1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.036
    Па не ми е прв пат со кршење, јајца стандард кршам ми паѓаат кога ги редам. Врв ми беше тегла мајонез. Инаку чаши, филџани се кршам .
    Одмор ако одиме годинава ќе биде со исцели купачи :wasntme: од кога смеам да вежбам после пораѓај? Читав искуства некои кога почнале ептен на здрав режим за исхрана и вежбање снемале млеко па може затоа не почнувам :D

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.496
    Во јуни бев само четири дена во теретана и се откажувам од јуни. Ни денес ни утре не одам.
    Не знам дали жешково да ми биде изговор ама сепак се знае дека било што е само изговор! ;)

Стомакот ми е ужасен. Вчера цело пакетче гумени бонбони изедов, месецов сладолед, кока кола, донут, берлинер, од пекари од маркети, за никаде!!!

Ама знам и свесна сум дека може и вакви периоди да има па не се откажувам! И едноставно оставив, пуштив, така да си тече месецов.

Енергија ми е на нула, се чувствувам тромаво, телото одма ми има неубава форма, држењето на телото и енергијата- се гледа дека не одам во теретана.

Дури колешка ме праша трудна да не сум!

Не смеам да продолжам вака! Први јули сум слободна и ќе одам во теретана!

Со здрав начин на исхрана и вежбање би требало повеќе млеко да се има.

На Ava.84, Marge, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    38.458
    Јас јајцата ги ставам директно со опаковката. Не ги вадам. Два пати ги оставив во кутијата што е за јајца (таа што е во фрижидер), ама малку фалеше кога ги вадев да завршат на плочките :D

Оваа недела во Едека имаше акција на Нескафе долче густо капсули - 3.79
    Земав една кутија за маж ми. Му реков да земам повеќе, он не. Кога дојде од работа ми вика Требало да земеш повеќе :x Барила тестенините беа на акција 1 евро.

Како перете спортски чорапи :?:

На joana18 и Katie90 им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.065
    Допаѓања:
    9.374
    Здраво начин на исхрана да. Ама не гладување!
    @joana18 секако не се дебелиш кога доиш, сега не мора нон стоп чипс и пржени компири де, ама не е страшно ако јадеш сладолед на пример.
    Сега секако едно се потиш, друго жешко, бебе цица уште многу интензивно, од есен на режим.
    Салати јади и така. Како сте со грчеви?
    Јас со моето ништо не смеев да каснам значи. Ни млечно, ни мешунки, буквално на леб живеев мислам. Тоа првите два месеци такво дерење беше. После негде третиот се смири.
    Па тоа време не ми ни текнуваше ни за вежбање, ни за ѓаволи. Ама од сегашна гледна точка, многу сум била стегната. Требаше да сум пропуштена. Ама и бебе едно само повраќаници чистевме низ дома. Такво дете, абе шо знам. Сега полесно е.
    Отидоа на шпилплац за денес. После ќе е многу топло.
    Ги носите ли на васершпил плац или на фонтани? Има кај нас многу во близина. Ама лани ја однесов на фонтана и ми крена после темп. И сега не знам. Или на балкон ќе ставам корито, нека се игра.

Друг пат мене праќајте ми планови од становите, ќе ви кажм што не е ок. Пошто некои нешта треб нели и да се искусат. По 200пати селење, точно знам шо не сакам во еден стан. Па тоа ко ќе почнам до детали да анализирам. Затоа и стан нема уште долго да најдеме де (waiting).

Ме фаќа нервоза шо ќе идат свекрви, да ви кажам само. Шо да земам б6, мелисен чај, кантарион, валеријана се имам дома. Ќе направам шема жими се. И надвор, некако мора работа да си измислам :x. Како дојдовме до ова дереџе, не знам. Не е еднострано секако.

