Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Dm, Rossman,Kaufland, Muller,.Lidl,.Hipp, Babyone, Xxxlutz neka napravi sekade profili neka se prijavi nekade pred poragaj, nekoi posle poragaj se dobivaat.Mene od Dm , Rossman mi se svigaat i od Lidl

2. јolene

јolene Популарен член

Даст јас на дм и на росман имам само. Треба да си симнеш апликација, се најавуваш т.е креираш профил и имаше негде да внесеш дека очекуваш дете.
    Е сега тие пакетчиња не се големи, секако се ситници некои реклами.
    Ама после откако ќе се роди бебе, добиваш купони повеќе за пелени, прибор, каши. Е тоа се исплаќа повеќе.

Ava.84 likes this.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Викам на раат кафе да пијам после работа, таман маж по швалерки, деца пред телефон телевизор, и ништо, едно стомак го боли, друго кенчи, мене срцето. :rofl:

@јolene Најголемата грешка што ја имам правено е да дадам телефон “за да завршам нешто”. После тоа си го наебал цел ден, понекогаш и наредниот. А они многу брзо забораваат односно се одвикнуваат од телефон. Ден два нема да дадеш и не им ни текнува. Најраат долг период ми бил без телефон и телевизор.

Моментално е пак период телефон телевизор, као демек од жешково, затоа и се жалам на фемина. Без екран јас имам скроз други деца, многу се паметни, мирни и бескрајно креативни.

Маживе се стварно плитки во мозок. Скренаа по новата колешка. Она не е убава ама големи цицки силикони и на работа доаѓа со полумаичка по прерамки и цицките на мегдан и колегите буквално збудалеа. :o

Ајде ќе допишам некогаш… да одлучам прво дали да одам на дејт или не :rofl:

јolene and Ava.84 like this.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Не патуваме веднаш, ама немам сила да седам дома со болно дете. Немам ни сила да работам уште 4 дена со здраво дете дома :D
    Сега баба сервис како би се нашол.
    Цела среќа тимот ми е полн со разбирање, се договараме сабајле кој што да работи и јас флексам цел ден. По состаноци ме покриваат они.
    Некогаш земам боловање, ми се крати на плата бајаги ама кога се нема друг избор тоа е.

Другарка е моментално на Лопуд и ми праќа слики. Јас што да и испратам, затворени сме дома пошо надвор е лајно.
    Не сум била на островов ама за пензија изгледа како топ место.

јolene and gjoker4e like this.
  5. јolene

јolene Популарен член

Јас сега си летам со умот, како малата ќе им ја оставам да ја чуваат, да не закачи ништо за да може барем ммр 2 доза да прими, за 10 дена од сега, оти инаку во градинка нема да ја земаат веќе.
    После да ја почуваат да не оди раскенкана, јас да можам да отидам на термините кои утре и во вторникот веројатно ќе ги пропуштам, оти без ибопрофен 600мг не можам до тоалет да отидам.

Во реалноста знам шо ќе биде. Ама ај. Оставам на маж ми да ги делегира, оти јас немам нерви веќе. Мене до толку ми е насобрано, што сите џокери им се искористени кај мене.
    Многу тензија има кај нас, ама нема да се смени никогаш. Не со односот и очекувањата кој ги имаат.
    На моите па дете не им оставам, они двајцата се поголеми деца од детево.
    Јбг судбина. Таква ми била.
    Ама па баш ни е убаво со маж ми. Баш вчера си збориме и он ми вика Џолен значи јас не сакам деца, ама воопшто не ги можам. Освен нашево не можам да ги слушам другиве како пискаат, ама ако имаме второ нема да биде сигурно дупло потешко, туку некој коефициент извади за 1.3 пати од сега.
    А ја го гледам, вака без душа во мене и му викам се премислив за второ. И тоа во последните два месеци. Предходно многу сакав, ама ете си имало причина оти некои нешта не требало да бидат. Може пак ќе се предомислам, ама не знам.

