Zdravo na site imam edno prasajne skoro se porodiv vo Germanija i tuka sme novodojdeni ne gi znaeme bas.site zakoni , znae li nekoj da mi objasni kako se aplicira za Elterngeld i Elternzeit i kolku vreme e porodilnoto otsustvo. Vrabotena na polno rabotno vreme Fala
Koga se imas porodeno, treba da dostavis Antrag do rabota za Elternzeit zar dosega ne te informiraa ? Elternzeit mozes da zemes do 3 godini .Elterngeld Antragot i drugite dokumenti treba vo L bank da se ispratat.
Ти поднесе ли веќе за мутершуц кај касата? Работодавецот е известен нели? Сега уште да доставите извод, или воопшто ништо немате кажано? Елтернцајт ти е всушност породилно и ко шо ти рече Санела до 3 години можеш. Ама тоа веќе нели го извести работодавецот? Елтернгелд треба формулар да пополниш, платни листи. Во која покраина? Еве со поконкретни прашања, тазе се Санела, Марге и Јоана ќе ти кажат. Честито бебе, да ви е живо и здраво. Леле и мојата ко на Ава, може и бетер ќе е со млекото. Сигурно до прво одд ќе пие од шише. А и со цуцлата сега а нешто не и е под ќеф, трча одма по неа. Сега се мислам шо да правам. Може уствари ќе ја заборавиме во мк случајно . Да женски, после долго промислување и гледање, ќе отидеме. Ама време за венчавање не верувам да најдеме. А јас уствари сум згрешила 9г сме не 10, па таман од Кејти ми се допадна идеата. А шо друго ќе ви кажев, пазете со Визз. Цените смешки, многу варираат. Пред две недели ко гледавме ни излегуваше 1000евра повратна, сега ем кратко пред тргање 500 со се седишта. Веќе не важи правилото дека колку порано толку поефтино. А ги гледав октомври и ноември сега, ефтинија по 20 евра правец. Добро седиште ако земеш и куфер, такса 100 ќе е. Ко ќе ми текне еднаш еј за 10 евра до келн. 10 евра. Ама тоа беше пред корони, инфлации и со субвенции, без такси. Додуша кога помислиш не е нормално таква цена за толкава дестинација, ама то е то. И така. Сега уште ми останува психички да се спремам за Мк и да најдам кој кокошките во градинка да ги гледа. Маж ми уште ми мрчи оти се пишам за кокошки гледање .
Zdravo Sanela se inan porodeno 26 Avgust. I go cekavme izvodot na bebeto Elternzeit e 3 godini platen ili samo prvite 12meseci?