Јас пак со прашање за Елтернцајт/Елтернгелд Мојот рок да пријавам кај работодавец е 7 недели пред почнување на Елтернцајт, што значи на Муттершутц сум 8 недели после пораѓај и краен рок за пријавување кај работодавец ми е една недела после пораѓај, така? А за маж ми, 7 недели пред планираното почнување на Елтернцајт, така? Е сега, бидејќи како Елтернгелд Базис смееме само еден месец да бидеме со маж заедно, планираме првиот кога ќе се роди бебето, јас тогаш сум на Муттершутц, сепак е ок да биде тој на Елтернцајт? Бидејќи јас сеуште официјално не сум на Елтернцајт, од 3тиот месец фактички почнува Елтернцајт, така? Или мора маж да биде дури 3тиот месец од раѓањето на бебето на Елтернцајт? И дали уште сега треба маж ми да ги пише сите планирани месеци? Вака ми е замислата - заедно прв месец на Базис, после тоа јас 22 месеци дома, а тој 23ти и 24ти месец дома. Фактички јас би се вратила на работа, а тој би останал дома со децата. Дали во овој случај, кај него 23ти и 24ти месец се Базис месеци? Хилфее @SanelaS знам дека точно ги знаеш работиве, помагај, додека уште не си се породила, да не те гњавам после
Скоро предадов документи, мм мора да ги пише месеците кои ги планира , еден месец можете заедно другиот кога тебе ќе ти заврши ..и немора да е 3тиот месец може првиот петиот седмиот али вториот месец не треба да се преклопува со тебе. И да Elternzeitot ти почнува после mutterschutz. Јас кај работодавецот пријавив пред да влезам у mutterschutz али да рокот е 7недели
Да отприлика една недела од пораѓај најдоцна треба да ги известиш на работа до кога ќе земеш Елтернцајт. Друго ти ако сакаш 22 месеци тоа ти е Елтернгелд плус не базис. А така како што напиша може. Маж ти може да земе Елтернцајт кога ќе се роди бебето од тој ден, не порано. И многу важно е уште од сега да ги извести на работа кога ќе биде на Елтернцајт. Значи 7 недели пред терминот треба веќе да имате се испланирано, затоа што кога ќе ги известите на работа и ќе ви одобрат одлуката ви важи за две години. Потоа ако се премислите сакате поинаку да се организирате можно е ама само со дозвола од работодавецот.
Убав е, ама кој седнал на него. Дел е времето, значи ужас ужас ужас, 15 степени макс. Дел е се нема време, јас не знам како може толку да сме хаос, дали ни фали организација или нешто друго е во прашање, ама цело време сме хаос. Кажете некои техники на организирање домашни обврски, се давам. Сабајлево пошо и онака алармот мој ме разбуди во 6 ( а нема врска тоа што деновиве заспива во 11, значи душа ми вади ), ме фати така некаков немир и веднаш се впуштив во rage cleaning. До 8 часот станот исмукан, две машини пуштени, дури земав и играчките да му ги чистам. Како беше она, probably needed therapy but instead i rage cleaned my house. Е така. Деновиве ептен се осеќам на раб да испукам, дали пошто имам и циклус, дали пошто веќе ми треба одмор, не знам кој е главен фактор, ама веќе пуцам по шавови. Се што сум потиснувала ми излегува на површина во најлошо можно светло. Имаме шумичка тука во населбата, синоќа реков ќе одам да шетнам после успивање малце да се разбистрам. ( не е темно, баш супер светло е тој период ). Значи од толку што ми е телово под стрес, на секое шушкање на лист си замислував дека е змија. Па од памет се извадив неколку пати, со врискање со се. И по нова рута тргнав и се загубив, и комарци ме искасаа, абе мераци. Едно разбистрување што да кажам, дојдов дома ме пречека дете разбудено со растечен нос крв, и така до 1 часот кога конечно заспавме. До 6 нели. Него, втор пат му се случува да му се растече носот во спиење, треба да се грижам или?
