Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.879
    Допаѓања:
    39.213
    По поднесување на документите треба да чекаат да добијат визата. Без виза децата може да седат само 3 месеци.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    465
    Првата виза секогаш мора да се поднесе во Македонија. Најчесто, детските визи се врзуваат за визата на родителот, па затоа постапката оди побрзо и целото семејство може да поднесе документи истовремено.

Зависи и од возраста на децата – на некои места бараат и познавање на јазик, па тоа треба да се провери однапред. Сепак, ако двајцата родители веќе се таму и ги исполнуваат условите (соодветен стан, доволно простор за сите, вработување и слично), постапката обично се олеснува.

Затоа, децата може да аплицираат за виза веднаш. Доколку службата потврди дека процесот нема да трае три месеци, најдобро е да се преселат што е можно побрзо за да започнат со интеграција – училиште, лекари и слични обврски.

На gjoker4e, Dekoo и јolene им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.915
    Допаѓања:
    194.623
    Ваљда е со машки полесно.
    Му кажувам на колега -одам да се спремам за родителска. Вели- што ќе се спремаш, ќе му удриш еден ќотек после родителска и толку:D. Па му велам- и како испаднаа ќерките твои после пристапов (големи деца има, 25+) ? Ааа, јас ќерки не тепам. :D Значи ваљда е полесно со машки и ќотекот, ама нема да знаеме:tmi:
    За спиење имам некоја валеријана ваљда, ама ретко сум ја користела, дали 2,3 пати. Ваљда делува. Не разбрав што е муабетот - под импресии од родителска сум уште:drunk:.

На gjoker4e, јolene и Ava.84 им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.561
    Допаѓања:
    289.536
    Со мали деца неарноќите го прават човек партал. Сите вируси во круг, кога ќе поминат сите, пред новата рунда, ќе ја фати и мајката. Па пак од почеток.

И кога човек ќе си рече добра е, опркна, па со второто иста рунда:D.
    Прво, второ, трето одделение е најубава возраст мислам. Малку школо, малку игралиште, малку спорт, слушаат, самостални се , хормоните уште не им проработиле.

Од четврто веќе го осеќаат притисокот за каде понатаму, петто почеток на ново поглавје. После тоа ваљда иде фазата на трескање врати:sweat:.

На Dust, gjoker4e, TutiFuti и 3 други им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    7.339
    Valjda e do karakter ne maski i zenski, mojov mazjak uste sega mi ja polni glavata so princezi od gradinka. Pa me tera da im pravime nakit, da im podaruva nesto.Na prethodnata samo trauben zucker i nosese, sega imame edna od Afrika ke vidimw kako ke ppmineme so nejze.

На gjoker4e, TutiFuti, Dancewere и 4 други им се допаѓа ова.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    44.257
    Три родителски ме чекаат или мм го чекаат , најверојатно него ќе го пратам . За најмалото одам јас дека најблиску е градинката . Плус многу не го дрват.
    Вчера беше родителската за размената на студенти што е за три недели. Во Франција има целодневна настава . До 17 часот школо е , сега гледам колку нашиве деца имаат добро овде, што се учи до 13 часот само .
    Плус многу различно е . Таму имаат една долга пауза за ручек , доручек се јаде дома.

За деца машки женски ... Што е полесно..зависи до детето .
    Големата е 13 години , во пубертет влезена ама неможам да се пожалам .
    Второто машко 11 , исто .. само малку е хаотичен . Собата му е несредена .
    Најмалото машко е во ред . До сега задоволна сум .

Уште една недела дома , по несредена не сум била до сега . :x

На gjoker4e, јolene, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.915
    Допаѓања:
    194.623
    Ти уште си врзана?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    44.257
    :D
    Ја извадив шината, прстот боли ама не сум спречена да одам на работа , ама имам боловање до 9.
    Тој хирургот што му текна 3 недели да ми дава боловање :wasntme:

На gjoker4e, Katie90, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    7.339
    На gjoker4e, јolene и Marge им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.554
    Допаѓања:
    38.120
    Кај мене малиов од раѓање па до сега 4 години е мирен и лесно дете за чување.
    Малава од раѓање до 6 години отпеилика страшно беше. Од 6 до 8 е топ. Последни две години значи ми е супер топ класа!

На Katie90, Biljarkata, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    44.257
    После 4тата година е се полесно .
    Има разбирање , можеш да се разбереш човечки . Знае да игра , да се пентари сам на игралиште.
    Кога е болен знае да каже што го боли , како се чуствува . Не е уморен на пладне , ако е сам, си кажува дека сака да прилегне . Самостални се веќе на таа возраст .
    Си игра сам во соба , без да се плашиш дека нешто ќе направи . И така

На gjoker4e, јolene, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.915
    Допаѓања:
    194.623
    Толку даваат хирурзите за раце, ваљда во учебникот им е:D
    Само што мене само шина ми даде, боледување заборави. А јас и така од дома работам, па сите по одмори беа и никој не примети дека сум еднорака:rofl:

На gjoker4e, јolene и MacenceEna им се допаѓа ова.
  13. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.133
    Допаѓања:
    4.428
    Хај :hai:

ве читам, не баш редовно, ама сепак мислам дека сум во тек со се, но ништо паметно немам да кажам :$ Гледам и метла заиграла пред некој ден, а моиве муабети повеќе на мајчински вртат, па си викам - седи си мадро :rofl: А омилена тема ми е ова и омилени друшки сте ми :f:

