Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    34.342
    Може те бпли од лош кревет или перница.

На јolene, SummerGirl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. Gavgamela

Gavgamela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    38
    Ај да пробам да си се активирам.
    Ве читам секоја вечер пред спиење, како транскрипт од некоја средба на другарки сте ми.
    Да се надоврзам за исхраната кај бебе, јас почнав точно со полни 6 месеци. Првото имаше како бебе многу проблеми со грчеви и бев исплашена како ќе прифати цврста храна па платив и добив план за исхрана од нутриционист и истиот го користев за двете деца. Се воведуваше намирница по три дена и пробаа се, од кромид, лук, батат, риба, лешник... и ден денес фала му на Бога јадат се што ќе зготвам, не знам дали има улога тоа што такви вкусови пробаа од бебе, до година и нешто без сол и зачини. Сега веќе после ручек следува десерт и двајцата се љубители на благо, ама затоа ограничувам.
    И на темата лекари, уф имам собраномразлични искуства, последно баш ме разочараа детски стоматолог германка, одма со сто и еден термин и план за наркоза и други глупости беџ да сака воопшто да проба да работи на детето без наркоза, среќа најдовме македонец и еве уште еден термин и забите се средени...
    И да, три дена беа добри и доста е, малото пак е фатил некој вирус, ќе видиме што ќе донесе ноќта, се надевам мирна да е.

На gjoker4e, SanelaS, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.554
    Допаѓања:
    38.119
    Како ги поправаше забите детето? Лах гас, анестезија или без ништо?

На забар ни рекоа за едно за плакнење на заби еднаш неделно од Elmex за деца над 6 години.
    Користи некој такво? Треба да го најдам на нет мислам околу 20 евра беше.

Мене тука почна на 3 места да ме боли. Мислам дека забите и од стрес се расипуваат. :worried: На едното место имам пломба и можеби е подизлезена, другото место е демек скроз здрав заб и третото исто здрав нели дека скоро бев на забар и сите здрави заби.

Како стара баба сум, кичма ме боли, нозе, глава, заби, непца, грб, рбет… и верувам дека се е само од стрес и нервоза и ништо друго.
    Еден ден со симпатијата и се ќе ме преболи. :lol:

На Ava.84, SummerGirl, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MamaCara

MamaCara Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2025
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    141
    Elmex gelee - желе, јас од аптека го купувам за мене ама заболекарот рече еднаш неделно со него, демек многу концетрирано е, за деца не знам, немам искуство сеуште :)

На gjoker4e и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.878
    Допаѓања:
    39.207
    Јас помалиот син кога го однесов на забар ми рекоа дека заб вадат само со анестезија. Ама со општа :x

На Gavgamela и gjoker4e им се допаѓа ова.
  6. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    2.238
    @gjoker4e имаш купон од росман 20% ако купиш 2 продукти од елмекс. Мислиш ли на Mundspülung Kariesschutz junior? Не е толку скапо 4,99 ти е во росман и 4,95 во дм.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.554
    Допаѓања:
    38.119
    Elmex Gelee
    20 евра беше
    Онлајн гледам сега има и поефтино можеби помала големина нз
    Еднаш неделно рече
    Ќе го користам и јас таман

8. Gavgamela

Gavgamela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    38
    Без ништо му ги поправа. Има 4 години, првиот термин беше само преглед, нареден малку чистење и мала пломба, на последниот термин пломба и чистење остана уште една пломба за нареден термин. Искрено џнаев дека ќе биде послушен и криво ми беше што не сакат ни да пробат и плус да ме малтретираат со милион термини, разбирам ако детето клоца и не отвара уста ама ко соработува стварно еве нема потреба од ништо. Негодува малку пред да оди ама се објаснува милион пати зошто мора да оди и готово.
    Не знам искрено како стигнавме до толку кариес, дали моја вина што користебжв паста без флуор као поздрава варијанта а давав Витамин Д со Флуор стварно не знам, сега веќе екстра внимание посветуваме, мериме и време со песочниот часовник од дм, забавно му е.