На мојот неколку пати му се има случено да му протече крв од нос и се сведе на тоа дека кога е под стрес му тече крв од носот и тој исто така сам си чепка по носот нон стоп и како рана имаше направено внатре штом брцнеше се активираше веднаш крв.
Фала, и јас си помислив дали е од стрес бидејќи двата пати кога се случило, станал од спиење како во бунило, во последно тоа многу често се случува, како да има кошмари. И често сум го забележала едната ноздрва да му е како со засушена крв, или кога има мрсули да се малце крвави. Носот не го чепка, сеуште е мал за тоа. Правевме крвна слика пред некој ден, докторот вика е ок ама мене ми стои како да може да биде и подобра, ќе ја пуштам и тука, што мислите? На преглед бевме за нешто скроз друго и не знам сега дали да им пишам пак за ова. Spoiler B—Leukocytes Reference range: 6.0-16.0 15.0 x10(9)/LGraph B—Erythrocytes Reference range: 4.0-4.9 4.6 x10(12)/LGraph B—Hemoglobin (Hb) Reference range: 100-150 114g/LGraph B—EVF Reference range: 0.37-0.41 0.34 *The value is outside the reference range.Graph B—MCV Reference range: 76-94 75 fL *The value is outside the reference range.Graph Erc(B)—MCH Reference range: 24-30 25 pagesGraph B—Platelets Reference range: 150-400 348 x10(9)/LGraph
Уште ова За моите месеци знам дека ќе мора да бидат на плус, уствари си направив предпресметка и комбинација, некои се на плус, некои на базис. Ме интересира за тие месеци на маж ми - 23тиот и 24тиот. Кај него би биле базис, така? Бидејќи во тој момент само тој ќе биде на Елтернцајт? Заеднички е Антрагот за Елтернгелд за двајцата или мора посебно за мене, посебно за маж ми? Фала Се сум заборавила од првово дете, додуша тогаш маж не ни зема воопшто Елтернцајт, па сега страв ми е да не утнеме нешто @Lavender13 на моето му тече доста крв од нос, навечер знае да биде ептен лошо понекогаш. Најчесто се случува навечер од сув воздух или ако бил многу изложен на сонце во текот на денот. Два пати го носевме до сега на лекар за тоа, ни рекоа дека немаме простор за грижа. Ако е проследено со други симптоми како модрици по тело и слично, тогаш ќе прават испитувања, а вака да не се грижиме. Ни дадоа ако сакаме да ставаме и внатре во носето некоја Бепантен маст, ама ставивме неколку пати само и толку. Spoiler
Тебе те следуваат 12 месеци, а на таткото на бебето 2 месеци Елтергелд базис. Ако земе Елтернгелд базис кога ќе се роди бебето го следува 1 месец уште базис, плус од тебе 1 месец базис може да земе, затоа што ти ќе имаш 22 искористени месеци место 24. 1 месец Елтернгелд базис ти се 2 месеци Елтернгелд плус. Како ви одговара така си правите. Дури и на плус може и да се работи одреден број на часови. Читајте внимателно кога ќе пополнувате Антрагот затоа што ве следува на пример дополнителна сума на пари ако имате 2 мали деца мислам под 5 години. 1 Антраг за тебе 1 за маж ти треба да пополните. Најдобро е да си направите термин некаде да се советувате и да одите со пополнети документи, она што не ви е јасно они ќе ви пополнат.
Ako ti zemes 1 i 2 Basis, do 22 mesec sekako si Elterngeld plus poveke i da sakas nemozes zasto koga vikamd 2 godini Elterngeld poslednite.primanja zavrsuvaat so 22 mesec.Maz ti ako go zeme 1 mesec Basis, moze da se zeme ili uste 1 mesec Basic ili toj Basic da go podeli na 2 meseci na Plus. Bonus za dete ima samo ako deteto e pod 3 godini, tvoeto e pogolemo.Koga ke pises Antrag za Elterngeld ti izlaga Antrag od poveke delovi opst, za majka i tatko del i si potpolnuvas.Sobirate dokumenti i za tebe i za nego posebno i toa e toa.