А јас дури на маж ми реков за викендов, ти слободно ќе имаш, јас ќе ја чувам. Ќе одиме на некаде заедно двете. Охрабрена дека ми заспа некна во количка, се замислив како ќе одиме ние двете во дојче музеј. Она ќе се измори таму кај детскиот дел и ќе заспие и јас после ќе се качам во делот со физика, раат да си прошетам малку. Ха ха :D:drunk:.
    Еве сега се мислам аналгин или ибупрофен да земам, за да имам сила алиштата да соберам од балкон. Малата си е со татко и. Он три дена не спиен. :D

Last edited: Jul 6, 2025
    Gosh, SanelaS, Marge and 4 others like this.
  6. Katie90

Katie90 Популарен член

Кафе на тераса. Време оптимално. Дваесет и некој степен. Облачно, дува малку ветер дури малку студено е на кратки.
    Многу сакам ''бавни утра" , со кафето да си читам фемина или онлајн шопинг.

Даст не вредат пакетите за бебе за да си ги оставиш секаде твоите податоци ама како си сакате. Најдобро е од каде си пазарува таму да се регистрира. ДМ е супер.

Инаку бевме на земање свидетелства. 4 одделение и родители и деца сите плачеа. Многу беше емотивно. И мене ми се насолзија очите ако моето е помало. Некако мали ми се уште во 4 да бираат што понатаму ама тоа е.

Друго си ветив од понеделник на диета и вежбање ама многу брзо дојде понеделникот .
    Морам да го тргнам mommy pouch крајно време е. Кога ќе го средам дијастазот ќе се пријавам на ана. Некој ред да си ставам за вежбање и исхрана.

Џолејн пак ќе се премислиш за второ. Тоа така затоа што си уморна. Стварно ве потера малер ама ќе помине и овој период после големата ќе го гледа малото.
    Инаку земи ибупрофен лизин. Дејствува за 15 минути и не ти треба рецепт.

И тоа. Уште ми се оди на одмор. На француска ривиера ми се оди ама тешка работа тоа. Многу сакам Ница да ја видам. Од Шпанија Мајорка ја имам видено ко и пола Германија ама ништо посебно. Дури мислам дека Грција е поубава. Каде сте биле Шпанија и Италија,а ви се допаднало? Strandurlaub сакам.

7. Marge

Marge Популарен член

@Katie90 ние бевме во Италија во Europa Camping Village во Cavallino Treporti. Малово беше тогаш годинка и некој месец, мене многу ми се допадна. Ептен ни беше се на дофат, буквално има се и ако не ти се мрда од самиот камп, не мораш, се беше на неколку минути пешки. Маркети, бутици, барови, ресторани, плажата беше на неколку минути и предобар Аква парк во склоп на самиот камп. Ние шетавме навечер во околните градчиња, ја посетивме и Венеција не беше воопшто далеку. Еден бургер што јадев во еден Вестерн стил ресторан, во животот нема да го заборавам :lol: Плажата преубава, песочна, лежалките беа бесплатни, имаше шпиелплатц на самата плажа за деца, навечер минидиско + некои други програми за децата, дури мислам дека имаше и Бетројунг за децата. Куќичките беа топ опремени, доста големи, кај нас дури едната соба беше скроз вишок. Измеѓу куќичките имаше дрва, убава сенка, чист воздух. Стварно беше преубаво, дефинитивно би отишла пак таму. Предминатото лето се мислевме пак за Италија, дури мислам и дека почнав да букирам, ама нешто се укочи и баталив и на крај изборот падна на Хрватска. Ние кога бевме, јадевме надвор или спремавме нешто во камп, немаше избор за со јадење, ама предминатото лето кога пробав да букирам, можеше да се одбере плус и јадење да има. Единствено негативно ми беше што имаше многу Германци :rofl: Значи се осеќав како да сум тука, а не во Италија :| Ама дефинитивно препорака да го погледнете местово.