Во Баерн ништо ново. Времето променливо, како и расположениево мое :D Јас ја обожавам есента со сите нејзини бои и нијанси и ич не ми смета дождливо, облачно и свежо време, ама бидејќи во моментов сум бавна и тешка категорија, а и очигледно се ми смета, поради хормоните, ме нервира и времето :headbang: Што убаво вака, за секоја откачена жичка во глава, наместо да си направам самоанализа, јас одма на хормони се вадам :rofl: Уште 9 дена до термин за бебе, па после ќе се вадам на хормони после пораѓај изгледа :lol:

Одморот помина, првата половина од одморот си го поминавме на релација дома - подрум - Рецајклингсхоф, втората половина дома - Леголанд - Пепа Пиг Парк :?: Ништо посебно, ама битно на дете му беше забавно и ме изненади колку беше храбар и како без страв се возеше на куп атракции, што јас не би ни помислила да ги погледнам :x Нека биде како татко му во тој поглед, друго се може да поприми од мене :rofl: И дома се исчисти и се фрли еден куп ѓубре, иако навидум изгледаше дека нема ништо натрупано (lalala) Значи одморот може да се прогласи за успешен, уште кречење ни фалеше, па типично македонски одмор да истераме :D

Вистински одмор, со одење некаде, планиран за во зима. Со надеж дека бебето ќе се погоди понеплачливо од првото :nod:

Кога веќе пишав, да не ја имате клацкалкава од Икеа? Се мислам неделава да купам некоја, како за нишкање на бебе и оваа ми фати око. Искуство или предлог за некоја друга ако имате, би била благодарна :)

IMG_2707.jpeg

@SanelaS како е со две? Те шизнаа веќе или полесно е? Утеши ме :D

@Katie90 честитки за бебле :l:

Се надевам дека сте добро сите :f:

На gjoker4e, Katie90, Лејди Гага и 4 други им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.554
    Допаѓања:
    38.120
    IMG_8203.png
    Ете најдов време. :D Неколку пати го прочитав тогаш и сфатив обратно и сега размислувам зошто, затоа што на првото прашање си ми одговорила потврдно со негација и автоматски како сум продолжила да читам така и второто “не” сум го сфатила потврдно.
    Баш убаво си ми објаснила ама очигледно немам на раат читано.

Да се жалам, да не се жалам, да се жалам, да не се жалам, да се жалам, да не се…
    Мене од доаѓањето најубаво ми е кога децава ќе речат дека назад сакаат. :D Злобна сум, што би рекле тука, како јас да ги терам да речат така. Деца се ама паметни се.

На Katie90, јolene и Biljarkata им се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    7.339
    Si treba dobra organizacija so dve deka sekoe so svoite potrebi e. So ednoto za simpatii, bukvi i brojki so drugoto kaki i grcevi. Ama koga ke pomine denot i koga ke gi vidis kako se gusnale nema nisto poubavo. Ljubov koja nemoze da se opise Se zavisi kakvo ti e prvoto, ama sto ne pominalo i toa ke se pomine. Ajde so lesno neka ti e sitno odbrojuvas.

На gjoker4e, Katie90, Masnickaaa и 5 други им се допаѓа ова.
  16. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.698
    @Marge те фатило нестинг на големо а :D:rofl::inlove:?

Таков стол од Икеа првата верзија ја имав. Уште де ја имам, стои на балкон само.
    Ок се..
    Гледав ги фалеа за доење и седење така со бебе. Ама ја немав бебе, ѕвер имав и некако за доење не ја користев. На крај на тој биро столот се клацкаа со маж.
    Откако се смирија грчевите после друго беше.
    Ама како стол-фотеља ако ти треба е ок стварно. Особено овие новите се уште покомотни.

Едит и маж рече да прашам другарките,
    Шо треба за да се крсти дете? Мора ли да сме венчани?
    А и кум немаме исто :tmi:.

На gjoker4e, SummerGirl, Marge и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    7.339
    Ne treba da ste vencanj, samo kum so krstenica i okolu 125 evra pari, sveki i alista za deteto tolku.

На gjoker4e, Biljarkata и јolene им се допаѓа ова.
  18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.698
    Ова за тука. А за во мк има некој деци да крстил невенчан?

Некои луди идеи пак ни идат :bandit:.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    2.238
    А да се венчате :bandit:

20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.698
    Леле страв ми е да се врзам, не сум сигурна дали е он он:rofl:.

Шала настрана, ако би ја сакам само црква, мои негови и тоа. Да не биде ништо ни фешта, ни големо.
    Ама комплицирано ќе е оти ќе фрамат негови, па дали брат му ќе дојде итн итн инт.
    А смешно е оти ние 10г сме веќе потпишани. И сега мислевме спонтано ако идеме до мк за викенд, дете да крстиме од причина шо веќе на глава со прашањето.
    А ако се венчава, фустан треба. Ама и за крштевка веројатно ќе теева да се подновам. Абе проблем шо викаш.
    Кум да видам ќе најдеме ли само. Друго лесно. На кој му се драми нека не иде. И онака уште ме држи од последно кога беа, ако отворам уста и тоа ќе биде.
    У нормални фамилии вакви нешта се радост и љубов, кај нас драми за проблеми шо не постојат.
    Шо да кажам освен, не сакам такво нешто на детето мое да му правам.

На gjoker4e, Biljarkata, Masnickaaa и 4 други им се допаѓа ова.