Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    3.992
    Газдиве на станов кај што живееме живеат во селце со 210 жители. Баш беа пред некој ден кај нас, млади луѓе, помлади од нас, си направиле градина летово, пресреќни ни раскажуваа како си направиле преубава градина и како им е преубаво. А живееле во Аугсбург и си одлучиле да си се преселат во селцето. Блазе си им. Им се дивам на луѓе што се сигурни во тоа што го сакаат и ќе си кажат - тоа е за нас, сакам мир, природа, па и гужва или галама, ама тоа е тоа. А јас вака, е овде ми е убаво, ама се си мислам дека пропуштам нешто ако не сум во некоја гужва. А мислам дека најмногу би сакала да живеам како Хајди, така во некоја планина и ич да не ми чуе за модерниот свет. Ама со дете мораш да калкулираш, па да се социјализирало, па да можело да се снајде после во животот, па не знам што таму…
    А за на стари години, оддамна имам кажано - некаде на море, се надевам Хрватска, некое мало станче и ништо друго не ми треба. Маж вика Италија, ама мене Хрватска ми е олл тајм фејворит.

Стан на приземје отсекогаш сум сакала, поради градините, ама некако ептен ми немаат никаква интимност, барем овде околу нас, како на улица да живеат имам чувство. Ама може ако би живеела во таков стан, па ќе се чувствувам подруго. А и ме замисливте со трошоците и греење/ладење и слично. Ние сме на први, под нас становите се со градини. Вчера на малово му падна (по стоти пат, нормално) играчка во дворот под нас. Бабичкава па златна ни вика - ааа слободно влегувајте од двор сами, не мора да ми кажете. Океј! Идат маж и дете вчера, јас седам на тераса и ги посматрам и ми ѕвони маж од долу, ми вика - што ѕиркаш така? И јас со мимики - комшијата од другиот двор е пак по гаќи долу испружен :rofl: Е не му биле гаќи, купаќи му биле :^) Нели се купаќите гаќи, ако нема базен? :rofl: Како и да е, ако не живеам на море на стари години, сакам како комшииве да бидам. Баба и дедо околу 65-70тина год се, по цел ден се оптегнати во двор, по гаќи. Купаќи, де :rofl: Блазе си им и нив :nod:

Дете два дена не беше во градинка, ама утре ќе оди. Осеќам ќе измислува од сабајле дека нешто го боли…

Се сеќавам на еден руски цртан филм на Телма го даваа и многу го сакав. Немам поим како се викаше. Беше за некоја принцеза што се претвараше навечер во нешто непринцезинско :rofl: А криеше од саканиот и секогаш му викаше - легни сега да спиеш, утрото е помудро од ноќта. И јас така си викам секој ден пред спиење…:yawn:

На joana18, gjoker4e, Chantal и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.255
    Допаѓања:
    189.560
    Василиса прекрасна? Омилена поговорка.
    Само не ми текнува во што се претворила и дека воопшто такво нешто имало :?:

На gjoker4e, Dancewere и Marge им се допаѓа ова.
  3. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    3.992
    Не беше Василиса прекрасна. Или може па беше, ама беше со некоја поразлична приказна. Ова беше за некоја принцеза, што се претвараше мислам во жаба навечер. Имаше некое магично ќебе или животинска кожа, што ако и го фрлеа, никогаш не можеше пак да биде принцеза :wasntme: Сум го барала и на Youtube, ама не успеав да го најдам. Сигурно само јас сум била фан на тој цртан филм, чудно дете бев :rofl:

На gjoker4e и Dancewere им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    6.893
    Jas ne sakam stan na prizemje, Germanija ne e tolku sonceva zemja 300 dena vo godinata se vrnezlivi, tmurni barem vo krajot jas kaj sto ziveam pa vo takov stan uste podeprimiracki. A i plus odma do ulica, od ulica na balkon no no. I stanovite vo potkrovje kako da nemam vozduh, ama ova mi e ostanato koga dojdov na pocetok ziveev na pptkrovje soba so kupatilo, koga kw se istusirav pareata vo sobata pa vnatre bese kako gasna komora.
    I jas sum zaljubena vo Hrvatska na stari godini se nadevam tamu ke trosam penzija, gi gledam kolegite sto zaminaa da rabotat tamu ubavini. Inaku vo bolnicata kaj sto se poragav imase sestri od cela ex ju mi idea na poseta od Srbija, Bosna, Hrvatska ke se pojavea od vrata nekogas samo da me pozdravat, da prasat kako sum samo taa od Makedonija sto bese na smena ne samo sto ne dojde tuku vajda i se kriese sto narod ke bevme uste neznam.
    Ne mi se veruva deka Juni zamina vremeto mi preleta.

На Лејди Гага, joana18, Ava.84 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.018
    Допаѓања:
    9.137
    Моите од доле се сигурно 75+. Секој ден накај 10 се пушта опера и седнуваат за доручек. Дотерани се нон стоп пак кај мене, кошули светли и пастелни пантолони. Испеглани и иштиркани.
    Газдите наши исто тој стил се. Со кармин ми е секогаш газдарицата, исфарбана и нафенирана. и општосите постари овде во маалото се така стилски ама баш стилски дотерани. Со убави лелени пантолони, прикладни обувки. Ја па таква сакам да бидам, не ко сега со измрсена коса и сите блузи која облечена исфлекана одма.

Детево од сабајле со температура стана и окото и солзи. Не знам дали е коњуктивитис или нешто друго. Нека стане од дремка па ќе видам како е. Ќе сликам и ќе се јавам на педијатар. Абе да ви речам дека во последните 2 недели 100 пати се јавив на доктор, и не можам веќе.
    На маж реков да дојде од биро и од дома да работи, не можам со дете сега сама, ако морам да ја носам на педијатар. Сила немам веќе.

А си реков ако помине контролата како што треба, ќе отидеме утре на две ноќи негде, да се одмориме од готвење и дома, да си средиме мислите. Имаше и место баш во тој хотелот. И цап маци сабајле 40 температура, око залепено со жолти некои такви. Значи доволно е да помислам само за одмор, еве не морам ни да уплатам. Не, значи кое проклетство? Која планета ми оди ретроградно, поима немам што се дешава.
    Минатата недела наместо на маж роденден да славиме ние на итна бевме. Некна пак нели. Па има ли крај ова стварно. До толку ни треба пауза една, еве два дена да сме негде, друг да ни готви и мие, барем да седнеме и мислите да си ги искажеме. Не :@.
    Дај пратете по една среќичка навака ве молам.

На joana18, Masnickaaa, Ava.84 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    17.265
    Ако е Василица прекрасна. (А мислам дека е)
    Еве линк на уоutube да си го изгледаш уште еднаш. Каква аестетика имаат старите руски цртани, прекрасни се.
    Живеев на приземје, многу беше убаво вистинска идила. Градина убаво средена со поглед на коњи, , градинар, дрва…пре пре прекрасно беше ама небенкостен нахцалуг не беше толку прекрасен. Оти ладно одоздола влече мораш да грееш повеќе.

На Ava.84, gjoker4e, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    8.749
    Да не ме тргнеше @јolene којзнае кога ќе пишев. Некако слабо време, до мк бев (деф многу се две недели). Па грип ме среди чим дојдов назад, еве денес прв пат исчистив од кога сум вратена. Да одам да земам дете денес не го оставам на хорт денес. Да јаде, домашно па ќе го носам на роденден.
    Нашиот стан е на втори над нас само поткровје и овие денови прв пат ми смета што сме последни дека пре жешко. Инаку имаме доста прозори на исток и југ па во ладни сончеви денови не грееме за тоа е супер.
    За старост на мм најновиот план е кога ќе се осамостали дете да фатиме ние Хрватска таму да си доработиме последните 5-6 години пред пензија. Секако градот што сакај јас ми рече а што ќе работиш таму? Незнам на море изгледа крофни ќе продавам или немам ништо против во краш на лента само да смеам да јадам од чоколадите :D. Луди сонувања.
    Одам сега да земам дете само да и честитам на @SanelaS да е живо и здраво бебето, ве честам ама никако да пишам.

