@Lostinparadise Google вели :Black friday 28.11.2025, а Cyber Monday 01.12.2025 ама немој да очекуваш нешто wow. Околу 21 почни да гледаш веќе. Често пуштаат порано попусти и тогаш има бројчиња. После може да е поскапо и да ги нема броевите што ти требаат. @arwen93 му даваат готови антитела на бебето. Искрено не знам зошто не би ја ставила кога само корист можеш да имаш од неа. И јас имам бебе и ја ставив, ако ти значи нешто тоа. Ама се разбира твоја одлука е.
Од колку години и месеци ќе почне во крипе? Дека пиша во јасли била до сега. Јас отсекогаш сакав до секој Ник да стои колку деца и кое колкаво е актуелно, за да ми биде полесно да одговарам на прашања. Ова погоре те прашувам дека кај нас до 3 години се кај малите, над 3 кај големите, и според тоа имаш уште 9 месеци време за да најдеш работа, плус шесте нели кај нас што чекаат, имаш 15 месеци време. Ама кај вас сигурно е поинаку?
Епа криппе е до 3 години. Од 0-3 нели. Кита е од 3- до школо кај нас. Мислам секаде е така. Да она со полни 3г и 2 м ќе оди во кита, ама пријавувањето е до средина фебруари кај нас. Значи треба да имам договор до тогаш, јас можам и у јуни сл година да почнам да работам. Не дека морам и јануари да почнам.. Ама вака сега како сме си дома, нешто и зен сум неделава и за петок ја објавив од градинка. Ко шо вели една моја пријателка, кај нас е хоби крипе. Повремено една недела во месец колку да одморам. Сега за мартин фест треба латерни да правиме, за хеловин нели малку маскирани, после имаше за фашинг ако сакаш дете да е во градинка, мораш и ти со него, ако не нема бетројунг. Логика шо да ти кажам. Да одиш со дете во градинка и таму да си го чуваш и се тоа со цел нели тим и зближување, соработка итн итн. Може во кита ќе е поинаку оти вака јас не можам да се ослонам скоро па никогаш на градинката. Со другарка ми си правевме муабет, она вика кај нив деца така често не се враќаат. Ова кај нас лудило. Баш и група правевме родителите вацеп, и не сум само јас, од коментарите скоро сите се така малку раздрасзнети. Малата има проблеми со мешето. Официјално сега .
@Katie90 Па моето мислење беше дека се многу мали шансите за да фати таков вирус зимово (се разбира не и невозможни) а и дека сакам малце сам организмот да се избори против бактерии и вируси (не по цена да завршиме на респиратор не дај Боже). Сакам да кажам еве ни јас не сум примила никогаш таква вакцина па еве ме жива здрава. Следен термин за вакцина ни е за неколку недели па може ќе се предомислам до тогаш и ќе и ја ставиме. Маж ми е за, он сакаше уште одма вчера. Сепак не е само мое дете туку и негово и он мора да има удел во одлуките што ги правиме за неа. Инаку имам едно прашање за мајките што родиле тука, што ги водел гинеколог овде додека биле трудни. Како ве прегледуваше матичниот гинеколог додека бевте бремени? Дали само вагинално а за ехо на стомак одевте на пренатална медицина? Или и кај матичниот ве прегледуваа на стомак? Прашувам зошто кога им кажав во клиниката каде што се пораѓав дека матичната ме прегледувала само вагинално ми се чудеа и ми рекоа дека ова втор случај до сега што слушнале така да прегледува гинеколог (зошто нели ради инфекции се избегнува во бременост вагинален преглед). И уште едно прашање… дали ако имате закажано кај матичниот гинеколог и не отидете на терминот без да го откажете ви го наплаќаат?
До кај 12 недела вагинален. Од кај 12 на стомак. Прв и втор скрининг за бебе и кај матичен и плус на пренатална приватно. Трет скрининг беа согласни двете страни дека е доволно кај матичен. Таму при крај последен месец вагинални ме гледаа да видат должина на цервикс колку е. На итна исто вагинално и на стомакот, еднаш. Термин не сум откажала ненајавено нигде, секогаш кажувам ако излегло нешто и не можам да се појвам. Барем пробувам ѕ вонам и ако не ги добијам, пишам мејл или оставам порака говорна. Дете не сака надвор. Досадно цел ден дома. Еве сто пати ја прашав и не ми вика. Ни лулашка, ни пожарна ништо не упали. Ни скисна и на двете, ама шо да и правам. Веројатно не се осеќа убаво и и треба да е дома. Дури не ни скока денска толку, веројатно истоштена е. Има промена во каката само, ама не е често. Ероклолити давам сепак по малку, не цела доза, онака пола доза на цел ден поделен по малку. Каснува исто често и пие по малку вода. Чај не сака ни да слушне. Секогаш значи ко е болно. Дечишта. И сега се мислам колкава е шансата и кога јас да очекувам да ме фати и мене . А да давам сега пробиотик има ли смисла?