Не ти треба посебен Antrag , еден ти е доволен и внатре ти е поделено еден дел за тебе еден за маж ти се.. Да Басис се, ја родив пред две години па многу работи се смениле.. За мм ги бараа последните 12 платни листи, Bescheinigung дека работодавецот одобрил копии од Aufhental и нормално извод од бебето
@Shekjer ние бевме на советување кај babylotsen и таму кај неа го пополнивме едниот Antrag за мене и ни рече дека треба уште еден дома да пополниме за маж ми. Може е различно спрема тоа каде живееш не знам.
Здраво мајки. Бремена сум 24 скоро 25 недела. Машко е бебенцето до сега се е во ред. Во 9 недела испитував овде во Германија скриен шеќер и од гинекологот добив дека треба да посетам дијабетолог. Дијабетолог ми кажа дека е премногу рано и нема никаква опасност. Вчера испитував пак шеќер но ми земаа крв само откако го испив растворот со шеќер, односно после 1 саат од како го испив. Значи на гладно ми немаат земено крв. Претходниот месец во 20 недела бебето беше 373 грама а сега е 750гр. Претходниот пат се беше прекрасно така кажа и гинекологот а вчера ми кажа дека мешето било како големо. Во 20 недела 16.20цм а сега во 24 недела 20.98цм. Нејзина препорака е да посетам дијабетолог, и одма да почнам со инсулин. Прашав дали може со апчиња, диета нешто такво она ми кажа само како инсулин најдобра опција. Од една страна се нервирам и мислам дека претерува, од друга страна ќе направам се што е можно да бидам и јас и бебе добро. Од секогаш сум имала поголема тежина од што треба. Со ќерка ми останав трудна со 77 кг се породив 90+, со второто останав со 90 сега сум 97. Во прилог ќе оставам слика од тестот за шеќер и да ми кажете ваше мислење. Ќе пробам во понеделник ќе тражат термин кај дијабетолог но не знам што и како понатаму. Заборавив да кажав кога испитував прв пат шеќер крвта ми е земена во 8 часот наутро, а претходниот ден јас работев втора смена у во 23 часот бев јадела овошен јогурт бидејќи бев гладна. Не знам дали може тоа да биде причина за да има отскокнување кај шеќерот или не.
Мојот шекер беше исто на гладно. Со исхрана регулирав. Ама 9 недела е секако е прерано, ако пд тогаш ти е резултатот. Оди уште еднаш и нема што паники. Ако треба инсулин, треба. Не значи дека доживотно ќе боцкаш. Ќе ти дадат прво апаратче и дома ќе водиш протокол, па ќе видите. Со меше малку напред, малку надзат мислам не е проблем. Не дека се и толку прецизни со мерењето.
Не знам зошто првиот тест бил толку рано, дали имаш предиспозиции за тоа и што превзема дијабетологот во врска со тоа? Овие резултати ти се од тој прв тест во 9та недела или како? Инаку тоа дека само еднаш ти земале крв вчера, а не и на гладно, тоа е нормално. Така прават, тој раствор е со 50гр гликоза и ако покаже индикација дека имаш скриен шеќер, се повторува тестот, се пие раствор со 75гр гликоза и тогаш треба да си гладна 12 часа пред тоа и ти земаат три пати крв. На основа на тие резултати, веќе ти даваат дијагноза. И јас завчера го правев тестот со 50гр гликоза и ги чекам дали ќе се јават од понеделник, дали ќе треба и тој со 75гр да го правам. Инаку, ако веќе се утврди дека имаш скриен шеќер, ќе ти дадат апаратче и ќе мериш. Мислам дека прво ќе пробаат со исхрана, ако е неуспешно, тогаш инсулин. Јас имав во првата бременост, ама го регулирав со исхрана. Мерев по 6 пати на ден и ги запишував вредностите, преку две недели одев на контрола.
