Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    10.668
    И ти ли мори Билко сега трендови амерички следиш и дома седиш :D.
    Не можам бе, ќе се засркнев од реченицава ко ја видов
    Sie haben mit Ihrer Bewerbung Erwartungen und Hoffnungen verbunden. Umso schwieriger ist es deshalb für uns, diese heute enttäuschen zu müssen.
    Бог да чува, цел ден се смеам.

На SummerGirl, Masnickaaa, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    45.418
    Еее, тебе те одбиле а оваа у администрација со ЧатЏпт мелјови пишува и плус плата лапа...:|

На troublemaker94, SummerGirl, felisitas и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.888
    Допаѓања:
    194.365
    Они го вработиле џипити на сите можни позиции освен цео:D
    Не прашујте од кај знам.

Вчера ќерка ми покажува некој риал тајм преведувач, сите светски проблеми ќе ги реши со него. Меѓу редови кажанк- не морало да учи странски јазици:| :headbang:

На bubemconia, SummerGirl, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.547
    Допаѓања:
    38.097
    Како се става анестезијата?
    На овој термин јас мислам дека помислија луда дека сум. Цел ден бев изгубена. Се чувствувам виновно. Кој го купуваше благото? Јас нели? Кој не беше доследен во миење заби? Јас?
    Некако до 4-5 им е интересно миење заби, еве го малиов сеуште сака да ги мие.

На Ava.84, MamaCara и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    10.668
    Џоки другарка ми е забар и работи со деца. Секој четврток им иде тим од анестезиолог и не знам што. Они ги успиваат децата, а забарот само работи. Не се грижи, не си ни прва, ни единствена со дете кое мора на забар со анестезија.
    Ова со години вака она работи, имаат искуство, знаат што прават.

Едит како се става, мислам со маска со дишење ја прават. Барем ја така сум била успивана за медицински зафати. И лесна анестезија се става, следат пулс и дишење цело време.

Последна измена: 10 октомври 2025 во 09:35
    На Ava.84, MamaCara, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  6. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    8.512
    Фала ви женски што ме мислите:hug:
    Не сум уште породена.
    Па искрено уште не сме баш без мака,ама минува некако.
    Маж ми е добро,го оперираа му извадија 9цм тумор,за среќа бениген излезе.Ама периодот на чекање и грижи ме утепа психофизички.
    Сега сум пак јас на ред,нешто му најдоа на срцето на бебето,нешто одстапува од нормалата и ме следат на секоја недела одам на фајндиагностик.
    И тоа е не ми се пишува,оти не ни се шири негативна енергија.
    Читам понекогаш,моментално сум полна термини од доктор на доктор.Па и маж ми го развозував дека не можеше од болки да вози.А,искрено возењето подолги и непознати релации ми прави срес,ама секогаш викам,да не дојде до глава.Ќе стиснеш заби и ќе тераш напред.

Имајте убав ден:)

На happygirl, Ava.84, MamaCara и 12 други им се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    10.668
    Кое жениште си ти. :bow::hug::l:.
    Стискаме палци со бебето се да биде во ред и да се корегира само од себе (fingers).
    Пишувај ни слободно, некогаш е потребно да се олесни човек. Тука сме за тебе, барем вака малку виртуелно да те :hug:.

На Ava.84, MamaCara, SanelaS и 8 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.547
    Допаѓања:
    38.097
    Прв пат видов напад на епилептичар! :o
    Колку изгледа страшно само мајко мила! Не можам да се соземам. Татко му, вика да му подадам црна торба, а јас изгубена којзнае што разбрав и он ми покажува и му ја дадов му дадов шприц, а јас го држев човекот да не лежи на земја, кој се тресеше страшно и стана блед накај сив.
    И одма е она нели, за што се тресам јас, за глупости, а што он мора да преживува секој ден или на на колку време се случува тоа.

На MamaCara и SummerGirl им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.547
    Допаѓања:
    38.097
    Сега и устата ме пече.
    Имам едно лабело од дм 2-3 евра и пишува на него sofort Hilfe за сува уста ама како да почна да мириса деновиве. Пред недела две ми е купено отприлика не знам точно.
    Не знам дали децава правеле нешто со него дека цело време ми земаат шминки и се нешто прават во детска ама битно устава односно усниве ми потекоа и ме печат.
    Што да правам?
    Се немам бакнато со никој и ништо немам правено со уста. :D
    Страв ми е да не ми потече уште повеќе до сабајле па да не можам на работа да отидам.
    Немам херпес или нешто слично, само ме пече и потекува.
    Или од моливчето за уста да е. Стварно не знам. Ама мислам дека мора од шминки да е, нема од што друго.
    Не изгледа воопшто лошо, баш како филери да имам ставено ама пече. :)

На MamaCara и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    2.235
    @gjoker4e ми личи на алергиска реакција. Сликај ги состојките да знаеш што да избегнуваш. Најверојатно на нешто си алергична, ако имаш антихистаминик напиј се и фрли го лабелото.