За Барилата кружи муабет дека во една сорта има многу олово. Мислам дека затоа и сите маркети сакаат да се ослободат од нив.
    Наводно само фолкорн пене и тоа во швајц, ама сумливо е што се случува со акциите.
    И јас купив две и сега се мислам дали да ги готвиме или не. Едните ги изедовме.
    И овде ли стана башибузук се прашувам.

И уште ппс. Абе грешки ми оправам телефонот, значи ако нема смисла реченицата моја да знаете. Ме нервира и некогаш не можам ни да ги пронајдам сите грешки. Е така.

На joana18, SummerGirl, Katie90 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.433
    Допаѓања:
    6.933
    Ti posakuvam sila i sreka ds prezivees so gostite, nasabajle caj za stres, navecer casa ladna rakija. Disi izdisi se do momentot koga ke gi ispratis....

Godinava odmor nema se nadevam i gosti da nema mnogu. Navecer kako izdisana guma sum i.uzivam vo 1.saat tisina i.mesto da spijam rolam po telefonot. Si iznaporacav eden kup.nova obleka se.nadevam ke me sobere vo nesto, stomakot mi e kako 4 mesec trudnoca.
    Golemiot me vadi od takt so niedna igracka ne znae da igra, samo da e na igraliste, na prosetka, fudbal i takvi aktivnosti i samo se zagleduva vo telefonot. Mu rekov igracki duri za rodenden. Igraat li vasite deca so igracki ili samo moeto e taka.

На joana18, Katie90, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    4.076
    Нас балконот и цел стан на запад ни бил свртен, сега го прашав маж ми :D Инаку немам појма, до 3-4 попладне е супер, се седи и надвор и дома и после тоа фаќа сонце и се загрева цел стан. А јас па, едно што и не ми смета топло по дома, друго многу сакам светлина дома и тоа беше прво што ме освои во станов, што во сите соби прозорите се малтене од под до плафон и што отварам очи сабајле, ги кревам сите ролетни и многу ми е убаво :inlove: И ете ти го маж во 14 попладне, секој ден со истата порака, уште од работа - спушти ги ролетните, претопло е!!!:rofl: Знае што го чека дома, ако не ми пише :lol: Базен лупнавме на балкон и не е баш мал и ај малово што се шлапа по цел ден, па и маж знае да му се придружи :wasntme: Да знам само што си мислат комшиите од околните згради…
    Инаку јас многу сакам да поминувам време надвор, општо и во природа, а и на балкон седиме и лето и зима. Кога е ладно со малово знаеме да се умотаме во ќебе и да доручкуваме надвор, маж посебно па недела ужива, како ден за одмор, многу сака да одмара надвор со чаша виски :nod: Се смеам сама, кога ќе ми текне како дете дека кога ќе станев од спиење ми идеше да ја убијам мајка ми што буквално сите прозори и врати и беа отворени дома и на нашето негодување, викаше - аман па вие, мора да влезе свеж воздух дома и оставаше отворено. Ете сум, како стареам, иста (facepalm)

За исхраната, мене ми беше најубаво кога не смеев да конзумирам шеќер. Значи таква сила и енергија, не сум имала никогаш во животот. И периодично се враќам на тоа, да исфрлам шеќер скроз, ама не успевам на долг рок да го исфрлам. Инаку, може и знаете, ама АОК нудат по 2 бесплатни курсеви во годината поврзани со здравје, си бираш каков сакаш. Има вежбање, дијабет, термини со нутриционист…Јас лани го земав два пати тој со нутриционистот и многу научив од исхраната за неа, стварно препорака. Телефонски ми се јавуваше, може по саат време беше термин и не да ми кажува што да јадам, него баш да научам што повеќе за исхраната, да читам позади на производите и слично. Да разликувам глад од апетит и да правам граница дали го поврзувам јадењето со време за себе во лудото секојдневие или навистина ми се јаде, како да си направиш абленкен ако веќе утврдиш дека не е глад и слично…Плус мораш да го завршиш курсот, бидејќи ако не го завршиш, треба да им платиш на АОК :D

Вчера ни донесоа абрехнунг за 2024 за небенкостен и за прв пат ни вратија пари назад :party: Јас уште сум во неверување :nod:

Ме замисливте за ова со Барилла тестенините, а се чудев што ги пуштаат нон стоп на попуст.