Гутен Таг :f:

Ги терав домашните да одиме на Фломаркт, видов сабајле дека имаше, а никогаш не сме биле. Ми рекоа добро со пола уста и ми рекоа да сум се одморела :D Ете, сум заспала и ни Фломаркт, ни бутур. Наоблачува надвор, топ за седење на балкон. Малово вчера беше на фризер, доби играчка после тоа, утрово од 5:30 е буден од возбуда :x Треба да учиме од децата и нивната радост :inlove:

Во последно време размислувам колку се луѓето се посебични, безобразни и газат се околу себе. Дури и блиските стануваат такви. Се прашувам на што се должи тоа и се чувствувам дека треба да научам битни лекции и да почнам да се менувам :?:

Gosh, Ava.84, fairy88 and 4 others like this.
  8. Dancewere

Dancewere Популарен член

Во јуни бев на одмор во Шпанија, коста дорада поточно. Мене ептен убаво ми се погоди. Плус Барселона на еден ипол саат, има и кај да прошеташ, од таму и Валенсија е блиску ама јас не бев оти за ќерка ми шетање по градови и посетување на нешто е казна, она би само на плажа по цел ден. Плажите беа песочни и многу плитки. На мене повеќе ми се допадна од Родос лани. Француска ривиера и јас сакам ама скапичко некако.
    Утре имам интервју за работа на струка, имам другарка што работи таму и го познава човекот што е одговорен за огласот. Според него оти се работело за технички факултет и преовладуваат мажи, сакале жена да вработат. Пријавени биле само две жени од кои едната сум јас така да имам шанси. Држете ми среќа за утре, ако ме вработат ветувам ќе частам.

MacenceEna, Ava.84, joana18 and 9 others like this.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Mene Spanija mi e top za odmor ubavi plaza, ubava hrana , topli luge... rumba, samba skoro sekade imam prosetano.Osobeno za so deca mi e perfektno.Francija e prilicno skapo pa i so jazikot krsenje ne mi e po kejf.Vtora na listata mi e Grcija samo da ne e prv krak. Izmegu mi se Hrvatska , Kipar i Italija. A Turcija, Egipet i Tunis mi se van lista. Ova zemjive mi se so prioritet so deca koga si, bez deca listata e druga. Ama taa lista ke poceka najmalku 10 tina godini. Godinava nozete vo legen, Aperol i latino muzika izmegu peleni, sisinja mleko, bukvi, brojki, simpatii od gradinka.

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Франција не можам да ја смислам. Заради народот.

11. fairy88

fairy88 Популарен член

Чекам да си легне дете па да започнам со Black List на Нетфликс.Стасав до 7 сезона кај и да е ќе ја догледам,па ќе треба да почнам нова.Ја изгледав Squid Game последната сезона и се разочарав како заврши.Некако мислев дека ќе заврши среќно.
    Морав да ја гледам сама,за маж ми многу била психопатска серијата,со мене ја гледаше само првата сезона.

Ние сме приземје,поточно како на полуспрат и точно е дека не е толку светло.Ние имаме добра страна исток запад,само ме заебава едно дрво што е разгрането и плус ми одзема многу од сонцето.
    Колку пати се само имам мислено да му истурам скришно киселина и да го решам, мм вика во затвор за дрвото ќе ме пратиле.

Практично е за количка и стари години,имам комшии стари се и живеат на трети спрат,со 87 години баш ме интересира уште колку време ќе можат да се качуваат по скалите.
    За фит се фит и им се восхитувам колку се подвижни за годините.
    Градина за жал немаме,ама имам видено на некои згради што имаат спуштено неколку скалила од балконот и го користат предниот дел како градина.
    Заради тоа поднесов документи за клеингарден,ми треба место каде што ќе можам да ставам базен,засадам нешто зеленчук или да испечам скара.Место за да се релаксирам.

Второ дете никогаш не сум сакала,а сега сум бремена со второ и тоа на моја иницијатива.
    Така да Џолене има време да се предомисли.Кога имаш тежок период,нормално е да не сакаш.