Последна измена: 10 октомври 2025 во 17:34
    На gjoker4e и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.547
    Допаѓања:
    38.097
    Претходно многу ми помогна за сува исто. И реков на малава да го мирисне сега и вика копа. Нешто не е во ред. Некогаш нели прават Rückruf на некои производи ама тоа најчесто се гледа ако отидеш пак да купиш нешто па видиш плакат, а јас не сум била во дм. Ќе видам онлајн после да не има Rückruf. И јас го мириснав сабајле и ми мирисаше ама викам може потсвесно.
    Му реков на мм да мирисне и он ми рече дека се плашел луда да не сум и не можело лабело да мириса. Пример за психичко насилство. :)
    Кокосовово како да помогна, не ме пече устата, ќе видиме до вечер, ќе намачкам сега пак.

На SummerGirl, Katie90, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    2.235
    @gjoker4e на дм на апликацијата треба да има ако производот е повлечен. Ама и да не е ако е скоро купен а мириса можеш да одиш и да го вратиш. Тука барем тоа не е проблем.
    Мене сепак ми личи на алергиска реакција. Можеш 100 пати да се напиеш аналгин и да не ти е ништо, а 101 пат да ти направи алергиска реакција.

На gjoker4e и SummerGirl им се допаѓа ова.
  13. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    5.709

Вториот пат само со маска пошто беше за еден заб и 5мин , а првиот пат (кога беше и подолго успана и повеќе заби и извадиа одеднаш ) прво со маска заспа и одпосле и ставиле и венски , тоа правеа од кога ние излеговме , а дури не ги успиат сме ние со нив, немој да се секираш апсолутно децата немаат стрес ич , заспиваат и одпосле се му прават. Има заболекар , сестри , анестезиолог.
    Анестезиолозите и двата пати кај нас се погодиа мн добри луѓе да се осеќаш ко на свој дете да оставаш , многу комуникативни најбитно пред се , и уште пред терминот кога не бараа телефонски да разговараме за нејзина општа состојба и на терминот кога стигнавме имаа многу добар пристап со нас.
    За вина немој ич да осеќаш кај нас двете деца се буквално земја воздух во секоја смисла различни. За забите пример , она од мала уште од 1год беше со лоши заби проблеми почнаа да се расипуваат ронат , а имавме миење заби редовно убаво од бебе , но таква и е коската на забот лесно склона кон расипување.
    А помалиот син он е 5год , бели прави заби има од старт , малце кариес точка сега има само на еден заб , а миењето не е ни за кажување како од авион , борби водиме морам јас да му миам ако го оставам сам тој си игра со четка , и од едно паѓање на улица сега ќе биде без еден заб , една година-две дури никне трајниот. За ништо не си крива џокерче , бар за заби ич стрес не треба тие најлесно се средуваат,.

На SummerGirl, MamaCara, Masnickaaa и 3 други им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.547
    Допаѓања:
    38.097
    Сега за рентгенот, сестрата изгледаше како да е мајка, а јас не, и вика леле почна да се тресеш цела се е добро и готово нема да правиме ништо. Ама знаете како они љубезно зборат и се приметува кога е навистина од срце. Има некогаш и некои дволични нели од што мора и зборат како научено на памет.
    А јас нели по мое македонско, ситуацијата не беше како за да не направат рентген, малку заплака и почна да се тресе од страв.

