@Tinkerbell11 И јас исто мислам дека нема врска овошниот јогурт затоа што треба да си од 8 до 12 часа гладна пред тестот. А ти ги имаш тие 8 саати. Постручен за оваа работа од дијабетолог нема така да направи термин и слушај што ќе ти каже.
Во право си може е различно од покраина до покраина ја сум Niedersachccen, баш има три недели како предадов и ми рекоа две недели додека се добие решение па од решението недела две ќе почне исплатата
Здраво на ситеОва жешково буквално ме урниса, денес и вчера беше ужасно. За денеска најавија демек ќе врне и грми, ништо од тоа, 30 степени жешко. Гледам Германки разгологазени на улици со прслук шетаат или пак во купачи ќе се шлапаат у вода со дечковцитеубаво за нив, си уживаат. А иначе ми е мерак кога тука во Германија ние иначе во западна Германија живееме и само ни врне, ретко е вака топлосите си купуваат сладолед. Вчера ни дојде детето на комшиите кај нас на гости, Германче е иначе руса коса, плави очи, сакаше со мајка ми заедно сладолед да купи А иначе во последно време има многу будали тука, еден гледам што си збори сам со себе, друга бара упаљач и ако и кажеш дека немаш се дере ко ненормалнашто им стана на луѓево стварно незнам, се повеќе гледам Obdachlose со скинати алишта шетаат и пари бараат.
@Tinkerbell11 најдобро е да си се следиш и големо бебе е тешко и за мајката. Тоа што бебето е со низок шеќер баш после пораѓај е еден од ризик факторите,на мајките што имале неоткриен и нерегулиран диабетис во текот на бременоста. Можеш и на интернет да прочиташ. И да почнеш инсулин не е страшно, ако ти кажале. Апчиња за време на бременоста не може,оти не се доволно испитани. Јас предходниот пат родив дете преку 4000гр.Сега сум одприлика 20 недела.Баш ќе му спонам на докторот да ја следи добро големината на детето,оти не е нормално да се роди пак толкаво дете и бев толку голема во стомакот како да сум бремена со близнаци.Како резултат дека бебето брзо растеше ми се јави и кожна болест, целиот стомак ми стана рана. Се сомневам дека кога тогаш и диабетис ќе добијам,дека на мајка ми и одкрија рано околу 50 година.
Имам битно прашање. Сега живеам во стан каде што имам Kündigungsfrist од три месеци. Најдов друг стан и сакам да се преселам. Е сега прашањето ми е, дали можам да се преселам во август иако се уште имам два месеци што треба да седам во првиот стан. Не ми е проблем ако ми бара кирии, проблем е ако ми не ми дозволи да се иселам. Само да напоменам дека ме напаѓаат кучињата на соседот, бидејќи се агресивни и без ланче, до степен да скокаат низ прозор кога поминувам и ме напаѓаат. Страв ми е до работа да излезам.
Кога дадеш Kündigung,треба да добиеш и писмено потврда од тој што ти го издава станот. Како што и сама кажа имаш рок од 3 месеци пред да го напуштиш станот. Сепак можеш да разговараш со тој што ти го изнајмува стариот стан:дали може ако најдеш нов кираџија за стариот станот да те ослободат да не плаќаш за џабе дупло ќирија. Ние така направивме.Разговарав само ме предупредија од Verwaltung не смеам да го ставам на оглас станот онлине за побрзо да најдам нов кираџија,ако не најдат кандидат што одговара може ќе излезе и дупло да плаќам.И ми рекоа дека последниот збор кој ќе го добие станот е во нивни раце.Прашавме по Македонци,никој не му требаше тогаш,на кој му било скапо... На крај дојдоа двајца кандидати еднот секако не ми се допаѓаше,беше ќинез ли јапонец,ама еден дигнат и ептен од високо гледаше.После дојде еден германец и беше ептен фин и се радуваше дека ако го добие станот ќе му заврши потрагата од две години.И он го доби на крајот. Уствари не плативме ништо дупло.За последните 15 дена направивме преселба,го избеливме стариот стан за да биде среден за примопредавање и тоа беше. Разговарај нема потреба да плаќаш на две места.
Дада јасно ми е дека со разговор се се средува, искрено станот е во ужасна состојба. Шанса нема да се поправи нешто и плус не верувам ликот така лесно да најде некој. Ќе прашам ама повеќе ми се исплати да плаќам дупло него ли да живеам со страв дека ќе ме распарчат кучиња (ова е веќе неколку пати реагирано кај комшиите, и кај газдата) предходниот пат сакав и во полиција да пријавам, ама глупа не отидов
Па пробај,ако надеш добро,ако не ќе си плаќаш. Нема врска каков ти е станот,зависи повеќе местото.Во некој голем град со побарувачка,секако ќе се најде некој да сака да ти го земе,па и бауштеле да е внатре. Со лесно што и да направиш
Kaj mene e istata situacija prvata bremenost bebe 4500. vo bremenosta ne mi otkrija dijabetis. Vo prvite denovi sekerot nizok mu bese pa go sledea. Sega vo vtorata bremenost do 30 nedela bebeto so golemina bese okej , site ispituvanja gi napraviv za seker se bese okej. Od 33 do 37 nedela kaci tezina nad normalnata celo vreme sum na relacija doktor i klinika, sega se somnevaat deka dijabetisot mi se pojavil i pak nisto posebno osven sto carski ke moram da se porodam...Glavata sasmara sto bi se reklo.
