Zdravo na site imam edno prasajne skoro se porodiv vo Germanija i tuka sme novodojdeni ne gi znaeme bas.site zakoni , znae li nekoj da mi objasni kako se aplicira za Elterngeld i Elternzeit i kolku vreme e porodilnoto otsustvo. Vrabotena na polno rabotno vreme Fala
Koga se imas porodeno, treba da dostavis Antrag do rabota za Elternzeit zar dosega ne te informiraa ? Elternzeit mozes da zemes do 3 godini .Elterngeld Antragot i drugite dokumenti treba vo L bank da se ispratat.
Ти поднесе ли веќе за мутершуц кај касата? Работодавецот е известен нели? Сега уште да доставите извод, или воопшто ништо немате кажано? Елтернцајт ти е всушност породилно и ко шо ти рече Санела до 3 години можеш. Ама тоа веќе нели го извести работодавецот? Елтернгелд треба формулар да пополниш, платни листи. Во која покраина? Еве со поконкретни прашања, тазе се Санела, Марге и Јоана ќе ти кажат. Честито бебе, да ви е живо и здраво. Леле и мојата ко на Ава, може и бетер ќе е со млекото. Сигурно до прво одд ќе пие од шише. А и со цуцлата сега а нешто не и е под ќеф, трча одма по неа. Сега се мислам шо да правам. Може уствари ќе ја заборавиме во мк случајно . Да женски, после долго промислување и гледање, ќе отидеме. Ама време за венчавање не верувам да најдеме. А јас уствари сум згрешила 9г сме не 10, па таман од Кејти ми се допадна идеата. А шо друго ќе ви кажев, пазете со Визз. Цените смешки, многу варираат. Пред две недели ко гледавме ни излегуваше 1000евра повратна, сега ем кратко пред тргање 500 со се седишта. Веќе не важи правилото дека колку порано толку поефтино. А ги гледав октомври и ноември сега, ефтинија по 20 евра правец. Добро седиште ако земеш и куфер, такса 100 ќе е. Ко ќе ми текне еднаш еј за 10 евра до келн. 10 евра. Ама тоа беше пред корони, инфлации и со субвенции, без такси. Додуша кога помислиш не е нормално таква цена за толкава дестинација, ама то е то. И така. Сега уште ми останува психички да се спремам за Мк и да најдам кој кокошките во градинка да ги гледа. Маж ми уште ми мрчи оти се пишам за кокошки гледање .
Zdravo Sanela se inan porodeno 26 Avgust. I go cekavme izvodot na bebeto Elternzeit e 3 godini platen ili samo prvite 12meseci?
Mozes edna godina platen ili parite da gi podelis na dve godini.Ama dosega neli imas prijaveno za Elternzeit vo firmata kaj sto rabotis.Izvodot ti treba za Elterngeld ne za Elternzeit.
Многу важно поднеси пред бебето да наполни 3 месеци. Ти може да земеш на 1 година платено е 65% од плата на 2 години плаќаат 30%, а ако го земеш на 3 години третата е неплатено. Можеш да комбинираш пр јас зедов година ипол . 6 месеци Басис тоа значи ќе зимам 65%, а една година плус ќе зимам пола од тие 65%. Работодавецот треба да го известиш писмено 7 недели пред да започне Елтернцеит.
Хеј хеј женски . Арни? Денес пак работна сабота , интересна случка .. сретнав случајно на работа наши Македонци, по говор ги познавав. Живееле во моја близина и баш се израдував да слушнам некој на наш јазик.
Кога сум арна пишувам. Кога не сум, гледам да не мрчам. Ајвар донесовме од мк. Јадев и цела ноќ буквално во вц на шоља. Викам кој ќе пишувам кранк ама таман завршив до алармот, во стомаков ништо не остана и така жива ненаспана отидов на работа. Се ми смета значи. (Македонско) Животна желба ми е презимево да го сменам и веќе никогаш на македонски да не прозборам. Таман некој мозочен удар и само на германски да знам да зборам после. 31 година имам До која година да си дадам рок да го живеам тоа што сакам?! Од денес за утре нема ништо да испадне на долг рок. Па не знам отприлика колку години рок да си дадам?
