Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.051
    Допаѓања:
    36.381
    Имаш линк?

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    За маж што помага дома?

На Gosh, mamaJana, TeddyGrey и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    https://thermomix.vorwerk.de/home/
    ова би требало да е оригиналниот има и лидл некоја своја верзија на машинава, има и други марки.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.018
    Допаѓања:
    32.541
    Случајно залетав на темава. Ама види го ова за чистење (дев во едно е): https://www.philips.com.sg/c-p/FC6404_01/powerpro-aqua-vacuum-cleaner-and-mopping-system - би требало да го има и во Германија зашто го има во МК. Бап го гледав и си мислев дали вреди да се купи.

Вакво исто имам пробано кај едни пријатели и баш лесно со него се бришеше https://www.topshop.com.mk/rovus-nano-cistac-podovi?sc_content=14395_1 (не знам дали го има во Германија - најдов обично без пареа ама за ова не знам).

Инаку мене за дома ми помага роботче за усисавање има некој слично постирано од тие округлите (сега ги има и со бришење моето е старо). Јас имам од Самсунг.

Ах да најголема помош е жена што чисти по дома.

На FreeMind, Ano и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.090
    Допаѓања:
    5.817
    Free мислам дека кај тебе по слики видов дека имаш оградица за малата како си задоволна и од колку месеци ја користите

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Јас сум презадоволна. Најискористена ствар и огромна помош ми беше и сеуште ми е. Околу 100 евра со најдолгите димензии беше али вреди секое евро. Нема да ја мислиш до 13 месеци додека не научи сама да ја отвара вратата. Не би требало да и покажувате како се отвара. Од тогаш ја користам како заштитна ограда на цвеќињата.

На gjoker4e, mal.ecka и SanelaS им се допаѓа ова.
  7. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    Ова го пишав во рецепти, ама ќе ви се уфрлам во темата и покрај тоа што не сум ни мајка ни живеам во Германија, туку малку посеверно.

Феминки што сте во странство, дали приготвувате македонски јадења и дали ви излегуваат убаво?
    Јас не обожавам да готвам, ама во последно време ми фали готвењето на мајка ми и на баба ми и сакав да зготвам нешто македонско. Следам рецепт, мајка ми ми давше инструкции преку вибер ама ништо не ми излегува и ми нема вкус како дома :( Посебно месени работи, мекици, кифлички, дали е до брашното, некако чудно е ептен, се тегне и такво црно е. Ајде јас не сум некој искусен готвач, ама мајка ми кога беше тука пробуваше и ништо не испадна убаво.
    Дали имате некоја идеја што, како да експериментирам за месено, и некој предлог за некои наши јадења со основни продукти што се наоѓаат секаде.
    До сега скоро се што пробав утнав, грав (зрната беа огромни), пржени кришки обожавам ама од купечки леб некако не е тоа тоа, пржено обожавам секакво, особено патлиџан со луто пиперче и сиренце, ни тоа не ми испадна. Како доматен сос некако, патлиџанот ми нема вкус, ќе го заборавам во фриждер со недели, тој си е пак ист, твр, пластика, без вкус (facepalm) И урда сакам ама ништо слично на тоа не видов тука. Исто ориз сакам многу, и тој го утнав, друг некој тип на ориз беше.
    Само јајца со пиперки (од тие зелените, долги што едвај ги најдов во една турска продавница) и мусака, друго ништо не ми излезе.
    Вие во Германија претпоставувам сигурно имате поголем избор на увезени продукти и многу повеќе интернационални продавници.

На gjoker4e, Ava.84, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.018
    Допаѓања:
    32.541
    @Nevermore не живеам во моментов во Германија, ама сум живеела неколку години во Велика Британија и неколку месеци во Германија на неколку пати и она што ќе ти кажам е во секоја земја е различно. Ќе ти треба експериментирање со продукти и тоа е тоа. Со тек на време ќе сфатиш што е тоа што најдобро ти успева или кои продукти се најслични со оние што се наоѓаат појужно.

