Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.089
    Допаѓања:
    43.312
    Блиските роднини доаѓаа два дена , оставаа деца кај нас и си одеа на кафе .

На gjoker4e, SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.089
    Допаѓања:
    43.312
    Јас ќе знам да излезам ама нели е убаво да кажат додека сме тука да се видиме .
    Секој пат кога сме тука , не оставале на крај . Ќе помине цел викенд , они ќе се излезени , децата кај нас на спиење ( што додатно ми ствара нервоза) кај мои три , нивни две, плус две мали што живеат во куќава . Сите на куп. Јас ко бебиситерка .

На gjoker4e, Katie90, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    9.370
    И еве оти не би дала на дете сама антибиотик или било каков друг лек, кој иде на рецепт.

На gjoker4e, Katie90, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    1.867
    @MacenceEna не знам што да кажам. Треба да кажеш значи дека не примаш гости и дека ќе се најдете некаде надвор да се видат децата. Таман и вие ќе се видите.
    Какви роднини какви свекрви имате не можам да се изначудам.

Многу сум слаба со технологија како за млад човек неверојатно. Ама ќе се научам.
    Како се вади само дел од некое мислење? Фери го имаше напишано тоа за антибиотиците, јас само потврдив.

Инаку се смета дека пак ќе се умира од гнојна ангина. Затоа што стануваме резистентни на постоечките антибиотици, а нови нема. Кога се прави уринокултура гледаме резистенција спрема многу антибиотици. Ама кај нас сите мислат дека знаат се, матичните не сакаат да се расправаат и така.
    Btw Џолејн како ти беше напишано мислењето. Ко да ти треба антибиотик после ручекот од свекрва. Многу се смеев.

@Marge може со 3 пасоши нели ? Пријатели ни кажаа дека нивни пријатели имаат така и македонски и бугарски и германски заборавив да пишам.

И фала ви на сите за предлозите за одмор . Ние ќе сме дефинитивно со одликата ласт минут.

На MacenceEna, gjoker4e, Dancewere и 2 други им се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    9.370
    Ако сакаш од само еден пост да коментираш, селектира тоа што сакаш и ќе ти се појави одговори. На одговори стискаш и пишуваш.
    Ако од повеќе постави сакаш да вметнеш, селектираш од секој пост и после цитираш стискаш.
    Кога ќе одиш да пишаш мислење, правиш цитирај ги следните мислења и под секое пишуваш.

Леле чекај додека си овде, ја не отидов на матичен, оти демек на подобро оди. Ама не оди.
    Не знам, можно ли е од вирус цела недела да те боли мускулатурата? Без ибупрофен не можам.
    Мислам јас имам синусуитис секако сега, земам синупрет екстра, ибу, или тајлол ставам капки, правам назен душе. Ама страшно е.
    Немам температура, не ни имав додуша. По тоа велам ај вирус е, ама 10 дена на макс вака болки. Нели после 3-4 дена се подбрува. Тука некако јок.
    Ме болеше грло и ми беа натечени крјниците ептен, гледав не видов гној. Ме болеше и уво. Ама зедов тантум верде спреј и ме среди за еден ден. Ама синусите тежат и мусули болат. Како пегла да имам на глава.
    Секрет нон стоп од нос. Матен млечен во пре би рекла светло зелено. Беше потемно.
    Ај те молам лекувај ме преку пост :hai:(facepalm).

Инаку толку свекрва еднаш зготви и се разболе. Два дена јас готвам. Јбг судбина.
    Свекор бетер од дете, испразни таблет земи телефонот, па после обратното. Дете да заигра ахам. А толку им се радува, ептен им се радува.
    Сега отидоа сите на шпил плац, ја торта правам и така.
    А со маж си правевме филмови како они ќе ја играат ние двајца ќе се одмориме малку. На пример денес да предложеа на 1 саат тука на игралиште да ја одведатна 200м е.
    Ама :shake:.
    Спијат по цел ден по три дремки прават и сабајле во 5 се станува и се тропка. А јас едвај во 5 заспивам и до 7 спијам. Тоа ми е просек. И така :inlove:
    Е напредок има, фала ми рекоа за ручекот. Т.е свекрва де, свекор не знам дали ми збори или не. И јас на него исто . Заради маж ми реков коректно, ама ни мм повеќе од коректно однесување.

На gjoker4e, SummerGirl, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    1.867
    @јolene ако имаш повеќе од 10 дена симптоми треба да одиш да ти дадат антибиотик. Температура, зелен секрет и симптоми како што е болка и притисок ако траат повеќе време и не се подобруваат се знак за бактериска инфекција.
    И да одиш да не се искомплицира. Ибупрофен можеш да земаш и понатаму ама те молам немој на гладно, да не си направиш проблеми со желудникот.
    Друго од општите работи за синузитис што можат да помогнат се влажен воздух, многу течности и одмор. Стави тенџере на шпор во него ќесички чај од камилица и инахлирај од пареата. Другото се што правиш е супер.

И кажи на свекрвата дека докторката ти препорачала одмор за да оздравиш.

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    9.370
    Сега пред малку ептен ми се смачи, малку продејствува ибуто и подобро е. Ама не е ок.
    Ако не се случи чудо до утре ќе одам на береитшафтсклиника.
    Ама јас и ноќеска не сум спиела воопшто. Што малото се врти, што маж маж ми хрчи од шо го боли и него.
    Тамам се преместив во другата соба, се разбудија свекрви да тропаат, па ај пак се вратив кај нив и сега изгледам како мртовец.
    Од сабајле ми беше како пола саат ок, ама после веќе не.
    Ко демек одмарам помеѓу, ама не е доволно изгледа.
    Само маж ми да не залегне и он. Кај ни е крајот сите дома болни. Па и свекрвите да ги мислиш да не им биде нешто и на нив.
    Само да е се ок со мало и оно душле, исти мрсоли како мене има ама скока се игра.

Леле колку сакам само да ви напишам еден пост, кај што нема да ви се жалам. Толку многу сакам да ве поздравам од некоја плажа или бар или кај и да е, освен од креветот кај што лежам :(.

На SummerGirl, Katie90, Gosh и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.264
    Допаѓања:
    189.621
    Shtom ibu ti deluva imash nekoe vospalenie, te molam odi na lekar. I za 10 dena od more da ni pishesh. I golemo da raste cuceto:^::hug:.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    4.074
    @Katie90 кај мене беше малку поразлично, бидејќи кај мене беше одобрено во Бугарија тоа удостоверението онлајн или не знам како точно се викаше, не ме фаќај за збор, ама немав извадено ни матичен, ниту го имав подигнато тоа, ниту поднесено за пасош, само одобрено и ништо повеќе. Сестра ми се јавуваше на повеќе места таму и насекаде и кажаа дека воопшто не фигурира никаде тоа како државјанство сеуште. Така да, аплицирав само со македонското, бидејќи немам ама баш ниаков документ дека имам бг државјанство. Ама сигурна сум може повеќе, бидејќи на самата апликација за германско, пишуваше дека може до четири државјанства.

На Katie90 и јolene им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.495
    Ми се повраќа, само да не е вирус! :devil:

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.495
    Леле дури не се сеќавам дека ова сум пишала! :o Ниту пак дали ми се повраќало! :tmi:

Кој е првиот чекор за да поднесам за германско државјанство? Појма немам од ништо. Седум години сме тука значи може.