На јolene, fairy88 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.554
    Допаѓања:
    38.119
    Јас како што сфатив кај нас, додека се мали требало прво само заби да мие па родителот да му ги премие.
    Дека сами не знаеле да ги измијат како што треба.

Ама до 4 години чудо еве и на малиов му се скроз сите заби здрави. И на малава и беа до 5 години барем скроз сите заби здрави. Од 6 па натака првиот расипан заб…

На јolene, Biljarkata и Gavgamela им се допаѓа ова.
  10. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    1.047
    Ма јок бре, тука не!

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    1.047
    Затоа сите си бегаат од таму. :!:
    Гледајќи што се дешава, во какво ѓубре од народ и систем живееме, не ме ни чуди.
    А па слушам на Германциве не им се седело во Германија. Молим? Германија катастрофа била, не чинело ништо, Regierung, данок од курац и пол мора да плаќаш, времето wechselhaft:emo:И шо сеа? Да, точно е дека некои работи не чинат, ама што им фали тука: Sozialstaat е ова, сигурна работа имаш, здравство супер, можеш лесно да најдеш обука, во генерала безбедна држава.

Јас сакам тука да си останам:l:Германче сум

На gjoker4e, MamaCara, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Gavgamela

Gavgamela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    38
    Не знам, сам секако не мие, јас ги мијам, ама искрено некогаш во брзање и не сум ги миела секогаш по 3 минути :wasntme: Сега строго пазам. Вели дека не боли поправката, се надевам и последниот така ќе го средиме. Сокови не пие, ете пиеше Актимел откако ми нагласи заболекарот дека е штето поради премногу шеќер и тоа не пие.
    Од која возраст ви дозволуваат вистински да им ги миете забите?
    Малото две години и вистинска борба е, и никогаш не е подолго од минута. :|
    Може и до самите заби е, не знам.
    А во мк искрено и не сум чула фа поправаат млечни заби, може сега во поново време.. во мое не :D

На gjoker4e, MamaCara и јolene им се допаѓа ова.
  13. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    576
    Значи човек мир да нема. Таман утре треба да земеме клуч од станот, да се вселиме, кога еве два дена ме болат јајници и дијагнозата не е добра :( Утре пред да земаме клуч треба да одам пак да ја потврдат.

А таман си планиравме второ дете после преселбата ама ....

Во Минхен ќе има македонска играорна. Колку често ќе одам не знам, но важно се пријавив.

На gjoker4e, MamaCara и fairy88 им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.914
    Допаѓања:
    194.611
    Нема врска, и моето дете најчесто без флуор користи. Заб поправан-еден. Нешто генетика било. Ама моето и не е многу по благо.

На gjoker4e, fairy88 и Gavgamela им се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.324
    Допаѓања:
    10.696
    Почнав со видео песнички да давам за да мијам убаво. Беше плачење и дерење и кај нас, ама не попуштавме. Еден ден гледам како наслаги жолти. Па ја носев да ја видат. Не е страшно, ама хигиена мора.
    Сега ја седнувам кај мене во скут, завршена со лице кон мене, пуштаме две песнички и цело време тријам. Со кутапрокс детска четка и елмекс јуниор. Во план сме наскоро да се почне и со сингл и интрадентал.
    И вака некако се радува на патничките, оти инаку видео нема и дава.

:hug:. Се надевам се ќе излезе како што треба:l:(fingers).

На gjoker4e, Gavgamela и bubemconia им се допаѓа ова.
  16. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.239
    Обработна на Елтернгелд точно 8 недели, сумата - глава боли :x

Да сме живи и здрави ќе преживееме некако

На јolene, MamaCara, gjoker4e и 5 други им се допаѓа ова.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    8.512
    Ах тие болести,само проблеми.
    @bubemconia со лесно.

