, е они три недели се разлика исто почнаа со градинка и се се болни.
    Со мајката зборевме веќе, двете на психа не мава. Не знам како да опишам. Како вина да осеќам. И по правило, а направм некаков план и одма дете ќе се разболи и одма по него маж ми.
    Јас не се разболувам толку често, оти долги години работев со возрасни и деца, нон стоп изложена во големи групи на сите вируси.
    И така во очај кога ќе се јавам дома. Кај не наспиена, не најадена, со дете во раце раскиснато, наместо малку да добијам некој ветер во грб, мене никој не ме ни прашува како ми е.
    Толку се осеќам беспомошно во тие мигови, а ги имаше многу често во последно време, што буквално психички паднав. Тоа што немам работа во моментов, па уште толку ме дотепа.

Секој пат кога ќе си помилам ете излегувам од вртлог, оп ме враќа надзат.
    А детето ми е супер и сончка весела.
    Џоки месец ипол до 2 год. Време има, ама морам да ја почувам пак една недела дома. И кој што чини само тоа правам.

На fairy88, Ava.84, Lavender13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.