@јolene Среќен роденден и здравје во изобилие! Болна сум вчера. Ибупрофен пијам. Температура, смрзнав, се ме боли, кивам, кашлам, немам сила. Зедов денес кранкмелдунг за петок, сабота и недела. Кранк излажав ете, сега мртва болна. И секако дека ќе работам кранк.
Две страни подоцна, ама да си кажам што ми лежи на душа за Datenschutz. Значи баш во петокот секретарката кај мене на работа го заборави листот со адреси на живеење, родендени, почеток на работен однос и приватен телефон на маса. Шефот и другите доктори (вклучувајќи ме и мене) не сакаа никогаш да даваат приватен број. И предходната недела го гледаме листот со информации така си стои на маса. Сите едноставно се смеевме, пошо нареден чекор е да се селиме и да менуваме броеви сите што не сакавме да дадеме податоци, а сега се е јавно.
Фала женски, само убавини кај сите да има! Џоки да каже како среди на работа? Се заврши ли како што требаше или не беше се уште на работа? За дечкото и автобусот некна. Пфф јок. Ни па ја сакав број да му дадам. Не беше воопшто мој тип, а ни ја негов. Само ете човек, си вели оваа штом пред полиција претрча ан црвено, сигурно многу и е битно да го фати бусот. А ја уствари и денес си трчав и се си трчам по бус, бан, генерално. Денес шоферите па ме почека и пак отвори врата и навали за количка да флезам. Лоша навика имам знам . Ама ме мрзи да чекам после уште 10мин, па тргнувам пеш, па се преморувам на крај со 15000+ чекори. Мој тип на симпатии се пожарникари, полицајци ама од овие нивните. Така високи над 190см. Пониски мажи не ми стојат .
Viel Glück und viel Segen, auf all deinen Wegen Среќен роденден, да си жива и здрава, се најубаво. Колку направи ако смеам да прашам?
Јас мислев само типични Германци се вакви. Само две такви имам на работа и носат значка без име и го имаат тргнато името од шкафот. Јас дури сега сфаќам дека тебе полицаецот ти се свиѓал па затоа си поминала на црвено. Можеби и во погрешен бус си се качила мислејќи дека ќе те сопре, ќе ти побара лична карта и ќе види дека роденден ти следува па ќе се појави со букет цвеќе пред врата. Кога дојде кај нас брза помош за мм за бубрези, тоа беа тројца совршени мажишта кој од кој. Требаше како на рилсовите да се смениме и јас да глумам болна, мене да ме носат. Ама не, не се такви мажи мој тип. Моите се само емоционално интелигентни, стабилни и скромни. Во среда сум на работа. И денес пишав кранк, иако сум слободна, за да соберам саати. Само сакав да кажам дека 3 Tage rückwirkend ми дадоа петок, сабота и недела. Да знаеме за друг пат. Можеби и денес ќе се пишам кранк, иако слободна. Ама прво ќе се јавам на работа да прашам. Дека, не знам како е кај вас, ама кај нас, имам договор на 120 саати, и кранк ми се смета 4,60 од ден. 4,60 пати 6 дена= 27,60 неделно. По логика, смеам да се пишам болна на слободен ден. Секоја недела сум испланирала 38 саати сепак. Немам ништо против, освен тоа што симпатијата од понедленик има две недели одмор па и еден саат без него вечност ми е. Ноември има три! Ама и во тоа ќе се погодиме значи, ни јас не сакам одмор на лето, не сакам лето и тт над 30 степени. Се изнакивав, да продолжам да спијам сега.
Боо Џоки ова има смисла. И јас дури сега сфаќам. Мора да било вака. Јас знам дека ако се пишаш болен ко фактички ништо не се дешава со саатите. Т е се смета ко да си бил на работа, а не дека не си бил. Не одиш минус. Значи тоа што си прекувремено ќе си стои. На твоја воља е ако сакаш штунденаббау да правиш. На пр во бременоста правев штунденаббау кога одев на термини, оти инаку не можев да постигнам да дојдам на 0. Цел последен месец дома си го преседов, оти многу работна бев предходно. И исто ако си на одмор и се разболиш и си таков да отидеш да се пишаш болен, одморот ти паузира и можеш да си го земеш после пак. И имав колеги шо кога беа на одмор по 2-3 недели, секогаш беа болни по барем една недела и после пак си земаа одмор. И ова секогаш дојчовци, ние од балкан и ко сме болни работиме оти три пати у две години сме биле кранк.
Кај нас ако пишеш една недела кранк, ги имаш твоите саати. Претходниот пат работев понеделник, вторник и среда бев слободна, и кранк четврток петок и сабота и имав минус саати затоа што пишав кранк од четврток. А болна бев од саботата ама не се предавав и мислев таман ќе оздравам после двата слободни дена. И сега ако пишам кранк ќе имам минус саати (заради што немам кранк за мк од понеделник до четврток). Ако работам ќе имам прекувремени 14 саати, ако пишам кранк нема 14+. Ама тоа и на работа ретко кој го сфаќа па дури и мојата глупа шефица, и многу убав момент ми беше кога шефот и рече дека сум во право дека заради кранк имам минус саати. А она такво нешто не постои ова она. После и објаснуваше ама дали сфати нз.