Од тогаш ми е резултатот не знам ни јас зошто ми дадоа да го правам. Не знам ни јас зошто беше рано. Немав предиспозиции освен тоа шо можеби мојата дебелина ја загрижуваше. Но јас од секогаш сум била полна, никогаш во мој живот не сум била слаба освен можеби 8 одделение. Од средно сум со покачена тежина. Исто така кога и кажав дека мојот сопруг е дијабетичар таа одма рече порано ќе направиме тест. Дијабетологот ми кажа дека е сеуште рано кога ќе испитам пак тогаш да одам кај него доколку има потреба. Да, резултатите се од 9 недела кога бев. Кога го јадев овошниот јогурт го правев тој со 3 пати боцкање. На гладно, еден саат после раствор и два саата после раствор. Вчера бев мртва гладна и не јадена едно 15 саати, и ми земаа крв само еднаш и тоа беше од како го испив растворот. Медицинска сестра од Македонија кога го виде резултатот од 9 недела ми рече дека апсолутно не е страшен бидејќи на гладно не е многу покачен, исто дека после 2 саата после растворот мене веќе ми се вратил како на почетокот шеќерот. Апаратче секако имам дома, бидејќи сопругот е дијабетичар.
@Tinkerbell11 овде прават проверка на скриен шеќер со мал тест на гинеколог и една боцка после испиена гликоза. Таква им е праксата. Ако е нешто сомнително на тој тест те праќаат да правиш голем тест со 3 боцкања. Кога се прави малиот тест дозволено е да јадеш. Мене и утрото ми рекоа да доручкам пред да се испитувам. Не требало да ти дадат толку рано да го правиш ако никогаш си немала проблем со шеќер до сега. Иначе и мене ме извадија од памет со резултатите од малиот тест и ме упатија на дијабетолог. Таму на големото тестирање излезе се во ред. Та дури и бебето се роди со низок шеќер и му даваа гликоза. За тоа тестирање не треба да се јаде од претходната вечер. Ако те упатуваат на дијабетолог оди и повтори го . За ти да си мирна, од 24та до 28 недела чинам беа најрелевантни резултатите. И јас овде пишував извадена од памет и мене девојкиве исто ми рекоа, дека често се случува на дијабетолог се да биде во ред и така и беше. Иначе мерките кај бебињата варираат и не значи дека нешто не во ред. Може стомаче, главче да е помало/поголемо и се да биде во ред.
Моето бебе со мерките никогаш не отстапуваше ама еве мене на гладно шеќерот ми беше повисок.Покасно почнав и потешко да ми спаѓа после јадење и морав инсулин.Еден па друг инсулин . Бебето се роди на термин и беше 3400 со 50см. Ова беше со второто со првото бев на диета.Мене со второто од одма ме следеше дијабетолог.Што вредности имав не се сеќавам.Кога и да ме видеше др ми викаше не е можно да имаш шеќер, ти си слаба.Еве има исклучоци од правилата. Најдобро докторот ќе ти каже. Во мк според моите вредности немаше И од инсулин да видам.
Јас веќе правев голем тест со 3 боцкања во 9 недела. Од тој тест објавив слика. Знам дека не требаше да вечерам но бев втора смена на работа во 23 часот бев дома и морав да јадам нешо и изборот падна на овошен јогурт. Небитно ќе ѕвонам во понеделник да побарам термин на дијабетолог.
Јас мислам дека нема врска овошниот јогурт. После 23 часот па се до утрото до тестот тоа се доволен број на часови да се нормализира шеќерот во крвта.
Лани колешка беше на тест и знам дека немаше веза дали ќе јаде или не .Чудно ми беше дека кај мене беше до 20 ч максимум да си јаден ова пред 9 години.Јогурт те зезнал најдобро до 18ч да си јаден ама оди издржи толку долго трудна. Може па прават различни тестови пак си прашај дали треба да си гладна.