Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    1.378
    Не знам како не ми текна досега и баш на ChatGPT проверив и навистина треба тоа, секако ако дава чатов вистински информации.
    @јolene веројатно имало врска што ја имаш ти дозволата, мада читам мн и без неа добиле. Веројатно до службениците е. Само пример, одев на курс за јазик заедно со другарка и во ист ден аплициравме да не ослободат од плаќање зашто имавме мини џоб (можело во тој случај) и нејзе и одобрија за цел курс а мене само за последниот месец зашто сум аплицирала касно. А аплициравме заедно двете. Каша попара се, исто како да се партиски вработени:@, што да кажам.
    Како тргнало се повеќе се осеќам како во мкд да сум |(.
    Какви грешки прават и тоа толку често и ми чини често дека не знаат да читаат или што е работа.
    Некни баш пишав меил на повисока институција дека не можам термин да добијам на еден оддел поради тоа што никој не крева на телефон и не враќаат на меил месец дена веќе. И ми вратија на тоа дека термин можам да добијам ако се јавам на телефон и наведени тел броеви или на меил тој и тој :x:x:x.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    7.340
    Kako vcera da pocna letoto i ete i Avgust dosol. Ke ima uste topli denovi ili da vadam esenska/zimska obleka ? Nie tradicionalno site bolni, vaka koga ima nekoj praznik , nekoj raspust sekogas sveceno go otvarame so temperaturi, ibu i paracetamol.

На Biljarkata, felisitas, TutiFuti и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    167
    Неможам да ти пишам ако сакаш пиши ми.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.706
    Не бе, еден од родителите е доволно да го следува и детето добива. Нека се распрашаат таму уште еднаш убаво во општината. Може стварно згрешил тој службеникот.

Ќе дојде од вторник-среда натака.
    Поскоро да минува, се надевам бебето нема са го фати.

Јас годинава, воопшто не ги изуживав долгите денови. Дали оти јуни и јули болни бевме и некако не кулиравме на терасата воопшто.
    И сега веќе почна да се намалува денот и така залади, одма во есенски модус се префрлиме. Кај нас 12 степени. Ако од среда и до крајот на неделата скокнат температурите ќе саунираме додека се подиуши влагата од земјата :drunk:.
    Добро утро. Да спремам доручек и да ги испратам надвор додека не заврнало. Детево а и ние со него збеснавме дома од дождовите.

На Biljarkata, felisitas, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    1.378
    Ја мојата есенска никогаш не ја ни тргам, само дебели јакни и чизми.
    Мене ми е секое лето исто две недели макс топли бранови и после тоа топло-ладно цело време. Се ми е извадено и по кратки и долги немам ни прегледност веќе што имам. Да имам простор би зела уште еден плакар, и ќе поделам, во еден лето во еден зима.

На Biljarkata, SanelaS, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.226
    Допаѓања:
    44.265
    Рано е за есенско Деко? Иако според времето таман си е. :wasntme:
    Венец со тикви на врата ставив , на маса исто венец со тикви, лампа во портокалова боја.. ама се мислам дека уште е лето и ќе треба до зима пред да вадам новогодишни работи ,да стојат на маса и ќе ми здосади до тогаш :doh:

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.706
    |(
    Леле ај тргај тиквите и стај нешто летно. Нешто лубеница, лимети, праски, жолто нешто. Тиквите не сакам до октомври да ги видам. Може и ноември.
    Дај ја тек планирам лето да ми е. Фустани ќе нарачувам, влечки нешто, сандали и сакам да ми е лето уште два месеци.
    Инаку само за хајцкодтен ќе работиме.

Пробувам да се замислам да живеам во помало место и да ви кажам, мислам ало, ја од село сум, ама сфаќам дека и удобности од град си сакам. Да имам избор, па да имам блиску аптеки, шопинг. Па кафичи, ресторани.
    А тоа во кафич и ресторани не сум пошла којзнае од кога, ама ....
    И вчера бевме да видиме едно градче во близина тука. Ок е се има. И гледам колку сум разгалена, еден стан што ми се свиѓа, и проблем единствен ми е што е на 2км од железничка и најблиску алди на 1км е. Има и бус што мине таму, додуша повеќе линии се, на 10-15мин такт и сега се мислам дали да и пишам на агентот да го видиме.
    И откако пишав овде, сфаќам оти е чисто лигавење од моја страна и ќе и пишам сега да го видиме.
    Точак имам, кола имам ја не знам стварно што се чепатам. Сама ќе се натепам ај :tmi:.