На SummerGirl, MamaCara и јolene им се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    10.668
    Од синоќа навака си мислам и си премислувам. И не знам и немам поима како да постапам.
    Дали сте имале искуство дете да оставате 3-4 пати во неделата по 2-3 часа, со бебиситер на пример?
    Да речеме да ја зеде од градинка, да седат дома или на шпил плац, додека се прибереме ние од работа.
    Кај да најдам исто бебиситер ни е. На ибеј има огласи ама деца. Јас би сакала некоја постара жена еве да речам, накај баба. Они сепак внимаваат да е облечено и нахрането пак.
    Плус татко и би работел да кажеме два дена од дома. Некој само низ маало да ја шетка онака и да и даде да касне.
    Многу ми е вака исцрпувачки и мене да ви кажам. Цело време се тоа па тоа. Толку многу ми ги тестира границите што скроз побудалев и накај стручна помош да си побарам сум.
    Последни три дена оти и со пмс бев, само се дерев ко ненормална. Синоќа се враќаме од прошетка, јас додека да паркирам количка и земам багаж она се качи по степеници и со точакот кој и стои кај нас на први, ќе лета по степеници надоле.
    Или еве седнавме да вечераме синоќа, не сакала, ок не мора. И во меѓувреме сите глупости ги направи, да не те остави да јадеш. Фаќање по фиоки вадење, фрлање, стискање копчиња, мои очила со диоптер земање ставање, трчање со четка за заби. Абе се да креваш и се ќе најде нешто.
    Па си мислам ако почнам со работа 100%, додека да се уиграме и добие кита плац подолго, некој да ја припазува. Кај нас не е во опција баба сервис. Може они и ќе се нафатат де, ама не знам дали јас ќе сакам толку долго со нив да седам.
    Некако сите убави позиции се со 100% работнп време, а после договор лесно се намалува. Барем јас до сега така сум намалувала.

И друго, како беше за креми купување за викенд? За деца? Купувам од аптека и одам кај доктор во понеделник да ми даде рецепт ли беше? Со сметка, па се враќам во аптека?
    Кремата ја имавме пред неколку месеци, и сега истата ни треба.

На gjoker4e, SanelaS, MamaCara и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.547
    Допаѓања:
    38.097
    Јас сум строго за НЕ!
    Подобро помалку пари ќе имам и ќе штедам буквално на се ама мало дете не оставам никому.
    Јас и ден денес не работам поплатена работа за да бидам блиску до градинка и школо.
    Дома градинка школо и работа ми е на 5 минути пешки.
    Плус мало дете не знае да ти каже. Иако се со сертификат тие и не знам ти што, психопат се открива само откако ќе се открие злодело.
    Еднаш се живее и еднаш е детето е мало.
    Кажувам од моја гледна точка нели.
    Ние се немаме видено со мм и на пораѓај со закажан царски бев сама и сама седев таму, само за едниот да е со дететo.
    Можеби е презаштитнички ама сепак се работи за мало дете.
    Па и на баба да го оставиш може мед да даде на мало бебе на пример. Како би имала тогаш доверба во било кој што ќе е сам со детето?

На mKdevojce, јolene, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    5.101
    Здраво, син ми е прваче сега оди во Мк на училиште, треба да го отпишам и да се запиши во Де. Кои документи ни требаат? Треба нешто од овде од училиште? Конкретно за покраина Хесен.

18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    7.330
    Kaj moze da se kupi vinobran ili konzervans ili nesto zamena za tursija. Prv pat godjnava sakam da stavam morkovi, karfiol ama nemam pojma kade da najfam.

19. MamaCara

MamaCara Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2025
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    140
    Јас кога почнав после породилното да работам, малата одеше кај Tagesmutter, ама таа работеше само до 14ч и петок не. Имав најдено внука на пријателка со препорака, не беше тинејџер, девојчето имаше 24-5 години, не работеше ништо друго. Ја земаше во 14ч и ја чуваше до 16ч, додека да си дојдам јас и петок од 13ч до 16ч, оти до 13ч беше со татко и. Така 6 месеци, ама душата им ја извадив во тие 6 месеци во југендамт за место во крипе. Секој ден се јавував, секои 10 дена писмен допис. Ние уште така работиме - јас само прва, татко и само втора смена, оти немаме друга опција некој да е постојано достапен за секој случај. Двајцата сме на полно работно време.
    Уште еден совет, иако не го побара :$ не почнувај со работа додека не се навикне детето тие 2-3-5-8 часа без тебе. Тоа е таков емотивен ролеркостер за сите, без разлика дали навикнувањето ќе трае 3 дена, 3 седмици или (не дај Боже) 3 месеци :drunk:

На gjoker4e, MacenceEna, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    10.668
    не ти треба винобран и конзерванси.
    Има едно како киселина во едека со поголем процент на киселост. Барај рецепти без винобрани, има секако. Ќе прашам сега, ако е за морков и карфиол како прави тетка ми, па ќе ти кажам.
    За другото после ќе пишам.

На JasBee11, Chantal и SanelaS им се допаѓа ова.