И колку си посеверно толку се попластични зеленчуците и овошјата. Барем мое искуство. Едноставно на север ништо не може природно да успее па се оди или со специјални семиња или со дозревање во пластеници или со увоз на работи од јужни земји што узреваат по пат или дури и откако ќе ги купиш (ова особено е често во Велика Британија). Ако можеш најди локален пазар и тоа што можеш купувај од таму, барем ќе биде посвежо собрано од увозното.
    Во турски продавници ќе најдеш прозиводи што се слични на нашите (во некои дури има и Аргета и ајвари и слично).
    Во однос на продукти можеш и на италијанските да се потпираш. На пример брашно за пица (тип 00) е мнгоу бело брашно така што има послична текстура на белото брашно од тука. Исто така ориз за ризото е кремаст ориз со округло зрно па тој може да ти е посличен на нашиот (не јасмин ориз со долго зрно што најчесто се користи понасевер). Исто италијанска рикота е наша урда. Е сега не знам каде си ама поголема е веројатноста овие италијански продукти да ги најдеш отколку нашите.
    А за убав патлиџан за жал тоа само тука јужно. Горе само пластика.

На gjoker4e, Chantal и Nevermore им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.235
    Колку појужно, толку подобро, ама да не е многу јужно;)
    Во твоите краеви среќна бев ако погодам кроасан да не е со риба или елен:D
    Совет-мораш да експериментираш. Проблемот со гравот е, колку време треба да го кисне, за да се свари саглам, можеш преку ноќ да го оставиш да отстои во вода, нема да згрешиш. Со брачната исто мораш да експериментираш, тука не можам да помогнам, освен ако не сакаш без глутен, такво конечно погодив за месење. Кај оризот, мораш да пребираш, тој што ние го знаеме округли, потешко се наоѓа, обично се индиски, долгозрни. За свежо- сите јадеме увозно, секако погоре од Италија не очекувам да созрее домат. Преврти ги сите маркети, можеби некој има увоз од Шпанија, Турција, тие обично се добри. Ама ако ви е увозот од Холандија, нема чаре:(. Зелка, неверојатно но вистинито- нема како таа што ја знаеме. Маж како да освоил трофеј, ко ќе начека зелка увезена од мк, ама и таква увезена е трупка. Проба свекрва сарми да праи со таква зелка еднаш, крена раце жената. Среќа па ние сарма не јадеме. Мене скара ми фали, мора во српски ресторан во Виена да се оди;).

На gjoker4e, Ava.84 и Nevermore им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.762
    Сигурно не си долго таму.Истите проблеми ги имавме и ние носталгијата за наше.Мечтаевме за македонските сирење, па мк ослич, за ајвар за се.Патлиџан не јадам, ама уште си мечтаам по мк краставица. Се беше како што опиша.Кај мене кога дојдоа мајка ми и свекрва ми, јадењето го правеа како нивното и ме потсеќаше на нивно ама веќе бевме навикнати на оваа храна.Кај нас има турски, руски продавници-овде има како нашата урда, бугарски продавници итн.Ама јас ретко одам во нив.Почнав да си готвам по германски рецепти со овие зачини и имам многу убав рецепт за леќа.До скоро леќата само ја фрлавме и кога јадевме ни се подигаше косата.Сега се тепаме кој да земе уште:)Гравот еднаш и мм купив таков голем полски ма 6часа го варевме и на крај заврши во канта ,тврд и не варен:(
    После тоа си купуваме поситен и туски нормален ама го имаме во германски продавница , каде имаме и Мама'с ајвар.Имаме и листови од зелка овде.Ориз имам во секоја продавница купувам од млечен ориз тој е нешто како нашиот.
    Значи совет готви јадења според тамошните рецепти со тамошните зачини така ќе се навикнеш на тамошната храна, а мк храна кога ќе си отидеш во мк. Има толку рецепти што треба и вредат да се пробат:) А ако толку многу ти недостига отиди си во грчки ресторант или во балкански ако имаш таму:)

На dunika, TutiFuti, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Дај рецепт за леќата :D. Јас правев шпецле и леќа и супер ми е ама мм мрчи па да видам ако има уште нешто да пробам.