На Gosh, TutiFuti, felisitas и 5 други им се допаѓа ова.
  8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.226
    Допаѓања:
    44.265
    Ќе ставам тоа што беше на маса , па септември здравје ќе местам есенско Деко ]:)

Јас од град, во село.
    22 години во Македонија во главен град , центар го поминав . 15 години во Германија во село :rofl:
    Сега па и со купување на куќава во село, значи нема мрдање уште 15 години дури порасне најмалото . Големите побрзо ќе заминат .

Во село не ми фали ништо, кола имам во секое време можам до град да отидам .

@јolene ако станчето е убаво , зошто да не и во помало место .

На TutiFuti, SummerGirl, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.927
    Допаѓања:
    194.707
    Веројатно Четџипити го вработиле и затоа ти дава генерички одговори:D. Абе, допрва иде интересното|( (facepalm). Првпат летово забележав тоа, луѓево се кој во плоча, кој во клин, и во живо две овци да им да дешава, три ќе изгубат:x

На TutiFuti, SummerGirl, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    5.012
    Јас пак намерно сакам помало место за живеење. Моментално сме во град од околу 120-130 000, но радо би се префрлила во некое помало место. Почисто, посредено, си викам и побезбедно за разлика од оние големи градови што сум ги видела какви се. Не знам, помалите места некако како повеќе сигурност да ми нудат за детево, што сега ми е приоритет.

Гледам и по фб групи, луѓе за МинКен душа даваат, ама скапи кирии и километарски гужви во сообраќај, за доктор, за маркет не ми се во план. Може има нешто што ги влече, еве не знам, кажете да дојдам и јас натаму ако не.
    Во план си имаме да си купиме нешто свое, а Баерн е прескап па отпаѓа.
    Ми се свиѓала Баден Вуртемберг како поикрана и место, кои и се мааните?
    Блиску до Франција и Швајцарија, мене ми е добро. Холандија и Белгија не ги љубам нешто многу. Иначе НРВ сме моментално. Сопругот е задоволен, мене ми е меех. Добро е, мирно место кај што сме, во богата, претежно германска населба сме па може тоа да му е убавото, ама во некои делови од градов не би се осудила да поминам со дете сама. Ваљда секој град има прос енд конс.
    Како сте вие задоволни од местото на живеење? Климата, времето, луѓето?

Да не звучам дискриминирачки, ама стварно би сакала да нема многу арапи и турци. Си имам искуства со нив, не многу среќни...

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.706
    Па што знам, како да ти кажам.
    Градов е убав, значи убав е. Сум била од НРВ, БВ и еве тука. Стварно е најубав.
    Околината на Минхен е прекрасна, Минхен е милионски град, ама со дрвореди насекаде, широки тротоари, мали плоштади, прекрасни згради, замоци, фонтани, рамно, едноставно прекрасен и шармантен град е. Треба да се доживее, да се искуси, во најмала рака па после да се донесува заклучок.

За гужвите, сегде сум главела во гужва, особено во сабота. За лекар, маркет, и се друго нема разлика воопшто. Баш напротив, овде најмалку сум чекала. И баш тоа што е поголем град имаш и повеќе понуда и можеш да бираш.
    Главиш во гужва за викенд кога сакаш ЗОО или Музеј или некоја понуда екстра, пошто сите сакаат.
    Сега за викенд не можеш игла да фрлиш во центар од туристи, ама Минхен не е само Мариенплац.

За деца баш овде има се и свашта. Понуди кои не сум ни знаела дека постојат, пошто и на нас овде децата ни се приоритет :bandit:.

Абе ок е станчето, и местово е 35000 не дека е толку мало, ама ете де. Може оти многу време сум во град и се научив на тоа темпо некако, сега малку ми е необично.
    Ќе видиме што ќе биде. Прво ако добиеме термин, па од внатре да видиш како е. Не само по слики.