Бевме мек Доналдс, и порачав мало капучино, ама толку ми се здослади претходниот пат што си реков како не порачав големо и ми носат две капучина! :o :inlove:
    Три деца до нас и ми викаат извини дали имаш едно евро, им дадов ама се подразмислив немој да е за цигари или алкохол ама ми текна тука не се продава на малолетници ништо и сигурно им фали за да го порачаат тоа што го сакаат.
    Па доаѓа една жена вика точак возела и добила и дали имам улошка ама прво ме прашува за тампон, и јас ја прашувам што е тоа, не укопчав одма дека не користам тампони и и реков имам улошка и и ја дадов.
    И мене овие три работи ми се магични! :inlove: Како знак од универзумот дека е со мене низ ова кое поминувам! :l:

На Dancewere, SanelaS, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    4.074
    @gjoker4e може веќе после 5 години тука. Кај нас во Баерн оди онлајн аплицирањето, пред тоа телефонски се консултирав со Ландратсамт во градот, како услов не прашаа дали имаме минимум Б1 сертификати и Лебен ин Дојчланд положено. Инаку на самата апликација ми побараа доста документи, пожелно е да се прикачат онлајн за побрза обработка на апликацијата, а ако нешто фали, ќе треба накнадно да го носиш.

Денес имавме многу лошо искуство во еден биер гартен. Отидовме со пријатели да јадеме и после тоа да играме миниголф. Нашево дете 4 год и на пријателиве девојченце 3 год. Јадевме што јадевме, децава се врткаа тука и чекавме пријателот да го допие пивото и да почнеме со миниголф. Во меѓувреме земавме палки и топчиња, си плативме се фино лепо и децава додека чекаа, си играа со детските палки, копаа низ камчињата. Значи буквално ништо лошо не правеа, до нас беа, ги гледавме и ги следевме. И луѓе, ни доаѓа еден од персоналот, може и газдата беше, сеедно, да му се дере на детево мое и да вика по маж ми, како детево мое ако така копа низ камчињата, така ќе прави и на миниголф патеките и ќе ги оштети. А уште не бевме ни тргнати накај миниголф патеките, ниту пак нешто такво може да дозволиме да се случи. Навистина не е невоспитано малово, напротив, многу е послушен и чувствителен. Па уште ги донесе и парите што сме ги платиле за децата, за да ги земел палките. Па и се грижел нашево да не го повреди девојчето на пријателите, а нејзините родители тука и си го гледаат детето и си го пазат, како и ние нашето. Многу се вознемирив. Малово почна да плаче, бидејќи нормално разбира се што се зборува. А јас сум сигурна дека се беше поради тоа што сме Ауслендери, бидејќи не слушаа меѓу себе дека зборуваме на друг јазик, не сум тој тип што мисли дека е обесправен поради тоа што е Ауследнер, напротив прва сум да се спротивставам на тие муабети, ама ова беше апла поради тоа. Ваква дискриминација немам доживеано. Бидејќи реално немаше никаква причина за такво однесување, не бевме ни почнати со миниголф, ниту некој нешто правеше на патеките и ги оштетуваше. Му ги оставивме и другите палки и си отидовме, јас се тресев од вознемиреност, ни пари назад побарав, ни бутур. Маж тргна по мене, лут како рис буквално, ама не можеше да се смири и ја сврте колата после 500 метри и се врати да си ги земе парите. Ни ги вратија со главите надолу, ваљда беа свесни дека штом се враќа маж ми назад, дека е многу лут. Јас бев преплашена, да не му одврати тој Аршлокот нешто, па да биде голема, ама ништо не му кажал. Маж ми е толку мирен тип, ама вака лут не сум го видела. Малото беше претажно, пола пат не можевме да го смириме и плачеше бидејќи го растажил чичкото. Прв пат ми се случува вакво нешто за овие 7 год откако сме овде, не беше ни во близина на местото кај што живееме, бевме на друго место и ај успат ручек и миниголф. Налет, сто пати се покајав, уште ми се плаче…

На јolene и Dancewere им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.495
    @Marge На која страна? Немам поим ни отприлика, пишав на Гугл ама премногу страни излегуваат.

14. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    4.074
    bayernportal.de е кај нас. Пиши го твојот град и пиши Einbürgerung beantragen, така некако пробај, мора да ти даде некој линк.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    1.867
    @Marge напиши му review на google па да не му текне друг пат така да се однесува. Жал ми е за твоето искуство.

На јolene, Marge и eliesaab им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.495
    Требало одма да го прекинете па и голема да ја направите и полиција да викнете дека повишил тон на дете! Сеуште не е касно. Отидете пак и пријавете ги. Бевертунг обавезно. Ако кажеш име може и ние да им ставиме по еден кец.
    Германец беше тој? Тие па демек посебно се свесни како се однесува со дете?!
    Гостинот е секогаш во право. Како сте отишле така без ништо? Леле обавезно отидете пак со полиција или Jugendamt и кажете дека е детето превознемирено и ноќе не може да спие, претерајте, направете ја голема, инаку ќе се каеш после во животот кога ќе се присетиш.

На eliesaab, SummerGirl и Marge им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.495
    Знаете ли што е финтава со лабубу ова страшното?
    Пребарувам ама нема цртан филм.
    И со капучина асесина тралалело, од кај излегоа тие?
    Се чувствувам како некој да ги хипнотизира децата. И ова лабубу ама ич не е привлечно, и го дало некое дете од школо дека јас нема шанси да и купам вакво несимпатично чудо.

Додека зуеше APT во уши супер беше значи. :D Ама капучино…

Сега ги сфаќам постарите. :D Само некои глупости се појавуваат, а топ си е со Барби и том и џери.

На mal.ecka, ALISA0000 и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.495
    Многу никаков период имам, лош со стрес и нервози и единственото од кое се плашам да не се разболам и умрам па да останат децата без мајка.
    Па сакам да ве прашам што да пијам за да не допира ништо до мене?!

Слободна сум денес па ќе ве позамарам може.

На mal.ecka, MacenceEna, ALISA0000 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    1.867
    @gjoker4e не знам што е проблемот ама се гледа дека маката не ти е мала. Разговор со психотерапевт е најдобрата опција ама сите си имаат листа на чекање. Сепак пробај да добиеш термин. Ако сакаш таблети за смирување можеш да одиш кај матичната сигурно ќе ти препише нешто како атозил, мелперон на пример. Лоразепам , диазепам не ти советувам да пиеш.
    Долгорочно е важно менаџирање со стресот пример со техники за дишење, медитација, јога или Leistungssport.

Кога ја отвори темата за играчките да си кажам дека мене страшно ми изгледаат новите кукли и не знам како некој креирал вакво нешто за деца. Во стилот на Хuggy Wuggy ми се. А децата ги обожаваат. Се надевам хајпот брзо ќе им помине.

@јolene како сте ?

На gjoker4e, јolene и Marge им се допаѓа ова.
  20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    9.370
    Малата имаше у7 денес. Шлајм има ама не е страшно рече. Не е бактериски. Дома да одмори уште некој ден, па да прими сл недела ммр и ми рекоа и мен Б. А ние не сакавме мен Б. Сега не знам како е.
    Инаку преку ден супер, ноќе добива напад на кашлица, па мора ибу и после млекце, па спие.
    Супер беше на У 7.

Јас чекам у чекална да видам шо и како со мене. Ама сабајле видов накај жолто секрет од носот. Може веќе и јас ќе сум подобро.
    Инаку се јавив во среда да ме пишаат болна до петок и ми рекоа да, нема проблем и ме заборавиле :x. И сега јас фактички немам оправдание што сум била болна.
    И денес демек ме пишаа болна до утре, ама не се знаело дали вака ќе било признаено од кранкен касето.
    И тоа.
    Абе, ќе си барам и дојчпвец матичен искрено, ова шанса немаше да се случи кај германец.
    Демек корона сум имала, не било за антибиотик.
    Да почекам уште два дена дома.

На SummerGirl, Katie90, Marge и 1 друга личност им се допаѓа ова.