Одмор за фамилија-луксуз и најисплатливо ми е на прво место Турција.
    Шпанија е исто доста добра и со пристапни цени,само што ако го сакаш нивото и луксузот од Турција треба да си бркнеш и за таму длабоко во џебот.До сега сме биле 4 пати за Мајорка и заради тоа официјално ја банирав за наредните 10 години.
    Грција мислам дека островите им држат доста цена.Родос е поефтин.

Хрватска поради сплет на околности најдов ефтино во еден камп во близина на Задар,се вика Затон,за деца е топ.Имаа супер плажа и прекрасни базени и полупансион со вклучени пијалоци што е супер понуда.Само полупансион без вклучени пијачки не се исплаќа воопшто.
    Гледав и оваа година и очекувано цените им беа до плафон.
    Хрватска за мене е прескапа и преценета.
    За Тост од две бели тост брот лебчиња саламка и кашкавал и една рака компири,цената беше над 10 еу.
    Работеа сезонко македонци и баш викаа да не мислиме дека тука е скапо,во Сплит за бургер ќе си платиш 30еу.
    Би сакала да го посетам Дубровник и крајбрежјето,само со тие цени единствено што би ми одговароло е со крстарење.

Допишав пост,дете се повлече со собата и сега да поуживам.

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@fairy88 Со серијата и приземје одма паничен напад добив, се замислив како ја гледам серијата и ме напаѓа некој дека на приземје, па уште дрвото на крај. :rofl:

Туку за дрвото, кога ќе има невреме, ќе го скршите или со секира, со нешто ќе смислите ама битно на невреме да е за демек од него. Ама ова ептен ако мора, а не мора, греота е дрвото, можеби и они имаат душа.

Понекогаш си мислам дека можеби до мене е, ама понекогаш (секогаш) - мислам дека трпам премногу и се плашам дека заради тоа ќе умрам (од некоја болест од премногу стрес и негативни работи).
    Е баш сум ко женине што трпат, а би ги советувала оди си.
    Ако продолжам вака- следна фаза е- конечно да се искажам ама сеуште да не си отидам.
    Последна фаза е- или си отидов (со децата секако) или сум мртва (децата без мајка)

Па си викам глупа држава да не можеш со децата да избегаш. Глупа држава нема да разбере како функционираат ауслендер и на крај пак ќе умрам.

Кулминација 2025та

Посакував нешто за побрз крај и сега во исчекување сум дали е остварено или не. За неколку дена ќе знам. Ако е остварено, со помош на Господ и универзумот е крај и конечно се ќе е ок, ама ако не се остварило морам да се исплачам, пожалам и искажам, и преземам судбината во свои раце.

Наскоро…

Мораше малку да се искажам после дешавка денес, за која ако отворам уста река солзи ќе пролијам.
    Од каде само оваа моја смиреност еве не ми е јасно?! Друга на моја место немаше милост да има.
    Можеби ќе и пишам на Ава, да ме отера у к*рац. :)

Значи помолете се за мене да е остварено и џокерче ќе е конечно Single. :l:

Mari*, Gosh, јolene and 6 others like this.
  13. joana18

joana18 Популарен член

@Marge многу јак кампот преубаво место пробав да букирам да ја видам цената , не е баш ефтин може би имале прилика некогаш да го посетиме.

@gjoker4e незнам што ти се случува, очигледно дека имаш голема мака. Како треба да биде ќе биде , бори се за децата и чувај си ги нервите. Ако е подобро да си сингл тогаш бори се за тоа. Ти праќам :hug:

Си порачав биркенсток влечки точен е бројот но некако по подолго носење ме заболеа нозете ми се испотија, а дома ги носев за проба. Мислам дека ќе ги вратам. Се жалевме од топлото ете ни сега 15 степени.

Gosh, Ava.84, gjoker4e and 3 others like this.
  14. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Толку од вручините, сабајлево се разбудивме во реалноста и тмурната Германија :|
    Сакав да ве прашам која е подобра опција за добивање термин за патен лист за малото, најблиску ни е Минхен, пишав маил, али уште нема никаков одговор.. Некој со искуство од Бон и Берлин? Треба крај септември да одиме Мк, се надевам дека ќе успееме да извадиме до тогаш..