Исто,и кај мене скриениот шеќер беше во ред,а бебе големо 4350 грама на пораѓај.Само што јас сум доста ситна.Тогаш останав со 55 кг бремена и 158 см висина и се породив природно. Сега имам исто чувство дека бебето на крајот ќе излезе огомно,заради тоа и ќе речам да ме следат. Исто кај мене последните недели бебето нагло качи на килажа,после пораѓај ми остана голем дијастаз и добив стомак кој не се повлече.Пораѓајот ми беше трауматичен оти една луда докторка одеше против препораката на геникологот да се породам царски. Пред неколку недели имав разговор со една од Oberarzt (зеде екста час време за разговор со мене)на клиниката која се породив и самата кажа дека направиле грешка со мене.И дека Кристелгриф(кога ти рипаат на стомак)мора да те прашат и да ти објаснат што ќе се случува пред да го изведат. Ми кажа ако се одлучам да се пораѓам кај нив во која и да е недела пораѓајот и без разлика на големината на бебето,во актата ми е напишано дека ќе сум царски и тоа никој доктор не смее да го смени(потврдено е и од Leitende Oberarzt и со неа имав разговор од пола час на телефон,матичниот одма ја контактрираше кога слушна што се случило со мене на пораѓајот).
I mene mi ripaa na stomakot zatoa sto na kraj bevme vo opasnost i jas i bebeto, vo dosie mi bese navedeno deka se raboti za dosta neizvesen i kriticen poragaj. Jas sega sakav prirodno da probam deka merkite bea pomali,ama otkako se smeni situacijata ginikologot postojano me praka na sledenje na klinika i promenivme vo carski( duri i tie tamu na klinika me sovetuvaa da odam direktno na carski).I ja sum epten sitna taka da nakraj neznam kako ke ispadne se...
Се додека му плаќаш кирија баш му е гајле дали живееш ти во стан или седи празен. Исели се слободно, ако ти се свиѓа и можеш да си го дозволиш. Ние секогаш сме наоѓале ќираџии за становите и никогаш не сме плаќале дупло. Се со договор со газдата. Прво му соопштуваш на писмено дека го откажуваш станот. Види мустра на нет. И после со газдата се договараш кој да го огласи станот. Ние еден огласувавме и доаѓаа да го гледаат, тие поасални кандидати ги плаќавме документите на газдата. На крај газдата кој ќе избереше, правев термин сите заедно едно убергабе и чао. На еден цел стан наместен со наш мебел ни откупи. Тие дечките што дојдоа после нас у еден друг стан, пола мебел го земаа. Така и нас ни одговараше оти во други градови преселба, па помалку мебел да се носи со нас. Ја па мислев сите бебиња добиваат гликоза после пораѓај. Моето доби секако дека, едно ја со шеќери, друго многу долг пораѓај и јас. Да не беше епидуралот сигурно ќе завршев на царски. Бавно отварање, бебе не во каналот убаво, се местевме и ние. Абе и на крај заборавив. А уствари сакав да кажам ја со дијабет, без терапија со исхраната регилирав, ама бебето со нормална тежина излезе. 3.450 и 53цм. Не мора да значи дека секогаш ќе биде многу големо бебето ако имаш дијабетес. Најбитни се контролите и следење големина и плодова вода. Ајде труднички ќе издржите уште малку. Вака ве гушкам виртуелно и ви праќам полно среќа се да помине како што треба .
@SanelaS чисто ме интерисира кај беше напишано тоа дека си имала критичен пораѓај?Во отпусното писмо ли? Кај мене не беше ништо од тоа наведено.Пишуваше нормален пораѓај.Само дека бебето е големо ниту па шишуваше дека ми рипале на стомак,ни па дека крварев ни па дека тупаницата на докторката заврши во мојот стомак да ми сопрат крварење,оти крварев многу откако излезе бебето.
Vo otpusnoto pismo fakticki sega toa mi stoi vo dosieto, koga otvorija vo klinikata vo dosieto bese zavedeno i odma znae sto i kako bilo prviot pat.
Кај мене ништо не беше наведено.Дури прво матичниот гениколог се на првата контрола ме зафркаваше дека е слободен патот и како излегло толку големо бебе,за вториот пат ако сум бремена само од себе ќе излезе. Кога сега отанав бремена и му кажав што се случи првиот ме сфати сериозно и право ме препрати на разговори.
@Selena01 ќе ти дадам совет да станеш член на Mieterschutzverein. Они решаваат вакви проблеми. И да си требала да се јавиш на полиција. Сигурно нема дозвола твојот комшија за такви кучиња да држи.
Само сакам да си одам што побрзо. И искрено не ми е ни гајле дали ќе треба да платам, станот е во ужасна состојба. Што сака нека прави, само да си одам. А сигурно ќе најде некој друг бидејќи е киријата 300е топла. А јас плус го средив станот да личи на нешто.
Здраво од мене Имам прашање до вас кои се имате породено тука, алтернативен спреј како Виоплех-Т , за епизотомија кој би бил тука?
Octenisept можеби? Ако има потреба сигурно ќе ти препишаат нешто. Или бабица ќе те упати. Не знам, ништо немам користено ама јас и не бев ни сечена, ни па пукнав нанадвор.. Некако внатре имав само нешто што ми сошија, нит видов ни нешто користев, само од себе се залечи изгледа. После три недели ја прв пат погледнав доле, тогаш изгледаше речиси исто веќе .
Јас испукав малце па ме шиеа, денска ми е втор ден, немам некоја болка колку што имам страв, зошто со првото Мк скоро две недели не можев да седнам додека не го открив спрејот,па од него за еден ден ми помина се.. Па си викам на време да обезбедам спреј и сега..