Маж демек го чува малово, да сум одморела јас, четири пати му избега и дојде да ми скока на кревет :rofl: Маж не ни примети дека не е до него :x
    Инаку @SanelaS за играње кога како е моево. Знае со саати да се заигра, а знае и цело време да не влече да играме со него. Маж некако повеќе го остава сам, па со него се заигрува повеќе сам, а со мене потешко. Ама на периоди, еве го овие два дена го земал тонибоксот и една те иста фигура ја слуша од вчера. И кога е така заслушан, тогаш си игра многу сам. Сконцентриран е на приказните и си измислува игри. Ама и тоа периодично. Кај вас сега има влијание и бебето сигурно. Како сте? Влегувате во шема полека?

Уште не се откажувам од идејата за одење на одмор, Алгој е се букирано, ама денес една пријателка ми кажа ќе ми пратела хотели за Гармиш. Маж и соработувал со некои, па знаела добри хотели. И некако идејата за одмор во природа и планини, ми станува се попривлечна :inlove:

Денес договоривме со една мајка од градинка да ги носиме децава на сладолед, ама тоа накај 6 часот попладне, инаку не се дише надвор од што е топло :sweat:

Ете го малото дојде по 6ти пат во спална, да ме праша кај му бил куферот, сакал да се спакува за одмор :rofl:

На joana18, Katie90, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.433
    Допаѓања:
    6.933
    Ni treba vreme , sreka maloto ne e vreskalce pa nekako kombinirame so maz mi posto i toj e doma. Ne pokazuva ljubomora ama celo vreme go guska i go baknuva, pa cesto i go budi.Treba sigurno uste 2 do 3 nedeli da dojdeme na red.

На joana18, SummerGirl, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.491
    Допаѓања:
    43.263
    Роби Вилијамс

Која нема членска картичка во Медиамаркт или Сатурн нека си направи, и на линков до 10 Јули можете да добиете две карти за на дечко ви Роби Вилијамс, и плус да го упознаете. Нема на чему.:D

На eliesaab, SummerGirl, јolene и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    1.868
    Смееш со зелено светло од гинеколог после прегледот од пораѓај( 6-8 недели после пораѓај). Nourishmovelove има бесплатнс 28 дневна програма за дијастаз. Гемини кажа дека е од најдобрите.

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    34.100
    Ова за Минхен;(.

На Gosh и Biljarkata им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.269
    Допаѓања:
    189.647
    Се придружувам кон плачките:D ;(

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.065
    Допаѓања:
    9.374
    Де ај не драмете. Јас ќе ве примам. Само нека ви се падне.
    Или ова само да тестирате дали ќе ве поканам ви е :emo:.
    И спиење, јадење и кафе ќе понудам.

На Ava.84, Biljarkata, Marge и 2 други им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.496
    Не ни знам како изгледа Роби Вилијамс. Ни имево не му е привлечно за да го пишам на Гугл.

Вас чудна ви е 2025та или само мене? На моменти си викам луда да не сум ама гледам дека не сум. Речете да знаеше лудиот луд дека е… :?: :rofl:

Ваква година сум немала! И во негативна и во позитивна смисла. Се е чудно!