@Nevermore пробај со друг тип на брашно, тип 550 е по бело и Е за леб и кифли месење. Другото ти кажаа и другите зеленчук нешто во турската продавница, грав исто од турската. Инаку тука каде што сум овошјето локално е превкусно. Што има сега едни јагоди дупло поскапи се од увезените ама се 5 пати послатки.

На gjoker4e, Nevermore, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    8ма година како сум иселена.

На gjoker4e, Ava.84 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.235
    Термомикс шо?8-|
    Те лажат @gjoker4e да си ги е*иш парите:D

Го изгледав видеово

Абе какво тенџере имам, за помалку од 10 евра од Кауфланд:inlove: , што сакаш ќе свари и суперлесно се мие.
    Ова Термомикс мене би ме нервирало и башка работа би ми отворило:doh: А се кладам не знае да прави сарма]:).
    Може е ок, ако немаш шпорет, рерна, таквимити работи. Секако кошта колку мала кујна:lol:

Али добро е да знам, што све постои а мене не ми е потребно. После ќе речам на маж, види колку пари сум заштедила што не сум купила термомикс (#логикарашковски:D)

На gjoker4e, Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.762
    Повели

Јас не ставам на крај вурст само леќа со спек многу малку .Пробај па да кажеш реакција од мт.

@Nevermore нема спас штом не си се навикнала на храната до сега:lol:

На FreeMind, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  15. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    Не дека не сум се навикнала, туку во последно ми фали македонско (мислам дека има улога коронава, дека долго време си немам одено во Мк па ме фати некоја носталгија). А и плус пмс :D
    Не викам дека храната им е лоша тука, далеку подобра од Америка кога живеев, научив доста нови рецепти, обожавам лосос, често јадеме месиканска храна, индиска, суши ама ете ми се пријаде грав :D

На Kaetana, gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.051
    Допаѓања:
    36.381
    Кога се враќате од шпилплац... децата директно в када ги потопувате или тресете надвор патики, чорапи, коса...?
    Ми требаат повеќе мислења за семинарска. :!:
    Тема: Како да ја одржам чистотата во домот?
    Ќе станувам домаќинка па учам да готвам и чистам. :drunk: :drunk: :drunk:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.235
    Мало е твоето, веројатно се валка во песок. Тресеш патики, фрлаш облека за перење, го капиш пред да ти легне во постела и да имаш плажа на душекот.
    Чистота дома најдобро се одржува ако никој не е дома:D
    Шо семинарска не разбрав:wasntme:

На Kaetana, gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.018
    Допаѓања:
    32.541
    Јас леќа ни со шпек ни без шпек не можам да јадам (ни во МК ниту надбор). Единствено можам да јадам од таа црвената леќа (или жолта) со индиски зачини. Имав цимерка од Индија и така пројадов само нивна леќа. Нашата ми е у секаква варијанта бљак. Може Тетовкосто потекло ме влече кон грав повеќе. Дома никогаш леќа немавме за ручек само грав.

@gjoker4e алиштата одма на перење, патиките се тресат ако играло во тоа ситниот песок и косата пред зграда се тресе. Сега со коронава јас во МК патиките ги оставам пред врата цел ден и навечер ги пребришувам со средство (не дека има нешто врска ама за помирна душа). Го бањам еднаш дневно во лето навечер иако реално и преку ден е испрљан, ама мислам дека кожата ќе му се одлепи ако го баљам два пати дневно односно после секое играње надвор. Е лани лето и летото пред тоа во Германија по станот имаше плажа ама се навикнавме.

На Ava.84, gjoker4e и Biljarkata им се допаѓа ова.
  19. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Не ти пишав многу слично го спремам само не го јадевме како супа туку како сос со шпецле исто и вуршт оди во комбинација. Му покажав ми рече може да пробаме така како супа па ќе видиме :)

На gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  20. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Мајки може превод на напишаново. Се работи за повреда на нога. Ми ја гипсираја а незнам што точно ми е :wasntme: не ги разбрав.
    @fairy88 знам дека си ти медицинско лице во Германија, можеби може да ми кажеш?

Прикачени фајлови: