Добри сме. Мислам малата е добра сега, јас психички морам да се присоберам. Сакам да ве прашам нешто. Мислам повеќето сте со мали или деца веќе родени тука. Познаничка некна ми пиша, сакала да се преселат навака, ама не знаела како ќе биде со децата. Децата се веќе големи. Едното 3 одд, другото 8 одд. Нормално дека децата не знаат јазик. И сега како во вакви случаи? Познавате ли некој, како ги запишуваат децата овде? Има ли посебно училиште или? Јас знам дека кога почна војната со Украина, многу од децата ги пуштија во регуларни паралелки. Ајде малите до 4 одд и да ги пуштат, ама големите? Они веќе овде се поделени кое во кое училиште е. Жално ќе биде дете, кое било одлично, да дојде овде и само ради тоа што не го говори јазикот, да изгуби година -две или да оди на пример во реал или хаупт, наместо во гимназија. Или после да не може да добие право за гимназија или да надмине години за абитура и да не може на факултет, нели? Стварно не знам како е регулирано. И од друга страна стресот кој ќе им се приреди на децата. Да ги одделиш од друштвото и да ги ставиш во нова средина, кај што не разбираат ништо и не познаваат никој. Колку тешко ќе им падне се тоа на самодовербата, особено сега во развој. Кој комплекс. Па и децата особено во предпубертет може да бидат стварно злобни. Мислам јас сакам да направам се што можам да и помогнам, ама не знам дали искрено да и кажам дека предизвиците се голем залак за децата. Не знам како ќе бидам сфатена. Имате ли некои искуства од околината? Да кажете дека еве и деци кои покасно дошле овде, супер се адаптирале. И како е процесот.
За големото не знам што да ти кажам. Јас мојата ќерка ја донесов во Германија на 2 ипол години, а почна во градинка на 2 месеца пред 4ти роденден. Она многу сакаше да оде во градинка, иако во МКД не е била, и плус не е мешана многу со деца. Јазикот го научи за брзо време. Веќе од следната година она го разбираше и зборуваше. Дури и сега веќе е 5 ипол години и некогаш ми каже некој збор што и јас не можам да го разберам што значи. Пс. Сега видов дека пишува 3одд, јас прочитав како 3 години. Извини.
За жал, искуството на екс колешка со ваков случај беше поразително. Детето и имаше негде околу 10, 11 години, они со мажот и визи средени, работа се. НО, детето не можеше никако да се адаптира на новата средина, и се вратија назад. Рака на срце, можеби и краток период пробуваа да го навикнат, некои три месеци мислам, но доволни им беа да се откажат. Кажуваше дека секој ден било плачење, урлање, веќе страв ги фатило да не направи некоја глупост. Сега си се сите добри во Македонија, но ете, нејзиното искуство е такво.
Брат ми кога ги повлече жена му и децата беа скоро на иста возраст,само што отидоа за време на школската година и нормално таа година ја изгубија.Во септември си тргнаа на училиште нормално,не се разбирам многу ама мислам во мешани паралеки,еве три години одат редовно на школо без да ги вратат назад и да изгубат година.Не дека и е било лесно да се вклопат ,ама се привикнаа имат и другарчиња и за шетање и дружење.Тешко е ама не е невозможно,друг пример што знам е дете во втора средна замина ,се привикна и на школо и со друштво веке преку 10 год е таму.Ништо не е страшно и да се изгуби една година ,само они да се привикнат и да се задоволни,јас би ризикувала за подобар живот на децата.
Decata ke se snajdat i integriraat vo zavisnost od toa kolku roditelite ke bidat vkluceni bo nivnata integracija, dokolku znaat jazik da im pomagaat ke bide polesno .Mozat da bidat vo jntegracioni klasovi ili edno odelenie podolu, ama so celodneven prestoj poleka ke se snajdat.Na nasi prijateli decata ednoto 1 drugoto 4 odlicno se vklopija prvo bea.vo integracioni klasovi pa gi prefrlija vo normalni. Jas dojdov da se ispukam od adminiatracijata vo Germanija zosto pravat se tolku komplicirano,.za se nesto.so denovi se ceka za odgovor na mail za da ti potpisat nesto, da ti ispolnat formular, da ti izgotvat dokument ili nemam trpenie ili sosema nesto e vo prasanje.
Моите дојдоа овде на скоро 12 и скоро 9 години. И двајцата учеа во Дојче класе. Малиот во грунд шуле, а големиот во мител шуле. Дојдовме во јуни, а почнаа во септември во школо. Малиот почна четврто (во Мк заврши трето), а големиот пак шесто одделение учеше. Не знам зошто не го ставија во седмо. Лани ги префрлија во друго школо, редовна настава. Едно одделение погоре. Потешко им е. Многу бараат да се учи. Јазикот го знаат. Си имаат и другарчиња. @Adidas888 оваа е густа павлака
@јolene Секакви случаи има. Треба се на вага да стави, да мери и да одлучи. Може за родителите да не е Германија како прво, или за едниот родител. За децата или за едното дете. Ти треба да им опишеш отприлика каков е животот овде ама не во позитивна или негативна смисла туку неутрално и да не го кажуваш твоето мислење што пиша погоре како мислиш за децата (тоа ми е најново научено нешто на 31 година од една феминка ). Значи никогаш твое мислење за туѓи деца, туѓ брак… Всушност ни отприлика не може да опише некој на некого, пред се затоа што сме сите различни и затоа што има разлика од град до град па ете и од две градинки кај нас една до друга што се, а се скроз спротивни. Да се во едната ќе сакаш мк да се вратиш, да се децата во другата ќе сакаш да останеш. Мене на пример на било која возраст да ме донеле тука немало да згрешат. После двете недели Pfingstferien ми треба психијатар, психијатриска установа, рехабилитација… неиздржливо леле. Ни во теретана не одев, дебела сум како крава, стомакот ми е тежок, се ме боли, згрбавена сум, смрштена, ми иде да се убијам. Па некој да ми кажел дека до олку е тешко со деца немало да му верувам. Еве и јас додека е отворено градинка школо ве советувам одете на второ, додека е затворено би рекла ниту едно или едно да не е без ич. Лоша мајка, лоша жена, тоа е. Последна професија море никогаш работа во градинка школо сигурно во затвор ќе завршам! Многу сум напната и викам подобро да не пишувам ама ај нека остане некоја глупост истрескана. Во сето ова има и нешто убаво ама тоа тајна е. Конечно фати магијата од кифлите. Во тој поглед па за друга психијатрија сум па подобро да молчам. Мислам дека е некој со кој сме биле заедно во претходниот живот па сме рекле ќе се сретнеме во наредниот и цел универзум се споил за да се сретнеме пак. Што се ме снајде откако наполнив 30 значи или полудувам или навистина почнувам да живеам сосем поинаков живот.
@gjoker4e зарем имавте сме недели распуст ? Сега летен распуст 6 недели Многу споени денови се собраа , градините школите си споија па имавме долги викенди . Уште една Недела школо и распуст . Јас се радувам , да не станувам рано во 6. Да спремам јадења од сабајле додека уште не гледам . Да спремам дете за градинка . Да одам на работа ...
Тука децата се во школо до крај на јули. Донесоа лист да го потпишеме дали се согласуваме да си одат дома доколку е многу топло во училниците. Или да останат на настава. Јас потпишав да си одат.
И кај нас децата се на школо до 27 јули, и потоа почнуваат со настава околу 20 август мислам. Покраина Мекленбург. Иначе кога бевте бремени дали менувавте даночна класа? Јас сум вработена и моментално сум во БВ, и бремена сум 6 месец. Вчера прочитав во групата за Елтергелд дека како требало да се смени даночната класа. Јас и мојот сопруг сме 4 класа. Сега ако треба да ја мењам, каде треба да ја мењам? Дали има рок до кога треба да се смени? И која класа би била сега?
Danocnata klasa ne si obvrzana da menuvas, toa nekoi menuvaat koga ke doznaat deka se bremeni na pocetokot na bremenosta odat od klasa 4 na 3 za da zemaat pogolem Elterngeld.Tebe ne ti smenilo nesto stom si 6 mesec.
А дали треба да се даночат тие пари? Дали треба да ги пријавувам? Прашав и чичко ЏПТ тој вели доколку примаш повеќе од 401 евро елтергелд, као требало да се пријави. Ногу нормално дека ќе е повеќе од 401 бидејќи сум во работен однос.
Џоки убави мудрости кажа, овој пат без зезанција. Гледаш те немаше некое, време одма помудра се врати. Сега и јас така да се помолам, помудра да станам и да знам што да правам оти главата малку ми чади и не знам на каде да тргнам. А некако имам осет дека таа едната воспитувачка ми се лути во градинка, оти еднаш малата дојде со црвено газе, ама многу црвено. Па имаа од мене барање да и менуваат пелена на саат ипол макс и да гледаат кога е накакана. И сега она беше предходно што ми ја даде и веројатно си го сфатила како напад. А малата има дерматитис и се вцрвува од се, буквлано од се. Колку не сакам значи кога не ми се испеглани енергиите со некој, поима немате. Е заради тоа и не се дружам многу. Ај да видам од кај да почнам, оти кое кај паднало останало, а и мејлови, мејлови .
Сакам детево да го однесам кај логопед, веќе месец дена како повторува зборчиња, обично сврзници, не знам дали е поради тоа што многу зборчиња му доаѓаат во главче и му се мешаат двата јазика или нешто друго е. Ми треба упат од педијатар за кај логопед или директно можам да закажам кај логопед?