Ама нас не ни сметаат децата, родителите ни сметаат . Деца ко деца. Горе долу исто ќе прават. Мојата па ќе застане до нив и ќе ги гледа, ќе ги набљудува и после повторува низ дома што видела. Па и тоа морам да пазам, оти нормално она што е највоочливо го прави. Еднаш на игралиште, поголеми деца играа фанге и пискаа, она за 2 сек им се приклучи и со пискање и со трчање, а поима нема што играат. Сега иде кај мене и вели их хаб дих . Ама не знае што значи. Ќе научиш де. Ако ја пуштам она ќе отиде на децата што јадат и се ќе им изеде од кутивчињата, оти дома нема нели. Така еднаш на една познаничка и слапа јагодите за малата. Ама познаничка и реков извини. Некогаш оди и си проси кекси и грицки . Такви се сите. И јас давам на други кога видам дека гледаат. Ама тоа е друго. Не е исто со еве јас сум тука, мама таму си разговара на телефон, а ти мене играј ме .
Анксиозност ме мава само што читам дека чувате туѓи деца. Мене ми е стресно сега што ќерка ми бара за роденден да покани другарчиња. Децата се 5-6-7 години. Се мислев во двор и имам идеи за активности надвор, а и разни реквизити, ама на овие дождови тешко изводливо се чини. Што би праеле дома? Сте чекале дома деца? Колку време траело сето тоа? Дали и родителите седеле со нив? Дајте идеја некоја, кусо ми е времето. Уште не сме дома прибрани, ама морам да признаам дека ми фали Германија. Ми здосадија овие топли бранови да не можеш да мочаш раат без да се препотиш. Спремна сум за дождовите. Цело време си следам прогноза и бројам денови. Да почнам да се спремам по малку, па да се прибереме конечно. Едвај чекам. Екрани не давам, освен тв. Мислам дека е нужно зло некогаш. Некогаш ми треба да им зготвам нешто, нешто да сработам и ќе им дадам. Не им држи многу внимание, си се заигруваат моите и сами и заедно. На ќерка ми и давав почесто лаптоп кога бев трудна со второто особено при крај, кога веќе бев хаос и времето беше пекол па не можев да ја држам надвор подолго иако гледав секој ден да помине време на игралиште. Во тие моменти ми беше олеснителна околност иако после тоа се помачивме некој ден дур се одвикна. Околу што знае… Знае азбуки на повеќе јазици и брење до 100. Знае и собирање до 10. Научи на нејзина иницијатива. Ние што сме ја учеле плус е да знае да ги напише нашите имиња и домашната адреса. Да знае да отклучи телефон и да повика итна или полиција. Ова поради безбедност, маж ми е параноја кога се работи за тоа. Нејзиното име знае да го напише од 3 години, а тоа и го бараа и на прегледите на педијатар. Па кога веќе нејзиното и нашите, сакаше да ги знае и на браќата. Пред распуст имавме разговор со учителот и тој беше вчудоневиден го напишала неговото име во градинка. Тоа не сме ја учеле, ама нас не ни беше чудно воопшто оти сака да си шкртка и често бара да и спелуваме зборчиња или да види нешто и запамти. Повеќе ни беше чудна реакцијата на учителот. Па сега кога ве читав, сфаќам дека овде децата очигледно не ги учат тие работи. Не мислам дека нешто претерано знае. Ама ако изрази желба и помагаме да научи. Син ми направи 3 почетокот на месецов нема никаква желба за пишување па ништо и не знае. Сака само да си шкрта и бои така без држење некаков ред. Па како му чини така. И прашање. Дали за мамографија ми треба упат?
Добро утро, Кој ли ѓавол ме натера на имоскаут да напишам дека сакам понуда од агенција за селење? Ме бомбардираа значи со ѕвонење, пишување преку whatsapp, мејлови... Не гледаат викенд било, не било. Од таа едната на крај им се развикав викам не ми треба селење се откажав. Не знам колку пати ми звонеа. Едвај чекам да се преселиме во новиот град, имаме многу пријатели таму, претежно наши. Од друга страна која ли ќе почнува социјализација и интеграција пак од ново со германците... Таман тука си најдов неколку германски фамилии за дружење сега се селиме. 9 месеци веќе како имам подадено за германски пасош и уште чекам. Капак на се, се селам во нов Ландкрајс и ќе мора сите документи од едниот да ги пратат на другиот и од таму пак одново да се почне се. Ама ќе чекам што да правам... @yowanty да, тие треба упат. Освен ако не е со тие редовните контроли после не знам колку што се. Тие мислам дека се со покана ама не сум сигурна
Nie slavevme dve godini po red doma zatoa sto e Januari i nema bas opcii inavme po 7 do 8 deca, rodendenot traese po dva saati. Sami bea decata tie doagaat tocno na vreme koga se pokaneti i gi sobiraat tocno na vreme. Imavme pred meze nesto a potoa pommes i nagests i na kraj torta. Eden del bese so slobofni aktivnosti si igraa so igrackite naredeni vo korpi, drug del boea maski i maici posle si gi zemaa za doma. Ama epten si turbo nie 3 vozrasni gi zabavuvavme nakraj so nula energija. Ama sreka vnatre i imas kontrola na tolku deca. Od godinava e drug plan kw slavime vo igroteka ama so pomalku deca oti tamu ne se dopazuvaat.