И јас деновиве едно одење на паркчето во новата населба и одма на македонци налетав. Мислам само ние сме што до 8 ни лудуваат децата по паркот секој ден, на комшиите во 8 се веќе во кревет. И обично сум среќна кога ќе видам македонци дека само убави искуства имам со наши овде, но во случајов не. Одма се почна со "па како собравте пари за стан, па како добивте вие место во градинка, а ние не" и слични такви безвеза прашања. Инаку изненадена сум од комшиите. Во зградата само ние сме странци, дојдоа се понудија за помош, се претставија да се запознаеме, ние се извиниме за галамата. Не можам да се навикнам да живеам во поголем стан. Непродуктивна сум некако. Убаво ми беше во мал. Тука готвиш, тука детето игра, тука јадеш. Сега ко некоја мува без глава сум. Утре ми почнува детето на нова градинка. Обично сакам нови почетоци, но овој пат многу ми дојде.
Сигурно знаете ама ако не знаете, му пишуваш на Chat gpt кои состојки ги имаш дома и ти праќа рецепт. Така децава бараат нешто благо и јас им викам дека ништо немаме и ми текна да му пишам и прати повеќе рецепти и направив Honig Kekse! Многу се вкусни!
Ние јадевме Brownies , направи сопруг . Чај со направив , кафе да не пијам и пак ќе дремнам. Недела за дремење е. Успат перам алишта, ја спремам ќерче за Франција .
Испаднаа тесни хеланките Штета за материјалот . Да си отворам нова тема за шиење , да си најдам истомисленици и да си делиме совети или да ве инфлуесирам вас да почнете со шиење
Од каде купуваш готови шаблони за кроење? Јас во Мк вадев од Бурда, гледам дека на страната имаат опција да си порачаш готов за конктретен модел па се мислев дали вреди за парите...
Мене ако успееш да ме мотивираш да се избањам добро е. Шиење не сега, а може и никогаш. Еве никаква желба за тоа. Би сакала да научам да везам. Некако тоа ми изгледа ептен кул. И после така на малата да и навезам нешто по пантолони или блузи. Да и останува како некој ритуал од мене. Викенд значи. Едвај чекаш да дојде, па после едвај чекаш да заврши. Турбо и динамично да се искористи последните летни денови и официјално од утре на голема врата ќе настапи есен цела недела со дождови и тем до макс 13. Денес скоро па 30 беше. Спремете се да ме слушате колку не сакам ладно. Не ми се верува, денес со летните алишта и утре ќе мораме гумени чизми веќе . Ај тоа да ни се проблемите.
На Инстаграм следам страни за шиење , https://www.instagram.com/sewingmachina?igsh=Y2ZkZTdud214eTZ4 Од нејзе имам многу шнитови, скоро сите да речам . Има убави објаснувања , видеа и на англиски и германски . Од Бурда немам купено , не се мој стил. Еве види ја типкава , може ќе се пронајдеш во тој стил .. Иако има и многу други што шијат и имаат сопствени шнитови
Касно е сега , сабајле најдобро . Јас вака се мотивирам самата себе . Ако сабајле не ја миев косава , сигурно и утре ќе одев мрсна во главата .
Ами за ќерка ти да не било печено, ако не било за тебе речено Ај, ќе инфлуенсираме заедно Мене таква мрза ми е, ништо не ми се шие. Треба да шијам она шо го викаат флекери за гарнитура, којзнае кога ќе се наканам. Да порачувам материјал ми е шубе, нема да погодам ни еластичност ни дебелина ни боја, ме мрзи да се акам до третата продавница (во другите 2 ништо не ми фати око) , и така, си дремам. Јас уствари немам ни кај да пеглам, а не пак за шиење, ама тоа е друго 20