На joana18, Ava.84, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    3.992
    @Dancewere @Biljarkata навистина бил Василиса прекрасна. Во право сте. Јас па некако другачие ја знам приказната за неа, ама не е тоа ни битно. Со каков ќејф си го изгледав :inlove: Ме врати назад во времето, преубаво, ми го разубави денот :sun: Фала ви и на двете :f:

На Biljarkata, SanelaS и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.339
    Допаѓања:
    37.343
    Василиса сигурно според мене ја создале, иста сум. :rofl: :rofl: :rofl:

Да пишам нешто паметно или реалноста?! :tmi:
    Сите почнаа во стомак да ме гледаат, огромен ми е значи!!! Почнав да јадам нормално ама треба да поминат неколку дена да се смали.
    Лажам а? Вчера за прв пат пиев капучино од мек Доналдс, колку беше вкусно чудо, баш по мој вкус! :l:
    После работа сладолед јадев, сега милхшните. Се лажам самата себеси значи, НЕ, не јадам нормално, сеуште не!!! 3ти јули е, реков од 1ви…

Нова колешка имам. Прв ден и отиде по симпатијата цигара да пушат. Негов тип е со тетоважите и има големи вештачки цицки, уста правена и веѓи. Не знам ботокс дали има и нз газот дали и е вежбан или и тој вештачки. Колегите се испопалија на неа! Мажи- нема никогаш да пораснат значи!

Да се фатам за слабеење и вежбање значи… најпаметно ќе ми е. :bandit:

На јolene, ALISA0000, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    8.749
    Сега кога пишав нема да ме и збркате. Абе не се баш нормални Германциве, имаше невреме истури сега врне нормално по малце. Роденденот е од 3 на грилплац и пишав на мајката дали ќе одложат или останува ми рече дека на апп дава до 3 дека ќе помине невремето па да му спакувам регенјаке на синко. Јас па планирав пешки да го носам сега треба мм да го замарам да дојде побрзо барем по пат са не накисне. Се надевам нема да му биде многу спарно во регенхозе и длабоки патики.

На joana18, јolene, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    5.586
    Друшке ела да те гушнам. Последен месец вкупно сум работела 5 дена, се некој е болен, на итна бевме 3 пати месецов, секој втор повик на телефон ми е со доктори.
    Синко болен, оздраве, еден ден во градинка, следен ден пак болен. Тој оздраве јас префатив, јас оздравев еден ден бевме сите здрави па пак синко настина. Неделава завршува во градинка а во градинка не е бил од почеток на јуни. Значи пукнав.
    Поминавме и напад на кашлица, и инфекција на око, и на уво, и уринарна инфекција.
    Што е следно не знам.

Без деца барав стан од прв спрат нагоре, сега со деца следен стан дефинитивно барам на приземје. Тука се преубави становите на приземје, плус парното е централно и кошта исто за секој стан, за тоа не се грижам барем. На приземје и нека игра надвор во дворчето, сега спремање пред секое излегување, па вода, па ужина, па пелени со мене, а он само песок му треба да седне да копа.

На joana18, јolene, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.339
    Допаѓања:
    37.343
    Јас сакав стан на прв кат. Таков и добив. :l: И тоа баш оној стан што сакавме да го имаме, буквално.
    Убаво сте почнале муабет за станови, да почнам во Хамбург да разгледувам. :rofl: Симпатијава не ни знае дека ќе се венчаме ама битно јас знам. :rofl: :rofl: :rofl:

Да одам во теретана, да не одам… спурно е. Нема клима во теретана. Од утре нема да е топло па од утре да одам а? :bandit:

На joana18, Ava.84, јolene и 2 други им се допаѓа ова.