Давате покани и ако да, колку време унапред? Дали е ок ако прашам да ми се подврди присуство? Кое време во денот? Или викенд да е?
Otprilika 2 nedeli porano pisuvas kade ke e od kolku do kolku, da te potvrdat prisustvo do opredelen datum i im ostavas broj na telefon.Taka site te kontaktiraat i te prasuvaat koj ppdarok go posakuva . Nie slavevme preku nedela od 5 do 7 , ama sme bile i za vikendi obicno od 11 ili 12 tie za vikend traele.
@Yowannty јас профи сум за родендени. Во март славеше првачето дома роденден. Децата беа на возраст 6-9. Им нарачав обични бели маички и боја за текстил. Сите си ги боеја своите маички по желба и беше одлична занимација. Бојата и после икс перење не е падната. Оти децата беа на слична возраст. 4 девојчиња 6-7, две машки 8-9 беше добро што сетови маички нарачав, па и поефтино дојде. Од Тему секој роденден земам работи за занимации. Нижат алки и ланчиња, бојат/украсуваат огледалца, имавме и венчиња. Се на се многу долго и со полн фокус се занимаваа. Девојчиња на возраст 6-7 е многу лесно, се занимаваат долго со вакви работи. Последниов роденден беше полн погодок. И во детската имав извадено некои игри оти и таму си поиграа. Кога е надвор во поканата стои 4-5 часа. Дома по 3. Јас сум со четири деца па максимумот на деца кои ги каниме е 6 за дома а 8-10 за во градината. За летново дете е најлесно, и кога било измеѓу времето сме ставале павиљони па децата пак успевале да поиграат додека не заврне, само клупите за јадење под шаторот.
A од која возраст почнавте вака со деци викање по дома за родендени? За девојчиња секогаш е полесно да им дадеш активности. Доста е да им извадиш нешто што светка и да се занимаваат. А за машкуданци, шо да им понудиш?
Мислам дека некаде од 5 почнавме. До 4 некако успевавме само со тортата во градинка и таму да прослави со другарчињата а дома со нас, фамилијарно. На последниов роденден баш машките беа поголеми но и они нижеа и ланчиња и белегзии. Се претопија со околината. На типично машки роденден би видела дали на ебеј тишфудбал би нашла, за да играат дома. За останато би следела детето кои супер јунаци ги сака, активности со нив, за боење/лепење. Имам уште неколку години мојов додека опркне за да му славиме. Штета само едно летно дете што имам. За во градината и двор е многу многу лесно. И игри и декорации.
Идеите ти се супер. Од мое искуство многу сакаат и да готват, да прават сокови и да јадат. Ама тоа нели ги викаш на роденден, па ај сега гответе не иде. Моето е девојче, ама пријателите кои се викаат се машкуданци. Оваа година и ланската уште мала е, а и јас болна едвај стасав, од догодина може ќе им биде досадно само така. Имам летно бебе, ама немам двор. Проблем .
Ако имате шоко фонтана, тоа им е хит. Може јагодите сами да ги мијат или бананите да ги сечат. Помалку захтевно и помал хаос со толку деца во кујна Имам и едно апаратче, свири/пее, се става жетон и вадат играче од него. Хит им е и тоа. Малите играчиња ги нарачувам од Тему, го полнам, и ред се редат, посебно машките, за да играат на него.
@Yowannty спреми се за мал хаос Ние почнавме од 5 години да славиме со повеќе деца. Ќе пратиш покани за роденденот во градинката со датум 1 недела или 2 рок да ти кажат дали ќе дојдат. Тука е тоа нормално. Јас покана праќав 1 месец пред роденденот. Па правиш група на what's up да прашаш за алергии да нема некое дете или интолеранции. Нашите родендени се секогаш тематски. Еднорог, Paw Patrol.... Една од активностите ми е поврзана со темата. Им печатам слики за боење на пример со Paw Patrol. Друга активност нешто сами да направат. Ако е за девојче роденденот има ташни што се шијат сами од Тему, а за машките можеш да земаш играчки што се шијат. Полн погодок се. Нараквици и ланчиња да прават исто е интересно за девојчиња. Друга активност малку поскапа е цртање на лице да организираш. И тоа е хит по родендените. И на крај диско им правев. Гласна музика со песни што ги слушаат. За јадење правевме домашна маргарита пица. Во собата оставав садови со чоколатца , чипс и квики. Целиот роденден трае 3 саати отприлика.
Јас покани праќам максимум 2 недели унапред, најчесто 10 унапред, за да видам какво е времето. Дали ќе има дожд, дали можеби кратко ќе пропрска или ќе биде топло. Гледам на таа прогнозата за наредни 16 дена. Да може да излезе барем пола час/час во двор со децата, иако роденденот е дома, е спас за да мине време. Сега ми текна и дека Кенди Бар сме правеле, сами си полнеле во проѕирни ќеси од слатките работи. Мавале Пињата наполнета со ситнурии. Со огромно јаже големи сапуници правеле.
Јас од ОТТО го купив пред 4-5 години. Од роденден на роденден го качувам од подрум. Вакво е Го полнам со вакви од ТЕМУ Погледни на Тему рецензии и за апаратчето, сигурно го имаат истото и е поефтино.