Chat Gpt сигурно ќе ти направи една убава приказна. @јolene среќен роденден со задоцнување. Ти посакувам здравје и една убава работа да смениш малку. @joana18 појма немам дали витамините се добри. Искрено мислам дека само името го плаќаме кај поскапите лекови и витамини ама не сум истражувала дали е така. Може @Biljarkata знае нешто повеќе на таа тема. @gjoker4e не ти е карма што си се разболела него после стрес често се разболуваме. За време на стрес ни се намалува имунитетот и фаќаме некој вирус @fairy88 брзо да минува што и да е. Јас како што сфатив работиш во болница. Нема ли некој што може да ти помогне за побргу термин за МРТ да добиете? Инаку за болница знам крема за газето ми требаше дополнително, друго се си имаше. Мислам оти се опфатив сега здраво да кажам. Кејти беше на семинар. Направи фризура(се испегла) и се нашминка и светот одма подруг е. Сега пак рутина ама па и овие моменти ми се преубави. Школото почна и кај нас учиме , пишуваме и тоа. Преубав хаос.
@Katie90 незнам стварно за витамините. На нас редовно од мк ни порачуваат витамини да им носиме по препорака на доктори. Релно многу пари даваат за витамини за конкретен проблем …
@Katie90 И јас тоа го викам. Имам две разведени колешки што никогаш кранк не пишале, работат 10 години и двете во истава фирма. Во Мк нели нешто во рбетот ме болеше, абе само што седнав во кола за да тргнеме за назад ме преболе во истата секунда, тоа беше чудо. Пред да тргнеме ме заболе заб, таму уште три заби и непцата. Кога дојдовме ни заби ни непца ме болат. Таму бев страшно дебела во смисла како подувана со воздух. Само што дојдовме се издишав буквално. И сега јас заради некој друг, без разлика каква поврзаност имам во животот со таа особа, да се разболувам?! Е ова беше последно!!!!! И не, знам дека не е до мене.
Како да порачам шуфа бесплатно? За мене немам сеуште порачано, имам за некој друг ама за 29,90 и двата пати, а еднаш прочитав дека е бесплатно тука еднаш годишно или нешто така. На шуфата треба да пишува што е негативно. А не само да пишува дали е позитивна или негативна.
Дали била некоја од вас сама на природен пораѓај? Без сопругот? Останува ли некоја Хебамме во породилна сала или било кој како Беглајтунг?
Колку јас знам немаш помош од Хебаме, барем мене дури и ми напоменија, ама па кој сакав може да имав со мене, роднина, пријателка. Хебаме беше тука само кога почна процесот на излегување на бебе, значи баш на крај.
Не знам како е до пораѓај, а и немав хебаме пред да се породам. Бев целосно сама за вториот царски, маж ми мораше да седи со ќерка ми. За пораѓај е цел тим, и се додека не станав ми доделија хебаме од клиниката да ми се најде. Буквално по пораѓај беше цело време со мене дури и ми донесе храна и таа ме ранеше, јас дур си галев бебе кожа на кожа. Цело време ме прашуваше како сум, што чувствувам итн. Следното утро дојде нова сестра Србинка и ме праша дали имам хебаме за домашни посети и дали сакам таа да ми биде. Се сложив и супер ми се најде, оти и на клиника поради компликации морав да останам 8 дена. Сега за 3 тиов пораѓај пак ја побарав неа. Мислам дека не би те оставиле сама, а имаш право да си побараш помош ако ти треба. Со лесно. Иначе третиов пат ми беше комплицирана бременоста, два пати пред пораѓај ме задржаа по 3 дена поради контракции. Откако се породив ми стаса дома писмо да платам за тие денови. Стоеше околу 4.000 евра коштало и као осигурањето покрило најголем дел од трошоците, а јас да доплатам нешто ситно, не памтам дали 60 евра или 90 евра доплатив. Ама 4000 евра навистина ли коштале тие 6 дена?! Што држев кревет, оброци и цтг мониторинг? Премногу.
Jas bev so carski neli ama od priem do osvestuvanje znaci od 7 sabajleto do 13 h bev postojano so Hebamme , se sto trebase mi pomagase, me spremase, vo sok soba , me odnese do soba .taka da ne se plasi sama nema da si koga i da ti e potrebno nesto sekogas si vo pridruzba Dali nekoj ima iskustvo so fizioterapevt za bebe da prasam nesto.
Здраво девојки. Би сакала да прочитам искуства со Job center и Arbeitsamt. Дали е добро или не да бидеш пријавен таму? Кои се мани а кои предности ? Јас сум со фамилијарна виза преку сопругот, тој е на полно работно време а јас имам мини џоб. Сакам да учам Б2 ниво на германски и ми кажаа дека курсот може да биде бесплатен ако сум пријавена таму. Danke im voraus