На Miss666, Katie90 и MacenceEna им се допаѓа ова.
  12. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    1.378
    Ја последниве година две, не прошло ништо без грешки од нивна страна, дали државни институции, дали осигурување, банки, фирми било какви..
    А најмногу што ме иритира е што системот не е некако во корист на граѓанинот, како тоа јавни институции да работат до 12 па само четврток до 18 - итн. И ординации и се остало. Ја не знам како луѓето завршуваат работа, одмор ли зимаат за тие денови кога имаат термини? Па скоро секоја недела има човек термин некаде, дали кај доктор за себе, дали за деца, банки, осигурувања, школи, А и кога сме кај термини пак, толку ме фрустрира тоа да звони до бескрај тел а никој не крева, или се јавуваш во 12 и добиваш секретарка дека тоа е надвор од работно време за тој ден оти различни денови различно работат или паузи итн. Или пак се сите оператори зафатени. Достигнување ми е да се јавам во институциите и да успеам термин да закажам |( формулари куп, писма па кога ќе побараат платни листи или други документи од пред години, дома ми треба една соба архива да ја правам и да вработам човек да одржава. Баш е точно она за германската бирократија :^)

Последна измена: 3 август 2025
    На Biljarkata, SummerGirl, Miss666 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.555
    Допаѓања:
    38.122
    Кај мене па обратна ситуација.
    Кажав на матичен дека не слушам добро и одма упат ми даде за ушно, пред 5-6 месеци читај, и јас сеуште не се јавив да направам термин.
    Најинтересно е што си пишува на упатот дека не слушам добро повеќе од 10 години. :tmi:
    Уште 10 изгледа па директно со апартче на уво. Само до десното уво не слушам добро ама почнувам и со левото.

На SummerGirl и јolene им се допаѓа ова.
  14. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.243
    Четврток сонце 25 :sun: едвај чекам. Ладно е бре 15 степени, на толку носиме зимни јакни шетав на мантил и ладно ми беше. Добро барем не врнеше. Спобудалевме дома , а што ќе правиме уште оваа недела градинка потоа дома …

Во Баден Вутембург - купувајте ако имате израснати деца да не се во градинка. Премногу е скапа до 3 години. Исто така сметам дека и градинката над 3 год е скапа со оглед на тоа дека во некои покраини е бесплатна. Недостатоци еве незнам секаде е ладно, врнежливо.
    Јас сум во мал град и исто мислам дека е побезбедно мада во последноте години многу дојдоа и овде …
    Исто и за термини за доктор ми требаат 5-10 мин да стасам до нив , подолго време паркинг се бара.

Недостатоци- мал избор на продавници, активности за деца. Кога е лошо времето нема ни трговски центар да прошеташ. Продавниците работат до 6-30 или 7 часот. Добро ова повеќе е за мали градови.

Некој спомна за термини, јас во календарот во телефон си имам запишано која смена сум и така ги закажувам термините според смените на маж ми и моите (кога работев) има исклучици тогаш или слободен ден или промена на смена , сега за сега функционира . Мене повеќе ме плаши кога ќе почнат на школо децата со распустите. што ќе правиме .

Си одите ли во македонија за распуст или одите на одмор?

На Katie90, TutiFuti, Miss666 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.706
    Јас не се сеќавам колку чини крипе. Тогаш малата беше на листа на чекање, и после одма се преселивме.
    Овде од септември ќе носиме појадок, за да не се зголеми цената. Цената до 2, од 7 ипол околку 350 евра ако не се лажам беше. Еднаш и пишував мислам.

БВ можам да кажам за Штутгарт и за еве Еслинген, пошто таму одлучив да се пораѓам, имаат стварно добра клиника со интензивна нега, ама и онака за шетање бевме.
    На пример во Штутгарт беше потопло отколку тука. Тука се осеќаат алпите и на зимо, па и сега е поладно.
    Еслинген ок градче беше исто. Така помало, ама некако чинам прегусто населено беше. Во штутгарт зградите чинам кај комшиите во дневна им гледав. Тесни тротоарите, не е за точак ок и поради релјефот, ама и онака. Повеќе сите со коли, што се правеше огромна гужва а и додека да излезеш на автопат возиш пола саат најмалку.
    Цените па може некои 20% пониски од овде. Платите исто малку пониски. Ама не многу.
    Швабите ох швабите, јас кога се преселив ништо не можев да ги разберам што зборат. Првиот ден на работа кога отидов, шефица ништо не ја разбрав, оти на дијалект збореше.
    Писле се научуваш.
    Исто не се љубезни, опседнати се со хигиена и поимот кехрвохе мајке ми само таму постои.
    А и многу многу се циции.