На Tajnaotrovna, Adidas888 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.269
    Допаѓања:
    189.647
    Леле колку ме мрзи, еве до паркинг ме мрзи да одам, не да се закренам накај тебе:D
    Многу те сакам, и Роби го сакам, ама што е далеку, далеку е. :sweat:

На јolene и Ava.84 им се допаѓа ова.
  15. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    751
    Јас тука дојдов на 13 години имавме среќа во нашето школо Deutsch als Zweitsprache. Па така да, нека се распрашаат во кое школо има покрај наставата за деца мигранти курс. На почеток проверуваат колку ти знаеш на пример со слика да погодиш како се вика тоа на германски. Јас скоро све разбирав меѓутоа незнаев да зборам. И да, ретко ти зборат на англиски што страшно ме нервираше|(Или пак бре брзо ти зборат. И мене на почетокот ми беше многу тешко, претпрпев многу стрес со школото и све морав на друг јазик да учам. Учев по 5-6 саата дневно и секој ден го поминував во плачење, немав пријатели, скроз бев осамена. И морав одделение да повторувам, тоа и некако ми олесна бидејќи научив нови зборови и реченици
    :inlove: Ама школскиот систем е поорганизиран од нашиот, дисциплина мора да се има, секаде има знакче во случај на опасност, не дремат на телефон како кај нас. Тоа ми се допаѓа :)

И плус децата во класот беа арогантни и се исмејуваа со мене. Уште поголем товар;(и тука во школите не е совршено, многу има булинг за жал. Чувајте си ги децата ве молам:hug: Нема да биде лесно со нова средина, нов јазик. Мене ме интересира дали во школо учат германски децава или оделе на курс?
    Сега се пронајдов тука, после години :inlove:и среќна сум, си имам мир и го завршив школото

Последна измена: 29 јуни 2025
    На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    34.100
    Ова без ништо да фатиме како оригинал мк гости:D:hug:.

Мојте си отидеа па сега ќе вртам шали:lol:.
    Ама мене убаво ми беше иако имав 5 деца:lol:.Ем гости на мм ем он среќен што си отидоа, а јас потажна бев(facepalm).

Дете седи мирна.Добро што не го знаеш симпатија ќе ти беше:rofl::rofl::rofl:.

Колешката вика епа ај на кино ќе одиме на филмот за Роби.Велам ај.Ама нешто јас здраствено забегав и филмот поминал.Колешката вика многу депресивен филм бил среќа што не отидовме:!:.

Абе нели умствено или како и да беше ти беше комшивка што сеа те мрзи |(.

На joana18 и јolene им се допаѓа ова.
  17. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.065
    Допаѓања:
    9.374
    Абе она у лето у Хрватска е ментално, ќе се видиме у есен со неа пак. Сега оправдано и е.

На Biljarkata и Ava.84 им се допаѓа ова.
  18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Хај.
    Читам се жалите за топлото. Тука верувале или не, над 20 степени не се искачи температурата. Пукнав, препекав за топло. Како се нагоди ова лето, само дува и врне. Тераса имам преубава, на југ, скоро цел ден е на сонце. Не е многу топло нели, па се трпи да се седи преку ден. Имаме и чадор и место за јадење, ама еве годинава не сме седнале, нема кога од врнење. Ќе ми скапаат цвеќињата од толку вода.

Ни во теретана не сум била скоро три недели, се заредивме сите болни, еден оздрави друг почни. Бар не сме сите болни во исто време, тоа некако полошо ми е. Уште две недели градинка, потоа на распуст. Да се погоди барем малце времето, иначе дома ќе го преседиме цело лето.

Кој не сака гости, слободно може да се пресели навака. На никој не му се доаѓа поради времето. Вин вин.

На joana18, $ophia, Marge и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Zfer

Zfer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    46
    Здраво девојки
    Ве молам споделете искуства за градинка во Берлин и околината. Имам неколку прашања
    Дали доколку едниот родител работи, има право на градинка детето? И под кои услови некој може да добие право да слуша интеграциски курс, и која е цената за истиот?

Станува збор за новодојденци во Берлин, каде што за детенцето сакаме да најдеме градинка, па би ве замолила за совет

20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    34.100
    Во Берлин сите имаат исто право на градинка која ја плаќа градот , само дел се плаќа.
    Интеграциски курс сам можеш да си најдеш и да си го плаќаш или ако си под јоб центар тие ти го плаќаат.Ама сам си напѓаш.

На Zfer му/ѝ се допаѓа ова.