На било каков термин закажан што нема да отидеш без да го откажеш ќе ти го наплатат, дали тоа се нокти, депилација, забар, гиниколошки преглед, авто школа итн . Затоа гледајте да ги откажете термините навреме ако не можете да отидете. Вагинално гиникологот ме прегледа само првиот преглед мислам може и вториот не се сеќавам потоа само абдоминално. Вакцината и на моето бебе не му ја ставија во болница. Сега матичната ми даде рецепта да ја земам од аптека . Рече дека не е класична вакцина. Но моментално е со растечен нос, заби вади така да ќе ја одложам и планирам да ја ставам, бидејќи многу често дада ни носи дома нешто.
Пробиотик секогаш има смисла, и на здраво и на болно дете. Идеално кефир, ако не е свилено дете како моево
Кефир каков? Дома чуваш габа или? Другарка ми во соино чува, чекам да ја намножи. Да го праќам ај и до аптека сега, како ме нервира и он. Да не вика Џоки дека само го фалам. Три пати му кажувам кога утре дете треба да гледа, три пати се расправа со мене дека сум грешка. За термин, мој. Па после оти сум цркала ко сум кажувала. Треб среќа да има шо не мавам веќе. Еве 6 е уште не е дома. Сабајле у кревет бевме кога излезе. Вчера у 6ипол се врати од работа. Вчера мрчев оти не може човек ни еден круг на раат да сврти од како он ќе си дојде. Треба или гладни да излеземе или ако јадеме и готво, се после затворено. Па ај таму . Гладна сум инаку и нема ништо за јадење. Жалче детево. Само компир и ориз смее, а ние друго имавме за неделава. И сега ние ќе јадеме ли она да не гледа. И ништо не ми текнува ни шо за јадење сега да нудам .
Ако не се лажам мислам дека @danichap беше прегледувана само вагинално. И јас мислам до 3-4 месеци вагинално, па после на стомак. Не премислувај за нешто што веќе поминало и се испаднало ок. И јас немам ставано такви вакцини. Јас би размислила по семејството, дали често се разболуваат или не. Кај мене на пример во фамилија скоро никој не се разболувал. @јolene Јас за такви работи давам неколку голтки кока кола и им поминува. Макарони суви и двопек. Макар што јас ко јас нели ич не пазам што после тоа. Секако гледам да не е мрсно многу ама им давам тоа што сакаат, тоа што им се јаде.
Да имаше пред 5 години рсв вакцина ќе ставев на синко . Мислам дека немаше . И се разболе кога беше неколку месеци , беше корона пандемија. Немавме многу контакт со надвор и пак закачи вирус . Па ептен тешко поминавме . Секој ден на лекар , па некако ја фативме кривината да не заврши во болница .
Кефир најдобро домашен, ама ја не се шљакам дури не и го погодам каков, па макар и купечки. За јадење двопек, грисини, банани, ориз, компир- тоа е. Еден ден само на двопек и банани ништо нема да и биде. Главно да пие, а не треба млеко да пие-е што да пие, не знам. Компот од варени јаболка ако сака, тоа може. И чајче за меше.
Што е уствари кефир на македонски? Одамна сакав да ве прашам што е кефир. Не ми изгледа привлечно на изглед, ми изгледа како да ќе треба одма во вц да трчам.
Чај не сака. Вода пие. Ама супер шо ме потсети. Ќе ставам сега дуња и јаболка, ќе се свари додека средам алишата и тамам. Млеко бара навечер и сабајле, ама и даваме шо 50мл формула понавода и и кажуваме дека сега меше кога боли, прави жблуц. И така нема драма. Се чудам како е некогаш толку разбрано, ко јас не сум. И за ант ко мораше во 6 сабајле во спиење го пиеше оти знаеше дека ги тепаме бактериите за да не боли кога пипи има. Супер дете имам да знаете.
@јolene бистра супа, двопек, ориз, компир и супа од моркови, оризови галети. Добро е ако има апетит. Почесто по малку. Гледај да има само сол други зачини не, да не се надразни желудникот. Се согласувам со Билјарката за пробиотикот ама сега треба да се избегнуваат млечни производи така да само купечки пробиотици во ќесичка што се. Пробиотикот пијте го сите тројца. Никако газирани сокови, зачинета храна, благи работи.
@јolene се врати ли мт од работа во хумано време ? Мојов уште не е вратен(, баш ме потсети и мене ) Имаат Führungskräfteversammlung со вечера негде . Јас дете истуширав, сега вечера и да го налегнам. Денес беше кај другарче после градинка , прв пат и јас ко изгубена дома. Дека навикната со него цело време . На вујна ми многу и беше чудно што сопруг готвеше . Он за викенд готви, спрема . Те телешки ролати , ребра , салати и тн. Па проба нешто ново и многу беше задоволна Не беше навикната да маж дома готви , помага . Друго и беше чудно што кога доаѓа од работа ни давал бакнежи , не сме се расправале . Се било тивко и хармонично , за мене стандард , за нејзе ново . Немало пи*ќе мајчине по дома . И така , сега чекам да дојаде синко и да легнеме . Мене устава ми испука . Изгледа имунитет паднат . Пред добивање цело тело ме боли ..