Најљубезни, најотворени и најфини луѓе живеат во НРВ. Особено на тромеѓето со Холандија и Белгија. Штета што климата им е како што е, екстремно дождливо и географски далеку од Хрватска :bandit:.
    Па и за накај мк одење со кола, 700км возиш и уште си во дојчланд.
    од овде 500км сум на плажа (mooning):sun:.
    И за продолжен викенд ми се исплаќа. Е сега нема шопинг во недела во Холандија, ама тоа е.
    Холандија ми недостасува напати.
    Мене ми се свиѓа Карлсруе. Не знам оти, така неколку пати што бев убаво си поминав. Хеиделберг исто :inlove:.
    Искрено убава е Германија насекаде, може да си јадеме трици колку сакаме ама убаво е. Особено град со Река, освен Штутгарт што немаат средено, скоро сите се прекрасни распоредени.
    Коногсвинтер на пример. Тубинген. Па и Констанц и околината е уште БВ уствари. Е сега не знам како би било да живееш во некој од тие градови, ама за посета убавини.

Баш преска се мислиме со маж, ако не е овде, кај ни остана да се пробаме веќе. Рече Австрија :emo:.
    Ама јас не знам дали сум спремна сега за таму :D. А да го малтретирам сега после една година нова работа во нов град да бара, мислам ќе ја претерам и така.

Леле детево само го оставивме да заспие и заспа. Ни плачки ни ѓаволи. Демек со мене сакала, па и текна стана да ми прави репчиња, па ај се сменивме па и него нешто го гњавеше и рековме сама да заспие нема излегување. Си зела сите играчки до неа и заспала :D:inlove:. Многу ми е чудна, карактерно го наследила од двајцата инаетот и не ја плаши ништо. Се надевам таква ќе си остане и тој темперамент ќе си го задржи.

На Gosh, Biljarkata, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    7.340
    Jas so tekot na godinite od golemi gradovi pocnav da sakam pomali gradovi , a vo posledno vreme i selca si obozavam. Momentalno sme vo grad od okolu 35 000 ziteli BW kade sto se mi e blisku . Ziveev i vo Vestfalija, ama poveke ne bi oti mi e premnogu naselen od odredeno naselenie, na ppcetokot mi bese okej no ppdocna se poveke stravovi imav za da se dvizam sama. Bayern mi e preubav so prekrasna okolina, zelenila i mnogu ezerca. Isto I Pfalc e ubav so mnogubrojni vinovi nasadi, mislam najidealno e da zivees Pfalc a da rabotis BW. Za selenje ne mi se pomisluva, se selev 15 pati vo rqzlicni stanovi gradovi i mislam deka za ovoj zivot mi e dosta.
    Birokratijata im e sajze sto bi rekle, ne daj boze da treba da odhovorat na mail kako naucna fantastika im e na nekoi institucii. Najbrzo od proceduri ti e koga ke te blicne so avtomobil ili koga trebaat kazna za parking da ti pisat e togas pismo ti ide ekspresno brzo.

Последна измена: 4 август 2025
    На Gosh, felisitas, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.555
    Допаѓања:
    38.122
    После првото перење почнуваат да замирисуваат патиките и сега ми текна чат џпт да го прашам и вика треба без омекнувач да се перат.
    Што викате вие? Со што да ги перам? Само што ги ставив во машина со едно кило ленор. (facepalm)

На SummerGirl и TutiFuti им се допаѓа ова.
  18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.904
    Допаѓања:
    34.348
    Има право патиките штом ги исперам после имаат некој чуден усмрден мирис џабе и оргинал што се . На маж ми му ги сјебав asics така и сега џабе кога и да ги носи после тоа смрдат па си зема исти модел нови овие се подметаат по шкаф ]:).

Ќе има сонце следните неколку дена се мислам да ги водам сама на базент но некако сама со 3 ми фуфка ]:) кој ќе се разбира со малите по вода големиот е бетер од нив станат . Да не го фаќа пубертет има 9г:wasntme:.

На SummerGirl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.883
    Допаѓања:
    39.236
    Убаво ти рекол другарот :lol:

Три пати исправ патики со омекнувач. Мирисаа ужасно :x

На TutiFuti и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.555
    Допаѓања:
    38.122
    Еве ги и моите. Ама јас демек повеќе ленор за да мирисаат убаво.
    Не знам сега дали ако ги преперам без ленор ќе мирисаат убаво или најдобро да одам било какви нови да купам. :devil:

Ленор е значи ужас. Колешка ми кажа дека фармерките се тенчат од ленор и се кинат и еве најновиве ги перам без ленор и сеуште се топ.

Којзнае што ни прави тогаш ленорот на кожата… да го прашам чат џпт. :lol:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.