Кај мене маж ми не е добар,не сакам да мислам што може да е.Уште малку треба пораѓај да планирам,ама толку проблеми ми висат на глава што не се веќе радувам.

А, колку ми беше убаво до пред 2 недели и се ми се сврте на глава.
    Прво грижи дете доби пак уринарна инфекција со крв во урина,па оти во кратко време се повтори,не праќаат на ехо на бубрези.
    Ова со маж ме дотолчи...
    Беше на брза помош претходната недела и таму му направија ЦТ,со препорака да оди на дополнително испитување.Денеска доби итен МРТ со контраст,резултати чак другата недела.
    Се чудам како го испуштија без да го доиспитаат целосно,ама можело да се чека.
    Треба да стасаш до умирачка за да те примат.
    И ако некој рече па знаат докторите,не сум баш сигурна.Ги прочитав резултати и според мене требаа одма да го примат за да го испитаат.Си има проблеми.Ама,се додека крвна слика е во ред,можело дополнителни испитувања амбулантно.
    Се додека еден доктор на трета смена води преку 100 пациенти и сестрите работат со повеќе од 20 пациенти на дневна смена здравството е во курац и е по приоритети или со врски направено.

На јolene, gjoker4e, happygirl и 8 други им се допаѓа ова.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    7.339
    Neka pominuva sekade kade sto ima bolesti. @joana18 ako ti e mala sumata obidi se so kinderzuslag nisto ne gubis.Mislam deka poleka poleka moram psihijatar da posetam, denes si se isplakav pa mi malku polesni. Samo nautro do pladne iako sme sami so maloto i so milion obvrski gotvenje, cistenje, perenje glavata mi e odmorena. Podocna nastanuva haos ...I kaj nas virus vo najava, vo momentov mi izgleda kako najmal problem od problemite sto gi imam. Imajte si ubav vikend, a za mene trpenie spasenie ovie 2/3 dena.

На јolene, gjoker4e, Katie90 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    44.257
    @fairy88 баш ми е жал , се надевам дека ќе биде се во ред со сопругот .
    Аман од лошо ..

Јас не би да се жалам , зашто тоа е ништо во споредба со некои друго низ што се поминуваат.
    Синко еден ден градинка , сега дома . Повраќа, па се враќа на себе . Сега е добар си игра во спална.
    Му сошив пижами. Најдов еден шнит, скроив и ги сошив. Машината во дневна ја треснав, зашто во другата соба немам мерак од што е лом.
    Порачавме трака за одење, трчање .
    Сега стаса и дреме под капортот.
    Во време пандемија даваа бонуси на тие што имаат фирми, сега им го бараат парите назад :!:
    Свеки во тој период уште работеше . После и така го затвори кога ние се преселивме во куќава ..од салон бидна салон за децава .
    Стигна писмото дека уште изгледа оваа адреса ја имаат . И му јавив на свекор , ми кажа да видам што пишува и му реков 10.000 евра има за враќање .
    Во исто време во фамилијарна група на WhatsApp читам свеки заминала на бања. И сите и пишуваат како да се одмори , да гледа за себе . Ја напуштив групата , sorry not sorry. И така гледам дека не сум ни дел од нивната фамилија .. па нека што и да ме има во група нека си пишуваат што сакаат .

На јolene, gjoker4e, Katie90 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    44.257
    Еве ги пижамите .
    Screenshot_20250905-122341.png
    утре ќе си сошијам блузон. Материјал имам доволно .
    Screenshot_20250905-122554.png

Заборавив дека од вчера глава ме боли и од моја најблиска фамилија . Ми оди се да отерам . Жал ми е ама некогаш не можеш да пазиш на секој . Секој со својата животна одлука. На цела лутина напишав порака.зашто не бев спремна да зборам , а да се слушнеме мислам дека немаше да се контролирам и ќе излезеше најлошото од мене .

Ај имате убав ден :muscle::sun::coffee::smoke:

На Dust, јolene, gjoker4e и 9 други им се допаѓа ова.