Јас не ставам ништо надвор од календарот за вакцинирање. И јас мислам дека напињаат за профит. Можело да фати болести,па секако ништо не ми е 100% заштита. Некои работи стварно мора да се стават,не сум против вакцинирање да се разбереме. ММР ја ставив покасно оти ми беше страв,детето исто беше почесто болно,оти со 1 година на градинка почна. @Biljarkata со лесно и побрзо да ти минува Маж исто пред некоја година мораа да го ревакцинираат со тетанус и викаше на крај ширното помалку болело од местото на вакцината.Цела рака му се здрви. Мене ми се спие ненормално,заради времето сум цело време вез енергија. Викендот златно жешко беше и да излезеш и да рашеташ.Сега цела недела само дожд. Викам што среќа прва година нема да одам на одмор и времето како што почнало ни на базент нема да може да се отиде. Како што сум изнервирана му реков на маж да земе за догодина за летниот распуст 4 недели и да истераме Македонија и одмор 2 за Грција во едно и таман ќе ми треба помош со бебе.И во втората година исто за распустот уште 4 недели. За чудо не кажа не,не се многу бунеше,изгледа и на него му се шета И јас стоам на тоа дека морскиот воздух е непроценливо добар за здравјето.Не мора да се бањаш ако не си по пливањето. Заради тоа и ми е ептен криво што ќе останеме оваа година дома. Друго а се уклучам на интернет само ми се јавуваат некои видеа, деме како ти се кнап пари направи штоер ерклерунг. Почна да ме нервираат и ги блокирам,а сепак ми се јавуваат. Небива кој знае какво долгорочно решение нудат.Добро е да се пополни некоја дупка.
@fairy88 по ново е Мен Б во календарот за вакцинација во редовни вакцини. Пред тоа беше само препорака. На rki.de може да се симне календарот. Тетанус е многу важна вакцина. Не само што може да се умре туку и ужасна е смртта. Малку болка во раката не е ништо страшно. Него кога сме кај темата вакцини што мислите за ХПВ вакцината. Мене комшика ме праша ама јас немам конкретно мислење за таа вакцина. Би ги вакцинирале ли вашите деца ? Ако одговорот е не ќе ве молам и за мало образложение зошто.
Нашиот педијатар ми сугерираше да ја примат децава Хпв. Уште не сме размислиле. И машкото и женското требало да ја примат . Ќе ја мислам понатаму
Јас во петок ќе го носам помалиот син на лекар. Треба да му го извадат крлежот. Конечно најдовме добар педијатар. Малку е далеку, ама се исплати одењето. Ми препиша лепенки. Една лепенка да му ставам пред одење. Читав дека таа лепенка го здрвува местото. Ми даде и маст за да го мачкам. Следен чекор ќе биде вакцинирање. До пред пола саат врнеше. Сега сонце има Јас со синусите имам мака
Точно тетанус е многу важна поготово за деца кои постојано се повредуваат. Јас здравје не би ставила на второто дете Менингококен Б,не ставав ни за првот, исто и ХПВ. Сега ја погледнав листата на вакцинација,само додаваат нови вакцини. Сега и инфлуенца додале. Како што кажа некој погоре и во корона времето тие што одбиваа вакцина беа како црни овци,после излезе дека вакцините оставале долгорочни последици. Јас се еднаш вакцинирав за време на короната.После прележав и на крај помина пандемијата.А, бев секојдневно во контакт со пациенти. За мене се важни 6 валентната(сега гледам нешто 7 валентна ја направил) и ММР. Друго ништо нема да вакцинирам. На пример,јас не се вакцинирам од грип,од крлежи и не сум исто ХПВ вакцинирана. Ама секој нека си прави како сака и милува.
Јас за едно влакно во на ќерка ми ногата, им отидов без термин истиот ден и одма и го извадија на лице место, а не па за крлеж
Во Македонија нема крлежи толку често , овде комарци не прават лом. Синко е цел изеден , вчера може и оса го касна . Ама не беше страшно . На матичен сум била и без термин ако е нешто страшно. Синко кога му се воспали прстот не примија одма. Цел тим се насобра, од сестри , доктор
Прочитај го официјалниот памфлет од Гардасил или што и да се вакцинира, па процени. Јас на педијатар прочитав- не штити од сите хпв типови, и не сите канцери се предизвикани од хпв. За тетанус-кажав дека имав антитела после 25 години од последната вакцина во мк. Таму не постои/или не постоеше ревакцина на 10години. Појма немам што вакцини давале на времето, ама и тоа треба да се има предвид.