Ви посакувам убав почеток на неделава :D

gjoker4e and јolene like this.
  15. joana18

joana18 Популарен член

Јас кога вадев пред 3 год одма ми дадоа термин преку мејл во Минхен. Само внимавај патниот лист важи 1 месец .

Sailorgirl likes this.
  16. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Им потенцирав во маилот за кога ми треба па се надевам според тоа ќе се водат за термин..Ако ми вратат , една недела никаков одговор немам, а на телефон не дигаат :|

17. fairy88

fairy88 Популарен член

@gjoker4e не е толку страшно:D
    Јас сум навикната.Дрвото не е точно пред балкон,малку е странично,ама проблемот е што сонцето врти баш позади него и со тоа остануваме во сенка.Да го кршам со секира тешко,преку 10 метри е.Големо е ако ми парне на глава,ќе ме утепа:worried:

Ти си под голем стрес,ти држам среќа да го најдеш побрзо крајот на проблемите што ѓи имаш(fingers)

Денска направив мусака,ми се собра 4-5 дена да не готвам и одма ми е почисто дома и не е толку расфрлано.

Купив претходната недела детска количка и траспортер на старо.Речи кажи за џабе.Во одлична состојба,па веќе неколку дена перам навлаки.
    Да спремам што можам после кој знае како ќе биде.Побитно ми беше да е лесна количката,од колку да е ефтина,а нова.

Katie90, јolene, Ava.84 and 3 others like this.
  18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Им треба една недела да се прилагодат на твојата нога, не е невообичаено да имаш и жуљеви за тој период.
    Но потоа се ок. На почеток носи ги почесто на кратки релации.

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ништо! :devil: Чуда не се случуваат секој ден. ;)
    Морам ракави да засукам.

Денес гледам шефицата тргната од план! Еднаш му се дереше на симпатијата и цело време зборува лошо за него, а за мене јадеше гомна пред другите и јас се ја кажав на главниот шеф.
    Мислеше јас мирна и ќе си трпам ќе си ќутам. Три шанси и дадов, третата ја искористи една сабота и јас понеделникот одма кај главниот шеф! ]:) А уште првиот пат имав на лист напишано што се ќе кажам на шефот ама викам ајде до три шанси односно три дена.
    Не знам што е со неа ама битно нема да работиме заедно. :o Карма и 2025та! :clap:

А она еднаш имаше речено дека од мирните треба да се плаши човек ама очигледно не и беше јасно тоа во пракса! :D

Уште и проблемов да ми го реши кармата годинава, супер би било! :)

Понекогаш се нервирам што сум мирна и некои одвратни особи си мислат дека може лошо да се однесуваат со мене. Не знам како да објаснам точно ама мирна сум, смирена, гледам само за себе, не оговарам и тогаш се наоѓа некој што јаде гомна за секој и јаде и за мене, е тогаш е готов! :devil: И испаѓа испод мира триста вира ама самата си е крива што проба против мене да оди!

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Има еден човек вработен до маркетот до нас, цело време се среќава со една женска пред нашиот прозор! Си мислев дечко и девојка!
    Пред некое време го гледам мажот со жена му! :o
    И сега еве ги пак пред прозор со девојката, да ги снимам за секој случај? :rofl:
    Мажот е фактички на работа, од маркетот излегува и се гледаат, она ХБ777 регистрација црвена кола :rofl: е многу помлада од жена му.
    И овој знае и турски и бугарски ама мислам од Бугарија е, не е од Мк, не знам.

Сакам да кажам дека довербата има цена и дека не можеш секоја секунда да го следиш партнерот што прави. Еве овој на работа е!

Ама кога го видов со жена му и сфатив дека оваа му е швалерка ми се стемни! :wasntme:

А ја да го снимам и да му речам или ќе покажам на жена му или да ми помогне со количка 200 евра да излезам од маркет без да платам?! :lol:

Mari*, Katie90, Ava.84 and 1 other person like this.